Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 2 juli 2010

Mel Gibson - med djävulen i blodet?


Aftonbladet rapporterar att Mel Gibsons ryska troféhustru spelat in makens raseriutbrott på band som bevis för hans sjukliga humörsvängningar.

"Inget kommer från inget", sade den grekiska filosofen Parmenides, och jag har alltid undrat lite över varifrån han hämtat sin kapitala galenskap i åtskilliga filmroller.

Jag talar om det som särskilt kunde ses i den första Dödligt vapen och varför inte i filmen som paranoid (den där han i hemlighet vakar över Julia Roberts som ett löfte till hennes framlidne far - jag och filmtitlar går bara inte ihop).

Gibson tillhör de Hollywood-kändisar som i ren okunskap lämnat ut sin födelsetid till världen, och det är inte svårt att se humörproblematiken här. Båda de två hus som den fantastiskt klarsynte astrologen Charles Carter noterade som skadliga för humöret, är dominanta i det här horoskopet: det åttonde dödshuset och det sjätte huset för hälsa. 

I synnerhet det senare om det är tungt befolkat, påpekade Carter, förekommer hos vresiga och charmlösa personligheter! Men nu har ju Gibson också en lättsam och närmast barnsligt lycklig sida som syns så tydligt på film, och den ömsesidiga receptionen mellan jovialiska Jupiter i Lejonet och Solen i Skytten, går verkligen inte av för hackor! Denna enorma eldighet (Eld är ett "lätt" element) kopplar dessutom direkt an till tredje huset för mentalitet.

Vi har alltså att göra med en klassisk dubbelnatur här!


Den som följt bloggen och vet att varje zodiaktecken är en pusselbit, vet att Skorpionen står för giftighet och förtrytsamhet. I sjätte hälsohuset finns tydliga varningar för förgiftningsproblem (Gibsons alkoholism) och när man tittar på planeterna i sjätte, är de sannerligen en sorglig syn. 

Tre "naturligt onda" har samlats här. Mars, i sitt härskarläge för sylvass giftighet, Saturnus iskalla okänslighet, samt månnoden Rahus glödande hunger. Den senare tycks fungera som en förstoringslins för den omöjliga motsättningen mellan Saturnus självrepression och Mars vilja att skada och attackera. Den som har sett Gibsons actionhjältar ser exakt "dårfinken" han så ofta spelat i den här anspända planethärden.

Och det slutar inte där! För Mars i irrationellt (eller känslomässigt) Vatten kastar nu sitt långa onda öga 210 grader framåt och träffar ascendenttecknet i "dubbla" Tvillingarna, ett Lufttecken som således inte alls relaterar bra till det helt och hållet instinktiva giftiga Skorpion-Vattnet. Tvillingarnas förmåga att snabbt skifta mellan olika positioner, leder här till en av de värsta "dissociationssyndrom" ("utstötningssyndromet") den här bloggen hittat, där Skorpionen inte blandar sig med Vattumannen utan med ett annat Lufttecken.

Går man till personlighetstecknet Tvillingarnas härskare Merkurius står den i åttonde dödshuset (ett hus som på sin problemsida kan indikera undermedvetna låsningar, djupt sittande fobier, etc) i Jord, ett element som är neutralt i förhållande till Tvillingarnas Luft. MEN... Det bär sig inte bättre än att den naturligt onda (pga sin skoningslöshet och kallsinne) Saturnus greppar Merkurius i sin framåtriktade 60-gradersaspekt. Och Saturnus är redan "vulgariserad" av den ondsinta Mars och perverst inflammerad av Rahu!

Ett nära studium av "kvaliteten" i placeringarna på Mel Gibsons födelsehimmel för att jag måste hålla med AB-artikeln. Mannen är galen. Bloggens generiska förklaring till alla sådana här överdrivna horoskop är: "själavandring". Det är ingen slump vem som "väljer" att födas under en sådan här himmel. 

Eftersom världen är EN och inte splittrad MÅSTE ett krishoroskop av Gibsons kaliber matcha en själ som återvänder till jorden med traumatiska erfarenheter från en eller flera tidigare vistelser i den här experimentverkstaden. 

Själen återvänder till en överladdad miljö - och ibland är denna miljö den egna psykologiska utrustningen! Själens enda sätt att se igenom tidigare stötestenar och kunna gå vidare mot nya utmaningar, är genom att återvända till skiten - gång på gång om så krävs. 

En av många fascinerande berättelser från hypnoterapeuten Michael Newtons tre böcker illustrerar detta tydligt: En kvinna under hypnos upptäcker att hon (som själ) konsekvent undvikit nära relationer fem inkarnationer på raken efter en "dålig äktenskaplig upplevelse". 

Själar kan "från övervåningen" designa eller välja att gå in i jordeliv där de i förväg vet att t.ex. äkta hälften "aldrig kommer att vara hemma", och på så sätt minimera kontakten. I två av de närmast föregående liven hade kvinnan valt att gå i kloster och på så sätt undvika ett livsmotiv ("partnerskap") som hon tappat greppet om. Men förr eller senare måste även smitare möta de problem de söker undvika. 

Mel Gibsons demoner från tidigare liv verkar vara så kraftiga att han för närvarande bara sprider elände, så här kan man misstänka att det blir några ytterligare liv för att vända den sjuka Vatten-kroppen rätt. Återigen ett fall för bloggen där det olycksaliga Vattenelementet motsvarar psykiska problem.

Gibsons himmel verkar extra svår eftersom den fantastiskt charmerande och livfulla sidan i Eld interagerar (generellt) med Vatten, så att vi får en överemotionell "sensationalist". Men Vatten-sidan är som sagt mycket mycket mörk. Lejonet och Skorpionen - liv och död - i ett och samma horoskop ger som bekant en dramadrottning och här är Skorpionen i usel kondition. 

Givet att han har en "satanisk axel" löpande mellan sjätte hälsohuset och tolfte huset för institutionalisering (t.ex. för kroniska sjukdomar), kan det faktiskt vara så att han har "Satan i blodet", en neurologisk störning eller rent fysiologisk problematik. 

Men den filosofiska astrologin menar här att kroppsliga defekter bara är ett synliggörande av problem som redan finns i själen (karma från tidigare liv). När själen viker sig in-och-ut, förtätas till fysisk kropp, för att delta i denna världen blir så att säga dess inre skavanker synliga i kroppsliga egenheter. På "andra sidan" kommer degraderade själar att gömma sig i skam eftersom alla andra själar direkt ser deras status! Sägs det.

(Sant artistisk illustration - inte! - hittad på nätet. Men åtminstone en till har tydligen tänkt termerna Mel + devil...)


Se även en kompletterande granskning av Mel Gibsons födelsetimma utifrån en kinesisk form av astrologi. En serie andra kändisar visade sig ha ganska häpnadsväckande likheter i temperament med Mel!

*****

Boktips

"Reality" - klassicisten Peter Kingsley har skrivit denna fascinerande bok om den grekiske filosofen Parmenides.

Det finns inte ett spår av akademisk tungroddhet här, inga fotnoter eller konstigheter. Den läser som en Dan Brown-liknande spaning efter innebörden i en mystisk dikt av Parmenides som överlevt tidens gång.
 
 
Kingsley lyckas visa vilka djupa insikter antikens människor besatt jämfört med vår urvattnade tid. 

Det är nutidsmänniskans dolda skam över att vara så banal som får henne att dissa religion och filosofi - men Kingsley hjälper oss tillbaka till vår sanna storhet utan att spela märkvärdig. En sann själens konstnär.

Tyvärr finns hans födelsedata inte tillgängliga på nätet, men det är garanterat inte samma förgrämda tonläge på den himmelen som på Mel Gibsons!

Läsare på amazon.com jublar över boken.

1 kommentar:

Anonym sa...

Eh han har troligen rätt. Hon är en jävla plastbrud, ett luder och lycksökerska. Han borde nöjt sig med att sätta på henne några gånger. Aja synd att män inte kan kontrollera sina drifter ibland.