Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 13 oktober 2012

Mall för rättning - Nobels sinnelag

Dolska intressen köper sig numera Nobelpris i en allt fulare och mer PR-ifierad värld där alla slåss mot alla för sin egen sak.

När nu Nobelprisstiftelsen efterlyser lagar för att slippa efterleva Alfred Nobels sista vilja (DN), förstår man att något är mycket fel.

Vad Nobel ville att mänskligheten skulle sträva mot framgår mycket tydligt av hans horoskop, trots att vi i brist på känt födelseklockslag får nöja oss med Månen som riktmärke.

Sinnelagets planet passar sig dock alldeles utmärkt eftersom det just är hans "håg" som den av marknadskrafterna köpta Nobelkommittén inte längre vill följa.


Faktum är att sinnelagshoroskopet är helt entydigt. Månen i Stenbocken är den borne naturvetenskapsmannens sinne, Jordelementet vill se praktiska resultat men härskaren Saturnus söker och finner tingens underliggande strukturer. En sann empirker.

Men det intressanta är hur sinnets disponent Saturnus placerar sig i husen. Både sinne och sinnets ägare (ryttaren som håller i sinnets tömmar) befinner sig i dharma-hus, livssektorer som relaterar till den andliga plikten (troheten mot ens eget innersta väsen). 

Nobel kände sig religiöst kallad enligt Saturnus position i det nionde huset för genuin moral. Detta är astrologins "bästa" hus eftersom det representerar villkorslöst sökande efter sanningen. Och det är tydligen inte grundforskning och sanning som Nobelkommittén längre är intresserad av. 

EN ANNAN INTRESSENT styr utmärkelser som Fredspriset till EU (av alla galna val). Att se Nobels tydliga kombination av pragmatism och idealism (9e huset) avslöjar tydligare än någonsin att det är fanstyg som Svenskt Näringsliv - med dess förgreningar ut i den globala kapitalismen som havererat Nobels minne. Priset har kapats och instrumentaliserats att tjäna högst specifika syften. Varningsklockan ringde i samma ögonblick jag såg att ekonomipriset häromåret gick till Thomas Sargent, ivrig förespråkare av Anders Borgs nya slavsamhälle där välfärden monterats ner totalt. 

Man behöver därför inte vara någon Einstein för att förstå att det är den mörka grupp vi kan kalla Rovkapitalet som numera styr och ställer totalt i det vrak Sverige blivit till följd av en svekfull socialdemokrati som inget hellre ville än spela "big shots" på näringslivets sida. 

Därför fick vi Löfven som översosse och en Juholt som kuppades bort på nolltid, med skandaliserande tidningsrubriker för att verkligen dupera det Reinfeldt kallat "det sovande folket". Juholt hade mer resning än någon annan sosse jag noterat på senare år. Folk vill inget hellre än låta sig hjärntvättas av färdiga åsikter, uppiskade via genomtänkta högerdrev. Att tänka själv drar energi som folk hellre lägger på slapp konsumtion. 

Sveriges tragik är att landet alltför länge levt bara på plattmarksplanet och talat ekonomi och fördelning. När Svenskt Näringsliv t.o.m. öppet uttrycker förakt för "hobbykurser" i filosofi (konsten att tänka) förstår man att landet börjar närma sig någon slags jumboposition i världen. 

Varför inte lägga ner alfabetiseringen av barnen helt, och skicka dem rakt in i våra framväxande asiatiska sweatshops? Regeringen anser ju att det där vidriga kaffehuskedjan där den lät sig fotograferas är en föredömlig svensk arbetsgivare! (DN - marknadsliberalismens egen megafon - är blixtsnabbt ute med "skadekontroll" genom en artikel om svenska kaffeutskänkningsföretag i allmänhet och inte bara skandalföretaget Espresso House.)


Tekniskt tillägg

I perspektiv av "planetens verksamma natur" är Nobels månhoroskop remarkabelt. Stenbocken i öster gör Venus, Merkurius och Saturnus till verksamma välgörare, och av dessa har Nobel både Venus och Saturnus i det nionde huset för stora själars andliga plikt mot sig själva (och ibland hela världen).

Den tredje välgöraren Merkurius innehar astrologins mäktigaste hus, det tionde, låt vara att detta nu bara är ur sinnelagets perspektiv. Men det man har i föreställningarna har ibland en tendens att övergå i "verklighet"!

Att Merkurius "minglar" med den neutralt skattade Solen i Vågen och den verksamma illgöraren Mars (Nobel = sprängämnen) är i det här fallet inte något som degraderar den annars väldigt lättpåverkade Merkurius eftersom den själv anses leda vägen som den planet som kommit längst i "kapitlet Vågen".

Att den har snusken Mars i sitt följe är dock otvetydigt. Vad om de porriga skrifter Nobel skrev men hade det goda omdömet att inte lämna efter sig? En pornografisk mentalitet har jag för övrigt noterat även i andra horoskop med kombinationen av sinnelag i Stenbocken och Mars i Vågen.

Jag har ingen förklaring till detta, annat än att Jord och Luft kan stanna kort om ren intellektualitet och blir enbart "tanke kring det kroppsliga" - och där då Mars som libido sätter agendan för ett ovanligt kroppsfixerat psyke.

Inga kommentarer: