Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 13 november 2018

Skrävlaren Zlatan och hans kosmiska tvilling

"Hippiealbumet" A Beard of Stars (1970)



För några dagar sedan började modeprogrammet STIL skvala ur radion och när ämnet tycktes vara glamrockaren Marc Bolan lyssnade jag till. Bortsett från den okunnige ledaren i bandet Wilmer X som inte fattat ett ord av Bolans höggradigt symboliska texter var programmet bra och informationsrikt. Det föreföll dock som min ungdomsidol varit lite av en uppblåst skitstövel, ett karaktärsdrag som gick sida vid sida med rapporterna om hur han fyllde rummet med sin stjärnkvalitet när han gjorde entré.

Eftersom jag som enda utländska inslag i boken Folksjäl (13 sep) kort kommenterar Marc Bolans horoskop är det förstås kittlande för egot att fundera om Susanne Ljung fått händerna på en av de få sålda kopiorna av en bok som i princip agiterar mot hela svenska folket för deras sadomasochistiska böjelse att tillsätta skräp i politiska maktpositioner, en följd, hävdar jag, av att medhårsstrykande och sockerberoende Venus så starkt dominerar den svenska folksjälen. Inget riktigt krut i det här folkdjupet så politikerna importerade värstingar från utlandet för att få lite drag och stimulera övervakningsindustrin! Se för övrigt Jan Guillous horribla synliggörande av kriminaliserandet av de fattiga som det nya lönsamma affärsområdet i USA. Där om någonsin fick man svar på varför araber kallar landet den Store Satan...

Är det en slump att den enligt STIL glömde Bolan avhandlas i radion knappa två månader efter boken, finns det skäl att titta på djuppsykologen Carl Jungs teori om arketyperna en gång till. Egentligen stal Jung bara Platons lära om de tidlösa Idéerna och gav dem ett nytt namn, men det är en annan sak. Man kan säga att nyss avlidne serieskaparen Stan Lee var en annan mästare i att plocka fram dessa arketyper och göra underhållning av dem! (Se föregående inlägg.)



När nu skrävlaren Zlatan förklarar att Fotbollsgalans deltagare är där enbart för honom, är det en skrytighet helt i klass med den uppblåsta persona Marc Bolan tycks ha odlat som kompensation för hans ringa kroppslängd (just det tema min bok valde att spinna på), slår det mig att både här narcissisterna har påfallande lika horoskop. För att förenkla jämförelsen återanvänder jag två kartor från äldre inlägg och där Bolans kända födelsetid ger en Skorpionascendent möter Zlatan upp med en mån- eller sinnelagsascendent i samma tecken - just den här månpositionen är känd för att vara något av en oslipad diamant och ibland onödigt plump i sina tankar och uttalanden.

Marc Bolan:



Zlatan:




I Marc Bolans fall är det ett faktum att hans fysiska lekamen representeras av Skorpionhärskaren Mars och att åtstramningens Saturnus i närheten reducerar hans kroppshydda. Lika uppenbart är det att han inte äger sin egen Sol (identitet) utan bara gatsmart smider en merkurisk plan för vem han idealt ska vara. 

Någon i STIL trodde inte på hans hippieår med duon Tyrannosaurus Rex utan menade att det bara var ett steg på vägen mot den topplistestjärna han egentligen ville bli. En banal analys om något och troligen baserat på Bolans hånfulla avfärdande av hippiegenerationen i låten Children of the Revolution - efter det att han själv blivit popstjärna! Här hörs hans "Zlatan-sida", självviktig  och redan uppfylld av nästa rollspel...

Det är Mars i Vatten som får folk att torska på bilderna man skapar om sig själv  (narcissism) och mest riskabel är troligen den "fallna" Mars i Krabbans tecken. Där inne, bakom skalet och i säkerhet kan fantasierna ges fritt utlopp! Placeringen verkar onekligen förträfflig för många konstnärliga strävanden, och i synnerhet musiken. Bolans kombination av merkurialt kvicka Jungfrun och Mars i stämningsfulla Krabben ger på de tidiga hippieskivorna en förmåga till blixtsnabba och mikroskopiska nyanseringar som man helt missar om man inte lyssnar uppmärksamt. Jungfrun och orienteringen mot precision i de små detaljerna! Detsamma kan naturligtvis sägas om Zlatans bolltrolleri.

Det är Bolans omsorg om musiken på sina fyra album under namnet Tyrannosaurus Rex som gör kommentaren i STIL så korkad. Naturligtvis hade han säkert redan i unga tonår framgångsdrömmar (som bandmedlem i kultgruppen John's Children), men att avfärda hippiealbumen som snabbt avklarade steg för att nå Pop of the Tops i brittisk tv röjer en dålig känsla för den kreativa processen. Det hörs att Bolan är djupt försjunken i sin hippieperiod och flera av hans mest sällsamma och gäckande melodier finns på de här albumen. 

Men det stämmer nog att han aldrig var djupt integrerad i sin identitet (Solen) eftersom den tvärtom står i 11e huset för ideal eller den ideologi man förbundit sin individualitet med. Strikt talat är Solen bara sin egen i det solära femte kreativitetshuset, även om det finns ett otal andra sätt att beskriva skapandeförmåga på. Apropå hans omfattande drogmissbruk går misstankarna som vanligt till den svampiga Vegetativa Själen som astrologins Vattenelement illustrerar.

Att han verkade ha fått ihop sin act kort innan han dog vid 29 beror möjligen på att den fallna Mars i Krabban ändå står i det nobla 9e huset - han var en gudarnas gunstling och något av detta sipprade ned genom vatten ner genom naturen och nådde omvärlden i formen av just "stjärnkvaliteten". Se femininiteten i horoskopets myckna Vatten och titta på fotot högst upp. Han har där mindre än ett år kvar till sitt enorma genombrott i England. Är det inte en kvinnas själ - Naturen som den arketypiska Kvinnan - man ser?

Inga kommentarer: