Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 17 september 2010

Hur mycker Eddie Murphy orkar du?




Rubrikens fråga ställs på imdb av en cineast som sätter fingret på alla de viktiga filmkritiska aspekterna av "Nutty Professor 2", en typisk urvattnad uppföljare på ett vinnande koncept. 

För astrologins vidkommande understryker Murphys horoskop exakt vad jag sagt om Venus i Väduren flera gånger: självkärleken här är stor, större, kanske, än intresset för det motsatta könet. Hur mycket Murphy än flörtar sexistiskt med sina färgade systrar är det aldrig på allvar. Murphy har bara kul i sin egen fantasi. Väduren bortom ego, Väduren som Gud allsmäktig - den enda som existerar och den enda som behövs för att göra film:
Murphy plays eight different roles and gives a tour de force performance without the benefit of any story whatever. I got the impression that the writers were superfluous anyway, since Murphy was obviously ad libbing about 90% of the time.

FlickJunkie-2 (Georgia)

När man börjar tänka efter på den här gatsmarta snubben och hans jiddrande, inser man att han gjort multipla roller i bra många filmer! Andra skådespelare kanske gör en sådan grej en enda gång och sen var det bra med det. 

Men för Murphy är det här ett grepp att återvända till om och om igen. Det är uppenbart att tendensen ska spåras till hans sinnelag, Månen i den charmanta Vågen (en placering som gör att kan kommer undan med sin plumpa och grova sida). Detta psyke disponeras emellertid - eller tar regi - från djupt egocentriska Venus i Väduren.

Oppositionen mellan Vädur/Våg ger ofta extremt snabba reaktioner och livliga naturer - minns det tidiga exemplet Jonas Gardell under det extremt lidelsefulla och positivt polariserade teckenparet (i hans fall dessutom fullmåne).

Går du till Vädurens disponent och nystar därifån, hamnar du till sist antingen vid Saturnus i Stenbocken (för ett fett egenmäktightssyndrom) eller, via aspekt, vid Venus-Väduren igen! Det är rundgång kring egot i det här horoskopet.



Lägg till det Jupiter i klent läge i Stenbocken och underordnad "herre på täppan" Saturnus i härskarläge i samma tecken och den här kombinationens grepp om psyket och vi har just en som både regisserar och lever ut sig själv! 

En remarkabel energimänniska detta, med så mycket och viktiga placeringar i den passionerade kvaliteten Rajas. 

Man undrar om hans Sol i identitetslösa Fiskarna överhuvudtaget styr alls, eller om han bara är en självgående liderlig pratmaskin hela han! Som cineasten säger: filmen verkar inte ha något manus men det spelar inte Murphy nån roll för han improviserar sig fram.

Hur klarar någon detta på ett övertygande sätt? Det är Staturnus den formsäkra som kopplar till Månen. Detta är Jord och Luft, ett ohyggligt starkt intellekt som kan etiketteras som "rationalism". Murphy gör sin mentala rutin, helt enkelt. En driven snubbe som lärt sig ståuppkomikens alla trick och som blandar och ger "lajv". Den med lika mycket rutin  kan säkert se "skarvarna" i hans show, se hur kan knåpar ihop den här s.k. improvisationen.

Eddie Murphy blev mildare och mer mainstream-anpassad med åren, hans tidiga ståupp-komik var, vad jag förstått, extremt vulgär och elak. Jag har tidigare nämnt att de två Merkurius-tecknen Tvillingarna och Jungfrun är kapabla till väldig snarstuckenhet (de figurerar i några riktigt hemska fall av torterande massmördare). Hos Eddie Murphy hittar vi naturligt illvilliga Mars i Tvillingarna i kvicktänkt attack mot - eller vitalisering av - formella Saturnus/Jupiter. 

Det är som om krigarenergin först går in i Stenbocken och där fördöjs några millisekunder medan den stora Organisatören bäst sätter samman, expanderar och trimmar (Jupiter och Saturnus) det illvilliga martiala uppsåtet från Tvillingarna. Sedan levereras en komisk och konkret helhetslösning vidare till Månen som är människans "låga kopplingscentral" och där, i sinnet eller psyket, blir materialet tillgängligt på Eddie Murphys solipsistiska inre teaterscen och han kan agera ut sina ögonblickssnabba påhitt. 

Eller är Eddie Murphy så snabb att han är medveten genom hela den här mentaliseringsprocessen jag just beskrev, ända från Mars-impulsen?

Då är han något av ett geni i det han gör. Men jag tror hans Sol-Fisk avslöjar hemligheten. Han bara låter det komma och är bara ett tomt hölje, en värd, för de väldigt specifika och formande mentala krafter som beskrivs via Tvilling, Stenbock och Våg-Vädur.



Tillägg



Råkade få syn på ännu en film med Murphy i multipla roller, nu "bara" tre. Men här påminns man åter om att Stenbocken är den yttre formens tecken - schematiseraren och därmed också stereotypens mästare!

Vad har egentligen Murphy för konstigt alter ego i extremt feta människor? Här spelar alltså Murphy själv den extremt överviktiga kvinnan på bilden. Om man minns devisen att "Saturnus äter sina barn" kan man snart märka att Stenbockar ofta är väldigt gängliga i kroppsbyggnad. Den runda kroppen ligger förstås hos modersfiguren Kräftan mittemot.

Kräftan är inte aktiv i Murphys horoskop, men mina tankar går till den märkliga kombinationen av "tärda" Saturnus och "expansiva" Jupiter - i form- och klichétecknet Stenbocken. De här två tunga planeterna är som en slags "två-personer-i-en" och det skulle ha varit intressant med en födelsetimma för Murphy för att få veta var i horoskopet den här kombinationen egentligen befinner sig.

Inga kommentarer: