Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 13 mars 2010

Mer om Stenbocken som "bara yta"

DN:s livsstilsartikel var något av det fjolligaste jag någonsin läst i en dagstidning. Man tror att tidningarna har ett ansvar, dels för att inte sprida narcissismens mentala smitta vidare, och dels för att skona huvudpersonen själv i den händelse han/hon nyktrar till efter några år.

Rubriksatt är den också med en fullständigt bisarra självmotsägelsen "En riktig karl är fåfäng"...

Att INVESTERA tid och pengar i sin "look" ser han som en självklarhet, som en del i en sorts varumärkesbyggande.

Den här raden säger allt om den moderna typen av kryptosociopat som inte längre har någon genuin kontakt med sitt inre utan har importerat omvärldens pekpinnar oavkortat. En zombie som gör samma sak modeindustrin beordrar honom via köpt textreklam. Fantastiskt att hitta en "manlig" version på temat "enbart yta" - jag ägnade samma dag en god stund att fundera över ett annat ungt horoskop av idag, det för modeikonen Elin Kling.

Anmärkning. Av detta framgår att det här inlägget inte är dagsfärskt! Faktum var att det hamnade i skräphögen. Här bränns dock inga böcker så gammal text kan alltid tas till heders, vilket sker nu sedan jag granskat horoskopet för falsettsjungande BeeGees-klonen Neo och noterat hur himlen formligen skrek 1000% stajling. Samma egenhet med mycket yta och begränsad själslig substans i båda fallen, således.

Det finns paralleller mellan Kling och herr Ajeenah, främst i den viktiga roll Fiskarna spelar. Tecknet symboliserar frånvaron av jag-kärna vilket alltid tar sig uttryck i en vilja att söka sig nya upplevelser. Fiskarna, då de dominerar en himmel, lever alltid bara för den senaste kicken av att förlora sig in i en annan människa eller fenomen. Det är i Fiskarna all struktur de föregående zodiaktecknen byggt upp bryter samman och hängivenheten kan leda fiskstimmet precis varsomhelst, till himmelen eller helvetet.


Låt oss direkt konstatera att den här unge mannen redan är i helvetet, vad gäller den aktiva handlingsvägen. Det han finner vara en läcker attityd är, som jag ser det, en sociopati som sanktionerats av samtiden. Med yrket rollbesättare eller caster har han uppenbarligen lyckats reducera sig själv till en promenerande annonspelare för prylar. Vilka zodiaktecken, enskilt eller i kombination, leder till den här parodiska voltan in i totalt artificiellt rollspel?

Stenbocken är ytans och formalismens tecken, och brukar i sig indikera en "klassisk" och sparsmakad linje, i de fall då den estetiska medvetenheten är väckt. Som vi såg var Neo en nymånefödelse, vilket bränner bort Månens förmåga att reflektera över det handlingsjaget (Solen) söker framverka.

Den här himlen uppvisar en snarlik konfiguration. Formgivaren och kontrollören Saturnus gör en klassisk "homoaspekt": stryper och dödar Venus, den spontana kärleken till det andra könet. ("Känsla men bara via utifrån dikterade regler", "ofria känslor")

Eftersom samma Saturnus också är disponenten till Solen i Stenbocken inser vi lätt att det handlar om en narcissist söker leva utifrån någon slags importerad riktlinje. Ja, han är alltså "caster" till professionen så han använder exakt samma planeter där också för att sprida samma "formel" vidare.

Psyket här är emellertid rätt intressant, Månen är inte helt bortbränd som i Neos fall. I Skytten är den yvig och utåtriktad, söker nya uttryck. Jag gissar att just den fartiga Jupiter-Månen har "många järn i elden" som dagens folk säger (en ursäkt för deras ytlighet och brist på uthålligt fokus - det där som skapar sann kvalitet men tyvärr kostar för mycket, demokratin kräver det mediokra för att kunna upprätthållas).

Eftersom Jupiter nu befinner sig rätt neutralt i Vattumannen bildar Månen och dess disponent en Eld och Luft-kombination vilket antyder att det faktiskt finns ett kreativt drag i den här mannens sinnelag. Det här skulle kunna vara en författarkombination men av tidningsartikeln framgår inget sånt. Det är emellertid fixeringen vid Venus som ligger under Stenbocks-Solen som avslöjar att han är ett ytligt barn av sin tid, en producent av oviktigheter för en oviktig generation. Det är som om västerlandet ännu väntar på nästa inflöde av stora själar som ska ta kulturen bortom den rådande personfixerade saggigheten.


Tillägg 100315

Lämpliga fristående fortsättningar på temat stil:

Lokko dekonstruerad

Mer om ytan (Schlager-Anna och Stenbocken)

En kort jämförelse av Mån-Stenbocken och Mån-Kräftan

En liten snobb (dandyism)

Och den sorgligaste urartningen,
förfallet ner i fåfänga plastikoperationer:


Stenbocken som offer för glamour

Inga kommentarer: