Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 10 mars 2010

Möjligt fall av shoppomani

DN-rubriken att miljöpartisten Yvonne Ruwaida ringer friskt under arbetstid, och den ytterligare uppgiften på Wikipedia att hon shoppat med Regeringens betalkort över två år utan att redovisa detta, stämmer astrologiskt in på ett mönster man också hittar hos shoppomaner, dvs, benägenheten att finna anledning till inköp stup i kvarten. Låt oss extremt raskt notera de sårbara punkterna på den här födelsehimmelen:


Soltecknet är till att börja med Kräftan, vars härskare är den till sinnena nära knutna Månen. När nu två eldiga planeter, Solen och Mars, grupperar sig i detta känslosamma och instinktiva Vattentecken har vi helt automatiskt bloggens s.k. "sensationalistsyndrom". Solen som handlingsmänniskan inom oss är påeldad av lättriggade krigs- och impulsplaneten Mars. Redan här är shoppomanens eller impulsköparens signatur.

Det ska noteras att Kräftan också är den kroniska otrygghetens tecken, eller omvänt, den representerar naturens protektionistiska sida. Och till den hör att bunkra upp. För ett ytterlighetsfall av Kräftan som bunkrare, se granskningarnas av SEB-chefen Annika Falkengrens horoskop på denna blogg.

Med en så nyckfull handlingsmänniska som denna Sol, blir det av yttersta vikt att Solens disponent Månen (känslolivet) har en bra och omdömesgill placering. Detta händer tyvärr inte här, för Månen i Skytten är en placering i Eld och Skyttens härskare är den ymniga och expansiva Jupiter, känd för att bygga upp bubblor som sedan spricker.

Och hur beter sig Jupiter i detta horoskop? Jo, den vill förlusta sig och må bra i behag- och komfortsökande Vågen, och är fullständigt ur spår sedan den kombinerade effekten av Solen och illgärningsmannen Mars attackerat den i en i sig problematisk kombination av Vatten och Luft, mixen som bara inte vill sig och som den här bloggen associerat med efterrationaliserare eller rena lögnare. Vatten/Luft-mixturen kallas "dissociation" här, pga dess tendens att vilja borttränga vissa beteendemönster och när påminda om dessa rationalisera dem.

Spårar man sedan Jupiters grundton i Vågen, är det skönhets- och komforttecknets härskare Venus vi ska söka. Här står Venus "debil" (försvagad) i kritiska och självkritiska Jungfrun, ett tecken vars baksida är dess själviska och tjänande natur - en logisk motreaktion till att den innehar zodiakens tjänarroll?

Jag hade bara häromdagen anledning att skriva om kombinationen av Kräfta och Jungfru i samband med tecknens svaga närvaro i en undersökning av 120 filosofer. Styckena passar möjligen även här:
Bara två soltecken i hela testet avböjer filosofi av det idealistiska slag som pekar på en annan värld bortom den fallna sublunära tillvaron. Fascinerande nog är det två av de mest jordbundna och vardagsrealistiska tecknen: Kräftan (som representerar livet i den sublunära sfären) och Jungfrun som odlar fälten på jorden.

Jag har mött individer där dessa tecken kombinerats som förefaller vara ljusår från ens att tänka sig att man kan problematisera livet och dess frågor på det sätt som filosofin gör. Och då menar jag ljusår: dessa individer har bäddat in sig maximalt i vardagens göranden. De här tecknen är för övrigt båda av den ängsliga typen och kanske utlöser klassisk filosofi, som brottas med de stora frågorna, Kräftans defensiva grundbetydelse. Den stänger sig för ämnet.

Zodiaktecknen & de 120 filosoferna

För frågor om förmågan att dra gränser för sig själv och hederlig moral, kan också konstateras att Saturnus, gränsdragaren och asketen, detta år även den har en "debil" placering i Väduren - tecknet som tenderar att hitta på egna regler för att gynna ego... Härvidlag bildar den visserligen en hämmande opposition till Jupiter i Vågen, men jag är osäker på hur pass klartänkt den här axeln är om frågan om balansen mellan "komfort-expansion" och "ego-kontroll"... Minns det tonläge vi redan börjat urskilja på andra håll på himlen.

DN-rubriken spinner på att Ruwaida kostar folket, skattebetalarna, pengar. Detta framgår av födelsehoroskopet, där det egna aktiva livet (Solen/Mars) via olycksbringaren Mars särskilda 210-graderasspekt kommer i olycklig beröring med Vattumannen - kollektivets tecken. (Eller rättare sagt, den mentala föreställningen om att vara en organiserad, sammanhängande helhet.)

Då Kräftan står för små slutna celler i samhällskroppen har vi här en andra upprepning av det sociala utstötnings- eller dissociationssyndromet. Det kan noteras att Ruwaida föddes i Tyskland, så precis som med den mexikanske hundtränaren Cesar Millan, kan man nöja sig med social läsart. Men naturligtvis tenderar planetära budskap att också verka genom själen och personligheten.

Detta var således shoppomanins grundmönster och så lite på det.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tja Siwert!

Uh, det här har inget med ditt inlägg att göra, utan mer med min personliga ångest som jag fått av det sideriska horoskopet. Har alltid trott jag varit vädur, 770331, men jag skulle alltså vara fisk.

Måne eller sol rädda mig. Det var ju jag och Hitler i en ondskefull symbios, det var ju eld, det var ju latenta, men ack så potenta kriminalla drag, det var ju jag och energi-oceanen och leader of the Zodiac i disharmoni. Inte mjäkiga losers till blindsillar i en jävla ankdamm.

Jag har inte studerat dina sidor närmare men du verkar ruskigt begåvad i varje fall.. Keep it up.

mvh.
Robert.

Seaward sa...

Tack för kommentar! Jo då, astrologin är som en palett där man inte får identifiera sig överdrivet med någon enstaka färg eftersom den ändå rörs samman och blandas ut någon annan kulör som inte finns representerad bland de 12 tecken.

Om inte annat, är horoskoptolkning en bra hjärngymnastik, man upptäcker kopplingar och ser nya gestalter hela tiden!