Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 13 februari 2010

En liten guppy (Om agnosticism)




Vaknade tidigt och råkade höra lite av programmet Naturmorgon på radion. Svaret på föregående veckas lyssnarfråga som rört guppyfiskens upptäckare, engelsmannen Robert Guppy, följdes av en liten rättelse. Programledarna hade citerat svenska Nationalencyklopedin för ett påstående att Guppy varit eller studerat till präst i ungdomen. 

Detta, meddelades i programmet, hade nu en eller flera lyssnare känt sig tvingade att tillbakavisa och korrigera. Guppy skulle ha varit agnostiker, en inte alls ovanlig åkomma bland naturmänniskor från England under positivismens och materialistmens glansdagar.

Jag har redan tittat på horoskopet för agnosticismens fader, biologen Thomas Huxley (nytt fönster), också känd som "Darwins bulldog" och en så inpiskat inskränkt materialist att han drev sin son Aldous Huxley ut på ett långt forskningsprojekt i motsatt riktning (Aldous horoskop här.) Bland sonens kända romaner återfinns resultatet av detta i den mäktigt kommenterade antologin The Perennial Philosophy, som hävdar motsatt argument mot fadern.

Hur som helst slog jag upp de få ord Wikipedia hade att säga om guppyfiskens upptäckare och noterade påståendet om Guppys agnosticism som P1 återgav, synbarligen utan någon egen källkontroll. Källan till Wikipedias påstående visar sig vara en sida med biografiska detaljer om Lechy som gör exakt samma påstående utan någon som helst källangivelse! Naturmorgon skulle stått på sig.

Här luktar det rutten fisk, kanske ett försök från individer med ateistisk agenda att tvätta bort varje tecken på att en naturforskare skulle ha något som helst att göra med naturens "övervåning" - den som agnosticismens förnekar genom att påstå att människan inte på något vis kan skaffa sig kunskap om den - utifall den funnes.

*****

Astrologer vet att individers horoskop fortsätter att "verka" även när människan själv gått ur tiden! Horoskopet kan ju ses som en avbildning av vissa geometriska förhållanden mellan planeterna vid födelsen, och via transiter (planeternas fortsatta rörelser) kommer födelseögonblicket att aktiveras på olika sätt i olika intervaller. Ett övertydligt exempel är t.ex. reaktiveringen av Darwin vid 200-årsjubileet, men det finns mer kuriösa exempel på hur en individ fortsatt "spöka" vid viktiga tidpunkter även efter sin död.1


Robert Guppys födelsetid är som vanligt inte känd, men horoskopet för själva dygnet öppnar genast för en intressant parallell till Humanisternas ordförande Christer Sturmark och filosofen C.S. Peirce som jag jämförde här. Likt dessa två hade också herr Guppy Solen i det mest självsäkra (gränsande till arroganta) av alla tecken, Lejonet, samtidigt som den inre personen (Månen) befolkar det allra mest osäkra tecknet, den materialistiska Jungfrun!2

Enligt tanken att en döing kan fortsätta verka genom tiden, blir det begripligare att att när sedan nya barn föds under snarlika "noder" också dessa börjar förete samma hållning. Sturmark skulle kunna vara en reinkarnation av Guppy, bildligt talat! Och detta talar då för att att Guppy skulle ha varit agnostiker, eftersom Jungfrun som enskilt tecken representerar viljan att muta in ett område och definiera varenda millimeter av det och på så sätt mota bort det hemska kaos som Jungfrun projicerar mot omvärlden tills dess att hon lyckas förstå sig på det.

Kaos är förstås motsatta tecknet Fiskarna och den vältrande oceanen som sköljer bort Jungfruns noga utstakade åkerfält, inte mindre än fiskstimmens oberäknelighet - mer "kaotiska" och svårberäknade än Jungfrun som känner att hon gjort sitt bara hon förstått logiken eller morfologin hos ett fenomen!

Med Jordbundna och sinnesorienterade och kalkylerande Jungfrun och dess rädsla för det okända, får vi en tydlig förklaring till Sturmarks kampanjer mot parapsykologi och tanken att det överhuvudtaget skulle kunna existera en "övervåning". Han är en bastard i nedstigande led till Thomas Huxley, den ateistiska agnosticismens fader.

*****

Lustigt nog led Guppy skeppsbrott och blev sittande två år på Nya Zeeland. Och vad gjorde under den tiden? Jo, kartlade varenda millimeter av området! Precis som ett sinnelag (Månen) i Jungfrun har för vana att göra. Det är ofattbart hur tydlig människan är när man noterar vilka zodiaktecken som driver henne (och då gäller det att använda den sideriska zodiaken som tycks resonera med de urgamla betydelserna som traderats sedan antiken).

Men polariteten i zodiaken syns här också, för denna mätande och vägande och kontrollsökande Jungfru sparras ju av det oändligt rika Fiskarna som aldrig upphör att leverera nya fenomen för Jungfrun att precisera och sätta etikett på. Så visst var det Vattenelementet som till sist gjorde Guppy till en fotnot i naturhistoriens annaler. En liten fisk upptäckte han och den fick hans namn. (I själva verket hade den redan upptäckts.)

Jag har bl.a. i samband med studien av Sturmark/Peirce kommenterat friktionen mellan Sol och Måne när en faller i Eld och en annan i Jord. Detta leder alltid till att individer har - eller upplever sig ha - hinder att övervinna. Den som studerar dessa människor noga inser att det ibland bara är hjärnspöken, som t.ex. Humanisternas agenda mot religionen i Sverige.

I själva verket har jag upptäckt början på en trend som alla med Månen i Jungfrun bör vara medvetna om och vaka på i sina själsliv. Ledande språkrör för Humanisternas låga skattning av människans själsliga djup visar sig tendera mot en födelse med Månen i Jungfrun eller en annan dominant ingrediens i detta precisionsträngtande tecken!

Månen/sinnet i Jungfrun gäller som sagt Sturmark men också för Björn Ulvaeus. Samma Måne indikerar också den aggressiva byråkratmentaliteten och anti-religiositeten hos Dilsa Demirbag-Sten. I det senare fallet väcker Solen, en bränd Måne, Merkurius och Jupiter i Jungfrun till allvarliga frågor om att se alla träden vart och ett men fullständigt tappa omdömet för den större gestalten.

Jag tycker mig se samma missriktade intelligens i alla hennes brandfacklor i religiösa spörsmål, så oändligt påläst i detaljer, och ändå så inhumant (för en "humanist") ur spår, pga ett ensidigt ställningstagande för "sekulära" samhällsvärden.3

Humanisten P.C. Jersild är ett svårt fall där Mars och Venus (hat och kärlek) opponerar varandra just i skärningslinjen där polariteten Jungfrun/Fiskarna lämnar över till nästa polaritet, Vågen/Väduren. Solen når också Fiskarna det dygn Jersild föds, vilket gör horoskopet motsägelsefullt och svårbedömt i brist på födelsetid.

Ett annat känt språkrör för Humanisternas sak, astronauten Christer Fuglesang, har definitivt den här axeln aktiv: Solen i Fiskarna opposit Jupiter i Jungfrun. Uppenbarligen är spänningen mellan kaotiskt flöde och landkrabbans noga utmätta åkerlappar exakt en kombination som befordrar en skeptikers mentalitet.

Föreningen tycks helt renons på det s.k. vishetsperspektivet, för en studie i vilket jag verkligen kan rekommendera Aldous Huxleys "The Perennial Philsophy" från 1944.

Ett enda lysande undantag har bloggen hittat från detta mönster (förutom de MÅNGA psykopatologiska typer som uppstår när en i grunden materialistisk grundton - Jord/Vatten - tappar greppet och blir sexualmissbrukare som sångerskan Fergie, eller döms för mord som den norske soldaten i Norge). Undantaget var franske astronomen, matematikern Jacques Valee, verksam vid konstruktionen av Internets föregångare, det militära ArpaNet. Han var född Jungfru, men här fanns känslan för expansion bortom det trist logisk-positivistiska och det drog honom ut i en 30-årig karriär som oberoende ufolog.

"Havet sög" och lockade honom att lämna matematikens (Jungfrun/Merkurius) trygga värld av exakta siffror eller definierade små uppgifter. Jupiter i härskarläge i Fiskarna representerade de lockrop från sirenerna som ledde honom ut att göra egna undersökningar av påstådda kontakter med främmande intelligens. Han såg och dokumenterade märkligheter och gav upp den panikrädda världsbild som Månen i Jungfrun i sig tenderar till.

Jag upprepar: Månen i Jungfrun tycks lida av underlägsenhetskomplex och "boostar egot" genom att bli en hejare på trivia eller årtal eller exakta data. När sinnet knyter sig så hårt till en värld av inrutade och döpta små öar blir naturligtvis rädslan för "det okända" ännu värre, och sen har vi snart det patologiska religionshatet som hatten i asken.

Apropå filosofen och språkforskaren C.S. Peirce (länk ovan) resonerade jag om en förlösande sida hos hans Mån-Jungfru som kunde förklara att han faktiskt var religiös, trots sin besatthet i att mäta och systematisera allt.


 Sturmark visar führer-fingret i usel
SVT-debunking av TV4:s "Det okända":
-Det är jag som talar nu!
(Jungfrun och kontrollbehovet)
 

*****

Jag vet att följande citat från den store filosofen Platon kommer att antagonisera precis varje läsare som gjort misstaget att identifiera sig med sitt horoskop, för det Platon säger avslöjar precis Humanisternas misstag att göra sak av vad som bara är en karta för förståelse, dvs upphöjandet av en (av flera) metoder till en avgud ("scientism").

Den här mentala avvikelsen kallade djuppsykologen James Hillman för "literalism" - att börja ta psykets olika perspektiv eller föreställningar på bokstavligt allvar. Också Buddha påminde att om han nu pekade på månen (symbol för det inre sinnet), så skulle det till en bra trög människa att fixera sig vid hans pekande finger istället för att följa den intention som den lyftade armen tecknade.

I slutet av Platons "Timaeus" beskriver filosofen humoristiskt hur människan, skapad av Gud till att vara miniatyr av kosmos, i sin tur tappar "höjd" och börjar reinkarnera eller "transformeras" till lägre stående djurvarelser. En naiv läsning kan uppfatta att Platon faktiskt beskriver en "bakvänd" evolution där människan kom före djuren, men naturligtvis har han något annat i bakhuvudet...

...Vad fåglarna beträffar, är de som ett släkte betraktat produkter av transformationen. Från dem växer det ut fjädrar istället för huvudhår (som på människan). Fåglarna stammar från oskuldsfulla men simpelt tänkande människor som studerat himlakropparna, men som i sin naivitet trodde att de mest tillförlitliga bevisen angående dem kunde baseras på visuella inspektioner! [En känga mot empirister som måste se, känna och hålla i fenomenen för att kunna acceptera dem!]

Landdjuren i vildmarken, därtill, stammade från människor som inte hade ett uns av filosofi i sig och som överhuvudtaget inte utfört några studier av universum, eftersom de slutat använda sig av kretsloppen i sina huvuden och istället lät sig ledas av den del av själen som bor i bröstet. [Människans huvud är ett mikrokosmos och zodiaken och planeterna upprepar sina makrorörelser inom var och en av oss!]

Som en följd av detta deras beteende gick de framstupa med framben och huvuden hängande mot marken - lika söker sig till lika. Deras hjässor blev utdragna och tog alla slags former beroende på de speciella sätt som kretsloppen klämts samman till följd av att de inte brukades. Detta är skälet till att djur av det här slaget har fyra eller fler fötter. Guden placerade ett än större antal stöttor under de mer sinnesslöa varelserna, så att de skulle kunna dras än närmare marken.

Timaeus, 91d-92a (egen snabböversättning från engelskan)

Ja, det var ord och inga visor om Luft- och Jordelementen som "negativ dygd". Jämför Platons Luft och Jord med den här bloggens etikett "rationalism" och vi har genast en satirisk bild av människor som tänker (Luft) men bara kring det fysiska (Jord). Detta är samtidsmänniskan efter Upplysningen.

Platon blixtrar i vissa stunder och är härligt sarkastisk! Jag önskar att jag läst honom redan vid 20 och inte trettio år senare. Men han kan alltjämt rädda många människor på väg ner mot identifikation med aporna eller än värre, kräldjuren!

:-)



_____
1. Se ett exempel i Geoffrey Cornelius viktiga och intressanta "The Moment of Astrology" (historia, diskussioner av astrologins status som vetenskap, med mera). Cornelius utgår visserligen från västerländsk, tropisk zodiak men allt inom astrologin bygger inte på zodiaken, så det finns visst av värde även i den västtraditionen.

2. Jungfruns tecken porträtteras med sädesax i handen. Den agrara symbolen fokuserar således materiellt förräntande, en god skörd eller avkastning - jfr Sturmarks rad av havererade projekt han involverat riskkapitalister i. Här några ord om ett sådant.

Riskkapitalisten motsvarar Jungfrun, som förväntar sig skörda rika sädesax från den jungfrueliga mark hon bidragit med utsäde för planteringen av! Det nu spruckna hoppet om lätta pengar var troligen vad som drev även Sturmark till sitt anti-religiösa poserande och importen av den moderna företeelsen "sekulär humanism" till Sverige. Filosofi för fjortonåringar - och inget ont om den åldern, men hjärnan har ännu tio års växande kvar.

3. Fallet Demirbag-Sten är faktiskt delikat, för i kombinationen av Månen/Jupiter liknar hennes horoskop C.S. Peirces och i det fallet sade jag att detta exanderade detaljsinne var väl ägnat att matcha filosofens stora "solöga" (Solen i härskarläge i Lejonet).

Men hos Demirbag-Sten är detta expansiva psyke "bränt" pga av närheten till en Sol i Jungfrun som INTE har intresse av att som Lejon se den stora bilden. Sturmark ligger många gånger närmare omvändelsen till en idealistisk filosofi jämfört med Demirbag-Sten som fullständigt torskat i beundran av sin egen intelligens. Ett klassiskt fall av hybris eller en hög IQ som gått helt vilse.

Inga kommentarer: