Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 23 mars 2010

Dispositionen i Mats Alms horoskop



Kvällspressen presenterar frågan om Mats Alm mördade sin flickvän eller inte som den bästa mysteriedeckare, mängder med pusselbitar som använts under rättegången finns för privatspanaren. Allt utom den åtalades födelsehoroskop.

Naturligtvis säger ett sådant inget säkert. Astrologin förutser vissa tendenser men den mänskliga fria viljan - om den existerar - finns inte inskriven i horoskopet.

Viljestyrka syns visserligen indirekt i vissa placeringar, inte minst Solens styrka vad gäller zodiaktecken och världsliga placering (huset). Men ingen vid sina sinnens fulla bruk skulle hålla Alm skyldig bara för att hans Sol i Väduren råkar vara den mest brottsbenägna Solen i min undersökning av 136 dömda brottslingar (nytt fönster). Den statistiska Väduren måste hållas separat från de enskilda individerna.

Likväl finns här påfallande problem på himmelen som väl stämmer in på vittnen som berättat om en långsint, kontrollerande, svartsjuk och närmast patologiskt aggressiv natur.


Det är förstås Månen (psyket) som står infekterad av aggressiva Mars vilket har största betydelse även för handlingssidan - Solen - hos Alm. För Vädurens härskare är just Mars.

Jag skulle här vilja peka på en historisk parallellfigur, den 17e greven av Oxford - den hetaste kandidaten sedan 1920 till författarskapet till Shakespeares pjäser. Han var en extremt hetlevrad människa i unga år, älskade torneringar (riddarspel) och råkade oavsiktligt sticka ihjäl en kökshjälp under en värjduell. Eftersom han var en av Englands förnämsta unga män löste sig det här lilla problemet... (Ingen rättvisa för de fattiga?)

Under resa på kontinenten nåddes han av budet att hans hustru var gravid, men så fylld av misstankar om en otrohet var han att han försköt henne i åratal och förorsakade henne stort lidande. Edward de Vere, som var grevens namn, var också han född under en siderisk Vädurs-Sol och hade Månen och Mars i Vattumannen.


Kombinationen av Eld och Luft skapar emellertid också den mest fabulerande tendensen som tänkas kan. Stora skrönor resulterar, och i synnerhet Vattumannen har det i sig att arrangera Vädurens subjektiva (och alltid väldigt överdrivna) intryck - och göra litteratur eller åtminstone berättelser av dem.

Uppenbarligen finns det en historieberättare även i Alm! Se hela kringhistorien han möjligen diktat ihop och arrangerat för att avvärja misstankar mot honom själv. Oxford finansierade för övrigt två teatersällskap innan han - i likhet med Alm - kom på ekonomiskt obestånd. Detta är ett av argumenten för Oxford som Shakespeare, han hade uppenbarligen ett intresse av teaterscenens "riggade" situationer.

We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep.

Stormen
- se kommentaren för associationer

Det ekonomiska motivet och Alms beroende av flickvännens pengar tycks också lysa fram i horoskopet: en ömsesidig reception mellan Venus (pengar) i Tvillingarna och "förhandlingarnas" eller "överföringens" Merkurius i Oxen och Venus i dödsplaneten Saturnus närhet...

Detta är ett komplext budskap och jag upplever det betydligt mer dubiöst än den lilla dubbelriktade gröna pilen jag ritat in för den tekniskt okej ömsesidiga receptionen mellan Merkurius och Venus. Oxen och Tvillingarna tätt kopplade ger bloggetiketten "rationalism" - att rationalisera sitt handlande! Också det en "författartendens".

Missa heller inte att fattigdomens Saturnus angriper rikedomens Jupiter via en olustig aspekt från Tvillingarna till Fiskarna (offrets tecken). Detta ger den dubiösa Luft/Vatten-mixen som alltför ofta handlar om lögn och desinformation... "Dissociation" är bloggens etikett för tendensen att berätta halva eller skeva historier (vare sig medvetet eller omedvetet).

Kontroll- och äganderätt brukar sortera under Oxen, ett statiskt (Tamas guna) tecken som vill ha saker på sina bestämda platser. Här har vi också ett aggressivt psyke i Vattumannen, ett annat Tamas-tecken. Är detta tillräckligt för att begå ett mord? Jag vet inte. Men kanske kan den sista iakttagelsen vara av vikt:

Det här är dessutom ett tredje fall av den "dödsdriftsaxel" jag förde på tal i samband med de två svenska skådespelare (Forselius och Sällström, båda födda 1974) som tog sina liv. Den hågade astro-detektiven kan själv fundera på om det finns några tecken på att detta horoskop skulle rikta dödsdriften utåt - mot andra - medan aktörerna begick det skorpioniska dödsbrottet mot sig själva.

Not. En födelse runt 19.00 ger istället Månen i Fiskarna, men den tränade astrologen har sett så många Mars + Måne att han inte blir förvånad över att höra om en aggressiv personlighet i dessa sammanhang. Dessutom är oddsen klart högre för Vattumannen än för Fiskarna.

*****

Andra med Solen i Väduren och Månen/Mars i Vattumannen:

Från en datasamling med 3.900 individer söker jag på kombinationen av dessa tre kriterier och får fyra träffar. Förutom sagde greve hittar vi dessa grafiska namn och livslinjer:

  • Sarah Michell Gellar - skådespelare, fastnade tidigt i sin karriär i vampyr- och blodgenren.
    Vampyrism: metafor för förslavande under "blodet", dvs passionen, libido.
    Astrologin: Månen = vätskor inkl. blod, Mars = libido.
  • George Johnson - unikum, dog 112 år gammal efter att ha levt ett helt liv på våfflor och korv.
  • Christian Brando - Marlon Brandos skandalösa äldsta son. Dömd till fem år för att ha mördat sin halvsysters pojkvän.

*****

DN summerar fallet, AB har artiklar om enskilda evidens.

Expresssen 31 mars. En bit in i rättegången börjar envar kunna se att Alm är en ren fabrikatör av historier, men en dålig sådan! Så mycket bättre gjorde Sol-Väduren Edward de Vere ifrån sig då han riggade figuren "Shake-Speare" som front att dölja sig bakom! Den historien höll i flera hundra år!

Inga kommentarer: