Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 3 september 2010

Grabbar som grollar

Bråket mellan underhållarna Claes Malmberg och Thomas Järvheden är ett bra exempel på likheter och skillnader inom den flexibla kvaliteten Sattva guna. För själva historien se Aftonbladet (eller AB 2, där också Tommy Körberg blandar sig i).

Det som först ser ut som två personer som skulle kunna dra jämt, visar sig vid en närmare granskning av planeterna vara natt och dag:
 


Ett av de här horoskopen excellerar i spontanimprovisation. Det andra går helt efter manus skrivet i förväg. Ser du vem som är vem?

Jag säger bara: En har Sol och Måne baserade på Jupiter och i Eld/Vatten-krig. Den andra har Sol och Måne baserad på - i praktiken - Saturnus - och med en stenhård saturnisk kontroll över spontana Mars. En torr Luft/Jord-rationalist.

Att båda kunna göra sig namn som underhållare beror möjligen på att tidsandan förändras. Malmberg är ungefär jämnårig med mig, och han hör mer hemma i Monty Python-traditionen (1970-talet) då humorister bjöd på sig själva, tramsade och improviserade i ögonblickets ingivelse. 

I en senare generation har - kanske under it-teknologins inflytande - allting mallats, pre-fabricerats och placerats under den kontrollerande och systematiska Saturnus onda öga. Numera är det bara bra om allt går i en och samma stil. Innan begreppet skivalbum föll sönder pga västerlandets sammanbrott och blev till små lösa mp3-filer på datorn, hade redan den här alltmer livlösa västkulturen börjat kräva uniformitet av ett musikalbum.

Idag bara häpnar man över hur en artist på 1970-talet vågade göra en hel skiva utan ett övergripande koncept och kanske hoppade vilt mellan genrer. Det verkar som om dagens människa inte längre klarar att vara så fri och vidsynt. 

Tidsandan har ändrats och hon uppskattar nu slimmade och enkla uttryck. I botten är det Saturnus som hatar flams och Claes Malmbergskt spontanitet och snålar in variationsbredden men i gengäld (i bästa fall) leder till enorm exakthet i uttrycket. Men Saturnus är inte spontan och därav Tommy Körbergs träffsäkra omdöme i andra länken ovan.

Järvhedens humor, om man nu kan kalla den för det, tillhör närapå en annan art av människa. Människor utan hjärta men med desto mer bakslug kalkyl. Problemet är att alla i generation cynisk är likadana, så jag förstår inte riktigt hur någon kan ha roligt överhuvudtaget idag. Det är förstås igenkännandet av den egna cynismen som passerar som humor, precis som folk förr skrattade åt underhållarens självdistans (om nu inte skämten i sig var mitt i prick). 

Jag menar, backar man tillbaka till Hasse Alfredson och hans karaktär "Lindeman" är det sentimentet hos figuren som är det roliga. Figuren verkar vara så spontant skapad att mycket saknar egentlig intellektuell poäng. (Eller också höftade Alfredson bara till det, skisserna på skrivbordet kan ha varit halvt glömda i ruset av att vara inne i rollen Lindeman.) Det var en känsla som svenskarna delade på den tiden, innan generation datorhjärna tog över.

Det är därför oerhört intressant att hitta Järvheden som en vattendelare mellan då och nu, som en renodlad rationalist (Luft och Jord dominerar totalt). Och därtill som en som hatar kaosmomentet i Fiskarnas flödande Vatten så totalt att han troligen aldrig lämnar manus i sin verksamhet.

Oavsett vad man tycker om überregisserade människor (sociopater skulle en del kalla dessa som hela tiden söker hålla kontrollen), är det uppenbart att Järvhedens blockerande Saturnus drabbar Claes Malmbergs själva nerv. Den senare har en närmast perfekt samling planeter i Fiskarna om man nu värdesätter människor som förmår göra sig själva till åtlöje för att locka till skratt. Här är ännu en klen Merkurius i Fiskarna vilken jag tidigare beskrivit (från egna erfarenheter) som ett väldigt roligt intellekt. Fiskarna tar sig verkligen inte på så stort allvar och det gör dem älskade.

Det finns emellertid en intressant sak med Malmbergs horoskop. Både Sol och Måne förfogas över av välviljans och generositetens Saturnus (hos Järvheden angriper snålhetens Saturnus direkt hans Sol). Men göteborgarens Jupiter står i den saturniska snålhetens tecken Stenbocken. Tekniskt sett lider den sitt fall (eller debilitet) här. Dessutom slår den naturligt onda Saturnus klorna i den!

Detta betyder att det till syvende och sist ändå finns en iskall kontrollör bakom Malmbergs utspel. Det är därför han är en underhållare och inte bara ett okontrollerat känsloknippe! Han har "former" i bakgrunden som han följer, han också. Men har ett rikare emotionellt register än många andra humorister.

Vad gäller Jupiters fallenhet och angripp från Saturnus fanns problem i den unga Malmbergs liv, han var en elaking en gång i tiden för den som kommer ihåg det. Genombrottsfiguren var dessutom någon befängd halvnazistisk tok han spelade och som rönte stor uppmärksamhet i tv för att den var så ful i mun och frispråkig. Jag tycker mig minnas lite knarkproblem i Malmbergs förflutna också, den gamla vanliga kokaingrejen - men jag kan minnas fel.

Kanhända var den här svartläderklädda karaktären just en roll han skapade för att "svettas ut" sitt förflutnas mer patologiska sidor. Det brukar vara så. Vattenelementet ger visserligen dårfinkarna, men de tillfrisknar så fort de får grillerna ur systemet. En kall, saturnisk Luft-Jord-individ är emellertid mer fast för livet i sin form. Dessa är huvudfotingarna, och Sveriges horoskop beskriver i grund och botten en sådan.

När det kommer till Claes Malmbergs sinnelag är elakheten en tillgång. Minns att Solen med Venus skapar en mjuk manstyp (se förra inlägget om John Travolta). Han är bra på att gestalta en bussig typ på film (mer övertygande än när han gör en skurk). Det här goda draget är betydligt mer framträdande hos Malmberg än Travolta eftersom Venus är upphöjd (extra ädel) i Fiskarna. 

Denna drivande men samtidigt venusianskt rosafärgade sida måste man minnas innan man säger för mycket om hans re-aktiva sinnelag och Månens opposition mot rent ut sagt mentalt vassa och elaka Mars i Tvillingarna. Eftersom både Mars och Venus spelar framträdande roller genom att kroka samman med Ljusen, förstår man att det är ömsom ris och ömsom ros från den sådan här människa. Och: mycket och stora känslor.

Järvheden har faktiskt också Solen och Venus i samma tecken, men nu är det Tvillingarns kritiska och kyligare mentalitet. Och framför allt: vad blir kvar av Venus då Saturnus så nära Solen håller den hårt låst till sin form och därtill passar på att släcka ut Mars vid 270-gradersvinkeln? De är totalt motsatta, de här två underhållarna!


Inga kommentarer: