Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 14 februari 2010

Tvillingarna: desinformationstecknet

"Hans Isakssons (HI:s) recension är i särklass den mest förvirrade och absurda av dem vi behandlat hittills. Att reda ut alla missuppfattningar, motsägelser, förvrängningar och direkta felaktigheter som Hans Isakssons (HI:s) bedrövliga alster är bemängt med skulle kräva en hel broschyr."

Martin Fahlgren, citerad (med länk) på akadementia.bloggspot.com 

Efter att nyligen jublat över hur typiskt informationsfilosofen Bob Doyle (nytt fönster) överensstämde med den silverbevingade Hermes/Merkurius kommunikationstecken Tvillingarna, kom det först som en kalldusch att se likheterna i horoskopet för en av de mest rabiata hatarna av naturmedicin och paranormala fenomen, Hans Isaksson, mångårig medlem av VoF (Vetenskap och Folkbildning). 


Hur kan två så snarlika horoskop, med en så bedövande emfas på den fria tänkaren (och förvisso kritikern) Tvillingarna leda till en så öppen och kreativ natur och en annan så fördomsfull och traditionellt materialistisk?

Det ska undersökas här. Först dock en liten reservation. En nätsökning visar att det finns två personer under samma namn för födelseåret i fråga. Men då den ene är skriven i Småland och Wikipedia talar om Isakssons bidrag till dagstidningar i Smålandsbygden, tror jag vi har löst problemet väl (den andre har en adress i Stor-Stockholm).

Eftersom jag finner skeptiker ett oinspirerande släkte ska jag inte spilla många ord på detta horoskop. Det skiljer sig från Doyles födelse främst på följande punkter.

Jupiter, filosofins och det högre medvetandets planet, står på samma sätt som då en annan ärkeskeptiker, Christer Sturmark, föddes, nämligen i Oxens tecken, symbolen för en total identifikation med materialismen! Oxen är själva sinnebilden för Terra Mater och hennes härskare är förstås Venus, "att identifiera sig med".

Förmågan att expandera filosofiskt på detta tema är dessutom skadad av att hämmaren och begränsaren Saturnus detta år passerar samma tecken. Nu är Saturnus själv en planet med tydligt naturvetenskapliga och materialistiska konnotationer, så vi har faktiskt redan här förklaringen till varför inte Garvarn kan lyfta sig över det blytunga saturniska mörker som drar honom ner mot enbart materiella produktionsfaktorer - andesjälens fysiska substrat.

Tvillingarna i egenskap av kritiker får därmed en helt annan skruv!

Men detta förklarar inte citatets påstående att det är en mentalt förvirrad människa eller rent av oärlig kommunikatör. Det gör emellertid Mars som från Vatten attackerar hela den logiska Tvillingen (Luft) med resultat som vi också sett hos personer som artisten Lady Gaga: mental oredighet.

I fallet med brottsdömde Pirate Bay-grundaren Fredrik Neij diskuterades särskilt en variant på avsiktlig dissociation ("mörkande") som kan uppstå när kaotiska Fiskarna (irrationellt Vatten) tvingas samman med den logiska strukturens Tvillingarna (rationell Luft). 

I Isakssons fall tvingas man konstatera att Mars är en maximalt olycklig planet att ha i Vatten när den attackerar ett Lufttecken. Och i samband med kommunikatörens tecken Tvillingarna leder den ofta, vill det tyckas, till Merkurius andra sida: lögnaren, spridaren av desinformation. Notera hur väl detta stämmer med skribenten Torbjörn Sasserssons påpekande att VoF kallats för pseudoskeptiker (vilka som gjort påpekandet hade naturligtvis varit tacksamt att få veta, en bifogad länk går bara till subjektet för den delen av artikeln, en av VoF smutskastad kostexpert).

Så enkelt var det horoskopet! Det illustrerar helt enkelt den svårt vinklande typen av Tvillingarnas tecken, vilket väl bekräftas av den infama bild man får av VoF och deras kampanjer mot "årets förvillare". Föreningen lever kvar i en äldre världsbild, och svensken är i gemen så obildad att han inte riktigt märker det.


PS. Notera också att samma Vatten/Jord-axel går igen här, som jag nyligen detekterade hos flera ledande medlemmar av Humanisterna. Alls inte avgörande bevis för att alla med denna komponent spottar på det okända, men Jord och Vatten drar onekligen mot enbart inomvärldsliga betraktelser om inte någon markant symbol talar för det motsatta. 

Redan bloggens allra första inlägg hamnade inför det här problemet i horoskopet för Peter Englund, en person tungt under Jord och Vatten, men likväl kristen. Jag dröjde då en stund vid den ENDA men mycket viktiga planet som stod ut via Eldelementet i hans horoskop, en eldig Merkurius som tecknade lyhördhet för Platons idévärld, eller, om man så vill, anden utanför rumtiden.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det stämmer att du har rätt HI. VoFs Hans Isaksson bor nämligen i Vislanda. (Källa: VoFs hemsida.)
Jag blev så nyfiken att jag kollade Dan Larhammars och Sven-Ove Hanssons horoskop också (de är ledande inom VoF och har en rabiat och rent av mobbande stil.) Larhammar har ett svårt stört horoskop, och Hansson är solskorpion med månen med stor sannolikhet i Vattumannen.
S

Seaward sa...

Kul att du gick vidare, jag kalkylerade också Larhammars födelse. Dess enorma fokusering på Vatten var iögonenfallande (biologism?) och påminner om en del mer extrema böjelser som dykt upp på bloggen - jfr Warren Beattys 13.000 lägrade kvinnor - fast tvärtom: aktörens libidinösa Mars har hos Larhammar ersatts av sterila Saturnus!

Skulle Månen ha hunnit över i Skytten, "drabbas" dygnet istället av den infekterade Mars/Mån-kombinationen som agerar på basis av en hypersensitiviserad, klanisk Jupiter-Kräfta! Där finns tydliga tecken på rabiat sekterism! Skytten obsessar i stor skala, men Kräftan har för litet område hon/han accepterar som "sitt" (godtagbart).

Kräftans tecken (cellbiologi) leder f.ö. åter till granskningen av gamla svenska rasbiologer. Där stod detta tecken ju ut en smula och påminner om Vattnets koppling till hälsa/hotbilder.

Anonym sa...

Det mest iögonenfallande med Larhammars horoskop tycker jag inte är vattnet i sig utan att mars och saturnus bråkar så fruktansvärt med de andra planeterna. Och i Hanssons horoskop gaddar saturnus och mars ihop sig och angriper tillsammans jupiter (och ev. månen)och var för sig solen och merkurius. Hansson är f ö grundare av VoF.) På den här sidan finns exempel på kontroverser mellan dessa två (tillsammans med ytterligare en VoF:are) och en andligt inriktad professor i medicin: www.hahnbooks.com/Vetenskap.htm

Seaward sa...

Du har rätt. Benedict XVI har samma Saturnus strypning av sinnliga Venus-Oxen, jfr kristendomens syn på återhållsamhet med sex!

Kanske detta är kvinnohat i vissa fall, kvinnliga alternativläkare står inte högt i kurs hos VoF, men ev. underliggande gubbvälde rationaliserar sina _känslor_ väl. Jfr åter männen bakom rasbiologin - män _har_ ofta (pga mansrollen) problem med Vattenelementet!

Mars attack mot Fiskarna är ju en variant på Isakssons, men nu via Eld/Vatten (brist på måttfullhet). Solen är nu inte en moralisk planet, men Mars kan skapa okloka/korttänkta handlingsplaner.

För Larhammar, se också den här parallellen på bloggen: Unni Drougge, Sol-Fisk med Måne, Saturnus & Rahu i Skorpionen!!! Också hon fylld av förtrytelse över saker som inte passar henne. Åter: Vatten är boven bakom många problem med objektivitet och saklighet, och via Mars/Venus (överhettning) i Kräftan förstår man att t.ex. Christer Sturmark inte _vill_ veta av vetenskap som stöder det han försöker förneka. VoF:s nästa "årets förvillare"? Skulle inte tro det…

Hansson får jag bestämt ta mig en titt på.

Anonym sa...

Gör det, och titta gärna på materialet i länken också. Där avslöjar Hansson & co. sig själva som mobbande översittare. Robert Hahn är förresten ett lysande undantag i den svenska vetenskapliga världen. (Hansson är född 6/12 -51)

Anonym sa...

Nu ser jag att Drougge och Larhammar är födda samma dag, lustigt! (Eller olustigt kanske :-))