Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 31 oktober 2012

Lund, nationens andliga lågvattenmärke?

I SvD ogillar en liten grupp materialister på Lunds universitet att universitetstidningen framställer parapsykologi positivt och kallar den istället en död vetenskap (lika död som den oorganiska eller organiska kemi flertalet av dessa dinosaurier själva vigt sina liv åt).

Det måste dock medges att experimentet var horribelt bakvänt tänkt! Till den här bloggens studier av astrologins sanningsanspråk finfördelas inte materialet tills en signfikant avvikelse visar sig, utan tvärtom samlas så mycket ny data som tiden medger - för att verifiera eller falsifiera de positiva tecken som hittas på att de gamle såg rätt, och att vår världsbild faktiskt måste revideras på det sätt som de nio dinosaurierna finner otänkbart.

Tillägg. Professorn i parapsykologi på Lunds universitet inkommer i SvD med en snabb replik vilket visar att de nios gäng missrepresenterat testet. Samma graverande okunskap eller arrogans visade materialister för ett antal år sedan då en grupp professorer skrev under på astrologins ovetenskaplighet. Åtminstone någon av dem erkände villigt att det var under hans värdighet att ens undersöka ämnet! Han talade bara utifrån sin ideologiska övertygelse, en ytterligt ovetenskaplig attityd.

Medveten om att de Nobelpristagare bloggen testat astrologiskt inte ger vid handen något särskilt zodiakteckens genialitet blev jag ändå nyfiken på att prova den gamla läran med de fyra elementen på dessa nio namnunderskrifter i SvD, män som i grund och botten förbannar läran att livet skulle ha en andlig basis.

Telepatin förutsätter nämligen en grundsyn som kopplar förbi rumsliga avstånd och då är vi genast tillbaka vid de antika tankarna om att andevärlden logiskt föregår Logos, den intelligenta ordnande principens utbredning i tid och rum. Den som vill meddela sig, själ till själ, förbipasserar så att säga de triviala mekanismer dagens materialister studerar och påstår är förklaringen till livet och möts där alla själar möts - på en plats utan rumslig eller tidslig utsträckning.

Eminente kvantfysikern David Bohm kallade denna platslösa plats "den implikata ordningen". Den här bloggen har talat om "ritkontoret på övervåningen". Nyplatonismen följde Platons tanke på Det Ena men spekulerade friskt i den Enes inre väsen och hur utflödet som leder till subtilt eller grovt fysiska ting (med rumsliga mått) kunde ha gått till. Kristendomen nyttjade nyplatonismen för att få lite struktur på sitt tänkande om Gud i en tid när kosmologiska schemata var hett stoff som stimulerade människornas tankar.

Hypotesen här är rimligen att materialisterna som grupp borde lida andlig brist. Be borde sakna det antikens tänkare kallade det noblaste elementet: Eld. Se romerske 200-talstänkaren Plotinus och hans beundran för det element som för honom sömlöst övergår i den andliga världen varur styrande principer - logoi - framflödar. 

Det enda namn bland de nio som beredde lite problem var kemisten Olov Sterner, av vilka det finns två i Skåne och där den yngre, om han varit verkligt försigkommen, kanske hunnit ta sin akademiska examen det år man kan slå upp på nätet.

Men när jag noterar att den tio år äldre namnen har intressen i ett kemiföretag inom en bransch som förmätet kallar sig "Life" - livsindustrin (en språklig och tankemässig styggelse) - då är det ingen tvekan för mig vilket födelsedatum att välja.

Så här fördelade sig de nio Lundaprofessorernas symbol för den levande andesjälen på de fyra elementen:

Element Tecken Sol
Eld 0 (0%)
Luft 3 (33%)
Vatten 4 (44%)
Jord 2 (22%)


Men nio ateister är inte mycket att koka soppa på hur fascinerande bristen på förståelse av Livet dessa nio kollektivt än uppvisar med deras noll placeringar i Elden (snittet är 2,25 placeringar i vart element). Vis från tidigare enkla tester har bloggen lärt sig värdet av att upprepa småstudier med en stadigt växande datasamling (f.n. drygt 6.700 horoskop).

Det var inte alls länge sedan horoskopen för 216 explicita ateister (naturalister) granskades, så låt oss återvända till den gruppen en gång till! Noll Solar i Eld må på ett poetiskt plan perfekt uttrycka den exempellösa oandlighet som utmärker Sverige, men lär knappast stå sig om man inkluderar internationella horoskop.

Så låt oss helt enkelt bryta ner de 216 i termer av Solens elementära tillhörighet:

Element Tecken Sol
Eld 46 (21%)
Luft 59 (27%)
Vatten 50 (23%)
Jord 61 (28%)


Nu justerades genast den spektakulärt ljusfattiga svenska materialismen. Men faktum är att Elden (Ljuset) likväl tränger ner sämre i den grotta eller grav där de fallna själarna av ateistisk bekännelse famlar runt. 

När den hellenistiske naturvetaren Claudius Ptolemaios hävdade att det verkligen fanns en "astrologisk effekt" men att den var svag, önskar man att antikens forskare sparat det grundmaterial som fick dem att bekänna sig både till astrologi och telepati. Hur omfattande var deras studier? Frågan är alltså hur svag den astrologiska konstanten var som Ptolemaios nämnde i förbigående i boken Tetrabiblos.

Som i det här lilla experimentet? Eller i linje med de klart tydligare resultat den här bloggen redovisat i samband med mer distinkta astrologiska lärosatser än den om elementens transparens inför det andliga. Minns Blakes fras, "in every little grain of sand" - även det förhånade och fördunklade Jordelementet bär på sitt sätt avtrycken av en högre intelligens, vilket också molekylärbiologer i världen - dock inte i Sverige - börjat förstå.


Inga kommentarer: