Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 10 september 2010

Clooney, instrumentalism, Stenbock

SvD:s recensent spinner loss på George Clooneys rollfigur som yrkesmördare i nya filmen "The American" (även recenserad i DN och AB) och beskriver i flera omtagningar den här särskilda yrkesmänniskans psykologiska predikament: "Han är tvungen att förhålla sig strikt instrumentellt till människorna omkring sig" och får in en putslustighet angående handlingen, att han kanske jagas av gruppen "Svenskarna" just för att han tvingas köpa sig närhet och sex för att bevara sin integritet.

Den som sett åtminstone några filmer med Clooney vet nu att det här är något av hans standardkaraktär. Amerikanen med den ohyggligt segstartade karriären (han har ofta nämnt år av fruktlöst harvande i underhållningsindustrin) väljer alltid rollfigurer som är lite laglösa eller klent integrerade med samhället. Framför allt företer de ofta en seriös brist på vilja att integrera sig med det bättre könet.

Det här har bloggen redan utrett som ännu ett exempel av viljan till egen makt eller det lite mer råbarkade "egenmäktighetssyndromet". Kombinationen av Väduren och Stenbocken aktiveras dessutom via de för personlighetsstrukturen kanske två mest fundamentala himlakropparna, Sol och Måne!

Både Sol och Måne kan lite förenklat sägas vara psykologiskt neutrala vilket gör Clooney till ett inte fullt lika besvärligt exemplar som kollegorna Christian Bale [1] och Russell Crowe vilka bloggen gärna använt som paradigm för hätskt humörstarka superegon. Och Anna Anka är inte att förglömma i samband med det här syndromet.


Men SvD-recensentens konstaterande att yrkesmördaren inte kan lita på någon hänför sig inte den agerande sidan i Clooneys horoskop - Solen i den spjutkastande/skjutande Väduren - utan naturligtvis till hans känslosida eller sensibla Måne. Eftersom Månen anses skadad ("detriment") i Stenbocken, vars härskare också händelsevis är Liemannen Saturnus, är det här vi möter tanken om ett hjärta av sten eller en kallhamrad prestationsmänniska. 

Den här typen av psyke kan - beroende på disponenten Saturnus egen placering - representera helvetets lägsta och kallaste region. I extremfallet finns inte längre någon förmåga att känna efter. Noll empati. Världen registreras enbart som sakligt faktum, som objektiv närvaro.

Månen i Stenbocken kan vara utmärkt för pokerspelare, för psyket resulterar inte i något kroppsligt (avslöjande) minspel alls. Den maskinella människan resulterar, ett med en objektiv struktur. Det här it-industrins våta dröm om hur människan borde vara konstruerad. (Jag är rädd för att tekniker tror att det är så hon är konstruerad!) Lätt att passa i gränssnittens banala mallar.

Det här var också behaviorismens lika omänskliga som dödfödda människosyn, baserad på en materalistisk eller mekanisk världsbild. Bloggen har kallat detta för Satans välde på jorden och ju mer apparatfixerad dess ringare som människa är du! (Återkommer till Satan längre ner.)

*****

Clooney tjänade också skamlöst mycket pengar på att plagiera en 60-talsfilm om kallt beräknande pokerfejs till gangsters som smart rånar ett casino. Ja, han tjänade så mycket pengar att han kunde köpa flera slott världen över och sen några ytterligare genom att mjölka Ocean-konceptet två gånger till. Notera Satan/Mammon i hela detta scenario.

Här ser vi för övrigt tydligt Väduren som barnet och Stenbocken som statusjägaren, en aspekt vi också har sett hos Anna 'Hollywood-frun' Anka och det unga Socialdemokratiska Arbetarpartiet som föddes ur arbetarens underprivilegierade förhållanden. Och här landade sedermera Sverige: från kollektiv egosim till en hel nation som bara var och en enskilt förverkligat åtminstone en IKEA-version av George Clooneys alla herresäten. Så dör svensken, i sin privatism och brist på filosofiskt tänkande!

Clooneys segstartade karriär (som han malt om långt efter att han borde ha sett hur ketchupflaskeffekten mer än väl kompenserat honom för dröjsmålet) är uppenbar i horoskopet. Vem sinkar oss? Gränsdragaren och tidens herre Kronos (Saturnus) förstås.

Det här året (1961) bjuder på en formidabel blockering av framgångsplaneten Jupiter som inte bara anses "fallen" i det fordrande och materialistiska Stenbockens tecken utan också hållen i kortast tänkbart koppel genom att Saturnus själv är hemma i sitt status- och karriärorienterade tecken.

Hela denna böld av anspänd ofrihet transponeras nu till Clooneys psykiska substrat (Månen) alltmedan Solen - den agerande - sliter och drar som ett litet barn med dess dröm om snabba och omedelbara gratifikationer.

Han ser charmig ut på vita duken och röda mattan, denne Clooney, men det djupfrysta psyket tyder på att det här är ett mycket litet barn i åldrande manskropp. Ett barn som tittat på världen och sagt sig: "Vill ha!"

På andra sidan, "i himmelen", är de fysiska kropparna eliminerade. Då kommer vi, själarna, att se varandra för precis vilka vi är! Detta innebär en omedelbar segregering - vissa själar kommer att skygga inför de ljusstarka och naturligt bilda lägre och skuggigare regioner, ända ner till helvetets kallaste kretsar. Det är en ena värld jag talar om här. Vissa, som Jesus, såg himmelriket (och helvetet) redan här, på denna jorden.

*****
 

Över tusentals sidor på bloggen har en Stor Berättelse berättats genom många enskilda små facetter - fragment, som när tillräckligt många av dem samlats, entydigt visar att Materialismens dödförklarande av Kosmos var ett ont människosläktes tilltag och där naturvetenskapens enda reella framsteg var kvantfysikens paradoxala upptäckt av sina egna gränser vilka likväl pekade mot en fortsättning, men utanför tid och rum!

Materialismen tog död på sig själv, svenskarna har bara inte förstått det än. Fascinerande hur den gudomliga principen ytterst sett spelar även med Satan på sitt större bräde!

Här är några av facetterna som bidragit till den Stora Berättelsen ur astrologiskt-symboliskt perspektiv:





Aggression, egenmäktighet & materialism (ev. det äldsta inlägget i frågan och det längsta)

Några fall av Mån-Stenbocken när den blivit "bara värld", dvs formalistisk perfektion men ingen själ:

Schlagersångarern Neo. Han påminde mig i sitt Bee Gees-plagiat om Clooneys besatthet av retro motiv i sina filmer - detta är återigen tidens herre Saturnus som påverkar psyket och drar mot en livsstil konstruerad av "rekvisita" - "det som krävs" för illusionen.


Stenbocken som offer för glamour - "Jättebröst-Heidi" (Montag) är förstås det ultimata exemplet på hur illa det kan gå när individen följer Stenbockens väg ända ut till den själlösa ytan och börjar tro att "rekvisitan" verkligen krävs för ett tillfredsställande liv. 

Djävulen har vägar in i varje själ, och här går den genom fixeringen vid sin egen och andra plats på "tiopoängslistor". Slaskpressen i västerlandet gör inget annat än kastar omogna människor rakt i händerna på denna kolsvarta kraft, för ett helt bortkastat liv. 

Det är i själva verket det kapitalistiska samhället som kräver dessa hackordningar eftersom konsumism smörjer maskineriet. Därmed är inte bara axeln mellan småätande Oxen och exkrementerande Skorpionen en "satanisk axel", utan i lika hög grad den mellan Stenbocken och Kräftan! Bloggen börjar bli mogen för en större omorganisation som tydliggör hur astrologin kan kopplas till olika livsideologier!

Synbarligen är det bara det par av Jord/Vatten-tecken som lyder under Sattva guna, rörlighetens kvalitet som har någon chans att tänka sig ut ur det dilemma själen finner sig i under sitt förkroppsligade jordeliv. 

Men under Jungfru/Fiskarna regnar det å andra sidan psykopatologiska individer, och allraminst verkar ofta en neurotisk oro resultera av den kombinationen. (En av landets mer kända psykologer har en mäkta spänning mellan Fiskarna och Jungfrun och jag råkar känna till något vederbörandes orosfyllda tonårssjäl vilket sedermera vändes till konstruktiva prestationer.) 

För ett tydligt genomskådande av det materialistiska bländverket måste de två gudomliga elementen Eld och Luft till (eller mycket lyckosamma husplaceringar). 

Här ner i den fuktiga jordsörjan dominerar definitivt Pan eller Djävulen med sin påbjudna fixering vid sinnesdata med vars hjälp man kan avväga och jämföra, räkna på, och söka dra vinning av. Se mänskligheten! Hur många av dem arbetar egentligen med något värdigt? 

Hela den här civilisationsstilen kommer att ändras, men inte förrän vi når Vattumannens tidsålder och det verkar vara några hundra år kvar tills dess. (Var anser du att Vattumannens stjärnbild ska starta på himmelen? Världens astronomer har gjort sitt val, men det är utifrån deras bästa förståelse av en död tillvaro helt utan inneboende mening.)


_____

1. Christian Bale har också Sol och Måne i dessa tecken (fast omkastade jämfört med Clooney). Men här är ilskans Mars med Månen/sinnet i Väduren en rejäl avtändare för nära relationer med människan Bale.

1 kommentar:

Anonym sa...

Välskrivet, men oj vilken rappakalja. Så galet så det blir riktigt roligt.

/Anders