Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 16 december 2009

Astrologin och Clooneys handskada

I DN-artikeln om nomineringar till årets Golden Globe-utmärkelse avbildas George Clooney med en bandagerad hand. Eftersom handskador är tydligt förutsagda i hans födelsehoroskop, sökte jag anledningen till den här olyckan på några skvallersajter. Olyckan var av typen "drummel".
"There was an accident and he did break his hand," Clooney's rep Stan Rosenfield said Thursday. "He was not riding a motorcycle, it was not in Switzerland ... He was on his property in Italy and he shut the car door on his hand."
GossipCenter
Minns att Clooney på sitt lite inåtvända sätt kommenterat sin senkomna framgång i filmbranschen. Tålmodigt vegeterade han åratal innan han slog igenom i någon sjukhusserie. Nyckelord: sjukvård.

Han har olycksplaneten Mars svagt placerad i Kräftan - sårbarhetens tecken - och därtill i 6e huset för hälsa och supportpersonal (tjänare, slavar). Av enbart denna placering skulle man kunna tro att han var sjuksköterska!



Men det är inte allt. Mars aktiverar hela 12e huset som representerar just slutna inrättningar, avskilda från världen där utanför: fängelser, kloster eller sjukhus! Skulle något kicka igång (Mars) Clooneys liv, var det ett ämne med anknytning till de som drabbats av skada!

Minns att han flera gånger omnämnts i pressen för sin generositet och sitt medlidande, även om en del rubriker om enorma summor i dricks och liknande, kanske har med filmstjärnornas allmänna tendens att tappa verklighetskontakten.

Dock har han ett radikalt hjärta till vänster vilket syns av en del ämnen han valt, både som skådespelare och filmskapare. Han är i grunden en politisk människa under den där udda kombinationen av kantig macho och vekt feminin man. Hans underliggande allvarsamhet och realpolitiska ådra (politik i konkreta handlingar) är uppenbar när man studerar Stenbocken i detta tolfte hus för "de utslagna".

Här finns alltså allmänna sjukdomsindikationer (tyvärr eventuellt också förutspådda för Clooney själv på äldre dar) men vad gäller handskadan är det Merkurius som anknyter till händerna. I Vädurens tecken blir det därför tecknets härskare Mars (olyckor) som disponerar eller förfogar över händerna. Och därmed är vi tillbaka till den distinka oppositionen mellan hälsa och konvalescens (6e/12e)!

En pikant detalj med horoskopet är att det länge tisslades och tasslades om Clooney var homosexuell. Med vetskapen att Hollywood döljer dessa ting för att inte tappa biointäkter (kvinnlig publik) på sina "granna gossar" - ett exempel på fejkad heterosexualitet var James Dean -  är det intressant att notera hur mycket som pågår i det tolfte "dolda huset".

Intressant nog är detta också sektorn för "sängkammarens hemliga nöjen" i indisk astrologi, och Mars i Kräftan skulle kunna läsas som "agg mot kvinnor". Men med åren har Clooney allt oftare (förefallit?) ha relationer med kvinnor, även om de tagit slut snabbt och han någon gång förklarat sig vara en omogen pojktyp som bara vill ha kul och inte funkar i fast förbindelse.

Minns hur David Lettermans tolfte hus levde rullan med hemliga älskarinnor bakom en ultratydlig "evig pojke" i formen av samma Sol-Vädur som Clooneys, men maximalt "världsligt stark" i soluppgången!

Clooneys vilja att apa sig och ha kul medan han jobbar förefaller som sanna ord, för här är alltså Vädurens barnpsykologi tydlig, och därtill kopplad till en negativ bindning till "mamma" (Kräftan) eller kvinnor i allmänhet. Clooney är inte emotionellt mogen att ta fasta förbindelse på allvar så medelålders han är!

Och Stenbocken, som står för alla typer av formalism, befinner sig i ett hus utan världslig effektivitet, vilket faktiskt får honom att ta lätt på formella förbindelser. I en intervju sade han att han bara ville leka och ha kul under filminspelningen, ett väldig informellt sätt att sköta sin karriär!

Faktiskt verkar den "förnekade" eller "inlåsta" Stenbocken i 12e förklara mycket av hans feminina karaktär, om man kombinerar den med den extremt klena Mars i kvinnotecknet Kräftan. En så undanröjd Stenbock betyder en minimal betoning av det patriarkala draget i en människa.

För hans feminina sidor, se bara hans roll som rymling i O' Brother Where Art Thou, där hans största bekymmer är att hitta rätt hårpomada! Jag ger mig tusan på att Clooney såg till att få in den detaljen som en röd tråd, för det här är ett extremt fåfängt och självefterlåtet horoskop, samtidigt som det är mjukt och harmlöst.

Marknadskrafterna som inte nöjd sig med att bara 50% av västerlänningarna sprätter pengar på kläder och smink har efter några årtionden nu lyckats degradera männen till samma, om man ser på saken ur ett större perspektiv, rätt triviala sysslor. Under stark påverkan från homosexuella modeskapare har nu även mannen degraderats till en katt som sitter och slickar sin päls varje ledig stund.

Av Clooneys horoskop kan vi lätt förstå vilken typ av män det är som köper lögnen att "kläderna gör mannen". Det är män vars psyken i allt väsentligt är "negativt" polariserade, dvs män som står det feminina kynnet väldigt nära.

Bring back Zeb Macahan! Den rättrådige och dammige nybyggaren, helt befriad från narcissism. Sånt är faktiskt det ideala Vädurshoroskopet, men här ser vi att Solens disponent Mars långt ifrån uppfyller vad Sol-Väduren tycks utlova.

Jag finner Clooney sympatisk som person, och försöker jag leva mig in i "det andra könet", gissar jag att amerikanen väcker kvinnors modersinstinkter på ett kittlande sätt eftersom han samtidigt har manligt kantiga drag. Jag har också noterat män i näromgivningarna med sexuella identitetsproblem gillar Clooney (problem som också uttrycker sig i en närmast freudiansk dyrkan av elgitarrer!).

George Clooney representerar just den pastischartade överdrift av manlighet (tydlig haklinje) som dessa krypto-bögar till män behöver. Samma personer skulle gissningsvis inte alls uppskatta Jude Law som en rollmodell eftersom denne britt - en Sol-Skytt med en extremt magnetisk Skorpionpersona genom Mars och Venus stigande i öster - har en mycket subtilare och farligare typ av sexualitet. Sådant finlir hjälper inte alls de här identitetssvaga personerna i simulationen av manlighetens yttre åthävor.

Nyckelordet var "yttre åthävor": Clooneys regidebut var en film som helt lutade sig mot en tidstypisk rekvisita - rum och prylar dominerade hela filmen. Titta nu på hans Stenbocken igen: det mest materialistiska och "objektifierande" tecknet befinner sig i ett av de uttalat "rumsliga" husen! Häri ingår också Månen (hemmet) och Saturnus (status) och Jupiter (framgång). Gör du matematiken.

Även Mars i Kräftan (hemmet och dess kapitalvaror) talar om en formidabel prylfixering som är väldigt olik Clooneys soltecken. Hur denne ägare av många slott i Europa samtidigt kan hysa vänsterradikala sympatier, är lite av en gåta. Men vi människor är - som astrologen bättre än någon borde veta - märkliga hopkok av de mest oförenliga influenser!

George Clooney har egentligen ett extremt egenmäktighetssyndrom, men nu tar bloggen ett distinkt steg ytterligare och pekar ut de 12 husens betydelse: Eftersom födelsetiden är känd kan stenbockshalvan av det här syndromet lokaliseras till det hus som har allra minst inverkan på livet här ute i världen. Och därmed faller många anstötliga sidor av det här beteendet bort. Ingen kan väl ta Clooney som något annat än en hygglig prick!

Jag medger att jag tappat kontrollen på det impressionistiska duttandet med färgprickar i horoskopen. Röda eller gröna eller blandade... Här har jag satt extra fokus på nästan allting i horoskopet vilket nyttjar till inget! De röd/gröna kombinationerna antyder både gott och ont, ta Stenbocken i 12e med en stark Saturnus i härskarläge, en debil framgångsplanet Jupiter och så Månen, väldigt absorberad vid hur man ter sig som objektiv person (fixeringar vid sitt yttre), anas här en ofattbar ambition att "bli någon". Men 12e sektorn är inte rätt ställe för karriär! Inte tidigt i livet i alla fall.

Egentligen borde kanske det här stelliet (3 planeter eller fler i kombination) ha markerats med röd färg. Men det är faktiskt samma placering som ger Clooney hans medlidande med samhällets offer, och hans "offer" av en tidig karriär av patriarkalitet m.m., innebär samtidigt att egenmäktigheten tonats ner, och detta är avgjort en "grön" tillgång!

Så illa lämpar sig dock hans 12e hus för en karriär att jag särskilt ville trycka på att han faktiskt också har ett antal förnämligt starka planetplaceringar, och finns sådana kan människor lyckat nästan mot alla odds. Se bara denna serie:

Solen: upphöjd i Väduren
Venus: upphöjd i Fiskarna
Saturnus: härskarläge i Stenbocken

Saturnus lägger en kontrollaspekt på den upphöjda Venus och bidrar (tror jag) till hans båda kantiga men samtidigt attraktiva ansiktstyp. Två planeter trygga i sina egna hemmalägen möjliggör mycket gott, och se också hur pengar (Venus) kommit (i övermått) till Clooney - fast han fick vänta länge på den (Saturnus = fördröjningar).

Den "avmätta" demonen Ketu på den i sig något reserverade och fåordiga Vattumannen (human Luft men saturnusrestriktiv grundton), behöver knappast förklaras. Jag har noterat draksvansen på ascendenten i påfallande socialt inåtvända typer. Faktum är att den här sidan av Clooney dyker upp i nästan alla hans roller. Han bara återanvänder sin naturliga inåtvändhet, och att denna är grundmurad, syns av planeterna i 12e, den morbida Mars-Kräftan.

Vad Clooney än säger om att vilja leka och ha kul på setet (där andra skådespelare som Jack Nicholson kallats seriösa - som om en aura hindrar andra från att skoja med dem eller ta sig några som helst friheter) - så är detta uppblossande hyss från Vädurs-barnet. Grundtypen är, med ett engelskt ord jag inte ens hittar den svenska betydelsen av, "morose".


_____

Jag slog upp ordet "morose": "surmulen, butter, grubblande" - detta är på pricken Stenbockens tecken, särskilt med Månen/sinnelaget häri! Och det är redan innan den svåra kombinationen av Saturnus begränsning och Jupiters begränsade expansionförmåga lagts till!

Hur detta horoskop kunnat nå så stor framgång (efter många anonyma år), är en fråga som sorterar under en annan del av astrologin. I Indien finns RASHI-systemet som studerar under vilka planetära cykler (översatt i perioder i livet) framgång kan tänkas komma.

Vissa föds rakt in i framgången (föräldrarnas), och därmed är hela kontaktnätet fixat på en gång (se inlägget om aktrisen Anne Hathaway). Andra får inget av den varan med sig, utan måste vara om sig och kring sig. Och bara om "goda" gläntor finns inprogrammerade i födelsehoroskopet kommer målmedvetenhet att ge full utdelning. Att studera Clooney ur det perpektivet av "lön för mödan" är en annan artikel.

Inga kommentarer: