Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)onsdag 28 juli 2010

Ytligheten i Sveriges horoskop

I det här inlägget går jag inte in på de goda kvaliteter som i stort kan finnas på stjärnhimlarna i slutet av texten. 

Jag vill bara peka på den nästan osannolika slumpen att båda Aftonbladets intervjuobjekt i frågan om "Barbiedrogen" - som ger dig gratis solbränna, viktminskning och ökad sexlust - exakt motsvarar den smått genanta sidan i vårt nationalhoroskop, nämligen den halvkriminella störningen mellan ego och materialism, mellan Vädur och Oxe!

Det är makalöst hur Aftonbladet, utan att ens veta om det, har grävt upp två perfekta språkrör för den lägsta sidan i den svenska nationalsjälen, den som fäster avseende vid hudfärg! 

Men naturligtvis är det en högre verklighet som verkar genom slumpen, det förstod redan de gamla kineserna. Oddsen är för övrigt 144:1 att en person matchar landets själva "själ". Oddsen att två på raken gör det är 1728:1...

[Tillägg. Det ena intervjuobjektet, som länkat till detta inlägg, är väl snabb i vändningarna och blandar äpplen med päron på sin blogg då han buntar ihop horoskop enligt siderisk och tropisk zodiak. På något sätt bekräftar detta tesen som här drivs!]

*****

Spelreglerna är bekanta för bloggens reguljära läsare: Månen i Väduren tecknar nationalsjälens grundläggande sinnesstämning, som är personalistisk och egentligen inte alls i harmoni med landets soltecken som söker införa en kollektivistisk ideologi (Vattumannen). 

Vad än Sverige visar utåt som en "enad front" kollapsar nere i folkdjupet där vi hittar en hoper individer som likt Väduren är en nybörjare i konsten att utmärka eller skilja ut sig från massan. 

Nybörjarskapet är på grund av en annan faktor (Månens disponent) sådant att svensken i gemen faktiskt inte differentierar sig värst långt bortom den gemensamma normen - därav den enstämmiga kören i kommentarspalter i de nya interaktiva medierna. Svenska folket avslöjar sig där ofta med att tänka i rena klichéer. "Lyfter på hatten." "Det är ingen mänsklig rättighet att..." 

Dessa grötmyndiga yttranden är tydliga tecken på att landets medborgare är "formpressade" och stöpta, fastän deras små Vädurs-egon i inbillningen utmärker sig för något personligt. Vädurens tunnelseende är så extremt att de inte ens tycks notera att alla andra säger exakt samma fraser som de själva! Det förefaller som svensken är nöjd bara han får prata av sig. Dialog är ett okänt begrepp.

*****

Vad som hämmar svenskens differentiering är att själens eller sinnelagets Måne disponeras av Mars, Vädurens härskare. Men Mars ligger själv i Oxen, ett lojt, materialistiskt och ointresserat tecken. Det finns inte ens något incentiv att ta den personliga stilen på allvar. Oxen faller handlöst in i minsta motståndets lag och gör det t.o.m. lätt för sig i sin konsumtion. Färdiglagat och IKEA. Landet har aldrig i historien skapat sig någon kultur förutom just den rudimentära. Och hör och häpna: IKEA har lyckats exportera sig själv utomlands. Det mediokra slår an utomlands!

För naturligtvis är svenskarna inte unika i världen. Överallt på klotet föds människor som är rätt nöjda bara de får "personalisera" sina liv med lite halvdana tillbehör och i fantasin tro att detta är vad som kallas individualitet. 

Och det är naturligtvis som det ska vara! På ett visst mognadsstadium betyder det faktiskt något att kunna bli "fyra gånger så brun" utan att behöva jobba hårdare än svälja ett icke godkänt piller. 

Det är de här svenskarna som också tankar ner så mycket stulen underhållning via sina bredband som de nånsin kan. De kan inte ens kallas avsiktligt kriminella, för de står så lågt på den mänskliga evolutionsskalan att de ännu inte ens känner till att världen inte är en einsteinsk relativistisk plats, utan tvärtom regleras via absoluta lagar. Naturlagarna är alltså inbäddade i en större verklighet.

*****

Att "allt är relativt", ett vanligt argument i folkdjupet, är bara en floskel för de slappaste människorna. Floskeln kommer från fysiken, som inte sysslar med verkliga livet utan bara med mätdata som den sedan knyter ihop i eleganta modeller. Dessa modeller passerar sedan som sanning hos de omedvetna - så väl har bedrägeriet lyckats att det här landet är fyllt av materialistiska religionshatare som tar lätt på sin själ, nej struntar i den. I själva verket har fysiken och jakten på Higgs-partikeln inget med den objektiva verkligheten att göra, den är en "show i showen".

Genom att så sticka sina strutshuvuden i sanden och repetera ett vagt eko av en atomfysikens världsbild har de enkla (men å andra sidan verkliga!) människorna lyckats slingra sig ur alla krav. Sverige, ett land av motsträviga mörkervarelser som söker undvika statlig insyn i deras liv! Och: Ta ett piller för ståndet, för hederligt arbete, det är nåt relativt det."

*****

För dig som inte känner igen dig i bilden av det svenska kynnet - se rymdflygsingenjören Wolfgang Smith fullständigt klä av västerlänningen alla hennes scientistiska inbillningar i sina förunderligt klartänkta böcker.

Jag känner att jag måste upprepa mig här: Smith är ingen dussintänkare, det var han som såg till att NASA:s rymdfarkoster kunde återvända in i jordatmosfären utan att brinna upp, och han har tunga argument för att dagens fysik bara är en lekstuga som inget har med verkligheten att göra, men som likväl djupt har skadat västerlänningens tankeförmåga så att vi alla befinner oss i ett postmodernistiskt kaos som kan bli vår undergång.

Skadan i den svenska folksjälen kan höras närhelst ord som "jämlikhet" rapas upp i tid och otid. De här dumheterna, påpekar Smith, kommer från att vi otillbörligt har importerat Einsteins relativitet in i vår vardagliga miljö utan att förstå att den enbart äger tillämplighet i den rena matematisk-fysiska värld där fysikerna verkar. Det som pågår i Sverige i formen av feministhat mot "hierarkiska" strukturer är således spritt språngande vansinne i hela den svenska folkmentaliteten - vi applicerar tankekategorier på livet som begår våld på den verkliga "kroppsliga" verklighetens eget väsen.

Ja "väsen" finns inte heller i vårt sekulära och självduperade föreställningsvärld. Det är därför vi hör så mycket tokar, föreningen Humanisterna t.ex., missionera mot världsreligionerna, vars centrala budskap är att själen existerar, att människan har något som är större än vår kropp.

När det kommer till människor som käkar piller för att bli bruna spelar det här ingen roll. Dessa själar är ännu alltför primitiva, de arbetar med andra delmål i det här äventyret utan slut som kallas livet.

Smith summerar tänkaren René Guénon på en punkt:
"Those who cannot conceive of all events as occurring simultaneously are debarred from the least understanding of the metaphysical domains. This obviously places the metaphysical domain at the antipode of the physical, in which no two distinct events are actually simultaneous (although the may appear as such relative to a particular reference frame)."

The Wisdom of Ancient Cosmology (s. 163, n. 12)


*****

"Bilaga." Två "barbiedrogande" födelsedagar som perfekt ansluter till nationalhoroskopet (öppnar i nytt fönster). Kortslutningen mellan ELD och JORD, Vädur och Oxe, syns högst upp i kartorna. De här elementen samarbetar inte och ger en tendens till "egenmäktighet". 

Just i fallet Oxen minskar kampviljan emellertid rejält, och den här versionen av egenmäktighet är därför atypisk. Det har att göra med Oxens loja grundton. Istället ger den regelbundet brutala brottslingar eftersom Oxen, då dess cirklar väl störts, ligger nära överdrift i det fysiska, det konkreta. "Brun utan sol" är för övrigt ett typiskt uttryck för Oxen, snarare än Väduren.
4 kommentarer:

 1. Amina är en strippa som verkar tro att hon är 18 fortfarande. Super på Mallis som en fjortis. Grym referens :)

  SvaraRadera
 2. Den moderna svenska folksjälen kanske började på de billiga solsemestrarnas tid (Mallorca) och har sedan fortplantat sig genom årtiondena...

  Intressant precisering där, av "minidramat" i regionen Väduren/Oxen - "jag och min kropp".

  SvaraRadera
 3. Att den sideriska zodiaken är att föredra råder det inget tvivel om. Får jag bara påpeka en omständighet som gäller karmiska lagar: Kritiserar du en annan människa eller företeelse som har mänskligt upphov, "äter" du av dennes negativa karma. Värt att reflektera över för oss alla.

  SvaraRadera
 4. "Äta någons negativa karma" - se termen "sin eater" på Wikepedia. Jag skulle tro den här funktionen har beröringspunkter med dygdemönstret som kallas "imitatio christi". Jesus var som bekant en tuff snubbe och hade inte mycket till övers för dem som spillde sina levnadsår på oväsentligheter.

  De som adresserar viktiga frågor "äter" med andra ord upp synden, genom att penetrera och synliggöra avvikelsens hjärta. Och demoner som förs ut i dagsljuset tenderar ju att upplösas.

  De första kristna martyrerna kan sägas ha varit tidiga syndätare i den västerländska kulturen (innan den kom på avvägar). Men hur skulle dagens sekulära individ, som bara har fysikalismen att klamra sig fast vid, ens kunna börja förstå t.ex. självmordsbombarens bevekelsegrunder och än mindre de metafysiska processer en transparent martyr ("vittnare") sätter igång? Jag menar här att detta är en annan form av syndätande.

  För en antik kinesisk motsvarighet, se den gäckande texten i Förvandlingarnas bok, kapitel 36, fjärde subtexten om att (mentalt?) penetrera den förmörkades hjärta och (i en läsart av flera möjliga) "bära det utanför ytterdörren". Här är vi redan tillbaka i gammal shaman-praktik - kalla det demonutdrivning!

  Om någon undrar har jag just försökt slå två flugor i en smäll, genom att diskutera bevekelsegrunderna till inlägget om "svensk pseudoreligion--löpning", utlöst av ovanstående intressanta men lite oklara hänvisning från samma dag att "äta annans gärning/karma". Bevekelsegrunderna återkommer i många blogginlägg går längre än att bara neutralt avhandla astrologiska signaturer.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.