Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 29 juli 2010

Stickprov på folkdjupet: missbruk av intellektet

I det första av några numrerade "stickprov" på folkdjupet fångade jag upp en röst som gärna ville framstå som en förstarangens folkbildare men vars budskap var skäligen substanslöst.

I ett andra stickprov råkade metkroken (eller ska vi säga mätkroken) fastna i en av de här slemma svenskar som fått problem med toleransen, en både ateistisk och invandrarfientlig röst. En riktigt ful fisk som jag genast kastade tillbaka till hans förorenade psykiska ocean.

I ett tredje fast onumrerat stickprov på folkdjupet blev det full utdelning. Båda Aftonbladets intervjuobjekt visade sig ha det svenska nationalhoroskopets "själsmarkör" (Mån-Vädur disponerad av Mars-Oxe), och naturligtvis var ämnet det ytligast tänkbara: solbränd kropp och sexlust. 

Detta är alltså den svenska genomsnittsmentaliteten fast vi haft stora tänkare, filosofer och andliga ledare med oss i tusentals år på jorden! Genomsnittsmänniskan är likväl bara intresserad av sin kropp. Det måste finnas dolda intressenter som har något att vinna på en sådan kapital inskränkthet och banal individualism.

*****

Nyss föll mina blickar på en Newsmill-rubrik som förvirrade, "Ny-hädarna finns bland de djupt troende". Det var tillräckligt krumbuktigt för att jag skulle misstänka ännu en svensk religionshatare. Hur jag bedrog mig! 

Artikeln, skriven av en Anders Björnsson, historiker och chefredaktör, var en stilstudie i logisk perfektion, perfekt uppbyggd i sina resonemang och fylld av tillämpliga liknelser. Dessutom var den, till skillnad från mycket smörja på Newsmill, välstavad.

Artikeln rekommenderas, men mitt astrologiska inlägg föranleddes av en av Björnssons kommentatörer. Det var den värsta sörja av uppblåst orddiarré jag sett. Kommentatorn ser saker i texten som inte finns där och när jag noterar namnet, Mats Forssblad, inser jag att jag reagerat på den här kuriösa åsiktsmaskinen på Newsmill förr. Han skriver inte en enda artikel i eget namn men är desto flitigare som marginalantecknare. Alltid med en religionsfientlig ton.

Låt oss granska denna halvexistens i folkdjupet! När jag läser hans självpresentation på Newsmill ler jag lite, det är en "rationalist" och dataprogrammerare. 
Exkurs. Själv lånade jag några år av mitt liv till it-branschen under guldgrävaråren innan bubblan sprack 2001. Det var en intressant period men i backspegeln inser jag att mitt liv var ett moraliskt lågvattenmärke i sällskap av tjuvar till chefer och ett verkstadsgolv fyllt av unga struntviktiga programmerare helt okunniga om allt utom popkultur och en snäv matematik enbart fokuserad på mjukvarutillämpningar.

Ja, och så de enfaldiga ekonomerna i mittskiktet, även de utan annat än samtidskultur i bagaget och enbart kapabla när det kom till att hantera miniräknaren. Små tidsstudiemän, ynkliga svenska byråkrater med uppgiften att vaka över rutnätet som kontrollerade verksamhetens lönsamhet. 

Projektledarnas och ekonomernas uppgift var naturligtvis omöjlig eftersom chefsskiktet bestod av tjuvar, i branschen enbart för att återlåta företaget och sko sig själva så mycket som möjligt! Med några undantag är detta en korrekt grundbild av folk innan den här branschen vid den här tiden, och också förklaringen till att it-bubblan sprack.

IT-människor är ensidiga rationalister, obalanserat dragna åt vänster hjärnhalva och garanterat isolerade från det kompletta psykets djupare dimensioner. I den mån de alls kan känna empati måste de först politisera sin kognition via sina ofta men trångt fokuserade mentala gåvor. 

De är alltså prima kanditater för den här bloggens s.k. dissociationssyndrom där intellekt och känsla råkat i olag och ingenting ur det omedvetna kan accepteras som det är utan förnuftets våldsamma censur- och omstuvningsmekanismer. Som en del kan ha märkt är intelligenta människor ibland likväl ofattbart omdömeslösa, ja ibland rena galningar.

Hela det västerländska "framsteget" hänger ju på en ständigt fortgående bifurkation där varje observation förkastas. Substanser eller essenser har ju bannlysts från vår moderna världsbild. Vi måste underkasta allt en negativ, kritisk analys. Det "måste" finnas en bakomliggande orsak, någon ännu mindre partikel att förklara allting - men materialisten tror å andra sidan inte på "stora berättelser" eller "absoluta förklaringar" längre, så att det sekulära väst har spårat ur kan t.o.m. medelmåttor se.

Vetenskap i den västerländska stilen är egentligen en mardröm av oändlig regress där drömmaren av sitt förnuft sedan länge tappat bort sig eftersom han, ateisten, inte kan erkänna att det finns en värdeobjektiv grundgestalt mot vilken man prövar sina tankar. Den som fallit in i den kritisk-reduktiva analysen är tillspillogiven att desorienterad snubbla runt i mentala världar i relativistiska luftslott. Ibland blir man helt instängd i sig själv. Sattva guna har blivit dysfunktionell. Individen har degraderat till ett "air head" om inte värre.

Och värre är det i detta fall. För visst har vi ännu ett fall av en vandrande desinformatör, av samma typ som den rationalistiska propagandisten Göran Isaksson (Vetenskap och Folkbildning) som fick mig att diskutera informations- och datateknikstecknet Tvillingarna och dess härskare Merkurius i lägen då irrationalitetens Fisk degraderar det rena intellektet.

Religionshataren Forssblads himmel uppvisar snarlika drag och som vanligt är det således den egna irrationaliteten som inte kan accepteras utan projiceras på fullständigt legitima tankar och människor. 

I Forssblads fall avlastar han sig den egna psykiska obalansen på religionerna och deras alla övertramp, en populär form av "bashing" i Sverige hos den här populationens många problemfyllda människor. De här forssbergska utfallen är inte mycket att säga om eftersom gruvligheter ju begåtts i alla tider under alla slags fanor. En del hatar kommunistiska folkövergrepp, andra väljer någon annan favoritfiende.

Det är först i sitt frispelande svammel över Anders Björnssons välskrivna artikel man inser att något inte står helt rätt till, att det här faktiskt är ännu ett fall av den psykiska obalans som Vatten + Luft kan medföra hos dem som inte hittar konstruktiva uttryckssätt.

Not. Den aggressionshämmade oppositionen Saturnus mot Mars borttappad.

Jag har kolorerat kvaliteten Sattva i ljust gul, och frågan inställer sig förstås: Kan de tre gunas vara kontraindikativa? 

(Se förra inlägget som ånyo tog upp Sahlin och Reinfeldt ur perspektiv av deras storkors i Mörkrets kvalitet Tamas.)

Ja, naturligtvis! Sattva kan beskrivas som "godhet", "medvetande" eller "upplysthet" bara om vissa kriterier är uppfyllda. I många inlägg om sattviskt dominerade individer har jag antytt en mental rörlighet i olag genom att tala om den rörliga kvaliteten som överrörlighet. Den har blivit en "shape-shifter" som inte respektierar gränser och kanske är så uppvarvad att den inte längre ser skogen eller gestalten för alla träd som den sattviska uppmärksamheten oavbrutet registrerar och bränner av.

Kombinera bara någon form av grundläggande attitydlåsning (Tamas) med en mental överrörlighet, då har vi rättshaverister av alla de slag. Varenda klädesplagg klämmer och irriterar! Det är bara en smakfråga vad de ska hitta att kverulera och ondgöra sig över.

Det här horoskopet uppvisar klara problem i Sattva guna och jag tänker inte fördjupa mig i varje ljussatt skrymsle här utan enbart lista några iakttagelser. Den så hågade kan själv knyta ihop "mätpunkterna" till en egen gestalt eller helhetsbild. Men jag ska ge min skiss.

Merkurius (intelligens) är fallen (debil) Fiskarnas tecken. Merkurius representerar i sin mest världsliga uttydning bara tankeflykt eller i bästa fall seriell logik. Den forssar fram och trär upp ord på rad till tankar,  förhoppningsvis å ena sidan tydligt förankrad i ämnet som ska förmedlas för att unvika svammel eller lögn/desinformation. 

Merkurius, här alltså fallen, rubriceras i indisk astrologi dessutom som fientligt inställd till Månen, det underliggande sinnet eller spelfältet för Merkurius skytteltrafik. Här forceras en redan fallen Merkurius samman med en Måne den inte tycker om. Elementet är känslodrivet Vatten.

Det som tycks omöjliggöra ett gott omdöme om den här kombinationen av intellekt och känsla är att båda dragits in i den demoniska månnodsaxeln (Rahu/Ketu).

Den här axeln är vid tillfället vanartig pga angreppet från Saturnus, den torra och rationalistiska kontrollplaneten. Själv född samma år, med samma Saturnus som kontrollerar Rahus girighet, ser jag absolut goda kvaliteter i denna distinkt rationella grundton. Saturnus/snusförnuftet som efterfrågar objektiva argument stävjer i okänd utsträckning Rahus demoniska dårskap och irrationella vilja att förhäva sig. 

Eller gör den? 

Jag brottas själv med ett tonläge som hörs så tydligt hos Forssblad: en arrogant besserwisser som vet sig ha svaret. Men jag har hittat ett motsatt svar: enbart genom att acceptera att det finns högre kognitiva nivåer bortom förnuftet (religionens kärnämne) kan man råda bot på den mänskliga hybris och övertro på förnuftet som en prominent Saturnus leder till.

Hos undertecknad är det en ändå relativt lyckad placering för Solen i Skaparens femte hus och en ömsesidig reception med Solens disponent Venus i Skaparens tecken Lejon (i tredje huset för intellekt) som öppnar för en högre kognition än den snåla apartheidplaneten Saturnus. (Studera denna sydafrikanska rasist och jämför med Forssblads horoskop, notera bl.a. Månens koppling till demonerna samt trycket på Väduren som här innefattar aparheidplaneten.) 

Finns det då något större hos Forssblad som kan hålla hans förnufts- och segrationsfascist i schack?

Nej. Och det trots att initialt en upphöjd Anna Anka-Sol i Väduren skulle tyda på en vital kognition. Men Solens disponent Mars håller inte måttet. 

Den här himmelen degraderas ytterligare av att Mars i starkt dikotomiserande Tvillingarna också den angriper nodaxeln. Innan vi går vidare på den vägen ska sägas att Sol i Eld backad av Mars i Luft är en indikation på en stridbar om än extremt kritisk natur. 

Med en Måne som förlorar sig i de vilda föreställningarnas Vatten inser man vilken sensationalist det rör sig om, vilken sjudande kittel av uppdämda känslor som söker uttrycka sig genom den självcentrerade Vädus-Solen.

Effekterna av båda illgärningsmännens (Saturnus och Mars) angrepp mot nodaxeln är svårförutsägbar, men ett är säkert: den haltande kombinationen av Merkurius och Måne drabbas - både intellekt och känsloliv tar stryk. Och Saturnus misshandel och strypning av den Mars-Tvilling som i sig skulle tala om elakt men skarpt intellekt, är inte en trevlig syn! Det här talar om inskränkthet intill imbecillitetens rand. 

Eftersom han faktiskt kan dataprogrammera ser jag, med samma bakgrund, exakt var skon klämmer. Det handlar om ett autismliknande horoskop där fokus är så ofattbart smalt att människan bara fungerar intelligent när uppgifterna är tydligt angivna. Religion - eller det gränslösa sinnets (Månen) domän - detta är rent fasaväckande ämnen för den här typen av mentalitet.

Uppenbarligen är censurmekanismen Saturnus (ordningsmakt och rationalalist och upprätthållare av en "pk" världsbild) och Mars i skeptisk-kritiska Tvillingarna för mycket av "det goda". Människan saknar totalt övergripande koll. Om Saturnus som sådan indikerar blick för FORM är Mars i Tvillingarna vägran att acceptera det givna eller en dikotomisering av varje positiv utsaga. En kverulant och nejsägare av rang således.

Hur förvirrad denna himmel är inser man att Forssblad, enligt sin presentation på Newsmill, säger sig vara fiende till allt "pk tänkande. Det kan vi instämma i om vi själva hade bara en råtthjärna och uppelvde att Mars attack mot Saturnus helhetsbilder är hela vårt kognitiva universum. Men vidgar vi bilden och ser helheten har vi hittat ett fantastiskt exempel på en politiskt korrekt åsiktspolis!

Därtill är hans vilja att hålla Rahus irrationalitet borta kombineradmed Mars i ett intellektuellt elakt läge. Han är rent illvillig i sina presentationer av religionen och enbart intresserad av att presentera myntets ena sida. Han vill skada sådana tankeyttringar som enligt honom "girigt" (Rahu) förhäver sig mot hans syn på rationalitet. Mars i Tvillingarna, vars disponent Merkurius är fallen i Vatten, indikerar således en ren lögnare, ett genuint offer för det bloggen kallar "bortträngning" eller "dissociation"! Vi såg en liknande signatur hos en annan dataprogrammerare, brottsdömde Fredrik Neij.

Det är, som synes, en ren soppa. Den rikliga förekomsten av Sattva till trots, är detta en stilstudie i missbruk av intellektet. Det händer att sådana här människor återföds som grovt förståndshandikappade i sitt nästa liv. Själen fick mycket av det goda och missbrukade det. Karmalagarna kommer därför att balansera upp Forssblads nuvarande problem för ett lyckligare slut än det man kunde anta är hans om detta vore det enda liv vi har.

Pga av antyda motsättningar på himmelen kan hans kommentar till Anders Björnssons välskrivna och klartänkta artikel än tydligare ses för vad det är: ett enda aktstycke av mental urspårning, en löjlig stilövning i pseudoanalys av det egna derangerade psyket.

Forssblad kunde inte fixera sin budbärare Merkurius vid Björnssons faktiska artikel utan hemfaller åt fritt psykopatologiserande. Välskrivet måhända, men utan något samband med sakfrågan.

Och det mest fantastiska är att Forssblad berättar den sorgliga sanningen om sitt mentala tillstånd redan i första meningen, via projektion:
"Anders Björnsson ger i denna artikel intryck av att leva i en alternativ verklgihet, där allting är fullständigt tvärtom och uppochner."
I rest my case.


*****

Se även Hollywoods vänligaste skådis. Åter ett storkors i Sattva guna. Det kan vara så små detaljer som skiljer en elak och illvillig människa från en god och harmonisträvande!


Slutanmärkning. Forssblad beskriver sig själv på Newsmill som rationalist. Detta finner bara ett svagt stöd i horoskopet och etiketten "rationalism" används därför inte.

Mars-Tvillingarna konfigurerad med Saturnus-Skytten skulle kunna tas som en förvanskad version av rationalism eftersom Saturnus ju är materialismens signifikator medan Tvillingarna är Luft. Mars sorterar dock under tunga och tröga Tamas, dvs Mars i detta tecken ger ytterst en otymplig intellektsstruktur som inte förmår lyfta sig till sublimitetens höjder.

Men, som nämndes, bara en människa med obefintlig självinsikt skulle kalla sig en rationalist på enbart denna grund. På ovanstående himmel råder främst en påfallande störning i förhållande till det omedvetna (Vatten).

Inga kommentarer: