Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 17 november 2009

Platonismens irrationella själ - igen

Expressens specialavdelning Sex & Kärlek innehåller en generisk självbekännelse från en kvinna som tidigare använde sex för att lyfta sin vacklande självkänsla. Artikeln innehåller truismer som "När jag var ledsen raggade jag för att få må lite bättre, men ofta slutade det med att jag mådde ännu sämre."

Jag tror Platonismens irrationella själ (nytt fönster) var första inlägget då jag seriöst påpekade att Vattenelementet ofta är problematiskt, och jag har flera gånger återkommit till frågan, bl.a. i inlägget om dramatikern Stig Larsson och hans flört med mörkret. Där kan man se hur Vattnet redan börjat väga över i de godtyckligt valda brottslingar jag fram till den tidpunkten gjort horoskop för. Se även Platonismens irrationella själ - ett återbesök för några ord om Platons syn på själen.

Bara häromdagen upptäckte jag ett metodiskt väl utfört
amerikanskt test på 120 mördare som visade samma överbetoning på det mörka Vattentecknet Skorpionen som jag om och om funnit. Det var bara det att amerikanen använde den västerländska zodiaken och därför trodde att det var religionens och filosofins tecken Skytten som stod för kriminaliteten! Den här bloggen har genomskådat västerlandets metodfel och vet att det är degenerationens arketyp (den sideriska Skorpionen) som spelar med i många livsöden som blir underliga.

När jag vid ett tillfälle återvände till ämnet Vatten efter att ha upptäckt den dystraste (men bästa) artist jag hört på år och dag,
Richard Hawley, kom en invändning mot all skit Skorpionen fått ta på den här bloggen. Jag vill citera ett stycke ur mitt svar:
Skorpionen, Fiskarna och Kräftan ÄR moksha-tecken och talar om "upplösning". Kraftfull betoning av Vatten tyder på själar som MÅSTE konfrontera sin biologiska natur: Vatten som ren biologisk instinkt är försvaret för biologisk överlevnad - något som passar i djurriket men faller kort om den nivå homo sapiens verkar på. Ur den indiska filosofins perspektiv finns inget behov av att sjunka ner till reptilhjärnans instinktiva nivåer. Människan har en högre destination än "naturen".

Den här kommentaren passar perfekt även för horoskopet på kvinnan som
inte upplevde sig som en sexmissbrukare i Expressenartikeln. För som synes, är det ännu en gång exakt samma mönster som så ofta upprepas i horoskop för personer som fastnar i känslomässig dysfunktion. Som jag sagt, Vattenelementet är astrologins symbol för naturlig psykopatologi - här hittar vi människorna som domineras av instinktiva sätt att hitta lösningar, vilket inte alltid är det bästa sättet.



Inte otippat är det full fart på den "sataniska axeln" här, lycka och välmående (Jupiter) ligger kopplat till fysisk sinnesnjutning och den här primitiva placeringen förvägrar naturligtvis inte den förhöjda energin i Skorpionen (könsorgan, anus) där en Sol i full styrka (exakt i mitten av zodiaktecknet) kombineras med Mars (libido) i dess rent fysiska gestaltning (dvs drift helt losskopplad från kärlek).


För den som följt den här bloggen och noterat min studie av hor- och horbockssyndromet, skulle man här kunna föreslå att Jupiter är en brygga eller medlare som länkar samman Mars och Venus med nämnda effekt! Vi här därmed en dold historia i historien som involverar blockerade ambitioner i kärleken (Eld-Venus, Jord-Jupiter - elementen går i clinch) men en så mycket enklare utväg via "satanisk köttslighet" (Jord-Jupiter hittar negativa synergier med skorpionplaneterna mittemot). Alltså exakt som artikeln beskriver det: otroheter och löst sex närhelst känslan av att vara älskad (Venus) blockeras.


Jupiter, en komponent i det fysiska frossandets axel, är verkligen problematisk här eftersom den degraderar också sinnelaget (Månen) i Fiskarna - som härskare över Fiskarna blir Jupiter disponent över psyket!


Venus i Skytten tar också stryk eftersom också den villiga Afrodite disponeras av samma Jupiter i dess lågt stämda läge som närmast liknar prostitution. Som vi såg bildades en variant på egenmäktighet (Jord är alltid i konflikt med Eld) vilken här alltså kan preciseras: människan har fått Venus på skallen, det är alltid friktion i frågan Venus, Jupiter (framgång) ger inte tillräckligt! Svaret blir att haka av Venus helt och hållet och köra på längsmed den sataniska axeln enbart. Där flyter det på, rent kroppsligt.

Att hon sedan inte under den här perioden upplevde sig som någon sexmissbrukare förvånar inte med total brist på Luft. Bristen på intresse för att stiga upp och skapa en distanserad och mental bild är ofta inget hinder så länge horoskopet i övrigt fungerar, men för den här typen av födelsehimmel är det nog KBT som gäller, de som inte gärna tänker kan istället lära sig att styra om sitt beteende ungefär som när man dresserar djur. Och djursjälen är exakt vad Vatten- och Jord-elementet tillsammans tecknar: det beteenden som utgår från vår lägre irrationella själ och som vi delar med allt levande på jorden.


Lyckligtvis verkar Vatten/Jord-relaterade åkommor inte så svåra att ta sig ur - jag påminner mig Sofia Wistams horoskop i samband med den arbetsnarkomani hon talade ut om under året. Där satt den frustande motorn Solen i Oxen fast i den sataniska axeln representerad av de sol- och månförmörkelseskapande demonerna Rahu och Ketu. Även där ett sinnelag i Fiskarna (fast helt annorlunda i grundtonen: Saturnus/plikt och slit istället för sexmissbrukarens karaktärslösa dragning mot fysisk njutning).

*****

Ett annat inlägg om en manlig sexualmissbrukare påminner om att Vatten inte har ensamrätt på varken sex eller överdrifter! Kanske går det ändå att differentiera upplevelsen. Den extremt positivt polariserade mannen tycks ha haft "sex på hjärnan", ett ständigt kreativt byggande av inre "filmscener" vilka pockar på att levas ut. Det som uppstår ur Jord och Vatten verkar mer vara en molande "värk" som fyller varje cell av det fysiska kroppsmedvetandet, kanske något i stil med narkomanens abstinens.

I det sammanhanget noterar jag att skådespelaren Ola Rapace som friades från anklagelser om hustrumisshandel men senare dömdes för mindre narkotikabrott och innehav av olagliga anabola har problem med sin "sataniska axel". Solen med Jupiter i Skorpionen och båda opponerade av Saturnus i Oxen. Beroendeförhållanden verkar ligga hos Vattenelementet som har en distinkt anknytning till känslomässiga mönster, ogripbara, nästan omedvetna men hela tiden där som ett sug.

Inga kommentarer: