Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 3 mars 2010

Nödvändigheten & ödet


Eon, son till Ananke

ανάγκη

Ananke - nödvändigheten eller ödet var en grekisk gudinna som "dejtade" Kronos, även känd som Saturnus eller den planet som tecknar nödvändigheten eller det oundvikliga (ödet) i astrologin. 

I astrologin finns Ananke således inte, men hennes funktion liknar Saturnus. Planeterna och deras kön är överhuvud en smula problematiskt. Månen är strikt talat inte kvinnlig i t.ex. indisk astrologi (i Babylon var den maskulin!), utan tillsammans med Solen och Merkurius könsneutrala. 

Kön i vedisk astrologi anges bara av Mars (maskulin) och Venus (feminin) men till och med där sorterar de kroppsliga könsorganen - både mannens och kvinnans - under Mars! Men säd (och ägg) ligger under vätskornas planet Månen! 

Och barnkära Lejonet anses pga Solens hetta närapå steril! Notera dock pappan till 20+ ungar, reggaesångaren Alton Ellis - Sol-Lejon förvisso men Månen i fruktsamt Vatten! 

Så komplicerade förhållanden!

Ananke betraktas som en väverska som snurrar upp ödets tråd på sin spindel. Här är ytterligare en uppenbar koppling till Saturnus som likt tanken på en livets mening och slutmål (teleologi) drar det sådda fröet mot dess aktualisering. Där, vid resans slut, väntar sedan lämpligt nog Saturnus i Liemannens skepnad för att skörda. Härligt par, Kronos/Saturnus & Ananke!

Sett ur Anankes perspektiv har nu hela livstråden vävts färdigt och rullats upp. 

http://www.theoi.com/Protogenos/Ananke.html

En av hennes söner med Kronos (Saturnus) var Eon (eller Phanes, varav "fenomen", "det som visar sig") - en osynlig härskare över de tidssegment som Bibeln kallar välden (eller eoner) och som astrologerna känner som de tolv zodiaktecken som bildar "storåret" om cirka 26.000 år (en "cirklande gungning" hos jordklotets axel).

Så ser släktskapen ut mellan de gamla grekernas tidsrelaterade gudar. Theoi.com (länken) är en guldgruva som jag tyvärr ägnat alltför lite tid åt.

Det är lite kluvet att samtidigt fingra på astrologin ur både indiskt och traditionellt hellenistiskt (väst-) perspektiv. De indiska traditionerna kring tecknen och planeterna tycks väldigt lika de västerländska, eller också är det bara så att deras indogena (!) traditioner inte når ut i tryck eftersom den västerländska zodiaken dominerar så. Västpresentatörer av vedisk astrologi kanske anpassar sig lite för att nå ut.

Men det skulle t.ex. vara intressant att lära mer om varför Stenbocken symboliseras av en krokodil och/eller en haj i Indien. Jag förstår faktiskt inte ens om det är ett kombinerat fabeldjur eller två alternativa symboler, men något i den frågan har jag ännu inte stött på på nätet.


Tillägg 100309

Jag råkade just se att den innehållsrika introduktionsboken till vedisk astrologi, "Light on Life" (de Fouw/Svoboda), faktiskt innehöll en hänvisning till Stenbocken: "A crocodile with the upper body of a deer, or a fish with the upper body of a goat", (hjort och inte haj i deras version!). Men ingen tänkbar historisk bakgrund till någondera variant ges.

Inga kommentarer: