Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 13 oktober 2012

Kapitalismens lamentation över sin egenart

Av SvD avhängda utrikeskorrespondenten Richard Swartz skriver en föredömlig klagosång över kvalitetsjournalistikens död i DN och återkommer inte mindre än två gånger till själva den marknadskapitalistiska idén, att de högavlönade hyvlas av först när företaget vill tjäna mer pengar och lågavlönade analfabeter utan några som helst referensramar "adlas" till skribenter. 

Korrekt frågar sig Swartz vem i hela friden som kommer att vilja betala för skräpjournalistik som inte nämnvärd höjer sig över folkets egen (per definition låga) kunskapsnivå? Ska blinda leda blinda? Det "gratis" internet har trots allt ett pris: det håller på att skapa en värld fylld av idioter, fullproppade av obevisbara konspirationsteorier och annan skräpmat!

Jag utgår från att Swartz är en borgare och högermänniska av den gamla stammen, en som till skillnad från de råljugande och populistiska Nya Moderaterna alltjämt har några humana värderingar kvar i kroppen. Men att förstå att han beskriver det kapitalistiska samhällets nödvändiga självdestruktion, det gör han inte. Det blir således bara en klagovisa över hur mycket sämre allt blivit.

Faktum är att horoskopet perfekt illustrerar den gamla tudelningen mellan den sublunära sfären (själen i dess tillstånd av syndafall) och den supralunära eller rationella själens hemvist. Elementen Jord och Vatten är särskilt nära knuten till den sublunära sfären med dess biologiska livsformer. Eftersom Vatten därtill kontrasterar med glädjens element Eld genom att representera sorgen, gråterskan, eller den feminint fattade Naturen, behöver följande extrema himmel knappast förklaras ytterligare:



Hyperindividualistiska Jungfrun bär på Jupiter, planeten som bringar framgång och variationer på tema. Kopplad till det egna sinnet är detta naturligtvis ett tecken på en personligen högst kultiverad natur som är den första att begråta kvalitetsskriveriets utarmning och död. 

Månen och Jupiter ger ett vänligt sinnelag av den sattviska typen, den kunskapssökande sorten som vill informera sig. Den här Månen i Fiskarna är nu inte mycket för att bryta paradigm eftersom den i och för sig frälsningsorienterade (moksha) Månen i Fiskarna gräver sig än djupare i syndafallets individualism och materialism. 

Jag tror Swartz i hemlighet begråter även Nya Moderaternas påklistrat framgångsrika fast i djupet slabbiga och grumliga stil (uppklädda nollor) men hade hyllat gammelmoderater på den tid några ännu lämnade den svenska skolan med kunskaper i språket latin.

Det är intressant att på Wikipedia läsa att han är släkt med marknadsliberalen Oscar Swartz, vars patetiska plädering för mer sex på nätet (eftersom det gynnade hans it-verksamhet) jag gjorde mig lustig över i början av 2010. Här kan man verkligen se hur släkten Swartz tycks förmedla förfallenhetens element Vatten genom sina kroppsliga instantieringar. Också Oscar var ett blötdjur av Guds nåde! Här är hans horoskop och en äldre utläggning om Vattenelementets lägre sidor ("renat" Vatten kan vara en fantastisk tillgång för själen).

2 kommentarer:

Havsörnen sa...

Det här tyckte jag var en kul synkronicitet:

"lamentation", "klagovisa", "elementet Vatten", "sorgen", "gråterskan", "begråter", "blötdjur"

1945-12-14 = 45

45 motsvarar i tarotleken:

http://newpathstarot.com/wordpress/wp-content/uploads/2012/07/Radiant5Cups.jpg

Seaward sa...

Jag är mållös. Numerologin har verkligen sin egen berättarkraft !!!