Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 19 november 2018

Katalys om den förfallna socialdemokratin

I DN piskar Katalys den döda hästen socialdemokratin och försöker frammana en mer radikal socialistisk populism. Texten är ovanligt blek och fylld av gamla sanningar för att härröra från det här institutet - Katalys har ofta väldigt skarpa tankar. Den verkar hastigt tillkommen och innehåller inledningsvis en obegriplig mening. Den påstår sig också bjuda på "ett recept" bara för att i den första av fyra punkter sluta med en fråga rakt ut i luften - knappast det man räknar med i doktorns föreskrivning.

Det har gått några år sedan jag senast bloggade något om Socialdemokratiska Arbetarpartiets horoskop, men tycker mig minnas en snabbstudie som visade att deras nedgång började i en förväntad dålig planetär ödescykel (skt: dasha).

Katalys text innehåller t.ex. följande: "Sedan 1990-talet har S fört en ekonomisk politik som helt har kapitulerat inför nyliberalismen. Först på 2010-talet har partiet börjat omvärdera och ifrågasätta effekterna av helt oreglerade marknadskrafter i välfärden..."

Men förfallet började långt tidigare! Utifrån partiets födelsehoroskop ser man hur marknadsliberalismens själva födelseår, 1979 (då Margaret Thatcher kom till makten), motsvarar partiets entré in sin Saturnus-period:

Vimshottari Dasha:

 Maha Dashas:

 Mer:  1878-07-10  -  1895-07-11
 Ket:  1895-07-11  -  1902-07-11
 Ven:  1902-07-11  -  1922-07-11
 Sun:  1922-07-11  -  1928-07-11
 Moo:  1928-07-11  -  1938-07-12
 Mar:  1938-07-12  -  1945-07-11
 Rah:  1945-07-11  -  1963-07-12
 Jup:  1963-07-12  -  1979-07-12
 Sat:  1979-07-12  -  1998-07-12

 

För den som glömt kan nämnas att horoskopet är ställt för starttimman för den första partikongressen och hur detta visar arbetarklassens planet Saturnus en lika prominent som olycklig position. Men Saturnus ska INTE förkrympa och dra gränser redan på ego-nivå (1a huset)! Det här tyder på en egocentrisk låsning och t.o.m. på en potentiell despot.

Enligt det hinduiska schemat är Saturnus visserligen "verksamt neutral" för Krabban i 1a huset, men det gör inte Husbonden mer empatisk och egoperspektivet är, som sagt en alldeles för trångsynt arena för en universell planet som detta är! Här ser man direkt sosseriet som en omedgörlig buffel, en trampande stövel, en skadegörare trots att den avsåg att rätta till ett missförhållande.


Dessutom är Krabbans tecken en rent av deprimerande position för den fordrande Saturnus. Sjukhet, depression och okänslighet bor i partisjälen! Visserligen blir den rimliga läsarten att det är här den enkla Näringssjälen (Krabban) drar en Gräns (Saturnus) och i det nya partiet kräver sitt. Gamla tiders Överhet hade ju ett sätt att arbeta skiten ur underklassen. 

Men det är alltjämt en oturlig placering som aktiverades på allvar sommaren 1979, bara två månader efter att nyliberalismens stora tillskyndare Thatcher blivit Storbritanniens första kvinnliga premiärminister. Det är här det kosmiska partituret avslöjar en förödande första attack mot partiets struktur. Katalys missar detta eftersom Sverige aldrig varit en vishetskultur och astrologi inte ens är en faktor genomsnittliga människor tar på allvar.

Givet depressionens och dysfunktionalitetens prominenta roll i partihoroskopet kommer faktiskt varje mindre Saturnus-period (subcyklerna som rullar som ett mindre hjul inuti storcyklerna/Maha Dashas). T.o.m. Saturnus egen rörelse i tiden (transit) kommer att kunna märkas tydligt givet att detta är en av de långsamma och tunga himlakropparna.

Vem kan därför förvåna sig att det går riktigt illa för partiet nu i en tid då överhetsslickaren Löfven (med massor i Krabban och Väduren, precis som partihoroskop) fick misstroendeförklaring och enbart leder en interimsregering. Att denna tid borde vara prövosam för svensk socialdemokrati anas av att transiterande Saturnus befinner sig 2½ år i Skyttens tecken vilket i partihoroskopet motsvarar olyckans och fiendskapens sektor. 

Dessutom tar Saturnus i rollen av Liemannen här död på alla välfärdstankar från den Stora Välgöraren, Jupiter. Men det låg underförstådd i födelsehoroskopet eftersom halshuggningens Ketu också ligger där, som en latent möjlighet att partiet sviker sitt existensberättigande, som ju var att sprida välstånd till sjätte huset, som också kan läsas som de olycksdrabbade i tillvaron, de vanliga tjänstehjonen. Det går att hitta fler läsarter i det här horoskopet för en (juridisk) individ som ser ut att vara född med något barnpsykologiskt komplex. 

Jämför DN-Wolodarski och nämnde Löfven för två andra kartor där Barnet (Väduren) och Mamma (Krabban) ger en överdriven rädsla för livets utslocknande, vilket gör att typen dras åt dem med makt (eller dem som kan utlova Mammas skydd) - de slutar som simpla fursteslickare. Det här är inte ledarmaterial, de saknar verkliga anlag för heroism och ska partiet pånyttfödas måste först Löfven och hela partistyrelsen bytas ut mot folk mindre uppfyllda av "egoistisk klassresa".

Inga kommentarer: