Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 31 januari 2012

EEC-horoskopet: materialism som krigsterapi

Politiska eller världsliga horoskop är ett aber. Ska man gå efter ett klubbslag i riksdagen som f.d. (?) astrologen Stefan Stenudd gjorde i sitt förslag till Sveriges horoskop, det datum (dagen efter) som angivits i den officiella dokumentationen (och som jag valde för den här bloggen), eller datumet för den nya grundlagens verkställighet (vid årsskiftet 1974/75)?

Samma problem gäller för EEC som tillkom då två fördrag undertecknades i Rom den 25 mars 1957 men som faktiskt trädde i existens den 1 januari följande år (källa). Nick Campion, den enda politiska astrolog som vunnit ryktbarhet tack vare sitt mödosamma jagande efter data, valde det senare datumet för sin bok om viktiga världshoroskop.

Kan man se den officiella dokumentationen som bekräftelsen på att en konception har skett, att spermien befruktat ägget och att därmed en IDÉ är för handen men att verkställighetshoroskopet är det faktiskt förlossade barnet?

Det var så jag argumenterade i första inlägget om Sveriges horoskop: tänk om riksdagen klubbat den nya grundlagen på eftermiddagen och en gigantisk komet strax därpå krossat Sverige? Då hade det inte blivit något officiellt dokument utskrivet, daterat nästa dygn. Det officiella tillkännagivandet hade aldrig kommit. Det är av praktiska skäl, vill det synas, men ställer horoskop för barnet först då det förlossas, och inte för konceptionsögonblicket. Men man kan plädera för båda tidpunkterna...

Med den 1a januari som verkställighet blir på en gång politisk astrologi ganska tråkigt eftersom som många politiska entiteter föds då! Inom överskådlig tid är alla dessa födda i Skyttens tecken enligt den sideriska zodiaken. Men man kanske inte ska överdriva: även om Solen är Skytt skiftar dess disponent Jupiter värdtecken från år till år, och disponenten är på många sätt intressantare än Solen själv! 

Därtill kommer också Månen, som i sina tolv olika tecken kan återspegla Solen på skiftande sätt, och naturligtvis också (utom Månen "hemma" i Kräftan) har en planetär disponent som kan indikera en harmonisk eller disharmonisk potential utifrån Månens egen faktiska position.

Det råder således ingen brist på metoder för Observatörens interaktion med Kartritningen, fastän än mängder med politiska horoskop kommer att betecknas som "solskyttar".

EEC-horoskopet (Europeiska ekonomiska gemenskapen) är en giltig startpunkt snarare än senare avtal eftersom, som Nationalencylopedin säger, grundtanken är på plats redan i Romfördragen. För att fundera över vilken världsbild Reinfeldt, högern och delar av socialdemokratin vill dra in svenskarna djupare i, är således 1957- eller 1958-horoskopen grunden. Här är båda två, med ascendent för midnatt det dygn dokumentationen anger. Det första naturligt ställt för Rom där fördragen tecknades och det andra för Bryssels enligt Nick Campions förslag.


Intressantaste är att Romfördragen tydligare - i mina ögon - avslöjar TANKEN MED DE SEX LÄNDERNAS EKONOMISKA SAMARBETE: det skulle göra det omöjligt för någon av dem att starta krig! En så negativ grund, en så kolsvart syn på den europeiska staten, kan naturligtvis inte skildras annat än som Djävulens eget horoskop! Samtliga faktorer ligger sjunkna i leran, i Jord och Vatten, och krigets och dödens Skorpion stiger i öster - "turligen" med självkontrollens Saturnus stigande i öster! Notera krigets Mars i opposition från partnerhuset. Jag har sett äkta par där den ena haft Mars i sjunde som ständigt släpat in aggression i hemmet bara för att sedan skylla på partnern! 

Detta maximalt olustiga horoskop är således den "andliga basen" högern vill involvera svenskarna i. Att det är en ekonomisk union märks t.ex. på handelsmannen Merkurius och välståndets Jupiter i ömsesidig reception och pengarnas (och fredlighetens) Venus i "upphöjt" läge i Fiskarna. Likväl går hela horoskopet i den negativa polariteten vilket tyder just på bara en vilja att "hindra" att något sådant som Andra världskriget upprepades. Men botemedlet som Satan viskade i staternas hjärta var "ekonomi". Nu vet vi hur Djävulen lurat oss att ekonomi skulle kunna lägga grunden för en mänsklighet i harmoni och samverkan: inte ett dyft! Horoskopet ser ut som ett dödfött barn.

När så EEC rullar igång i sinnevärlden, ser det bara ut som om sprittig och livfull Eld tagit över. Men Månen i "nystartens" Vädur står nu bojad i dödens och korruptionens åttonde hus och avslöjar att "allt är inte över än". Månens disponent lider svårt av Saturnus repression - den där som ville förhindra krig i förra horoskopet. Det är en ansträngd union där aggressiva underströmmar, bitterhet och det förgångna är inlåst men vill bryta ut igen (Månen i Väduren: upprepa ett varv till av samma historia).

Solen i Skytten ser muntrare ut, det dagaktiva arbetet disponeras eller styrs från förmögenhetsplaneten Jupiter som passande nog befinner sig i det andra huset för finanser/ekonomi. Soltecknet visar alltså här via disponenten att horoskopets hjärta handlar om ekonomi "mot alla odds" eller som botemedel mot det förflutnas mörka skuggor (den lunära sidan). 

En annan egenhet med alla politiska och världsliga horoskop som startar den 1a januari är att de allesamman under en platonsk månad (2.160 år) har Jungfrun som ascendent. (Tids nog kommer vårdagjämningen att föra jordklotet bort ur det här privatistiska och vinstlystna tecknet och världen kommer att bli en mycket bättre plats! "Postkapitalismen" är ofrånkomlig, den är skriven i mänsklighetens öde.) 

Eftersom härskaren Merkurius alltid ligger i närheten av Solen innebär detta att det här slentrianmässiga sättet att låta juridiska och andra abstrakta entiteter "födas" den 1a januari en smula tar död på den idé som besjälade ögonblicket då fördraget faktiskt slöts.

Även om man ser ekot i det andra EEC-horoskopet från det första, föredrar jag faktiskt Romfördragens karta - den säger allt om den fallna materialistiska mentaliteten som tror att pengar löser problem! På ytan finns det inte en anstymmelse till positiv glädje inför de sex ländernas partnerskap (7e huset) i horoskopet. Tvärtom är Mars i monetära Oxen girig, surmulet omedgörlig och självisk. Hemska samarbetspartners! 

Emellertid finns en potential till förbättring: Oxens Venus själv är upphöjd och involverad i en axel av Sattva-kvaliteten, rörlig och sökande nya vägar. Men hur långt räcker ett sökande efter framkomlighet som enbart utspelar sig i den fallna djävulska sfären, inom Jord- och Vatten? Horoskopet är som en person som tror psykiska vanföreställningar kan lösas genom att man utvecklar märkliga ritualer som att undvika att trampa gränslinjer och liknande. 

Jag noterar också att det här "ur-horoskopet" för en fri marknad med folk som rör sig mellan länderna för att hitta jobb också innehåller den rasistiska axeln mellan Fisk och Jungfru. Den undertonen och potentiella risken (trots att båda de goda Venus och Jupiter ingår i "axeln") har verkligen blossat upp i Europa igen! Jag tror det kunde vara intressant att göra planetära cykler (dashas) på kartan och se om "Europahoroskopet" just nu är inne i en cykel som involverar den här potentiellt främlingshatiska axeln. 


*****


Om EU:s finanspakt i medierna:
AB: "Sverige fick ja"
DN kacklar falskt "ingen 'bakväg' för att gå med i euron"
SvD/Reinfeldt säger detsamma: Europakten ingen bakväg till euron.

Inga kommentarer: