Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 13 oktober 2012

Fadern bakom Intelligent Design

I anslutning till fårklonarens inlägg, hittade jag den första som startade upp den välbehövliga motståndsrörelsen mot neo-darwinismen, biokemisten Michael Denton som redan på 1980-talet avslöjade alla hål och problem med den myt som tjänar många forskare och än fler identitetslösa unga människor som en pseudoreligion i det sekulära västerlandet.


Horoskopet har en jämn fördelning på de fyra elementen och de tre kvaliteterna, men jag tycker ändå det är signifikativt att impulsgivaren till intelligent design (som för övrigt är agnostiker) har både Sol och Måne på "övervåningen" i den antika astrologiska världsbilden - där kartritningarna till det som sedan empiriker - som bara har kontakt med sina yttre sinnen - ränner runt och mäter och vägar och drar sina slutsatser från.

Som synes saknar inte Denton den empiriska delen, han har den utmärkt skarpa Merkurius i härskarläge och upphöjt läge i Jungfrun (annars ett extremt materialistiskt eller naturalistiskt tecken). Men det är naturligtvis Solen i Lejonet (härskarläge) i kombination med ett intressant sinnelag i Luft, Månen och formplaneten Saturnus som visar hans potential att första att det är ren intelligens som ligger bakom fenomenvärlden.

Jag har möjligen mött namnet Denton i någon bok i ämnet, man känner inte direkt igen det. Däremot är jag helt sympatisk med iden om ID och likheterna mellan bloggarens eget horoskop och Dentons är närmast övertydliga.

Hur tolka Mars i hypermaterialistiska Oxen men infekterad av nej-sägaren Satan (Algol)? Som att Guds "onda" åklagare faktiskt söker väcka materialister ur deras slummer - och ibland lyckas om andra horoskopingredienser "vill något"?

Det är oklart om Denton föddes i England eller i Australien, men båda länderna ger med all säkerhet en Måne i Tvillingarna. Detta gör Solens - intelligensens egen planet - placering i tredje merkuriska huset högintressant. Merkurius är också en indikator på intelligens i astrologin (och ju fler man har på sin sida, desto bättre är det). Med Månen i ett merkuriskt tecken, Merkurius själv både i upphöjt läge och i härskarläge och Solen i den ograverade intelligensens tecken Lejonet och i det vitala intellektets tredje hus - är det konstigt att Denton tillhörde de forskare som vaknat upp ur den darwinistiska drömmen och börjat förstå livets natur?

Smolk i bägaren är det faktum att Denton köper fysikalismens tes att universum först måste ha "finstämts" innan liv uppstod. Men då förstår man att han talar om liv i vår mening och inte Liv med stor bokstav. För Solen i Lejonet står för både Liv och Intelligens, det är samma sak, och den fysiska solen är egentligen bara ett tecken i fenomenvärlden på en bakomliggande verklig "Sol", den levande och kreativa andevarelsens domän. 

Men här någonstans lämnar man fysiken till förmån för metafysik, så det är begripligt att Denton för bästa effektivitet deklarerat sig som agnostiker. Det är inte kampen om Guds existens han vill kämpa, utan helt enkelt öppna de hjärntvättades ögon bör hur mycket större förklaringen till livet är, än neo-darwinistens sektliknande fantasier (Richard Dawkins och anhang).

Inga kommentarer: