Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 10 februari 2010

Tvillingarna: informationstecknet



Det här är ett sådant enskilt fall som gör en astrolog fullständigt överlycklig, ett praktexempel på hur tydlig astrologin kan vara. 

I just det här fallet kvarstår tonvikten på Tvillingarna även om man inte känner till problemet med den västerländska zodiaken. Denne amerikan, Bob Doyle, tillhör de 20% som alltjämt landar i rätt soltecken, även om man använder den tropiska zodiaken som glider allt mer snett för varje år.

Det här horoskopets extrema "obalans" vad gäller de fyra elementen, blir helt begriplig när man ögnar Doyles digra meritlista. Han har alltid sysslat med information i en form eller annan och till och med som uppfinnare av leksaker relaterade prylarna till manuell händighet. Tvillingarnas herre Merkurius och fingerfärdigheten!


Den som vill ha hela hans bakgrund kan gå till Wikipedia för ett ögonblick (nytt fönster), eller läsa hans egen presentation här eller en mer omfattande presentation här (med kul illustrationer).

Men i korthet är han astronom, Harvard-snubbe, datorprogrammerare som gjorde det första desktop publishing-programmet för MacIntosh-datorer på 80-talet, uppfinnare. Han är för fri programvara åt alla, en verklig altruist.

Doyle grundade också bloggen Garden of Forking Paths (betitlad efter en gåtfull novell av Jorge Luis Borges), tillhåll för allsköns intelligentia av typen filosofer och psykologer. Genom alla hans meriter går en röd tråd: informationshantering, men lika påfallande är hur vild och spretig han är - båda typiska uttryck för den mångsysslande Tvillingarna! 

Förklaringen ligger i tecknets härskare Merkurius, som på sanskrit kallas Buddhi och representerar intelligens. Den som ser igenom materialets yta och istället fokuserar den underliggande principen kan snabbare ta till sig helt nya områden. Men Merkurius är också en lögnare som kan spela med falska kort!

Sedan 2008 är han filosof av typen informationsfilosofi med särskilt ärende att rädda den fria viljan undan vissa deprimerande åsikter som framförs från fysikalistiska determinister, vilka hävdar att vi är helt "radiostyrda" fysiska kroppar som förs runt i ett förutbestämt spel där "biljardbollarna studsar mot varandra" enligt mekaniiska lagar, och vi först efter inträffat faktum blir medvetna om att vi lever och är med och saker och ting. 

Enligt dessa teoretiker (epifenomenalister) bara tror vi att vi har ett ord med i laget och att våra viljeakter är verkliga. Isjälva verket, säger dessa extrema materialister, har din arm lyft sig innan du får upplevelsen att du vill lyfta armen. Hjärnan producerar alltså illusionen av din frihet att vilja saker!

Säg vem som i Tvillingarnas zodiaktecken skulle skriva under på en sådan teori! Inte Bob Doyles extrem-Tvilling i alla fall.

Intressant är att all de mentala aktivitet som pågår i Tvillingarna som helhet disponeras av härskaren Merkurius som befinner sig i "det fysiska substratets tecken" Oxen.

Först syntes mig Doyle inte vara någon filosofisk idealist som förnekar verklighetens fysiska existens, utan en som diskuterar utifrån den fysiska realismens perspektiv. Men avdelningen om hans filosofi på Wikpedia tyder på att han ser Medvetandet som överordnat Materien, och detta genom argument hämtade från kvantfysiken som professor Amit Goswami kämpat för sedan 90-talet.

Likväl uppstår en materiell värld av tankar som "kollapsat" potentiella verkligheten ("i Guds medvetande" som katoliker skulle säga). Från detta nu finns världen oberende av det upplevande medvetandet, och därmed är han lyhörd för neurologins rön. Doyle påpekar att kognitionsforskningen visar att ögat kan svara på en enda liten ljuspartikel (foton, ett kvanta), så självklart måste kvantfysikens indeterminism vara en nyckel till att vi faktiskt är mer än "förprogrammerade zombies" som bara inbillar oss att vi gör val.

Som den typiskt dubbla Tvillingarna han är kan han inte låta bli att i sin teori se att vårt medvetande består av två separata system, mikrosinnet och makrosinnet. Det är mikrosinnet som plockar upp "slumpmässiga variationer" så att vi kan variera vårt mer determinerade (bl.a. pga arvsfaktorer) makrosinne.

Som astrolog måste man le åt fliten hos medvetandefilosoferna. Astrologin har alltjämt fler pusselbitar för att beskriva människan ur medvetandeaspekt och när denna Tvilling sagt sitt har han bara beskrivit en tolftedel av zodiakens hemliga budskap!

Som dataprogrammerare och först med ett publiceringsprogram för Mac-datorerna, gör han bara precis av som förväntas av Tvillingarnas tecken, kommunikationens och kommunikationsverktygens (bl.a. det skrivna språket) eget tecken!

Hans början i en universitetsutbildning som fysiker och sedan astrofysiker, och hans arbete för NASA (bl.a. med SkyLab) rimmar förstås väl med den extrema betoningen av Luftelementet, som i vissa variationer av den antika världsbild sträckte sig ut i universum. I Platons dialog Timaeus t.ex., tycks Luftelementet gå förbi de sju planetkretsarna, ända upp till den åttonde kretsen Ouranos som är lika med fixstjärnorna. Här börjar då på det makrokosmiska planet Eldelementet, som tillika är centrum i var och en av oss - vår innersta andesjäl är rent ljus (en foton?) - och har sin symboliska representation i Solen.

I Platons själavandringslära stammar vi ursprungligen från stjärnorna, och från den kommer troligen det jolmiga påståendet att vi är gjorda av stjärnstoff (som kanske inte hörs så ofta numera). Att som framlidne flygingenjören Arthur M. Young säga, att vi ÄR fotoner - ljuskvanta - och argumentera för det i en särdeles intressant kosmologi, det är bättre.

Också Young var född i ett Lufttecken (Vågen) vilket påminner om att alla former av modeller och teorier har en naturlig koppling till Luftelementet. Bob Doyle lyfter t.ex. i sin dröm om gratis programvara för alla fram Karl Marx som en kontrast. I Marx utopi äger inte individen något utan det är staten som pytsar ut åt den enskilde.

Marx var född ett år då systemplaneten och organisatören Saturnus var hemma i sitt härskarläge i Vattumannen och det är händelsevis fallet också för Doyle. Skam den informationsfilosof som inte ägnade informationens strukturering och lagring något intresse, men med en Saturnus i Luft blir detta förstås ett medvetet problem som måste adresseras! Den som är intresserad kan studera hans informationsfilosofi Cogito i bl.a. den här långa artikeln från hans sajt.

Varför Marx ville ha statligt ägande medan Doyle ser individuellt ägande kan faktiskt utläsas ur deras respektive horoskop och det är synd att inte Doyles födelsetid är känd. För det är Marx verifierade födelse kl. två på morgonen som avslöjar varför han var så fixerad vid centralstyrning. Vid den här tiden stiger nämligen Den Organiserande och Centraliserande Saturnus i öster i Vattumannen.

Lägger man därtill att Marx var född under nymånen i Väduren (projektstartare), och att Månen - den djupa reflektionen - här totalt lyser med sin frånvaro (Månen är bränd av Solen), inser man att han visualiserade en drömvärld där det lilla barnet skulle kunna få "gratis lunch" genom ett saturniskt arrangemang. Det är värt att notera att Marx inte gjorde ett skapande grand i sitt liv, vare sig för sig själv eller hustru och barn. Han var utfattig och i beroende av andra för sin överlevnad. Ett kuriöst fall av personlig hjälplöshet och fantasier om en värld som skulle försörja honom.

Bob Doyles markanta tecken för individualistisk frihet att röra sig, Tvillingarna, blir det som får honom att särskilt dra fram Marx centralisering och invända sig mot den. Faktum är, att trots att Tvillingarna, Vågen och Vattumannen alla delar det intellektualiserande Luftelementet, har de helt olika inställning. Vattumannen representerar den färdigorganiserade informationen medan Tvillingarna kan betraktas som antingen en kunskapssökare eller en sammanbindare, eller som en förmedlare av kunskap!

Vågen är en jämkare och utvärderare - vågskålarna bringar Tvillingarnas utforskningar i samklang, och bidrar till det stora koncept som sedan hos Vattumannen förvaltas som den slutgiltiga modellen. Ja, Vattumannen kan vara nästan odemokratisk i sitt propsande på att äga den enda vägen. Men detta är då den glömt att den bara representerar en av tallösa konstruktioner.

Detta innebär inte att det råder någon djup oförståelse mellan Vattumannen och de andra i Luft, men man hör att Doyle hellre betonar individens frihet än att se henne som en del i ett fixerat socialt system som Marxs. Sverige är ett Vattuman-land. 

Det senaste Wikipedia har om Doyle är att han sedan 2008 är tillbaka på Harvarduniversitetets astronomiska institution för att studera "informationens ursprung i universum". Tankarna går osökt till den hypersynske Edgar Cayce, vars massiva planethop i Vattumannen ("organiserad information") exakt matchade hans förklaringar under hypnos att levande varelsers erfarenheter i sin färd genom tid och rum LAGRAS där erfarenheten görs i ett substrat han med ett inlån från indisk filosofi kallade akasha ("eter" eller "rymd"). Den antika indiska elementläran har fem och inte fyra element, och akasha är det femte elementet som ligger "under" de övriga fyra.

Fast obildade skeptiker "per default" spottar på allt som kommer från "new age"-hörnet var Cayce verkligen avant garde på 1920-talet, för nu lyfts helt seriöst tanken om att universum är en självlärande entitet av välrenommerade tänkare. Ungerske systemspecialisten Ervin Laszlo dammade t.o.m. av akasha-begreppet för sin "Science & The Akashic Field" (2004).

1 kommentar:

Anonym sa...

Scientists Detect "Free Will" in Brain for First Time
http://www.futurity.org/brain-free-will-choice-1203302-2/