Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 9 augusti 2009

Platons irrationella själ - ett återbesök

Obs! Detta är en artikel som bygger på flera månaders introduktion av astrologiska spelregler här på bloggen. För den helt nytillkomne kan vissa begrepp bereda svårigheter.

I Aftonbladet bjuder generöst kvinnan Jessika på sin tidigare livshistoria som borderline-störd. En tidpunkt för födelsen hade givetvis varit bra, men redan horoskopet för själva dygnet säger mycket om platonismens lägre och irrationella själ.


I Platons dialog Faidros beskrivs t.ex. själen som tredelad, som bestående av en kusk och två hästar, en god vit häst och en ond svart häst. Den senare är låg och instinktiv och våldsamt svår för kusken att bringa till lydnad. Här krävs piskan - den piska som helt urspårade själar istället använder som sexredskap för att "piffa upp" livet i sängkammaren. (Notera hur även i patologin själen påminner sig hur sjuk den är, att den behöver disciplineras!)




Den medeltida Tarot-kortleken
har bevarat Platons själsmetafor

Tanken om två diametralt motsatta själskomponenter finns också i den gamla judendomen i formen av yetzer ha-tov och yetzer ha-ra, den goda och onda böjelsen. Kanhända övertog judarna tanken från den persiska Zoroastrianismens lära om de två andarna, Ljusets och Mörkrets - och kanske är det också därifrån Platon fick sina uppslag... Hursomhelst är idén arketypisk, evig, och inbyggd i människans villkor.

Vi är andesjälar, men vi ockuperar f.n. mänskliga kroppar vilket av nödvändighet gör det här ekipaget motsägelsefullt! Vissa tycks ha hamnat snett i tidigare liv på jorden, vilket inte undgår att noteras på deras nästa födelsehimmel. Astrologin är för många ett tittfönster som avslöjar själens "hälsotillstånd" när den åter kommer in för landning för att göra ett "livsuppdrag"!


Senare i platonismens historia, under de första århundradena i vår tid, kom den lägre själen att kallas irrationell och knöts till de två negativa elementen Jord och Vatten. Människor som i huvudsak är formade av dessa element är då våra dagars materialister, de som betonar sinnevärldens realitet, och agerar starkt och direkt på sinnesintryck. De kan i skiftande grad liknas vid den svarta hästen som galopperar utom kontroll - panisk och överemotionellt styrd av varje inkommande stimuli. Den tanklösa människan.

Ett enastående illustrativt exempel på en människa född enbart under "de sinnliga elementen" är Henrik Fexeus (nytt fönster), som tagit på sig rollen av folkbildare i frågan om att bli medveten om de fysiska signaler som ofta driver individen utan att man är medveten om det. (Men bortom Fexeus idé om vad medvetenhet är, återstår alltså ytterligare två "dimensioner", Luft och Eld!)

Om en människa identifierar sig så hårt med den information som kommer till henne via hennes fem sinnen som kopplar till yttervärlden, kan hon då sägas ha någon autonomi? Är hon då inte bara en spelbricka modell behavioristen Skinners bild av stimuli och respons? Hon blir en slav under sina sinnen, utan någon kraft eller vana av att bearbeta intrycken intellektuellt och, där så behövs, undertrycka en spontan känsloreaktion och byta ut den mot en mer passande reaktion. Det är ett sådant arbete: att lära sig vara medveten, som tydligen räddat Jessika från sjukstämpeln borderline.

Hur ska man då läsa nedanstående stjärnhimmel, var ser man borderline-människans oförmåga att kontrollera sitt psyke/sin själ?


Som synes råder det ingen brist på konflikthärdar. Man skulle snarare kunna säga att himlavalvet är helt kortslutet av alla problem som tornar upp sig. Båda de "onda" Mars och Saturnus får tillfälle att kasta sina onda blickar (aspekter) mot viktiga punkter i horoskopet och förklarar således mycket väl varför Jessika, som beskrivet i artikeln, hörde sig själva kalla sig ond, ond.

Världssjälens olyckliga tillstånd då hon föddes "läckte in" och impregnerade hennes psyke. Hon kom att bli en gestaltning av de potentialer till ont som himmelskartan visar. Att impulserna inte visade sig förrän vid tonåren rimmar remarkabelt väl med att judiska flickor och pojkar initieras vid 12-13 (jfr kristendomens konfirmation vid den här tiden). Där ska "roten till ont" kuvas, så att inte sinnet dränks av otillbörliga tendenser!


Och vem är det som de två "tendenserna till ont", Mars och Saturnus, med en stämma attackerar på Jessikas himmel? Jo, sinnet eller psyket - Månen i lättsuggererade (irrationella) Vattentecknet Fiskarna!1

Det här är så djupt, så signifikativt och så meningsfullt att astrologins belackare skulle förstummas, om de själva inte hade så djupgående intelligensstörningar att de också behövde terapi för att ens kunna närma sig något som liknar ett självständigt och intelligent tänkande!

Men vi kan gå ett steg till i granskningen av den här närmast hopplösa födelsehimlen (i sitt "naturliga" tillstånd, utan psykologisk bearbetning/exorcism och utdrivande av det onda).

Månen/psyket i Vatten ger ett extremt lynnigt sinnelag, detta är Vatten när det uppträder i dess "rörliga tillstånd". Indisk astrologi kallar det SATTVA, godhetens kvalitet, eftersom de uppskattar rörelse mer än stagnation (TAMAS, den tröga eller helt fixerade kvaliteten). Rörelse innebär också nytt hopp, vilket inte är möjligt för dem som fastnad i klorna på RAJAS, lidelsens kvalitet. De lever begärets ständiga berg-och-dal-bana.

Nu fanns sådan moment tydligen också i Jessikas tidigare beteende, och det är klart, när också Solen befinner sig i ett Vattentecken, och därtill Kräftan som tillhör lidelsens kvalitet, är det inte mycket som står stadigt i själva grundpsykologin! Viljeinriktningen (Solen) och sinnet (Månen) far runt i känslodyningar helt utan kontroll.

Jag har många gånger haft anledning att notera att det verkligen förhåller sig så när BÅDA ljusen befinner sig i Vattentecken. Dessa individer är helt på sina känslors noder, och de kan ofta inte "tänka sig ur" sin situation. Såtillvida kan man förstå att Vattenelementet sedan gammalt dras med beteckningen "sorgens element" (på samma sätt som Elden/värmen torkar alla tårar och är glädjens element).

Vattnets överdrivna sentimentalitet kan t.o.m. uppträda även om enbart Månen befinner sig i Kräftan, Skorpionen eller Fiskarna eftersom den lunära principen är så viktig för hur vårt inre, psykiska liv beter sig.

Men astrologin kan via tecknens härskare berätta mer, och i det här fallet disponeras t.ex. Solen i Kräftan av Kräftans härskare Månen. Alla födda i Kräftans tecken har alltså som en vilja i livet att nå SENTIMENT, känslor. De dras mot yrken där mänsklighet och känslor spelar en betydande roll, och män födda i detta i grunden feminina tecken kan ha en pärs i kulturer med en macho eller väldigt rationalistisk inriktning.

Den kvinnliga urtypen existerar alltså och är alls inte bara en samhällets genderkonstruktion, men även män kan på psykets nivå (där astrologin mestadels befinner sig) vara kvinnligt polariserade.


Så nu vet vi att viljan är väldigt nyckfull på den här himlen, likt Månen själv går den i faser, och skiftar under månadens gång. De här personerna kan vara helt apatiska en vecka och sedan närmast maniska i sina målsättningar två veckor senare.

Månfaserna - om vi betraktar Månen som sådan som en alternativ symbol för den irrationella själen - drar och sliter i den rationella själen (Solen). Ja en Sol i Vatten skulle kunna tydas som att andegnistan i människan är helt mörklagd och bara kan skönjas "genom vattnet" eller "dunkelt, såsom i en spegel".


Omvänt markerar en Sol i Vatten att livsuppgiften är att ta sig en närmare titt på känslodimensionen i människan, vilket just är vad artikelns Jessika tvingades till när känslorna bara kastade henne hit och dit.

Efter att ha noterat att Solen i Kräftan har ett "mission statement" som explicit handlar om att inspektera Solens disponent Månen, blir då frågan hur själslivet självt modifieras av Fiskarnas härskare och vad den nu håller på med.

Och här kommer en av himlens kommunikationssammanbrott. Psyket (Månen) i Fiskarna disponeras av Jupiter, men denna expansiva kraft befinner sig i ett element Vatten aldrig kommer att förstå: Luften! Känsla och Logik är som kvinnorna från Venus och männen från Mars, bara ännu mer skilda och olika.

Med planet och dess disponent i Luft och Vatten (eller vice versa), aktiveras alltid i någon mån det syndrom som den här bloggen kallas dissociation/utstötning. Man är främmande för sina känslor, sätter fel ord på fel känslor, osv. Eller: tränger bort känslor eller efterhandsrationaliserar dem till att ha betytt något helt annat än de står för.

"Ena handen vägrar förstå vad den andra håller på med", och människan står i djup okunskap om vem hon egentligen är och varför hon upplever saker som hon gör. Korrekt - här behövs ofta terapi för att reda ut de interna "översättningsproblemen".

Att problemet i det här fallet är akut framgår med all önskvärd tydlighet av att illgärningsmannen och bringaren av krig och olyckor, Mars, skadar Jupiter, så att den senare förlorar en del av sin naturliga godhet. (Jupiter kallades också Jove av romarna, och därav vår "jovialisk", "godmodig".) Vad som nu händer är i stället att Mars "kidnappar" Jupiters kraft att få saker att växa så att vi får en förvuxen görare av ont!

Minns återigen hur Jessica hörde sin inre röst förklarar sig vara en ond varelse! Det är närapå ett under att hon kom i terapi i tid. Hade detta varit ett horoskop för en kille i ett slumområde kunde vi ha haft en massmördare på händerna här!


Notabelt är också att den andra illgärningsmannen, Saturnus, å sin sida knäcker den andra goda planeten, Venus, genom kombination i samma tecken. Denna senare mix av iskall styvmoderlig Saturnus och Venus bidrar, tror jag, till att Katrin Zytomierska så skickligt manövrerade sig fram till positionen av Sveriges mest frånstötande tjej för en tid. I hennes fall ligger de kombinerade Venus och Saturnus i Kräftan vilket direkt avslöjar att hon saknar empati med andra (Kräftan är annars formidabelt empatisk, men Saturnus förstör allting). Hon var med andra ord emotionellt tondöv. (Terapiläge, där också?)

Som synes är platonismens "irrationella själ" en etikett som astrologin har flera sätt att knyta an till. På denna himmel förekommer nästan allihop! Vi har den dubbla betoningen med båda ljusen i Vattentecken, vi har dissociationstendensen (Luft och Vatten förstår inte varandra), och som extra krydda är båda de goda planeterna utslagna, Venus, den lilla godheten, är utslagen av den stora ondskan Saturnus, och den stora godheten Jupiter är korrumperad av den lilla ondskan Mars!

Horoskopet är i sanning häpnadsväckande och låter sig närmast jämföras med merparten av de massmördare bloggen tidigare tittat på, t.ex. John Gacy, Armin Meiwes, John Floyd Thomas, Anders Eklund och Ted Bundy. Alla hade de olika kombinationer av Vattentecknen, vilket visar att det ligger något i att koppla samman "den onda böjelsen", Platons svarta häst och Vattnet med begreppet "irrationell själ".

Eller är det istället kvinnliga horoskop man ska jämföra ovanstående med? Det verkar mest vara män som mördar. Kvinnor har andra sätt att leva ut sin patologi. På den här bloggen har jag t.ex. pekat ut att Vatten tycks följa giriga kvinnor i olika förmånssammanhang. Pressade Vattenmän mejar ner omgivningen, pressade kvinnor samlar resurser på hög? Jag vet inte.

De som talar om "emotionell intelligens" glömmer lätt bort att de flesta av de rent känslomässiga människorna lever i helvetet, "besjälade" av samma medvetande som man hittar i celler och djurrikets enkla strategier. F.d. landshövdingen av Gotland, Samuelsson, gav med sitt myckna och dysfunktionella Vatten klart exempel på hur illa Vatten under press förmår tänka, eftersom logik inte är Vattnets verksamhetsfält.

Det är trevligt att läsa i Aftonbladet att t.o.m. så svårt störda horoskop som ovanstående går att bota (eller rättare sagt deras innehavare). Även om det krävs speciellt framtagen terapi.



Se även just föregående inlägg Knutby-mordet & sexdemoner. Pastor Fossmo är ytterligare ett (manligt) exempel på hur Kräftans tecken - Månens eget tecken - tycks vanligt när det verkligen handlar om individer som verkligen rört till det för sig och där naturens primitiva instinkter härjar vilt.


Tillägg.

Jag glömde initialt att rita in och nämna Jupiters harmoniska (gröna) 120-gradersaspekt mot Venus/Saturnus. Expansionens planet söker alltså bringa rörelse i den emotionellt sargade Venus. Goda ting pågår alltså i det mentala Luftelementet.

Men är detta energitillskott då en "frisk" Jupiter, eller ska vi betrakta den som störd till följd av Mars angrepp på den?

Ja, frågor som dessa ställer sig astrologin, och är därmed också något av en "mentaliseringsterapi" (nämnd som "ny" i Sverige). Tänk! Astrologin har använts för personhoroskop i 2400 år. Psykologin har ungefär 150 år på nacken.


_____

1.
I senantiken ansågs Fiskarnas domän på himlen (12e huset) stå under "den onda ängelns" herravälde, och denna ängel är ingen annan än den judiska Satan - han som prövar människans själ genom att hålla fram vulgära versioner av alla naturliga behov.

Samma association återkommer i indisk astrologi där Fiskarnas 12e hus (hus, inte zodiaktecken) beskrivs bl.a. som "de hemliga sängkammarnöjenas hus".

Filmen Exorcisten där den besatta flickan vrider och vänder sig fastspärrad i en säng, fokuserar från början till slut den onda böjelsen, där den fullständigt tagit kontrollen över en människa. Den onda böjelsen, säger ett gammalt manuskript, är Satan själv.

Vid vissa tider, lärde den judiska astrologin man hittat rester av vid Döda havet, var mökrets kraft väldigt stor. Individer födda under sådana här perioder blev inte antagna till det asketiska Dödahavssamfundet, för det att de förutspåddes skapa för mycket störningar i en grupp helt dedicerad studiet av Guds vilja.

Det förefaller av ovanstående horoskop som att de hade en poäng, givet sysslorna i Döda havsklostret. Vi skulle med vår tids språk säga att jobbsökarens "profil" inte matchade arbetsbeskrivningen.

Inga kommentarer: