Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 25 september 2010

Kvinnor & Boxning = psyket storstädar

[Inlägget innehåller tankegångar som kräver vissa förkunskaper.]

Mikaela Laurén 2008
Före detta simmerskan Laurén har vunnit en stor boxningstitel after avtjänat straff för dopingproblematiken (DN, AB, Expr). Boxning kallades förr pugilism och etymonline.com leder ordet tillbaka till stridslystna individer och deras nävar.
1642, from L. pugnacis, gen. of pugnax "combative," from pugnare "to fight," from "fist," from PIE base pugnus*peug- "to stick, stab" (cf. Gk. pyx "with clenched fist," pygme "fist, boxing," pyktes "boxer;" L. pungere "to pierce, prick").
Och vem kan tro annat, givet de glödande ögon hon har (ögonen är själens spegel!), än att stjärnhimmelen varslade om övertaggad varelses ankomst till jorden!



Storkorset i passionens kvalitet Rajas förnekar sig aldrig!

Det här är förstås ren brinnande livspassion - sådan som buddhistiskt påverkade filosofen Schopenhauer suckade över och kallade en oupplyst vilja till mer och mer liv. Människor i lidelsefull affekt sitter fast i kretsloppet på jorden.



De tre gunas kallas ju materiella rep, de är "stoff" alla kroppar är flätade av, inte bara den uppenbara fysiska kroppen - "Jordelementet" - utan även t.ex. den psykiska eller känslomässiga kroppen - "Vattenelementet". Den indiska tanken blir än mer gåtfull när den kryptiskt avslöjar att det ytterst sett bara är ett enda rep som manifesterar sig i tre olika faser. Tankerebusar!

Rajas är kvaliteten som "vacklar" mellan Mörker och Ljus, den är ingetdera, och därför ömsom i passion och ömsom lidande.

Men vid snabbgranskningar av många tidigare horoskop tycker jag man kunnat skönja att horoskop som betonar två gunas men helt utelämnar en tredje, anger en riktning. Dominant Rajas och så en slatt Tamas leder mot Mörker, lidelsefulla människor med en smula Sattva söker sig trevande mot Ljuset.

I Lauréns fall pekar det mer mot lidande i den psykiska sfären eftersom det utöver fem placeringar i Rajas syns en tydlig tonvikt på Mörkrets kvalitet Tamas och så en Jupiter i Sattva som söker - Saturnus i lidelse och Venus i mörker.

Hur ska man närmare förstå den här märkliga framgångssagan (Jupiter) som gynnar en klen Saturnus i Kräftan och en lika klen Venus i Skorpionen (båda befinner sig i detriment). Är detta en historia om att kvinnan har en destruktiv relation till sin biologiska och/eller psykologiska femininitet? Lyckan (Jupiter) för henne är Fiskarnas fullständiga upplösning av alla egocentrerade känslor. 

Hon är pugilist som vill puckla på andra och slå ner dem och löser här ett djupt och dunkelt psykologiskt problem som troligen följt med från ett tidigare liv och kanske också rekapitulerats i omilda scener i barndomen.

När jag synade horoskopen för en handfull feminister, fejkade skickliga skribenten Lisa Magnusson indignation över hamna i kategorin argsinta fruntimmer på grund av den så vanliga krigarattacken mot Månen hos feminister.


Nå, här är då den mest primitiva och därför uppenbara yttringen av exakt samma Mars-Oxe i rent fysisk attack mot Mån-Lejonet som hos skribenten. Vem kan längre förneka att det finns människor med väldigt mycket ilska i sig. Ofta finns det förstås en objektiv anledning - i just den här kombinationen är det ju faktiskt Mars som attackerar Månen (kvinnlighet, hemmet, psyket, osv.)

Så varför blev inte Magnusson en som också handgripligen pucklade på sin omvärld? Se skillnaden i livsuppdrag! Kåsören har Solen i litterära (eller åtminstone verbala) Tvillingarna - hon kämpar sina krig genom kommunikatörens Luft. Boxerskan har Solen i den karriäristiska Stenbocken och tenderar därför mot Jordelementet som vill se maximal konkretisering för att känna tillfredsställelse. 

Man kunde nästan säga att Johannesevangeliets berömda inledning, "...och Logos blev kött..." syftar på Saturnus i härskarläge i Stenbocken. Formprincipen i den objektiva manifestationens tecken.

Så, då ligger hela världen under mig. Och nu då?
Givet Lauréns enorma Rajas är det t.o.m. mindre troligt att hon skulle vara motiverad att prestera på något annat verklighetsplan än det grovfysiska. ("Grovfysisk" - även psyket har en substantiell kropp, liksom intellektet. Än anden? Därom tvista de lärde.)  

Solen/intelligensen hämmas eller tvingas in i en fålla av sin egen disponent Saturnus som dessutom är svag i Kräftan, ett subjektivistiskt partisantecken. Till skillnad från det rajasiska storkorset hos den intellektuellt skärpta 80-talssångerskan Kate Bush saknar boxerskan kvalitetsbudskap i korsets Eld/Luft-axel. Här ligger istället de förstärkande resp. avmattande Rahu och Ketu. Dvs, de gör inget i sig annat än förmedlar sina tillfälliga härskares sysslor. 

Rahu - hungern - ligger t.ex. i Vågen och är en megafon för Venus verksamhet. Ketu - avmättheten - ligger motsatt i Väduren och förmedlar därför krigaren Mars.

Och det leder oss till den ömsesidiga receptionen mellan dessa två emotionella planeter, men där jag likväl rödfärgar som kritisk deras opposition. Här skapar denna förhöjda libido den sataniska axeln och den som följt bloggen en tid förstår förstås att det är här drogmissbruket ligger (motivationen kanske är den extema Rajas + Stenbocks-Solens vilja att vinna). För en rekapitulation, se nyliga inlägget om tre vinprovare som alla har Skorpionen aktiverad.

Pugilisten har en karisma liknande Kate Bushs, men tenderar kanske mer mot det demoniska! De har dock diametralt motsatta Solar, och sångerskan ligger i en klass för sig via förnämliga Jupiter i Vågen med förstärkning från Rahu och en opposition/stimulation från en stark men positiv Mars.

(Brittiskan var för övrigt en överklassflicka drillad i piano och komposition från unga år - det är alltid en huvudvärk att begripa om Stenbocken står för strikt underklass eller för dem som klättrat till världsbergets topp...)

Trots den orangefärgade överhettningen i passionens kvalitet ska man inte missa hur elementen har fördelat sig. Om vi bara fokuserar de 7 klassiska planeterna är 6 av dem försjunkna ner i Jord/Vatten - den kroppsliga orienteringen. Även om vi inkluderar "skuggplaneterna" Rahu och Ketu i positivt polariserade tecken, så förmedlar dessa den sataniska sinnesfixeringens budskap. Den enda placering som bryter den här trenden mot inomvärldslighet och fysikalism är psyket - Månen - i Lejonets Eld. Men då är det i gengäld Elden i dessa Tamas-fas.

Vilket fascinerande "urkraftshoroskop"! Vilka liv lever en själ för att ackumulera sådana här budskap vid en given återfödelse? Har vi en livs levande återfödelse av en tvättäkta romersk gladiator i kvinnokroppen Mikaela Laurén? Livet är gåtfullt och våra verkliga identiteter går knappast att överblicka. Metafysik i all ära, men vem kan säga hur många gånger vi varit på jorden, vad vi egentligen har samlat på oss? 


På Lauréns himmel finns det egentligen bara en stark indikation och det är Jupiter i egouppoffringens härskarläge i Fiskarna som säger henne: vill du växa som människa måste du avsäga dig egoorienteringen.

Givet horoskopets övriga tendenser inser man vilket krig som måste uppstå inför detta tuffa krav. Se hennes nya boxningskarriär efter att hon stigmatiserades som en period av intensiv feber när själen i vrede slåss mot sitt eget förflutnas alla skuggor och spöken.



Inga kommentarer: