Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 16 mars 2010

Izabella - Petra Medes motpol

Vilken lämplig motpol AB i en kort intervju med Izabella Scorupco bjuder på efter att bloggen just har betraktat krutdurken på Petra Medes födelsehimmel (nytt fönster)!


Född samma år men ganska exakt ett kvartal efter Mede kan man här tydligt se hur Världssjälen transformeras och fokus gradvis flyttas runt i zodiaken. Och alla barnen som föds under himmelen antar nya kvaliteter.

I texten om Mede underströk jag hur störd perioden juni 1968 t.o.m. april 1971 var - ödets och nödvändighetens Saturnus passerade zodiakens egentligen enklaste tecken, jag-formuleringens Vädur och satte ifråga denna grundläggande plattform.

Hos Mede märktes rebellen tydligt i personligheten, men när Izabella föds fokuseras något helt annat. Det är nymånetid i lugna, vardagsnära och praktiska Oxen - just det Jordelement Petra inte har ett gram av sig med i detta liv!

AB-intervjun talar sitt tydliga språk. Hon har varit förnuftig, inte köpt sju bilar eller ett stort slott (jfr Nicholas Cages horoskop i nytt fönster - det står shoppoman skrivet över hela himlavalvet). Det är "vardagspusslet" som står i fokus när det är nymåne i Oxen, tecknet för den allra tätaste identifikationen med de fem yttre sinnenas värld.

Det går att komma lite längre, för Oxen är visserligen naturnära och en socialrealist, men söker vi efter nymånens disponent, Oxens härskare Venus, hittar vi den just i småspringets och budpojkens tecken Tvillingarna, och extraspringig dessutom eftersom den mobila och ettriga Mars finns i samma tecken!

Izabella är ju en modellfager människa och det är skeptikernas förlust att de inte vågar komma astrologin så nära att de ser vilket förunderligt språk detta är. För nu ramlar på bara några dagar in ännu ett exempel på att Saturnus - den frigida - verkar vara inte bara en konservativ och kontrollerande kraft i största allmänhet utan i kombination med skönhetsgudinnan Venus också konservera individens ungdomlighet (och eventuella skönhet) ovanligt väl.

Det är som om tiden har stannat i närheten av en tung Saturnus. Den som håller sig väl med Kronos (Saturnus), tidens herre, ser i honom inte en fiende (för han är ju faktiskt också Döden), utan vinner ett enormt lugn. Man får tiden på sin sida!

Jag förde saken om långtidskonserverad skönhet på tal redan i inlägget om f.d. Miss Universum, Yvonne Ryding, och kanhända också i andra inlägg jag glömt bort.

Men helt nyligen, apropå schlagerartisten Neos extrema fokus på att skapa sig en yta, hämtade jag två hållbara ansiktsmodeller rakt ur minnet, utan en enda aning om hur deras horoskop såg ut. Det visade sig att aktriserna Andy McDowell och Isabella Rossellini båda hade en kontrollerande Saturnus som höll ett stadigt grepp om en kombination av Mars och Venus ("intensifierad Venus")!

När jag häromdagen beräknade Sandra Bullocks horoskop - en människa som verkar ha frusit fast i ett tonårsansikte, dök Mars och Venus upp i ungdomens tecken Tvillingarna och med Saturnus i generell harmoni (också den i ett tecken av samma element).

Nu händer det en gång till: Izabella har samma kombination av Mars och Venus som Sandra Bullock och därtill en direkt kontrollerande inverkan från "konservatorn" Saturnus!

I rest my case. Den ålderdomliga sideriska zodiaken från Babylon, som Indien tog över, är den som korrekt beskriver våra liv. Västerlandet misslyckades även här, och Izabella har rätt att blotta talet om religion slår slint i Sverige. Landet har helt tappat den djupare verklighetskontakten. Har kanske aldrig ägt den sedan landet nominellt kristnades.

Och i vår tid är det för många ingenjörer, sociala och av annan sort, och för mycket materiella betraktelser. För mycket berättelser om bara det materiella. Det pågår ett "förringa människan"-projekt i Sverige om skulle kunna vara det mest illistiga folkmord som någonsin planerats och genomförts. Och medan människorna gradvis dör viftar de alla glatt små flaggor som det står "Jag är sekulär och jag kan tänka fritt" på.

Samtidigt är Oxen knappast det tecken man räknar att höra något om religion från. Men Izabella ger själv nyckeln i AB-intervjun - hon "växte upp" med sin katolska tro. Religionen med modersmjölken rimmar exakt med Oxens tecken som ansiktets och munnens tecken, för födointag och barnets tidiga bemästrande av muntlig tradition och kommunikation. Modern/Månen är "upphöjd" i Oxen och ger basen för ett egentligen rätt oreflekterande traderande som likväl kan pågå i tusentals år utan nämnvärd korruption (beroende på traditionens komplexitet, förstås).

I Indien har det funnits professionella tradörer i tusentals år och modern forskning har upptäckt att fast de kan recitera enorma verk ur minnet, vet de inte vad texterna betyder! Faktum är att västerländsk religionsforskning har rett ut ett och annat som fallit i glömska eftersom reciterandet tog all kraft.

Det här bekräftar att Oxen är ett av det fyra tecknen i slentrianens kvalitet Tamas guna och att saker kan stelna till självgående attityder och rena vanemönster. Frågan är då: är människan medveten i de här lägena, eller är hon i mörker. Tamas guna identifieras i indisk filosofi som något gränsande till medvetslöshet! Naturligtvis består en individ av alla gunas, men en eller annan kan dominera.

Hos Izabella är inte Tamas dominant, trots nymånen. Det ser ut som en jämn fördelning på de tre kvaliteterna. Men det säger jag bara för att ingen planet aspekterar norra och södra månnoden som annars skulle vaknat till liv i ytterligare två Tamas-tecken och dragit balansen mot mörker och inflexibilitet. Som det nu är, drar Tvillingarna och Sattva mot rörlighet och vakenhet för kunskap, och Rajas är som vanligt lidelsen som får individen att fladdra mellan vanans makt (mörker) och medveten förnyelse (ljus).

Religion i Oxens tecken är i hög en fråga om traditionella bruk och muntligt traderade berättelsen. Oxen handlar om homeostatisk balans, jämnmod (Venus via Jordelementet) så den religion Izabella talar om är knappast Petra Medes djupt själsrannsakande och extremt celebrala typ av sanningssökande. (Jag förvånades att bara häromdagen höra något på radion om att ståupparen hade den sidan också.)

*****

Teknikalia: En enormt intressant "ömsesidig reception" mellan Vädurens och Tvillingarnas härskare här! Därmed binds fyra planeter samma i harmoniskt och positivt uttryck: Saturnus, Merkurius, Venus och Mars! Snacka om att "domptera" de naturliga illgärningsmännen Mars och Saturnus!


Inga kommentarer: