Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 27 september 2010

Erica: sexmissbruk = kosmisk fuckup?

SvD och AB meddelar att ännu ett lågvattenmärke nåtts i den döende västerländska civilisationen - sexleksaker och handfängsel på hotellrummet - och Aftonbladet skriver om Erica Jongs "Rädd att flyga" från 1973. Boken dök upp i svallvågorna på den nya danska synden på film (som resolut tog över Sveriges försiktiga tummande på naketgränserna), den amerikanska porrindustrins uppvaknande, och förstås hippierörelsens "fria kärlek" (sexdrift helt på driv, utan några som helst kulturella ramifikationer).

Den sexuella revolutionens år var ännu en av milstolparna som omvittnade den västerländska civilisationens inre sönderfall till följd av värdesubjektivismen - att var och en själv bestämmer i frånvaron av en objektiv "dömande" världsordning. "Är Gud död?" skrek omslaget på Time Magazine menande våren 1966.


Ericas sexfixerade bok var ett barn av sin tid, men som vanligt är det bara genom individer födda under extema himlar som tidsandan (Zeitgeist) väljer att visa sin styrka - eller svaghet. Hennes horoskop är precis lika ensidigt som de andra sexmissbrukare bloggen stött på genom kvällspressens olika rubriker:



Lois Rodden samlade materialet som nu förvaltas av AstroDatabank och höll i födelsefödelsecertifikatet - tiden 10.25 är säker. Men Månen bjuder här på ett extremt problem i 29:58 Tvillingarna.

De återstående två bågminuterna är mindre än antikens stjärnskådare kunde registrera och hur frestande är det inte att betrakta detta som en Måne i 00:00 Kräftan för en perfekt match med de många andra sexmissbrukare som haft båda Ljusen i den instinktiva Vattenelementet!

Men även med Månen döende (sanskrit: mrita) i författartecknet Tvillingarna (fast i 2a huset för ekonomi snarare än det mer passande tredje huset för författarskap) ges en häftig indikation om en själ fjättrad i inomvärldslighetens sublunära domän: En Oxe stigande i öster och med den hela tre planeter. 

Hela gruppen aspekterar och tillför amorösa Venus i Stenbocken olika kvaliteter och en hårt aspekterad Venus innebär troligen precis vad Lois Roddens avmätt sarkastiska kortbiografi antyder:
Jong published "Fear of Fifty" in 1994, part confessional, part cocktail chatter and part intellectual cant in a memoir style, as engaging and fiercely self-centered as ever. Though she says that writing takes priority over both motherhood and men, there have been more than a few torrid romances along her zipless way.
"Våldsamt självcentrerad" är inget annat än den Ox-ascendent detta är och i synnerhet Saturnus som ibland nästan är sjukligt upptagen av sina egna göranden och låtanden i förstahuset. 

Båda de naturligt onda, Saturnus och Mars, förgrovar och fixerar individen vid basalt libido, och Mars i Oxen är verkligen simpel och förråad. Som vanligt är det alltid en kamp mellan avhållsamhet (Saturnus) och bestialisk (ointelligent) lidelse när Saturnus och Mars kommer samman.

Men ledaren i den här gruppen är Jupiter, lyckobringare och expansionsplanet. Som filosofins signifikator är det rätt uppenart: en fysisk-sinnlig livsfilosofi fast kanske inte ens formulerad utan helt enkelt levd genom det egna kroppsorganet (första huset)!

Jupiter verkar som ett förstoringsglas på nyssnämnda krutdurk och slussar hela problematiken med självkontroll (Saturnus) kontra barnets otyglade utlevelse (Mars) vidare till Venus. Kärleksgudinnan får hela skiten på sitt bord, och hon är precis som i svenska nationalhorsokopet inte i toppform! 

Venus anses skadad ("detriment") i Stenbocken där den samklingar med kärleksaktens yttre former och regi. Det är som att betrakta några byggtekniker uppföra ställningar i sängen, dra med sig prylar, hjälpmedel, mätverktyg, plus en manual över turordningen för alla spektaklets delar. Saturnus är en kroniskt självmedveten tekniker som har svårt att släppa kontrollbehovet. Sex förvandlas till teknisk prestation. Se ara svenska kvällstidningar och få en levande bild av Erica Jongs intresse för sex som objektiv (Jord) företeelse! 

Det är också en voajörens perverterade sexualitet. Jag undrar hur många företag i landet som har datatekniker med Venus i Stenbocken och som fyller arbetsgivarens hårddiskar med porr av mer eller mindre kriminellt slag...

Men Solen i Fiskarna och Månen i Kräftan (som vi väljer här), indikerar också att Vattenelementets känslor låter sig absorberas av den fysiska värdkroppen. Jong är inte bara en tekniker, hon obsorberas också av akten.

En ren Vatten/Jord-människa skulle således lite elakt kunna beskrivas som en vandrade köttsäck drifter. I den mån hon tänker är det alltid över sina sinnesförnimmelser. Hon är fjättrad på kroppens medvetenhetsplan. Det här är då naturbarnet själv, innan hon kröntes av mänsklig intelligens. 

Människans Form genomsyrar förstås alla av släktet oavsett på vilka elementära våningar de i huvudsak valt att verka. Det "nobla" Eldelementet och det "basala" Jordelementet är antikens andliga världsbild som hörs tala och styra ordvalet.

Men logiken är naturligtvis klar: människan har länge vetat att det kroppsliga förgås medan anden är evig (och om den inte är därtill bunden är fri att ta sig en ny köttkropp). I Jord utblottas det mesta av den klarsyn som Elden representerar. Ordet blev förvisso kött, men också rätt bokstavligt. I Eld lever man religion, i Jord studerar man dess avtryck i text och bild.

Varför vissa föds under så extremt jordnära horoskop som Erica Jongs är förstås en hemlighet som tillhör just den andesjälen. Det nuvarande födelsehoroskopet kan antingen ses själens fingeravtryck och i så måtto har hon om och om i tidigare liv odlat en inomvärldslighet som sänkt "vibrationerna" till en solid identifikation med värddjurets verklighetsplan. 

Eller också valde själen detta födelseögonblick för att den sökte en livsupplevelse av köttslig jordighet! Ingen vet. Tankarna går till Carl Orffs dramatiska sångcykel Carmina Burana baserad på historien om medeltida asketmunkar som får nog av sitt eteriska liv bland heliga skrifter och nobla sanningar och ger sig på supar- och knullarstråt bland vanligt folk.

Som sista observation i den här snabbstudien: se hur oerhört involverad Venus är. Inte bara mottar lidelsens egen planet de tre "friarna" (som egentligen är hennes egen egodrajv/1a huset), Venus och Mars bildar också en egen ömsesidig reception som fungerar perfekt här eftersom den utspelar sig i samma element, i det grovfysiska Jordelementet. Kombinationer mellan Mars och Venus (inte alls ovanliga) indikerar "förhöjd libido" och kombinerar vi med båda Ljusen i Vatten har vi alltså ett helt perfekt horoskop för en sexmissbrukare. Jong menar att extremyttringarna avtagit med åren.

Nej, jag kan inte föreställa mig att någon själ skulle välja att inkarnera för en enbart sensualistisk livserfarenhet försåvitt det inte är själens allra första liv och horoskoptypen antyder att vi alla måste börja som simpla djur - även i människoriket - och därifrån börja utveckla det artspecifika tänkandet och de högre kognitiva gåvor som väntar därutöver. 

För egen del lutar jag mer åt tanken att ett horoskop visar vårt "aktiva karma", dvs en portion av den trasselhärva själen är involverad i och som den tänkt sig adressera i detta liv. Ytterst sett säger inte denna ögonblicksbild något alls, fast den tecknar en själ djupt sjunken i gyttja. Det kan finnas tidigare liv i bagaget som "på kartan" skulle se mycket bättre ut.

*****

Se även:

John Gacy, homosexuell massmördare

Det här fallet påminner om att vissa "sjuka" teman ligger lång tid på himmelen och vid vissa tidpunkter reaktiveras. John Gacy, som mördade 30-talet unga män, var född bara en dryg vecka före Erica Jong och det är naturligtvis samma bestiala faktorer på hans himmel som de vi just tagit notis om! Här tog de sig än mer sexualpatologiskt uttryck. Man kan fundera länge över vad som förenar och skiljer dessa två horoskop...

De filosofiska implikationerna av dessa två extrema öden, så nära varandra i tiden, kan ingen missa! En kommentar, från en person själv involverad i en sådant här mörkt segment av Tiden påminde nyligen om den delikata frågan vad kosmos egentligen är för slags löpandebandfabrik.

Ligger själar noga graderade, som på rad, och väntar på lämpliga födelseomständigheter? Eller är detta verkligen "The Great Chain of Being", som alla djuptänkande människor sedan antiken ansett?

För skeptikern, vars själva negativism lyckades undertrycka inverkan av detta dubbelfall, kan behövas en spik till i kistan. Den dök upp när jag började fundera över den homosexuelle konstnären Mapplethorpe och i uppföljningsstudien, Versace: kosmos periodiska extremlägen, fann flera sexuellt avvikande celebriteter födda mycket nära honom i tiden.

Människans kropp är himmelsk
Om antitesen till Jongs försjunkenhet


Och så ett antal sexmissbrukare under Vattenelementet utspridda under den etiketten eller möjligen under sexualitet/gender.

Inga kommentarer: