Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 27 mars 2010

Rourke - "Gå in i Ljuset!"



När jag i samband med Mickey Rourkes hyllade "självporträtt" i filmen The Wrestler alluderade till Johannesevangeliets "Och Ordet blev till kött" (och vistades med oss), var det förstås ironiskt menat.

Det finns förstås inga tecken på återlösning eller befrielse undan fysikalitetens fängelse på himmelen dagen då Rourke föddes. Solen hade just nått Jungfrun, för ett liv där man lär sig flexibilitet i det fysiska, och det var väl egentligen hoppandet i en boxningsring som var den naturliga målet för det här livsödet. Skådespeleriet som syssla, har Rourke sagt i en intervju, lyckades han aldrig riktigt identifiera sig med.

Nu har det gått över ett år sedan den första korta granskningen av hans horoskop, och med de ytterligare tolkningsverktyg som tillkommit på bloggen kan man nu rita upp hans karta på nytt. Här är samma planeter men nu med de indiska planetaspekterna med deras pedagogiska tydlighet, samt en "missfärgning" som visar den plågsamma överbetoning av tröghetens Tamas guna som ibland uppstår på himlarna. 


Det tänkte jag inte på för ett år sedan, men Tamas-korset är sannerligen som att bli korsfäst i mörkrets kvalitet! Låt oss vara osentimentala: de här perioderna är öronmärkta för själar som har negativt karma att inkassera på jorden i detta liv. 

I de fall där inga explosiva saker händer Tamas-dominerade individer - för den fixerade kvaliteten försöker verkligen skapa kontroll, rutin och hjulspår av allt från första början - kommer helvetet istället inifrån i formen av överreaktioner på minsta lilla avvikelse från det etablerade mönstret!

När alla fyra Tamas-tecknen går igång samtidigt och himmelen inte bjuder någon utväg, blir inflexibiliteten rent plågsam. Här hittar man dem som torskar på missbruk och sedan inte kan ta sig ur de. Tamas indikerar faktiskt en aktiv vilja mot rutinens sköna medvetslöshet. (Pink Floyd: "Comfortably numb...")

Att Rourke nu blir omskriven i Expressen - det första jag noterat sedan Wrestler - och att saken gäller hans skrävel att ha lägrat dussinet kvinnor på ett dygn, bara understryker vad indisk tradition på sitt färgstarka sätt säger om vissa horoskop. Här ovan syns, om inte en inkarnerad demon så väl demoniska krafter i rörelse i kosmos vid hans födelse.

Den "subtila kropp" som ligger i bakgrunden för den fysiska, är spunnen av universums avfall. I så mån man hävdar att andesjälen till sin natur inte kan falla utan tillhör ett renare rike bortom denna värld, har åtminstone denna andesjäl vandrat så vingligt i tidigare liv att han nu meriterade en smutsig "finfysisk" kropp som så att säga attraherar tillvarons alla demoniska element. Horoskopet visar hur Rourke tycks predestinerad för det skitliv han levt och lever. Kaka söker maka.

För ovanlighets skull rödfärgar jag en ömsesidig reception där Skorpionen och Vattumannen bytt sina härskare med varandra (Mars resp. Saturnus). Detta funkar bara inte eftersom tecknen är helt oförenliga ("socialt utstötningssyndrom") - notera Rourkes kroniska utanförskap i förhållande till allt, vill det tyckas.

Dessutom är Saturnus illa kopplad med demonen Rahu (norra månnoden) och dessa båda "naturliga illgärningsmän" depraverar sedan hans enda hopp i livet: den nåderika Jupiter i livskärlekens Lejon. Det är Skorpionens skuggrike som förmörkar godhetens Jupiter i livets tecken!
För hans syn på kvinnor räcker det att se Månen i den ytfixerade och ibland nästan helt själsdöda Stenbockens tecken, i opposition till Venus/Afrodite. Jämför fd. Länspolismästarens (sexhärvans) Måne i Stenbocken men istället opponerad av Mars/Ares.

Den här axeln i zodiaken är då istället driven av Rajas guna, lidelsens eller passionens kvalitet. Jag använde ordet häradspåsättare i samband med en diskussion av Stenbocken och Lejonet, och Stenbockens koppling till bockguden Pan är odiskutabel.

Notera hur Månen i Stenbocken psykiskt beter sig som dess disponent dikterar. Och Saturnus angripen av giriga Rahu i dödens och sexualitetens och egoskuldens tecken Skorpionen (plus kringbudskap!) är inte en vacker syn för ögat.

Man skulle nästan vilja tala om fördömda själar här, men bloggen har nu anammat reinkarnationstanken och den kräver att man betraktar ett sådant förslummat liv som det Rourke lever som en "lärdom" hans själ valt att ta. Bara Gud vet varför.

Solen - som är Rourkes aktiva motor - det livsmål han vill uppnå, står kontrasterande till övriga horoskopet, tillsammans med logiska Merkurius i Jungfrun. Dessa är placeringar i det kunskapssökande Sattva guna. Man kan bara fundera vad som skulle ha hänt om han inte haft denna motor utan varit helt inmålad i ett hörn av passion och mörker!

Det kan vara värt en extra funderare att året 1956 innehåller den sataniska (inomvärldsliga) axeln mellan Oxen och Skorpionen i kombination med de demoniska noderna Rahu och Ketu och där den "hungrande" Rahu är kombinerad med dödstecknet Skorpionen.

Så låg noderna också när psykologen och dödsdriftsspecialisten Melanie Klein föddes 1882 - ett på många sett djupt olyckligt livsöde. Och samma orientering hade de sol- och månförmörkelseskapande Rahu och Ketu 1974, en årgång från vilken två av Sveriges mer kända skådespelare nu har tagit livet av sig, kanhända en ovanligt "dödshungrande" orientering för Rahu som också gällde in i påföljande år där vi hittar den mordmisstänkte Mats Alm.

Jag håller, som tidigare nämnt, på att bygga upp kunskap kring Rahu och Ketu och den indiska traditionen - egentligen flera traditioner - bygger i grunden på den enkla observationen att dessa matematiska punkter ("spökplaneter") skapar trubbel när de kopplar till andra ställen i horoskopet.

Till sist kan man fråga sig på vilken nivå Expressens ansvariga befinner sig, som bara trycker ut Rourkes uttalande utan någon som helst kommentar eller kontext. Tror de att uttalandet är självförklarande i någon riktning, så tänk om. Som artikeln står i tidningen, är den bara en ett exkrement, en förlängning av Rourkes eget horoskop.

Tråkigt nog är det via sådana här extrema horoskop astrologin visar att den är verkligheten på spåren...

*****

Läs några ytterligare ord om Tamas guna och dess negativa psykologiska effekt på den här (engelskspråkiga) indiska sajten (ayurvedisk medicin). Där nämns tre undertyper av Tamas men om dessa kan identifieras i ett horoskop, vet jag inte.

Inga kommentarer: