Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 5 november 2018

DN kapitaliserar på sin medelmåtta




Apropå djuppsykolgen Carl Jungs tes om "synkronciteter" ser jag en subjektiv meningsfullhet i DN på måndagsmorgonen efter en helt bloggfri helg. Fredagens enda och korta blogginlägg om den språkliga dövheten på DN där man sätter en bild till en text som handlar om något helt annat, resulterar på måndagen - som en tanke kunde det synas - i en frågetävling (som alla svenskar pga. mental lättja numera kallar kviss, av engelskans questionnaire) som uttrycker allt annat än självrannsakan på tidningen. 

Utöver oförmågan att avläsa text och sätta rätt bild till den, söker den desensiterade Kapitalisten nu också göra pengar på sin undermålighet. Som vänstern skanderade just vid ingången till 1970-talet: "allt går att sälja med mördande reklam". I dag skämtar svenskarna istället bort sina tillkortakommanden som de lärt sig av sina fädrer Filip och Fredrik och (numera i mindre omfattning) Kristian Slook. 

Festligt tycker kanske nån. Och så tänker och beter sig en sjuk människa ur kontakt med den universella Ordningen. Sverige har satt en ära i att förgifta sitt eget folk sedan urminnes tid. Det här är tamejtusan en avlastningsplats för fördömda själar!

Så vad kan publiceringstidpunkten för kvisset säga om DN:s tilltag?


Uttryckt klockan fem på morgonen i Stockholm är ascendenten helt perfekt. Merkuriska Jungfrun är just ett sådant tecken man associerar med dels språkligt pedanteri men också med en själviskt sneglande sidoblick på eventuella förtjänster i samband med en eftergift. Jungfrun tål helt enkelt inte att gå med förlust eftersom den projicerar världsliga förluster mot zodiakens motsatta tecken, Fiskarna! (Detta gör Fiskarna till martyren och sanningssägaren och Jungfrun till zodiakens egentliga olycksande.)

Jag såg den sjuka profitmentaliteten före jag ritat upp horoskopet och kan här utbrista i ett slitet "vad vad det jag sade". Ascendenthärskaren, den skriftspråkliga kommunikatören Merkurius är naturligtvis en välgörare och tillgång för horoskopinnehavaren, här länken till kvisset. 

Men.... Merkurius själv återfinns i Skorpionen i det onda tredje kommunikationshuset! Hinduerna var fullt medvetna om att det lilla barnet som just kliver in människosläktets allmänna merkuriusfas (5-14) saknar moral och tenderar till att fly ansvar och ljuga. Men ett intellekt kan disciplinras och 3e huset tillhör därför två kategorier, det är ett ont hus men också ett dussthana-hus, ett reformerbart hus, ett förbättringens hus.

Vad som nu gör det svårt för DN att verkligen förbättra sig och sitt språk är klart som korvspad för den som kan den här bloggens lilla subset av den oöverskådliga hinduiska astrologin: Merkurius (publicisten!) har valt att mingla med den Onde Rike Mannen i 3e mediehuset! Det är utifrån arbetaren Jungfrun i 1a som den stora välgöraren Jupiter byter ansikte och blir en verksam illgörare. Snabba, lätta pengar och hyckleri. Här bevisar DN verkligen att hela den växande del av svenska folket har rätt som inte längre anser mainstreammedia värda någon uppmärksamhet! 

Eftersom den Onde Rike Mannen bygger sin makt på att stabilisera och kontrollera folket genom medierna (notera hur public service snart kommer att dras på skatten), bekräftar den onda Jupiter i 3e exakt det jag direkt såg när ögat mötte blänkaren. Ett genomuselt sätt att söka profitera på den egna ofullkomligheten. DN kör samma dag en artikel av deras utnämnde språkvårdare som resonerar om vilka stavfel som får prenumeranterna att se rött. Kunde inte bry mig mindre om detta navelskådande. 

Politiska filosofen Konfucius noterade för 2500 år sedan att den fjärde och sämsta kategorin människa är den som inte svarar alls på försök till reform. I just den här kombinationen av Jungfru och Skorpion, med en dålig Jupiter som korruptionens ande, tror jag vi ser vad Konfucius talade om. Den fjärde kategorin kopplas ju i astrologin till den lägre naturen, där Vatten faller och lierar sig med Jord.

*****

Stående påminnelse ännu en tid: Den Onde Rike Mannen såsom arketypen fungerar i Sveriges nationalhoroskop diskuteras utförligt i boken Folksjäl.

Taggen "planet - ond och god" föll i glömska ganska omgående och har inte används sedan 2011. Bokstavligen tusentals inlägg sedan dess skulle kunna ha märkts med den, men för det här horoskopet för ett inträffande (event på den nya svenskan) passar taggen perfekt.

Inga kommentarer: