Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 22 maj 2011

Manusändring: isländsk vulkan istället för Domedagen

Medan skeptiker och religionshatare säkerligen med belåtenhet konstaterar att en f.d. ingenjör, dvs. i själ och hjärta en av deras egen sort, återigen räknat fel på världens undergång (Expr), bullrar en vulkan igång på Island just på den förutspådda domedagen (AB, DN, SvD, Expr).

Är det Gud själv eller hans maka Naturen som ändå lyfter lite på hatten åt den  konverterade satanistens försök att sätta sig in i livets stora skeden? Att ränderna inte går ur tigern märktes på predikanten Campings idoga försök att i strid med Bibelns varning att "ingen vet något om den dagen och timman" ändå med logikens hjälp fixera domedagen. 

Rymdflygsingenjören och katoliken Wolfgang Smith var mer intelligent som förstod relationen mellan friheten bortom rumtiden och den kausala världen av kroppslighet. Han konstaterade torrt att teknikern som han själv mycket väl kunde vara Djävulens redskap, i synnerhet om de inte förstått kvantfysikens andliga implikationer.

Men...det jag kort sade om "undergångshoroskopet", om friktionen mellan Eld och Jord (det noblaste och mest basala elementet enligt antikens filosofer), gäller naturligtvis även för ett vulkanutbrott. 

En stark samtidig förekomst av Eld och Jord i horoskop förefaller av någon anledning att generera spänningar som måste hitta sin väg ut någonstans. Och där den svagaste länken i kedjan finns, där spricker det.

Helt oavsiktligt råkade jag räkna fel men ändå rätt. Predikanten hävdade internationella datumlinjen klockan 18.00 som starten men jag valde UT-linjen (Greenwich). Och utbrottet startade väldigt nära den tiden, och Island använder UT-tid! (Se tidslinje för den vulkaniska aktiviteten här.)

http://en.vedur.is/about-imo/news/2011/nr/2174




Jag har flera gånger varit inne på att den slutliga världsomstörtningen kommer att involvera Island, som en del av mittatlantiska bergsryggen. Världen kommer att brytas upp och göras om på nytt. Frågan är bara när.

Jag är inte kristen, men Uppenbarelseboken 21:5: "Skåden, Jag gör allt nytt", är naturligtvis en suggestiv utsaga. Kristendomen har ägnat mycket tankemöda åt att kontextualisera profetian. Här ett exempel.

När svåruttalade vulkanen på Island bröt ut förra året rådde visserligen inte någon akut spänning mellan Eld och Jord, men det horoskopet bjöd på ett annat och egentligen mer intressant symboliskt budskap.

Astrologi är raka motsatsen till empirikerns försök att kontrollera kunskapen och sedan själv ta äran. Astrologen lyssnar till vad universum säger genom sitt enkla system för att översätta det obegripliga. Och universum talar faktiskt - omöjligt för de andligt döda att förstå. Materialister går inte ens i närheten av ämnet då de är förutbestämda till rollen av de verkliga pajaserna i detta, Livets eget lilla kammarspel. 

"Dårskapen börjar där människan drar sin gräns (för vad som kan eller inte kan vara)"

Mot empirikern hävdade grenar av den indiska filosofin för länge sedan att verkligheten kan beskrivas som oändligheten upphöjt till oändligheten. Det visar vilken patetisk irrväg den sekulära empiristen har halkat in på. Morgondagens mänsklighet kommer att vara förtrogen med mycket större tankar än dagens. Vissa kulturer har hållit lågan brinnande genom "förnuftets" mörka århundraden. Dit hör inte den svenska.


*****

Fri association:

Minns någon barndomsramsan, "Ett två tre, på det fjärde ska det ske, på det femte gäller det, på det sjätte smäller det!"?

Något för vetenskapen att titta närmare på kanske? Varför stoppar ramsan kort om det heliga sjutalet?


7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kollade på en jordglob, om man går från 0-meridianen förbi Nordpolen kommer man till datumlinjen. Så det finns ett samband.
Island har dock inte UT-tid, utan ligger en timme efter. Men det är väl nära nog...
S

Seaward sa...

Då har den omfattande tiddatabasen hos Astrodienst fel om Island! Där uppges UT utan sommartid. Blogginläggets länk till Islands vädertjänst anger också GMT utan sommartid.

För en gångs skull verkar det som den faktafixerade Sol-Jungfrun har fel uppgift och inte undertecknads lite yvigare Sol-Våg.
:-)

Seaward sa...

PS. Du har delvis rätt. Jag tog tiden från en engelsk sajt och de hade uppenbarligen tagit miste på en timma. Isländska vädertjänsten, ser jag när jag går från deras diffusa diagram till den tydliga tabelluppställningen, uppger 18.28. Kartan är därmed i princip tillbaka till "domedagshoroskopet".

Anonym sa...

Vadå "delvis"? :-) Island ligger de facto 1 timme efter GMT, UT, eller vad det heter. (Om de har sommartid på Island vet jag däremot inte.)
Om utbrottet inträffade 18.28 isländsk tid är det ju desto exaktare tidsmässigt vad gäller profetian, om än inte platsmässigt.
S

Seaward sa...

Rättelse (igen). Den engelska sajt varifrån jag hämtade initiala 17.30 hade rätt. Se mer detaljerad länk i texten ovan.

Det var uppgiften om en jordbävning en timma senare (magnitud 3.0) som skapade förvirring. Det är det tidigare klockslaget som ger den bästa astrokartan för en kraftig störning mellan klarsynens Eld och fixeringens Jord - eller spänningar i jordens innanmäte.

Jag upprepar: jag använder Astrodiensts uppgift om tidzon: Reykjavik, Island tillhör GMT. Att Islands vädertjänst också uppger GMT/UT är förstås konvention i sådana sammanhang, USGS som bevakar jordbävningar gör det också.

Här är ytterligare en auktoritativ källa som visar att Islands tidzon är GMT och inte CET som du påstår:

http://www.timeanddate.com/worldclock/city.html?n=211

Anonym sa...

Ja jag kom på sen att om Island har sommartid så har de ju faktiskt GMT/UT nu, medan Storbritannien ligger en timme före GMT, för de har väl också sommartid. Så jag tar tillbaka första meningen :-)
Men CET har jag aldrig nämnt, för det är ju den tidszon som Sverige och större delen av Europa har. (1 timme före GMT, fast 2 nu på sommarn)
S

Seaward sa...

Det är lätt att se Skandinaviska länderna som en enhet, men jag hade Island och GMT någonstans i bakhuvudet. Det här blev tillfälle att bättra på "jordglobskunnandet". Naturligtvis är ju datumlinjen, som du sade, "medaljens baksida" - det tänkte jag inte ens på! (Lösa fakta måste knytas samman till en "visuell" helhet…)

Efter lite hoppande fram och åter (tre kartor har kommit och gått) är den mest spännande frågan om ett sådant här mundant horoskop rymmer någon antydan om hur kraftig/varaktig händelsen (utbrottet) kommer att bli. Här måste jag erkänna att jag inte vet något alls om konsten att ställa prognoser.

Med förra årets isländska vulkanutbrott åtminstone en karta att jämföra med. Jag gissar att Saturnus bör vara stark för långvariga (uthålliga) företeelser, och då också allmänt skadlig i horoskopet. Kanske återkommer med likte spekulation i något inlägg, men just nu känns det inte så angeläget.