Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 19 november 2009

Astrologin om det vackra folket

För andra gången väljer magasinet PEOPLE Johnny Depp till världens sexigaste man (Expr, AB), och det spekuleras i att han är en som har "lite av varje" och tillgodoser ett brett spektrum av kvinnlig smak. Den ende som tidigare blivit utvald två gånger är Brad Pitt. 

Så låt oss se vad som förenar dessa två och deras äkta hälfter, där i samtliga fall födelsetimman är känd. Utan själva den fysiska kroppen (ascendenttecknet) skulle varje försök att söka en förklaring falla, eftersom fysisk attraktionskraft inte är en liten del i det hela...




Bortse från att båda männen råkar vara födda 1963, även fast formfulländningens planet Saturnus råkar vara hemma i sitt fysiska härskarläge (Stenbocken) förra året och detta år. Koincidens är det, men ändå fascinerande att se att också Yvonne Ryding, fd Miss Universum, föddes med samma Saturnus-i-Stenbocken (1962) som en grundplåt och att därefter ytterligare lyckobringande planeter lade sig på "rätt" platser innan hennes andesjäl fann det tilltalande att fylla en sådan alltigenom gynnsam "tidslucka".

(Resonemanget haltar för troligen inbillar sig andesjälen bara att den väljer sitt liv från högre ort - i himmelen. I verkligheten verkar det troligare att vi alla ingår i ett fantastiskt ödessystem som rullar ut och realiserar sig om och om igen i evigheters evighet! Så trodde i varje de gamla indierna och de största antika grekiska filosoferna.)

I fallet Johnny Depp är Saturnus visserligen i Stenbockens 30e grad och på väg in i Vattumannen, men också detta har Saturnus som härskare. Hans hustru är själva epitomet av en stajlad troféhustru, Vanessa Paradis, som ju lanserades just som en artificiell popsångerska, en Birgitte Bardot-lookalike, och därmed blir formalismens planet i sjunde partnerhuset en rättvisande indikation. Vanessa var Sol/Jupiter-Skytt - alltid denna lyckans Jupiter i samband med storslaget framgångsrika karriärer! - och hennes personliga sida gavs av ultrafeminina Månen i Kräftan.

Det är samma Måne som f.d. Miss Universum Yvonne Ryding och klassiska fotomodellen Lauren Hutton (nytt fönster). Jag noterar i förbigående att även Pitts hustru Angelina Jolie har ett starkt Kräftbaserat horoskop - här är det Venus/skönheten som stiger exakt i öster i Kräftans tecken, medan hennes Måne står i lika feminina Fiskarna och "vässas" av Mars och Jupiter - mer lyckostjärna, men nu på den lunära sidan).

Saturnus återverkar i Depps fall också på hans egen kropp, som är av samma typ som Angelina. Depp har alltså en "feminin" Vattenkropp och nog utstrålar han feminin vekhet - fast sammanbiten och "kylig" pga oppositionen från skitnödiga och sammandragna Saturnus! (Ja, Saturnus är involverad i bokstavlig förstoppning!)

Saturnus inverkan är absolut inte nödvändigtvis synonym med skönhet, men den tenderar mot avmagring så att kraniets former syns tydligare. Jämför fd stadsministern Göran Persson, vars Venus stigande i öster istället tydligt omvittnar en svaghet för sötsaker och välstånd vilket där lett till viktansamling som döljer en eventuellt fin benstomme. Hans Venus var svagt placerad i Stenbocken som tenderar till "skitnödighet", dvs konserverande. Godiset fastnar på den som inte har tillräckligt hög förbränning!

"Den lyckliga stjärnan" är uppenbarligen den som välsignar en människa på alla möjliga sätt när den är en viktig del i horoskopet. Ordet "lycklig" uppfattas allmänt som att individer under en stark Jupiter har är tursamma och når framgång, och det stämmer. Men egentligen menas den sinneskvalitet som också är Jupiters alternativa latinska namn, Jove (eller Jovve), dvs jovialisk eller gladlynt. Och sägs det inte att man kommer långt om man har förmågan att le i de rätta ögonblicken?

*****

Som synes av horoskopet har Depp Jupiter hemma i sitt feminina härskarläge i Fiskarna och därifrån kastar den sin välsignelse över skådespelarens feminina kräftpersona. Jupiters natur är att förstärka allt den nuddar vid, så att vi får en individ som formligen skimrar av den feminina kvaliteten! Men se också hur redan innan denna lyckokick riktas mot Depps kropp Jupiter själv mottagit en "upplivande" energiström från den avgjort maskulina Mars i Lejonet! Det är ett förlopp av tripp-trapp-trull här, och naturligtvis är det Mars i Lejonet - dramatikerns tecken, som är impulsgivaren till skådespelarkarriären.

En gång i tiden favoriserade Depp independentfilm och rullar med konstnärliga kvaliteter, numera är han lika bekväm som de flesta andra karaktärslösa människor och går dit det finns mest pengar. Och avslöjande nog handlar Depps himmel bara om 11e huset för inkomster via karriären! (I indisk astrologi är 11e det andra huset räknat från 10e karriärhuset och därmed en analogi till 2a ekonomihuset räknat från första egohuset.)

I frågan om "världens sexigaste man" måste man därför fråga sig hur många röster han egentligen fick för alla sina pengar!? Som man av mer genomsnittlig typ har jag alltid funnit honom väldigt feminint vacker och en oändligt slätstruken skådis. Horoskopet understryker att det inte går att bli mycket mer effeminerad än så här, utan att trängningar att byta kön gör sig förnimda!

*****

Det som sades om Depp kan till del upprepas också för Brad Pitt! Är det inte lite märkligt - här är ännu en ascendent (fysisk kropp) i det feminina Vattenelementet? Men nu lite vassare i formen av den stingande Skorpionen, och med härskaren Mars stigande i kombination med Solen just innan soluppgången. Under den mystiska vattenytan således gnistrande Eld - se hur Brad Pitts grubblande anlete direkt kan fyra av ett fullständigt avväpnande jätteleende. Skytten - den jovialiska och smittsamma lyser fram!

Här är värmen och livfullheten som totalt saknas hos Depp, vars Mars hittas djup ner i serien av faktiska influenser. Depp är i grund och botten en perfekt mix av Jupiter och Saturnus som dessa parhästar yttrar sig i det rent fysisk-materiella (Jord och Vatten). Pitt domineras istället av Eld/Vatten, "sensationalism" - och nog slog han igenom med dunder och brak - i "Thelma & Louise", var det väl? I den korta rollen var han just en "rascal", en gynnare, så väl beskriven av en tunn hinna Skorpion ovanpå Skytten, vagabondens tecken.

Brad Pitt delar Göran Perssons Venus i svala och formmedvetna (formalistiska) Stenbocken. Hans horoskop är svårt att tyda eftersom Venus ligger i Stenbockens allra första grad medan sinnelaget (Månen) ligger mycket nära, just i slutet av jupiteriska Skytten. Här bildas en kombination som skär över två i sig svårförenliga element: Venus (pengar) i konkreta och materiella Jordelementet och just dessförinnan ett sinnelag som i Skytten har "satt sig i sinne" att expandera och växa.

Som jag sagt i annat sammanhang är Pitt en stor filantrop, och detta är typiskt Skytten som ser universalistiskt och inte egoistiskt på saker och ting. Det är en "skadad" universalism hos piraterna Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg som fick dem att bygga Pirate Bay-teknik för att kunna dela ut nöjesbranschens kostsamma produktioner "gratis" till folket. Pitts horoskop visar hur Skytten ska fungera: man delar ut från egen ficka, inte andras fickor! Brad Pitts intäktsgenererande Sol ligger i 2a huset för egna pengar och motiveras av den altruistiska Jupiter, som även den är stark.

Vikrigt här är att Pitt är född under "den friska projektstartens" nymåne, då både Sol och Måne disponeras av den lyckliga stjärnan! Vi får ta detta som en ledtråd att följa. Naturligtvis välsignas också Brad Pitts fysiska kropp av Jupiter i samma härskarläge som hos Depp (Fiskarna), nu bara genom den långa specialaspekten. Märk hur enbart lyckoplaneten har rätten att kasta 120-gradersvinkeln och den dubbla 120-gradaren i indisk astrologi.

Vilket stundtals remarkabelt lyckat år 1963 var! Håll ögonen på alla de år där Jupiter är stark via tecken, där finns grunden för riktigt goda själar - filantroper, kuan yins och bodhisattvas. Naturligtvis finns det fler vägar till samma status, men Jupiter är dock transpersonell (siktar bortom egna egot), och en bra grundplåt i ett idealhoroskop.

*****

Hos det "vackra folket" (dvs, inte piraterna!), nämnda i inlägget, visar sig följande mönster:

Brad - Jupiter välsignar Jaget/kroppen (ascendenten) och disponerar över (påverkar) både Sol och Måne. Månen dessutom kopplad till Venus.

Angelina - Jupiter välsignar Månen (kvinnlighet) och Jaget/kroppen - kroppen dessutom flaggad som en Venus-kropp!

Angelina har f.ö. likt Johnny Depp en Ox-Sol i 11e huset för inkomster via 10e (karriären)! Givet den fantastiska placeringen för Solens disponent Venus, kan man lätt räkna ut resten vad gäller inkomster av karriär... Kvinnan är med andra ord en klassisk "Jord+Vatten"-typ - lever för sina fem sinnen. Märkligt med tanke på hur mycket idealism som kan anas i Brads horoskop, men jag förmodar att hon gör sin grej med adoptivbarnen. Madonnas hang-up på att leka mamma för hela universum kan även där spåras till Kräftans (moderskapets) tecken...

Johnny - Jupiter välsignar Jaget/Kroppen (ascendenten). Solen i Oxen i pengarnas tecken i kombination med pengarnas planet Venus.

Vanessa - Sen Vågascendent gör Venus till totalhärskaren, men strax därpå stiger Mars i Skorpionen vilket gör henne "mixad". Månen i Kräftan dock i 10e för en karriär som kretsar kring henne som "beslöjad" kvinna ("The Eternal Feminine").

Svenska Yvonnes födelsetid saknas så inte mycket kan sägas, annat än att hon har tre planeter i hemmalägen, och att dessa är viktiga för frågan om skönhet, charm och form: Venus, Månen och Saturnus. Och: Jupiter välsignar Venus! (Denna enormt viktiga aspekt glömde jag rita in i kartan då det inlägget publicerades - men den var redan fullproppad av grönfärgade harmonier och ingen tycks ha noterat missen.) 

Trenden för de tre megastjärnorna (jag räknar bort Vanessa) går dock inte att ta miste på. Det är idel godhet och dominans från zodiakens två ynka "naturligt goda", Jupiter och Venus. Det är bara så typiskt att dessa sällsynta figurer är så tydligt i förgrunden när det kommer till ikoniska gestalter.

Inga kommentarer: