Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 10 november 2018

Först Noa och syndafloden, sedan undergång genom Eld



Man-kvinnan Caitlyn Jenner med partner

Vissa platser i Kalifornien som inte behöver nämnas vid namn har av tradition varit fristad för urspårade själar. Det är därför något djupt symboliskt i att Caitlyn Kenner - mannen som leker kvinna men likförbannat ska ha en fräsch brutta vid sin sida (för hela bilden se här) fått sitt lyxhus nära celebritetsstaden Malibu nedbränt till grunden. Sommarens kvadrupla storbrand i Kalifornien kallades rekord men redan ett kvartal senare är det som nu utspelar sig i samma delstat "historiskt". 

Jenners karta ingick i den lilla pilotstudie av transpersoner som uppmuntrade till en uppföljning den dag ett större dataunderlag samlats ihop och om man ställer den här identitetsförvirrade mannens födelsehoroskop sida vid sida med det för husbranden (jag väljer midnattstimman i fredags i brist på närmare uppgifter), ser man snart ett mönster. Den här kartan med Jenners födelse i inre kretsen är lite rörig och några förklaringar kan vara på sin plats!





Jenner föddes med siderisk Vågascendent, vilket gör Venus avvägningar till en nyckelfunktion. Men de tre svarta pilarna visar att han-hon är inkapabel till gott omdöme i den viktiga identitetsfrågan (Solen = identitet). Vågen/kroppsliga jaget utsätts för en SkorpionVenus hiskliga självhat och missnöje. Här uppstår emotionella störningar i den lägre, irrationella själen (Vatten) och denna venusianska obalans påverkar den rationella själen (Luft), som här dessutom indikerar sätet för jag-identiteten. Eftersom den senare sammanfaller med den fysiska kroppen (ascendenten) kan "dissociationen" mellan Vatten och Luft enkelt uppfattas som en störd harmoni med den egna jordekroppen. Jämför religionshatiska superbögen "Sir" Elton Johns ascendent!


Se även: Astrologins perspektiv på Kajsa Ekis Ekman om kön vs. genus (feb 2018)

När man sedan ser Jenners skorpionhärskare Mars och dess nära koppling till formplaneten Saturnus i manliga Lejonet i 11e idealhuset, då får åtminstone jag upplevelsen av en extremt negativ ideologisk attityd till den manliga formen. Så till den grad att Bruce Jenner hellre valde att förvandla sig till ett monster än fortsätta som biologisk man! Vilka synder kan den här själen ha begått i ett tidigare liv för att så äcklas av sin medfödda manlighet?

Över till dygnet då hans-hennes celebritetshem brinner ned till grunden. Här har jag färgat in Jenners 4e hus för kapitalvaror, bl.a. hemmet. Psykologiskt representerar 4e huset det inre och trygga livet, allmänt välmående. Inte heller på den här punkten är Jenners karta frisk eftersom Månen i Stenbocken saknar emotionellt djup och istället knyter an till tillvaron via projektioner av yttre, "objektiva" ting - inte för inte är Stenbocken det Jordtecken där formalistiska Saturnus härskar... Eftersom Jenners psyke (Månen) står nära knuten till Jupiter som för Vågen i öster är en ILLGÖRARE, uppstår den gamla vanliga historien om en uppblåst och falsk hycklare, en rik människa som lever i självlögn. Detta hem, detta 4e hus är genomfalskt! Om något förtjänt att brinna till grunden faktiskt. 

Kan det vara så att ÖDET uppsöker de hem som deltar i USA:s kollektiva skuld, deras dåliga karma? Se transiten i Jenners fjärde: halshuggna demonen Ketu (södra månnoden) som här gått i position på himlen att göra verklig skada eftersom den nu agerar ut det Stenbockens budskap vi redan fått nys om via dess härskare Saturnus i fruktansvärt skadlig "allians" med brandplaneten Mars. Tiden för husbranden är som synes den rätta, särskilt som Solen just nu passerar Jenners eget soltecken och därför understryker frågan om identitet och "att vara eller inte vara"...

Det händer mer bland transiterna men verkligt intressant blir det först när man ställer dessa himlens egna rörelse i relation till ett födelsehoroskop. Brand- och olycksplaneten Mars har just nått Vattenbärarens tecken vilket betyder veckor av opposition till Jenners medfödda Mars mittöver. Mars-i-tiden triggar med andra ord den helvetiska skärseld Jenner redan i detta kroppsliga liv befinner sig i vad gäller Saturnus, sterilitet kontra sexdrift och mycket annat som blir problematiskt med de två naturliga illgörarna i kombination. Marstransitens opposition berör således även Saturnus som i det här horoskopet ÄGER hemmets sektor. Olyckor och förluster i hem via eld, således. Och ingen kan missa hur extrem friktionen mellan materia och eld är (indikerat genom att färga in lite orange eld - Saturnus position i EldLejonet - i det jordbruna hemmet).

Transiterande Mars nådde Vattenbärarens första grad måndagskvällen den 5 november. Det är slående hur lätt symboliken kan läsas som "alarmera bäraren av Vatten" dvs. ring brandkåren! Woolseybranden (inte Malibubranden) startade dock efter lunch först på torsdagen men den intresserade kan forska vidare i Mars entré i Vattenbärarens tecken. När allt kommer omkring är detta tecknet för hemmets planet Månen i USA:s nationalhoroskop - det är skälet till att tankarna går till USA:s onda karma, fläckvis koncentrerat till vissa geografiska områden i det väldiga landet. (Tänk Wall Street, New York som en annan undergångszon.)

Det intressanta med Mars ingress i Vattenbäraren är att den nu hamnar på kant med en mängd planeter i Skorpionen. Precis som i Jenners födelsehoroskop uppstår därför en "dissociation", brytning eller slirighet mellan disponenten och de som i Skorpionen disponeras av olyckans Mars. Kopplar man detta "drama i dramat" till Jenners födelsehimmel ser man direkt att samma falska och förljugna kombination av psyke & hem från födelsehoroskopet radas upp som transit i Skorpionen - och här får disponenten full makt över Caitlyn Jenners livsöde och rasar i furiös förgörelselusta som är Mars naturliga disposition (se Donald Trumps horoskop).

Det här är inte astrologi på nybörjarnivå men den som följde med i de intrikata turerna kan lätt bli förundrad över hur väl den brittiska mästerastrologen Charles Carters förmaning angående transiter stämmer: rörelserna från dag till dag blir bara intressanta när det finns motsvarigheter i födelsehoroskopet som de då triggar med påtagliga effekter. I det här fallet måste man utvidga den nybörjaranalysen till att också omfatta disponentnivån - vilket hinduisk astrologi understryker vikten av, den här äldre grenen av astrologin t.o.m. kallar disponenten för "själen" bakom den manifesta planeten. De gamla grekerna kallade planeterna "de synliga gudarna" men kom med nyplatonismen, likt hinduismen, att göra en tydlig åtskillnad mellan det begrägliga skenet (det som visar sig för sinnena) och Mayas underliggande logos eller förnuftsprincip.

I Jenners fall är det alltså Solens disponent Venus i Skorpionen som är nyckeln till hans obalanserade identitet eftersom Venus i Vatten påeldad av en Mars i Eld men under angrepp from Liemannen eller formalisten Saturnus är som en människa med satans eldgaffel kroniskt uppkörd i arslet. Ett extremt oturligt horoskop.

Inga kommentarer: