Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 18 november 2009

Nicholas Cage - materialisthoroskopet!

Nicholas Cages horoskop ger en tydlig bekräftelse på den indiska astrologins förmåga att berätta en historia, att ge ett träffsäkert koncentrat av en människa - till skillnad från det hysteriska plotter av parametrar västerlandet dragit in i sin version av konsten - en version som dessutom bygger på en felberäknad zodiak.

Upptäckten av Cage som skolexempel kommer genom Aftonbladets korta artikel om skådespelarens fullständigt måttlösa jakt på VÄLDIGHET - han har varit en köpgalning som får en att fundera på om han är någon gammal överdådig romersk kejsare reinkarnerad!


Föga anade jag att den här skådespelaren som jag mestadels känner från påkostade actionfilmer för intelligensbefriade tonåringar hade sådana privata problem med verklighetsuppfattningen. Hans egen hantering av sina superstjärnemiljoner påminner inte lite om all den kapitaldestruktion av sprängd rekvisita där han drar fram i något heroiskt filmuppdrag!


Och mycket riktigt bränner den vediska astrologin av mycket krut enbart på att beskriva en fixering vid ekonomi och ägande i horoskopet för Nicholas Cages födelsetimma!



Notera att kontrollplaneten Saturnus - viljan att begränsa och ringa in, att ha i fast grepp - håller på att pressa livet ur Venus/pengar och kombinationen befinner sig i 2a huset för ekonomi. Vad en västerlänning skulle ha missat är att alla planeter i samma tecken bildar kombination - och därför ingår även den energiska men också olycksbringande Mars i samma sällskap.

Med Mars och Venus tillsammans får vi "horbockens signatur" på himlen - ett övertaggat libido, som vi dock här ser ta ett helt materialistiskt uttryck (Saturnus = konkretion). Ibland kan detta innebära kompensatorisk konsumtion därför att Saturnus verkligen steriliserat kärlekslivet (Venus), men likväl har jag anonyma fall av okontrollerat engångssex med dessa tre i kombination. Notera också hur Svenska kyrkans
ja till sterila homoäktenskap röstades igenom en dag när Saturnus, zodiakens lieman, "dödade" den äkta och fruktsamma Venus.

Man börjar så smått undra om Nicholas Cages macho roller och personliga överdåd är maskerad homosexualitet eller åtminstone potensproblem!


Från denna fasansfulla libidinösa fixering vid pengar (och olyckor i samma fråga) sträcker nu kontrollören Saturnus ut sitt 270-grader långa "onda öga" och träffar Månen i estetiska och skönhetsbeundrande Vågen. Månen symboliserar hem och kapitalvaror. Läs AB-artikeln igen: slott över hela världen och Rolls Royce-bilar på rader! Och inte minst, Månen ligger i 11e huset för pengar via karriären (10e huset).


Här är den indiska astrologin mer logisk och komplett än den kollapsade västerländska modellen, för indierna har bevarat sina traditioner bättre. Precis som vi i väst säger att Oxens "naturliga" andra hus för pengar och födoämnen ger den näring som Vädurens "naturliga" första hus behöver för att individen - tecknad av första huset - ska kunna hålla sig vid liv, på samma sätt resonerar vedisk astrologi även på andra ställen: det 11e är det andra räknat från det tionde - och därmed en analogi till förhållandet mellan det första och det andra.


Nicholas Cage har således en vansinnigt krampaktig låsning (Saturnus = låser i kramper) mellan båda sina ekonomihus! Den som orkar gå igenom bloggens alla horoskop så här långt och leta upp de få kändisar där klockslaget är känt
borde upptäcka att de här förhållandena troligen är närmast unika för Cages horoskop.

Astrologi är extremt individuell, som vore födelsehoroskopet skräddarsytt för bara just den individen. Nu föddes säkert en bunt människor på olika platser med exakt den här störningen mellan 2a och 11e huset. Hur spännande skulle det inte vara att, givet tid och pengar, söka lokalisera dessa livsöden och se om de varit lika omdömeslösa i sina liv, även om givetvis merparten av dessa inte allt uppnått samma rikedom i sitt liv.


Faktum är att Cage föddes Coppola men bytte namn för att inte rida på ett känt Hollywood-namn. Men vilket namn han tog sig: "bur" - som fångad i en bur! Den här fångenskapen eller begränsningen är just vad Stenbocken handlar om och att han till att börja med lyckades ekonomiskt kan säkert förklaras med att Saturnus är stark hemma i sitt materialistiska Jordtecken Stenbocken och att energi- och impulsplaneten Mars sägs "upphöjd" i samma tecken.

Här finns alla tecken på en som har energin att lägga på hög - lägga Venus-prylar - vackra ting - på hög! Tyvärr mår Venus uselt där den står inklämd mellan himlens två "naturligt onda" (prövosamma) planeter! Astrologin påminner tydligt om att allt har två sidor (minst)!


Givet att skådisens psyke (Månen) i esteticerande Vågen hålls låst av Stenbockens materialistiska pryltänkande och vilja att äga och kontrollera, måste man nog beteckna hans tid med Elvis Presleys dotter också det som ett exempel på hans äckligt ytliga mentalitet: han "ägde" ett stycke av Elvis Presley, och åter kommer homo-signalerna krypande... Lisa Presley hade dessförinnan varit i klorna på Michael Jackson som troligen av samma skäl drogs till henne. (Se Michael Jacksons bisarrt "liv och död-störda" och Saturnus-infekterade horoskop
här.)

Den nya pusselbiten med slott i långa banor kompletterar strödda pusselbitar genom åren då jag läst att Nicholas Cage tidigare var en storsamlare av svindyra och sällsynta serietidningar - typ "första numret av Stålmannen". Här anas också en människa som stannat i mognaden och förblivit en liten pojke där habegäret kliar i fingrarna. Se åter psyket (Månen) med all den materialistiska barlast som uppstår genom den baktunga Saturnus som släpar med sig Mars/Venus - den förhöjda viljan att frossa i .... saturnusförtingligad njutning!


Till sist några ord om hans soltecken Skytten, med grannen Stenbocken zodiakens minst kriminellt belastade enligt en liten undersökning jag gjort på bloggen. I filmrollerna har Cage ofta ett påfallande tärande samvete, en pliktkänsla och moral. Han är "the good guy". Och hur skulle det kunna vara annorlunda, när han dock har en koppling till det högre medvetandets Skytten och samtidigt står för Stenbockens mer rövslickande och samhällsanpassade moralitet.


Cage kommer att ta smällen när han nu smärtsamt vaknar upp ur den yra som hans störda och genommaterialistiska psyke satt honom i. För notera: Månen i Luft med barlast från Jord tecknar knappast någon mer andlig natur, tvärtom har jag etiketterat den här rätt normala typen som "rationalism" - allt Luftelementet ägnar sig åt är att tänka kring det fysiska (Jord), och hela västerlandets civilisation favoriserar för närvarande dessa andligt förkrympta själar som bara tänker kring det "empiriskt påvisbara".


I Nicholas Cages innersta fanns dock en andesjäl som anlände till jorden i Skyttens tecken, och den själen fann sig genast korrumperad av att Jordelementet. Bloggens tes om att den naturliga andligheten i Eld slocknar och riktas i rent materiella riktningar om horoskopet också innehåller Jord, besannas i det här fallet totalt!


Tillägg 091119. Några av Hollywoods mycket rika skådisar, synbarligen utan Nicholas Cages obalans men med liknande övertryck på ekonomihusen två och elva, kan beskådas här.


*****

Lite eftersnack.

Att diskutera den sideriska zodiaken mot ett helt västerland som snöat in på den missvisande tropiska, som fixerar 0° Väduren vid vårdagjämningen i kalenderåret istället för att hålla koll på de verkliga stjärnorna där uppe, är naturligtvis inte någon självklar succé. (Se dock Filosofiska grundantaganden, 9 sidor, om var någonstans världsrymden egentligen befinner sig.)

Men jag vill påminna om vilket helvete västerlandet gjort sig själv genom att släpa in hur mycket bråte som helst i sitt system, med följden att ett typiskt västerländskt horoskop idag ser ut något i stil med detta: De tre "nya" Uranus, Neptunus och Pluto, det sinnessjuka husdelningssystemet Placidus som inte ens går att använda i närheten av Nord- och Sydpolen, och så förstås alla zodiaktecken c 24 grader ur led! Försök lyfta fram det klockrena budskapet från den indiska astrologin ur den här sörjan, om du kan!

Eller rättare sagt, väst har dragit in så mycket i sitt system att i princip
allting kan utläsas, åtminstone någonstans på himlen. Tendensen till detta finns även i vedisk astrologi, men där är åtminstone logiken bakom metoderna alltjämt begripliga. Och ingen är väl nöjd med att sitta och rapa upp sanningar om "andra huset" utan att förstå principerna bakom det man säger, eller?



Nicholas Cage, tropisk zodiak och Placidus husdelningssystem gör honom till introvert men ambitiös Stenbock istället för yvig och utagerande Skytt (Eld, ett actiontecken). Skytten kvarstår dock som rollmask/persona (ascendent) och så gör även Månen i skönhets- och lyxtörstande Vågen. En astrolog i väst skulle alltså med vaket öga kunna utläsa ungefär samma som i ovanstående text, men accenterna skulle läggas lite annorlunda.

 I kaoset av aspekter försvinner dock hela den remarkabla klarsyn indierna uppvisar som ser Saturnus som en bov i Cages materialistiska förvirring. Visserligen drivs en Stenbocks-Sol av disponenten Saturnus, men i väst är Venus/Saturnus nu i Luft (Vattumannen) och missar helt den sjukliga prylfixeringen som blev det som knäckte Cage.

Västsystemet missar överhuvudtaget den överstress på Eld OCH Jord som jag sedan bloggens första början är vad som korrumperar och "materialiserar" en annars god "eldsjäl". Cage har uppenbarligen bara varit ett förvuxet serietidningssamlande barn som fortsatt "brinna för" materia vartefter miljoninkomsterna rullat in.

*****

Missa inte Cages stigande planet i öster: Merkurius, handelsmännen - köp-och-sälj... Men den kombineras med den straffade och avhuggna draksvansen Ketu! Denna flyktiga och lättrörliga Merkurius disponeras av Skyttens härskare, framgångens Jupiter, som vi hittar hemma i sitt negativa härskarläge i Fiskarna. Och i vilket hus? Jo, enligt den indiska astrologin i fjärde huset för investeringar i hus och hem och andra fasta kapitalvaror!

Samma typ av omen möter om och om igen i detta horoskop, och det är just denna varning att "samla sina skatter på jorden" (istället för i himmelen) som den fångade burfågeln Cage gjort till sitt livsdrama! Det är därför jag säger att vi bara är nickedockor som är radiostyrda från en annan dimension som astrologin svagt antyder...

Frågan om människan har fri vilja eller det bara är det patetiska egot som duperar oss att vi gör ett eget val mellan rött eller blått, är en klassisk gammal nöt! (Tror t.ex. någon att den här "sexmissbrukande kvinnan" egentligen har genomskådat sig själv? Sade inte Tage Danielsson att summan av lasterna är konstant? Lyckas man avvärja en olat kommer en annan i dess ställe. Cage torde vara en sådan som "överproducerar", och tycks ofta följa med det fertila "hor- och horbockssyndromet".)

De flesta förnämliga tänkare genom historien har förklarat oss vara rena clowner, värda allt förakt för vår hybris och övertro att just vi vet så väl vad som pågår! I det avseendet är svenskarna ett av jordens lägre folk, eftersom vårt nationalhoroskop går i Vattumannens tecken, förnuftstypens försök att tänka ut en "rationell" modell. Dvs varelser som inte riktigt lever fullt ut utan konstruerar sig små luftslott att leva genom. Luftelementet (som jag själv tillhör med både Sol och Måne) är möjligen något den skarptänkta människan berömmer sig av, men som det judiska ordspråket går, "När människan tänker, skrattar Gud".

Nå, ett steg i rätt riktning är att börja bygga mentala modeller som gör den verkliga verkligheten mer rättvisa. Astrologin har redan tusentals år på nacken och så länge dagens vetenskap bara grottar runt i "empiriskt verifierbara data", så sysslar den enbart med Luft och Jord, bara med hälften av den verkligen antikens tänkare mappat upp!

Det ger anledning till att fråga vad vi glömt bort sedan "Upplysningen" - se "Upplysningshoroskopet" för en påminnelse om den underart av Mänskligheten vi f.n. tillhör. Horoskopet ska tas symboliskt (för det är ju vad det är), som en liten fingervisning att det inte är särskilt högt i tanketaket i västvärlden just nu...

Inga kommentarer: