Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 9 oktober 2012

Bo Hansson, Stenbocken och hackordning

Ordföranden för Svenska sportjournalisternas förbund är förvånad över ärrade journalisten Bo Hanssons rasistiska ordval i direktsändning och säger sig under fem års arbete med honom aldrig ha märkt någon sådan tendens (DN).

Astrologiskt påminner Hansson en hel del om uttryckliga främlingshataren Tobias Billström - på moderaternas obeskrivliga sätt satt att sköta invandrarfrågor i landet! Båda har Sol och Måne i Skytten och Stenbocken respektive. 

Det är visserligen begripligt att Solen i Skytten skulle kunna få problem med utlandet/utlänningar och fördomsfrihet - områden Skytten råder över - när en individs sinnelag (Månen) står i det snäva och hackordningsbenägna Stenbocken.

Frågan är om det här är två enstaka fall med samma Sol och Måne eller om en större studie skulle avslöja just dessa sol- och månplaceringar i kombination som en potentiell grogrund för rasistisk nedlåtenhet. 

Den sämre sidan av Stenbocken har i sig denna omotiverade snobbism, och "solögats" bidrag skulle därför teoretiskt kunna vara att rikta blicken mot utlänningar och så sätter den simpla och fördomsfulla stenbockssinnet igång med att kommentera folk för deras yttre på de själsdöda sätt som just ytans tecken är så bra på. 




Hos Bo Hansson är dessutom Solen i Skytten inte ens en särskilt ren Sol eftersom dess disponent Jupiter står i den diskriminerande och jordbundna Jungfruns tecken, ett tecken som verkligen utmärkt sig för främlingsfientlighet i bloggens undersökningar - men som måntecken. Man kan notera att också Tobias Billströms generösa Jupiter saknar intresse av att öppna sig mot världen eftersom den står i ett annat av de snävt begränsande Jordtecknen.

Jupiter, som borde stå för generositet och öppna famnen, är i sin tur disponerad av Merkurius som i Skorpionen skapar en ännu större reservation. 

Jag har alltid, så länge jag kan minnas Bo Hansson som sportkommentator, tyckt mig se akut dödsskräck i hans ögon - uppspärrade och frusna i uttrycket. Nu, för första gången, ser jag hur totalt hans horoskop lyder under dödssymboler som Skorpionen och liemannen Saturnus. Hela den negativa polariteten i sig berättar om döden.

Rent spontant är den massiva ansamlingen av planeter i Stenbocken en smula olycksbådande eftersom "pappa Saturnus" är hemma och därför fullståndigt dominerar många andra med sin hackordningsmentalitet. (Fader Saturnus anser sig naturligtvis själv vara den främste.)

Varför Hansson inte med ett knyst avslöjat sin rasism tidigare beror förstås på att Stenbocken är zodiakens meste hycklare i sitt "låga utförande". Den vet allt om att spela efter ytans regler och i sändning passar sig Hansson noga för att lämna den politiska korrektheten. Men här visste han tydligen inte om att hans kommentarer hördes i sändning!

Just ett snyggt sätt att mot livets slutskede fläcka sitt rykte - något som ju lägre sorters Stenbock lever hela sina liv för att undvika!


Bonusspaning

Tanken på att Jupiter i Jord (det mest kontraktiva elementet) särskilt skadar när den är disponent över Solen i Skyttten (Eld, det mest transparenta elementet) lockar mig att söka efter följande mönster i fina gratisprogrammet ZET Light:

so.sag & mo.cap & (ju.tau | ju.vir | ju.cap)

Bo Hanssons Sol och Måne samt soldisponenten Jupiter i något av Jordtecknen. Förutom journalisten hittas följande åtta bland över 6.300 horoskop:

  • Anonym;28.12.1905 - urmakare (apropå Stenbocken/Saturnus som Fader Tid!), en lågmäld människan men ändå påfallande högdragen och nedlåtande i sin "undertext"
  • Bo Hansson;20.12.1933
  • Patrizia Norelli-Bachelet;5.1.1938 - sydamerikansk kvinnlig astrolog som till den indiska (mansdominerade) astrologins irritation kom dragande till Indien med den felaktiga tropiska zodiaken och sökte vinna erkännande för ett eget system som åberopade gurun Sri Aurobindos auktoritet (man noterar såväl Saturnus för tradition som Jupiter som Guru i detta drama). Hon presenterade ett tidsålderssystem löst baserat på indiernas lära om de fyra yugas. Således ännu ett fall som omvittnar Stenbockens besatthet av kala, tiden.
  • Robin Gibb;22.12.1949 - en av medlemmarna i Bee Gees.
  • Annika Östberg;6.1.1954 - Strulputta som satt i amerikanskt fängelse merparten av sitt liv (medhjälp till mord) innan hon utlämnades till Sverige. Saturnus/Stenbocken som passivt tålamod, att bara uthärda.
  • Tobias Billström;27.12.1973 - (m) rasistisk och snål människa.
  • Camilla Lindberg;28.12.1973 (c) FRA-motståndare.
  • Gemma Arterton;12.1.1986 - "freak-fall", föddes med tolv fingrar.
  • Rasmus Sundstedt;8.1.1989 - bandyspelare som mopsade sig genom att hävda att hockeyspelare saknar spelsinne. Ett, kan man säga, rätt harmlöst att uttrycka Stenbockens översittartendens och vlija rangordna andra under sig själv.
Förutom Hansson och Billström var det inga uppenbara fall av främlingsfientlighet här, men Patrizia Norelli-Bachelets blotta tilltag - att söka pådyvla den indiska traditionen den felaktiga västzodiaken är så bisarr att man riktigt hör Saturnus/Stenbocken som kolonialisten eller den patriarkala översittaren som ser ner på sina värdars zodiak (kvinnan kom från en rik familj). 

Med rätta har "The Gnostic Circle" (1975) - hennes enda bok i astrologi på stort förlag - reducerats till knappt en fotnot i astrologihistorien. Jag köpte den som ung, men den kändes så fel att jag bara lät den stå på hyllan. Varje gång jag tog fram den igen (eftersom upplägget med en strikt deterministisk jättecykel är tankeeggande) ställde jag tillbaka den efter några sidor. Den kändes torftig och sökt. Och den som på allvar inkluderar en sådan här illustration i texten, är helt enkelt besvärande ytlig i sitt tänkande - en låg form av saturnisk strukturmedvetenhet:


Saturnus grundkvalitet är Tamas (mörker) och den är känd för att skapa stupiditet. Ofta gömmer den sig bakom omständlighet och regelverk, och jag misstänker i fallen Billström och Hansson att det just handlar om obegåvning. 

På plussidan är Stenbocken ofta fenomenal på att memorera just strukturer. Men Saturnus är ömsesidig fiende med intelligensens himlakropp Solen och det är typiska för människor som Bo Hansson är att de pluggar in listor med data: spelarlistor. Stenbocken står för ren objektifiering av allt som tecknet äter sig in i.
 

Inga kommentarer: