Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 16 februari 2010

Stenbocken som offer för glamour


Ögnar rubriker i tidningarnas slaskavdelning igen, och får syn ännu ett "tretton-på-dussinet"-offer för den ytlighetskultur MTV skänkte västvärldens ungdom. När en 23-åring (från amerikanska MTV) säger, "Jag ville blir vackrast på utsidan och insidan. Det är en del av att vara popstjärna" (AB), då vet man att något halkat på efterkälken. Kommentaren matchar bättre en elvaårings mentalitet.

Så, mest i studiesyfte, hur ser en födelsehimmel där alla vettiga värderingar kortslutit sig, och där uppenbarligen "skönhet på insidan" bara är munnens tomma pladder, en kliché Heidi Montag lärt in för att "det är vad man ska säga"?


Rent tekniskt saknas inte starka placeringar - se bara:

Solen hemma i härskarläge i estradörens Lejon. Född att svassa framför kameror eller publik.

Lyckoplaneten Jupiter opponerar Solen och visar att hon kommer att älskas av folket (Vattumannen) och vinna en stor bas för sitt sololirande som Lejoninna.

Merkurius i Jungfrun är en stark placering som bör ge en bra frasering och logik, men ofta överpetighet och en kritisk och självkritisk ådra.

Venus, skönhetsgudinnan, är hemma i sitt idealistiska tecken Vågen och växer sig tusenfalt starkare eftersom expansionsfaktorn Jupiter får skönhetsfrågorna att växa - kanske bortom all rim och reson? När jag tittade på vad Heidi var känd för var det svårt att hitta någon information bortom allt prat om hennes många plastikoperationer!

Så långt styrkorna, men sedan börjar bekymren...

Den starka och sceniska Solen i Lejonet mottar en vidrig attack från negationens och vedersakandets tecken Skorpionen. Häri ligger den formmedvetna och väldigt "plastiga" Saturnus. Kvinnan hatar ju sin uppenbarelse!

Skorpion (natt, död) och Lejon (dag, liv) i den här spänningen ger en dramadrottning som mycket väl kan sakna förmåga att se nyanser. Kombinera nu detta med hennes våldsamt uppförstorade Venus i esteticerande Vågen!

Mars står i Skytten, en intensiv placering som vill förändring och framför allt vill ha mer av allt. Skytten är ett av de jupiteriska tecknen och därför till sin natur expansionslystet. Men som illgärningsman och olycksbringare är det väl om Mars inte bråkar alltför mycket med omgivningarna. Här kastar den sitt onda öga med den norra månnoden, drakhuvudet eller Rahu.

Redan i sig skildras Rahu som en girig Jupiter som tappat kontrollen, och här blir den ett kritiskt inslag eftersom den är "naturligt ond", precis som Mars som hetsar upp den. Demonen står i det andra jupiteriska tecknet Fiskarna så att vi mellan Eld och Vatten har en fullständigt okontrollerbar vilja att komma någonstans eller expandera. Den här omåttligheten ("sensationalism" i kubik) disponeras nu av Jupiter och den såg vi nyss rikta ett fokus mot skönhetens Venus.

Förstå hur fixerad den här människan är på sitt utseende! Venus är planeten som får ta trycket från alla dessa överdrifter på andra ställen på himlen.

Det är nu hög tid att titta på nyckeln till hela hennes problem: Psyket.

Månen (sinnelag, psyke) befinner sig en av sina klenare positioner i zodiaken: i Stenbocken, ett världsligt och extremt formmedvetet tecken som ofta har svårt att hitta någon kontakt med sig själv. Månen i Stenbocken måste se sig genom sina objektiva meriter ("status") för att "känna" att hon existerar. Hon kan bli en människa som tillbringar en evighet framför spegeln, sminkande sig och konstruerande sin "officiella roll".

I det här fallet är Heidis döda själ skriven över hela himmelen, för disponenten till detta ytliga och prestigesökande psyke understryker att det bara råder mörker på insidan: det är Saturnus i Skorpionen som bekräftar den negativa grundbilden hon har av sig själv. Och det var ju samma Saturnus vi alldeles nyss såg skapa en krampaktighet och konstgjordhet i sin blockerande aspekt till den sceniska Solen.

Okej, Saturnus och skönhetsdyrkan (Venus) dominerar. Var såg den återvändande bloggbesökaren senast detta? Ja, inte minst hos förra miss Universum, Yvonne Ryding! Där gav jag fina betyg för himlen, men det var för att hon hade en harmoni med sina känslor (Månen i härskarläge i Kräftan). Den stackars Heidi har Månen i motsatt läge och kan bara nå känslorna genom att manipulera sin yta!

Ordet psykopater blev ett utslitet modeord för åratal sedan, men här är ett horoskop som kan betraktas som ett harmlöst psykopathoroskop. Allt är bara show och förställning. Kvinnan är värdig sin arbetsgivare, MTV! En kanal som drar ner unga människor i ruttet tänkande och extremt banala cirklar.

(Det känns som det här en kanal för romerska slavar, människor som bara har kroppen som sitt mål i livet, slavar så låga att de aldrig kommer att släppas fram till de områden där man tränar tankelivet. Så fångar en civilisation upp alla de människor som redan är utpetade, de som inte var destinerade att skapa något gott eller stort.)

Som jag sagt i några andra fall förstör ibland Saturnus intelligensen när den tar tag i Solen, inte i alla fall, men uppenbarligen i detta. Merkurius i kritiska Jungfrun tappar sikte på skogen för den irriterar sig på varenda litet träd, och det plastikoperation efter operation. Detta är alltså baserat på lågt IQ! I Sverige är alla lika begåvade och väldigt jämlika - det säger kanske något om hur korkade vi egentligen är...

Det finns inte mycket man kan göra när en människa fastnat så totalt i yttre former och inte intelligensen räcker hela vägen. Den inre människan (själen, förmågan till reflektion) är i det här läget helt död, och horoskopet beskriver mer än zombie än någonting annat.

Horoskopet ska få bli bloggens "standardmodell" av någon som verkligen behöver psykologisk vägledning - terapi. Tv- och filmbranschen är full av sådana här plastleenden som helt tappat bort sig. Och ofta i deras horoskop hittar man den världsliga ambitionens Saturnus som en nyckelaktör och Jupiter som ger smak på framgång.


PS. Den brittiske astrologen Charles Carter hade en klar idé redan i teorin om hur kombinationer av olika zodiaktecken borde bete sig. Och hans tankar stämmer häpnadsväckande väl - fast han använde den tropiska zodiaken som den här bloggen lämnat till förmån för den äldre och psykologiskt mer rättvisande sideriska. (Förklaringen kan ha varit att han studerade många historiska, äldre horoskop - innan den årliga förskjutningen mellan den "verkliga" zodiaken och vår tropiska zodiak hunnit bli så genant märkbar som nu.)

Om kombinationen av Stenbocken och Skorpionen (så oerhört viktig för Heidi), noterade han fixeringen vid den yttre stilen (sök på ordet "dandy" i googlesök här ovan för mer i frågan om STIL):

Scorpio/Capricorn would seem to the the ideal basis for a diplomatist or courtier, for there would be plenty of ability to use speech to dissemble thought, and probably also a liking for details of court-demeanour. Edward VII represents this type well and also was punctilious over matters of court-ritual, military uniforms, and similar trivialities. Goethe spent much time on court functions and ceremonial and he has this pair represented not indeed by aspect, but by Saturn rising in Scorpio and the ruler Mars i Capricorn.

Charles Carter - Essays on the Foundations of Astrology (1947. s. 101)


Inga kommentarer: