Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 4 mars 2010

Astrologins utstötningsomen som självmord


Systern: "Han höll mycket för sig själv"
- som Skorpionen plägar göra.


1974 var ett komplicerat år. Emil Forselius är inte det första celebra eller icke-celebra fallet med drogproblem i tonåren (eller senare i livet) som jag slumpat mig på. Men det är det första, vad jag minns, där "det sociala utstötningssyndromet" slagit bakut i formen av självmord.

Via Expressens artikel påmindes jag om att Forselius vann en Guldbagge 1998, samma år som självspillerskan Johanna Sällström. Vid en kontroll upptäcker jag förvånat att också hon tillhörde årgång 1974.

Hos Usama bin Ladin yttrade utstötningen sig som hat mot andra sociala grupper och ideologer (USA, den stora satan), hos Chers dotter Chaz Bono ett hat mot den egna kroppen (och slutligen könsoperation) och troligen gäller samma självhat hos homosexuelle sångaren Elton John som hade snarlika inslag i sitt födelsehoroskop. Hos svenska upptäcktsresanden och nazivännen Sven Hedin såg vi syndromet som rasism. Och så vidare...

Det "bästa" utfallet verkar faktiskt vara de människor som blir offer för någon form av utstötning eller mobbning, och i de här fallen kan - om övriga horoskopet vill gott - en idealistisk kämpe för socialt marginaliserade individer eller grupper uppstå.



Dygnet för Johanna Sällströms födelse har ett osäkerhetsmoment, sinnelaget eller Månen, lämnar Tvillingarnas tecken redan strax före åtta på morgonen. Sannolikheten för en sensitiv Mån-Kräfta är alltså mycket hög här.

Men det är alltså den svagt rödfärgade oförenligheten mellan dolska och privatistiska Skorpionen och den gruppsociala Vattumannen som är ämnet för det här korta inlägget. Som visat sig i så många tidigare fall uppstår det sociala problemet alldeles oavsett vilka planeterna är, det är zodiaksymboliken som slår till.

Jag har resonerat om att de onda planeterna rimligen leder till värre resultat än t.ex. de neutrala Solen och Månen, men hos Forselius och Sällström hade mannen Solen med Venus, en väldigt effeminerande position men ändå tekniskt sett mer god än ond, medan kvinnan hade en klassisk problemskapare: illgärningsmannen Mars hemma i sitt negativa härskarläge Skorpionen.

Det är alls ingen garanti att ha en planet hemma i sitt härskarläge - för de eventuella "skuggsidor" tecknet och planet representerar har då lättare att manifestera sig. Det är ingen tvekan om att Skorpioner kan vada i sin inre betryckthet och - faktiskt - tära sig själva sönder och samman och förgifta sina egna psykiska system.

Jag har anekdotiska (inte systematiska) intryck av att övergången från Vågen till Skorpionen är en potentiellt problem som liknar utstötningssyndromet, eftersom Luften upplever sig ha mental kontroll över faktorerna i sitt liv medan Skorpionens uppdykande är från "Vattenelementet" - och detta element kan aldrig den logiska tanken greppa eller förstå sig på.

Därför är alla horoskop där Luft och Vatten tvingas samman på något sätt potentiella problemhärdar. Det behövs inte alls någon social utstötning - individen bär mekanismen inom sig själv, kanske i formen av någon neurotisk tendens. I konflikter mellan Vågen och skyddade och privatistiska Kräftan kan t.ex. rädsla för främlingar och torgskräck uppstå. Här, i gränsen mellan Vågen (partnerskap) och Skorpionens sammanbitna solitud (se horoskopet för musikern Gene Clark), i den här sektorn verkar relations- och/eller könsrelaterade problem gälla.

Se Maria 'Bitterfittan' Svelands horoskop där stor planetär kraft ligger i den här instabila övergången. Precis om Forselius har hon en ömsesidig reception mellan Vågens och Skorpionens härskare (Venus och Mars) vilket tvingar samman de emotionella planeter som har mest med könet att göra. Och tänka sig, också hon tillhör den problematiska årgången 1974!

Skulle man dra några som helst slutsatser från enbart Svelands horoskop, kunde man misstänka att Emil Forselius var en garderobsbög som inte stod ut med sin påklistrade hetero identitet - jag spekulerade ju angående Sveland att det omvända gällde henne, att där finns en man som ville komma ut ur garderoben.

Därmed är vi tillbaka vid ett flertal homosexuella horoskop där det sociala utstötningssyndromet förefaller ha varit en pusselbit, och med detta resonemanget om reinkarnationen och det faktum att själen ibland byter kroppstyp mellan två liv. För de otränade själarna slår det lätt slint och individen vägrar "köpa" sin nya kropp.

Individens ego hamnar i spänningen mellan här och nu (och sin kropp) och undermedvetna själsmönster, och individen regredierar till det föregående livets attraktionsmönster: som biologisk man fortsätter individen spana efter män, om de aktiva själsminnena tillhörde en kvinna. Och vice versa. Homosexualitet är en mental störning men förklaringen är häpnadsväckande enkel. Och likväl tydligen så störande för de drabbade.

Vad är då problemet med 1974:orna? Jag har inga svar men jag misstänker den till sinnesnjutning förfallna sataniska axeln (Skorpionen/Oxen) som detta år aktiveras av månnoderna. Men det är en anti-inomvärldslighet som uppstår här, kanske ett hat till smuts och det "könsligt-solkiga". Norra månnoden, det hungriga drakhuvudet, befinner sig nämligen i vämjelsens och avsmakens tecken Skorpionen medan den avmätta draksvansen ligger i den sensuellt hungrande Oxen.

Jag vet som sagt inte om det har med saken att göra, men tecknens och nodernas essentiella natur harmonierar verkligen inte med varandra! Man skulle t.o.m. kunna drista sig till att säga att den giriga demonen Rahu (drakhuvudet) detta år hungrar efter döden (Skorpionen)! I så fall illustrerar nodernas passage genom detta teckenpar en aktiv dödsdrift - Freuds Thanatos.

Och detta är nu astrologins sällsamhet: jag skrev nyligen om Freuds dotter, barnpsykologen Anna Freud och hennes bråk med kollegan Melanie Klein. Den senare specialiserade sig just på mästarens dödsdrift och var född 1882, ett år då den sataniska axeln var aktiverad av månnoderna i samma "bakvända" läge som 1974!

Kan man utifrån detta förutsäga vilka subgrupper under året som löper den största risken att söka sig självdestruktiva vägar? Jag tror det. I båda dessa horoskop ser man tydligt hur planeter har klibbat sig fast vid denna genomnegativa "sataniska axel".

Det här är då "demoniska laddningar" i själva Världssjälen som drabbar stora grupper födda under en begränsad tid. Det är här frågan om kollektivt karma dyker upp. Det finns metafysiska teorier som menar att sådana här fönster i tiden öppnas så att själar kan reinkarnera som tidigare befunnit sig i ett annat land och alla delat något stor nationell händelse. Det negativa karmat är med ett annat ord inte så mycket en fråga om egna synder begångna i ett tidigare liv utan att hela folkgrupper är kollektivt skyldiga.

Var är alla nazister från Tyskand och 1930-40-talet nu? Precis som offren från koncentrationslägren har börjat återvända till jorden - med svåra psykiska störningar1 - har förstås även "herrefolket" börjat reinkarnera. De som var aktivt antisemitiska borde rimligen återfödas under en sådan himmel som tydligt avslöjar att de bär på det sociala utstötningssyndromet, nu gestaltad som sociala ångestfenomen (skuld, undermedveten samvetsförebråelse).

Jag säger inte att vare sig Forselius eller Sällström var reinkarnerade tyskar, men det är så här självandringen principiellt går till. När en själ kommer åter, står dess "gestalt" eller allmänna tonläge skrivet på himlen. Ingen naturvetare har ens lyft huvudet så här högt de senaste 300 åren, så det är lönlöst att fråga dem om det verkligen förhåller sig på det viset. "Folkförvillare" är allt de kan säga utifrån sin råtthjärnestora förståelse av livet.

Det "sociala utstötningssyndromet" är alltså dåligt karma, men vilka grupper själen har varit på kant med i tidigare liv är mindre viktigt än att de i detta livet får tillfälle att smaka på utanförskapets beska. Det är t.ex. därför homosexuella mår sämre än andra grupper, även i länder som är gaytoleranta. Vårt öde kommer inifrån vårt eget psyke, vår egen själ. Vi bär hela tiden den karmiska balansvågen med oss, från liv till liv...

Så småningom lär sig själen "projektet jorden" allt bättre och tar ett enskilt liv på mindre blodigt allvar. Dit har inte själarna som föds under "det sociala utstötningssyndromet" nått ännu, men det kommer.


Om Forselius i DN, SvD, Aftonbladet, Expressen

Se även en fristående granskning av månnoderna i zodiaktecknen.

_____
1. Se den här boken och andra av "reinkarnationsrabbinen" Yonassan Gershom.
 


För själavandringstron inom antik och senare judendom (och överhuvudtaget över jorden), se bl.a. Katolska kyrkans utmärkta artikel om metempsykosen. För empirisk evidens för fenomenet upprepar jag till leda den remarkable psykiatern Ian Stevensons 40-åriga arbete med att intervjua barn med tydliga minnen av sitt föregående liv. Hans "20 Cases Suggestive of Reincarnation" är en ögonöppnare!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Kom att tänka på en sak ang. månnoderna och fick lite kusliga vibbar när jag såg att runt 1993 var det också skorpionen/oxen, och det senaste året har det ju skett flera mord där ungdomar i den åldern varit inblandade, både som offer och förövare, vilket är ovanligt statistiskt sett, läste jag. Det kanske är att dra för stora växlar på det hela förstås, men...
S

Anonym sa...

Astrologi, vilka dumheter

Seaward sa...

Ännu ett forskningsfält! Jag ångrar att jag helt utelämnade månnoderna under 25 års sysslande till och från med ämnet. Inget slår en djup förtrogenhet av hur pusselbitarna beter sig.

Dessa märkliga generella "fantombilder" missar man lätt pga sin egen närsynthet. Jag tyckte t.ex. i ungdomen att kinesernas årstecken var banala - hur kunde affärsmän beakta så generella indikationer? Hur jag bedrog mig! Det existerar också "vaga skepnader", som Daodejing säger.

Anonym sa...

Vad är då problemet med 1974:orna? är dem verkligen överrepresenterade?

Seaward sa...

"Är de överrepresenterade?"

Det har jag inget svar i reda siffror på, jag bara nämner ett personligt intryck sedan jag blivit varse flera fall (icke-kända) där den kombinerade Ox/Skorpion-symboliken varit tydlig.

I samtliga fall ett mörkt psyke och ett självdestruktivt leverne där särskilt Skorpionen som gift (eller som psykofarmaka, ett slags gift mot giftet) figurerat starkt.

Problemet är att hitta tillräckligt mycket data, om det är en statistisk undersökning du tänker dig. Talar du empirisk undersökning har du emellertid missuppfattat astrologins väsen.

Astrologi är "teckentydning", och man tittar på många tecken samtidigt för att ana sig till en helhetsbild att utsäga något om. Varje enskild utsaga, som den om hungrande Rahu i Skorpionen 1974, är bara en pusselbit av flera. De små studier jag utfört under "Temastudier" är mest av kuriositet, jag ser inte astrologin som en del av den materialistiska vetenskapen.

Det är naturligtvis alltid frestande att fantisera om att en hel årgång plötsligt "peakar" i självmordsstatistiken enbart på basis av Rahus långsamma rörelse genom dödstecknet.

Men det är inte så astrologin fungerar. Därför talar jag i texten om att det krävs flera indikationer: "I båda dessa horoskop ser man tydligt hur planeter har klibbat sig fast vid denna genomnegativa "sataniska axel"."

Båda skådespelarhoroskopen har således flera varningstecken, men därutöver räknar varje mogen astrolog med faktorn X, andesjälen som valde livet i fråga. Två barn födda exakt samtidigt kommer till jorden med olika tidigare liv i bagaget.

Medan en kanske "väljer" svåra omständigheter för att träna sin själ i något avseende är en annan här i huvudsak för att "betala av" för gamla skulder. Om detta kan astrologin ingenting säga.

Bloggen diskuterar ofta problemet med att skilja juristers horoskop från brottslingars! En tacksam kontrast. De ser nämligen misstänkt likadana ut.

Anonym sa...

hm, såhär; jag har en viss tvekan inför reinkarnation och karma-tänket, men att planeterna står på ett visst sätt den dagen vi föds och att det kan påverka vår personlighet, det kan jag förstå bättre.
När jag läser om dessa två, (den ena kände jag)och jämför med mitt eget livsöde, får jag en kall kåre. Jag överlevde, med nöd, ett allvarligt självmordsförsök!
Det skiljer endast tio dagar mellan mej och Johanna...
Om man som förälder "vet" det du pratar om som varningstecken, vad kan de isf göra för att förhindra att det går snett för dessa barn?
Nyfiken hur du tänker!

Seaward sa...

Frågan är enorm! Det handlar om en hel kulturs världsbild och värderingar. I antiken ansågs människor som följde sin högre "rationella själ" spontant kopulera vid tidpunkter som ledde till avkomma under "lyckliga stjärnor"!

Förfallna människor däremot, som drevs av sina kroppsliga impulser (den irrationella själen), kopulerade istället konstant fram avkomma som påminde om dem själva.

Att det här är en förenkling inser alla som hört om en välartad familjs svarta får! Men grundtanken är ändå logisk, och astrologin kan med planetplaceringar ofta belysa hur "släktförbannelser" vandrar vidare.

Jag ska inte påstå att inlägget om bröderna Huxley jag just publicerade uttömmer frågan, men det är åtminstone ett exempel på hur familjemedlemmar ofta föds under gemensamma astrologiska motiv (logos = förnuftsprinciper).

Men sedan lever de ut sitt gemensamma tema på olika sätt. Kanske beroende på sekundära astrologiska faktorer, kanske beroende på att det faktiskt finns en själ bakom ridåerna som kan hejda sig innan de här "formmallarna" som astrologin beskriver leder en fel.

Anonym sa...

Hm, igen... det ÄR onekligen en enorm fråga!
Men intressant.
Jag har en bror som är min motpol i allt och nog den som bär arvet vidare, medan jag då, som du skriver är svarta fåret och det där har förbryllat mej ibland, hur vi kunde bli så totalt olika!

Vad gäller "mitt horoskop", kan jag tänka att det nog skulle skadat mej mer, än gjort nytta om jag sett det tidigare i livet! U track what u fear! Om jag tror att mitt öda är mörkt, kan jag nog lätt styra in livet på en mörk bana.

Skulle vara intressant, om du vill och har tid alltså, att se hur bilden skulle ändra sig om du använde den 8 jan -75, kanske ser helt annorlunda ut?

Seaward sa...

All information kommer i rätt ögonblick - det är en av astrologins grundidéer. (Födelsehoroskopet är en slags komprimering av idéer som, tajmade, kommer att passera revy under livet.) Därför kommer den ålderdomliga sideriska zodiaken in i ditt blickfång först nu.

Mig tog det 25 år med västerländsk astrologi innan jag plötsligt insåg att den äldre zodiaken är den som visar rätt tecken.

Jag gör tyvärr inte enskilda analyser, den tid jag ägnar åt bloggen (1-2 timmar om dan) läggs på antingen stickprov på allt mellan himmel och jord i tidningarna, eller mer "vetenskapliga" undersökningar (du hittar några försök att testa astrologins "respons" under röda rubriken Temastudier).

geri74 sa...

Hej
Du svarar kanske inte på kommentarer rörande gamla artiklar, men...
Jag har läst båda dina sajter/bloggar och vill uppriktigt tacka för gnistan som tände också mitt intresse till vedisk astrologi. Jag inser att det kommer att ta mig åratal av studier men tiden må vara nådig. Jag har ägnat en stor del av mina år åt det andliga (Vedanta indisk och Veda slovena sk slavisk, Teosofiska verk och Antroposofi). Först gick jag genom mycket västerländsk filosofi med sann uppriktighet i en strävan att behålla fattningen över det jag verkligen kände och det som akademi världen hade att bjuda på. Förresten, jag är född den 1 dec 1974 i Bulgarien och kan anekdotiskt bekräfta många av dina åsikter om den årsgruppen genom mig själv. Osäker sexualitet (bekännandes homosexuell), utstöttningssyndrom (ofta självutlöst), exil genom portar som öppnades tack vare mina föräldrars val av karriär och språkliga genomvägar (tyska i början). Nu är jag en gammal, förhoppningsvis, vis kvinna som ser på de problem som horoskopet ställer, som på ett stege mot bättring. Jag håller med dig - att fly problemen eller kult-förklara dem, är inte en lösning. Men så mycket som vi kan bära, bär vi.
Har massor med annat att skriva. Men det går kanske i tomma intet...
Hursomhelst, tack och hoppas att du stiger till din mission att upplysa människor som du hoppas. Undrar varför det inte vimlar av kommentarer på dina bloggar. Kanske väntar svenskarna att det ska bli så illa som i f d Bulgarien? Grodorna hoppar inte så gärna.
Tack.

Seaward sa...

Tack för din fina kommentar. Det är alltid en fara att man bara råkat möta tre liknande ting på rad och blåser upp en tillfällighet och gör den till en trend... Därför roar jag mig med lågintensiva kvantitativa studier av den sideriska zodiaken - trots att de gamla vishetstraditioner du anknyter till distinkt underkänner den empiriska forskningstraditionen som sista ord. Jag tror absolut att man måste försöka nå tillbaka till de 12 tecken som kärnfulla Idéer och efter detta söka förstå hur de relaterar - eller inte - till varandra. Det här är förstås bara ett skrap på ytan. Läste just om genetikens haplotyper - där ser man en mer utvecklad variant av den typ av sökande resonemang den här bloggen ägnar sig åt. Genetikerna lägger också pussel med sin sorts "zodiak"!

geri74 sa...

Det du säger är att sannolikheten till att bli udda växer proportionellt till ställena där man potentiellt skulle kunna bli udda på :) fin zodiak de ristar men de moraliska funderingar utelämnas. Ha en fin dag.