Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 15 maj 2011

Kathy Ireland & den bedårande bruden

Jag brukar inte använda privata foton, men här är ett undantag. Dels för att det är så länge sedan fotot på den bedårande bruden togs (skamlöst har jag klippt bort den nyblivne maken!), och dels för att ämnet är harmlöst.

Här, i jämförelsen mellan den svenska bruden och Kathy Ireland anar man än en gång att kosmos återanvänder vissa grundstrukturer. Den senare var en av 80-talets många måttligt begåvade skådespelerskor men säkert många amerikansk grabbars drömtjej. 

Jag visste inte vem Ireland var förrän många år senare då jag såg en gammal film och reagerade på utseendelikheten med en kvinna jag en gång känt (och som utlöst ett av min handfull "tidigare liv-minnen").

En minuts efterforskningar på nätet gav vid handen att Ireland väckt uppmärksamhet som baddräktsmodell på hälsosamma Sports Illustrated, och att hon på senare år blivit "livsstilsexpert". Jag ska återkomma till det där med stil och yta i samband med Stenbocken.



Till vänster en ung Kathy Ireland, i mitten bruden (c 25-30) och till höger en Ireland som gissningsvis passerat 30-strecket. Givet att Ireland inte ens liknar sitt unga jag tio-femton år senare är det naturligtvis inte fråga om någon exakt "look-alike"-träff.

Men ett klick på montaget (för lite större storlek) visar att det finns många likheter i ansiktenas uppbyggnad, de närmast identiska ögonbrynsformerna och inte minst bådas hypnotiskt klara blå ögon.

Det bara råkar falla sig så att inläggets bedårande brud föddes två dygn från en man som Lasse Hallström i smyg beundrat  för hans själfulla och intensiva ögon. För dessa kommer Mikael Persbrandt att få en roll i nya filmen Hypnotisören. (AB) Det kan t.o.m. hända att Persbrandt har samma Mån-Skorpion som den bedårande bruden, om han är född tidigt på dygnet. Rådde speciella förhållanden i tiden och som avspeglas i blick och ögats utformning på dem som föddes vid den här tiden 1963? Det verkar inte bättre.

(Inlägget skrevs för ett par veckor sedan och låg vilande tills nyckelorden "själfulla ögon" och "hypnos" fick mig att lägga till detta stycke och publicera.)

*****


Det roliga kommer när man jämför kvinnornas horoskop. Här verkar vi ha ännu ett fall av "motpolernas attraktion".

Irelands födelsetid är okänd men jag har satt fram tiden till lunch för att få in Månen i Stenbocken - hennes baddräktsmodellande, hälsosamma framtoning, och annat i samma riktning, talar för den "sunda" Månen i Stenbocken.

Men det är förstås Solen som verkar vara det som tydligast bidrar till utseende, så långt man kan bedöma utan att ha tillgång till båda personernas ascendenttecken.

Givet osäkerheten med Ireland har båda kvinnorna Solen i sjunde graden av opposita Jungfrun och Fiskarna. Att båda har Mars i eller nästan i centrum av varsitt Rajas-tecken kanske, kanske inte spelar in.



Men ska man börja från kosmos ytterkant, där förtätandet till en förkroppsligad andesjäl börjar, så är det kanske en poäng i att båda kvinnorna är födda samma år och har formplaneten Saturnus bara två grader från varandra. 

Att Kathy Ireland blev mer av ett kroppsligt objekt än en skådespelare är så väldigt typiskt hennes totala konjunktion mellan stil- och formplaneten Saturnus och skönhetens Venus!

Men inte heller den svenska bruden saknar Venus-valören i horoskopet. Visserligen rör sig ascendenten under delar av dygnet snabbt under den svenska hösten (dagarna blir allt kortare och nätterna allt längre), men det blotta faktum att jag en gång stiftade människans bekantskap tillskriver jag hennes venusianska Vågascendent (som träffar min Sol-Våg). 

Tittar man nu på hur Venus stödjer eller förfogar över brudens Vågascendent (och personliga yttre) står skönhetsgudinnan visserligen fallen i Jungfrun, men i konjunktion med Solen i Jungfruns 7e grad. Venusvalören är således så inbakad i brudens "karisma" som det är möjligt och minst lika betydelsefull som Kathy Irelands närmast obegripligt övertydliga kombination av Saturnus (form), Måne (kvinna) och Venus (skönhet) i den yttre formens Stenbock. 

Man kan också notera att båda kvinnorna har Solen parad med varsin välgörare, svenskan Sol med Venus, Kathy Ireland Sol med Jupiter. Ja, i samma årskull delar båda förstås också Jupiter i härskarläge i den feminina och själsligt vackra Fiskarna. Båda kvinnorna har alltså Solen konfigurerad med denna expansiva kraft, den ena via konjunktion och den andra via opposition. 

Om man besinnar att Solen fysionomiskt representerar ögonen (jag lämnar här därhän frågan om Solen och Månen regerar över varsitt öga), då har man kanske här ett lysande (!) exempel på hur den lyckosamma Jupiter expanderar ögonen så att de mer än normalt blir "själens spegel". 

Givet att båda kvinnorna har dessa "ögonformande" faktorer i Sattva guna, lätthetens och ljusets kvalitet, kanske man vågar pröva som hypotes att här är de astrologiska signaturer som ger en själslig, djup och vacker blick. Båda ser väldigt oskuldsfulla och sårbara ut i ögonuttrycket och jag minns ännu hur väninnan formligen däckade mig med sina självlysande blåa ögon den gången vi möttes. Det här inlägget är faktiskt en fristående kommentar för en tid sedan där jag släppte privata åsikter om norska krigskorrespondenten Seierstads osköna och kärlekslösa blick.

*****

Det finns ännu en parallell mellan himlarna och som jag tror är avgörande för frågan om sex appeal. Kathy Ireland var mäkta populär som sexobjekt fast hon egentligen inte (tycker jag) är särskilt sexig. Men hon har "det", någon svårspecificerad attraktionskraft. Och den energin ska, tror jag, till dels tillskrivas att hon (och svenskan) båda har varsin variant av "förhöjt libido". Kathy Irelands opposition mellan (en fallen) Mars i Kräftan och Venus. Svenskan har (en skadad) Mars i Vågen i första huset och därmed direkt disponerad av Venus.

Nu kan man förstås invända sig mot själva idén om libido i fallet Ireland, där Mars inte bara är fallen utan där också frigida Saturnus lägger locket på via opposition och därtill involverar sinnet (Månen) som ju är A och O för att kunna ryckas med och hänge sig. Kathy Ireland förefaller vara, om inte helt frigid så åtminstone en kvinna som lägger band på sig själv. Det "förhöjda libidot" har frusit och blivit en enbart materiell gestaltning - ett objekt för unga kåta män att fantisera kring. Också ett öde. 

Min gissning är dock att hon är en ytterligt moralisk och mogen själ, ljusår från de fall av substans- och känslomissbruk som bloggen regelbundet hittar i samband med det "läckande" Vattenelementet. Jag noterade fotografier på IMDB där hon deltog i något evenemang för att bekämpa droger bland ungdom. Det säger det mesta om Stenbocken, ett kanske aningen torrt men samhällsrespekterande tecken. 

Det är uppenbart att det är den nyktra och politiskt korrekta Stenbocken som kontrollerar hennes Sol i Fiskarna som annars skulle kunna förlora sig långt bort. Kathy Irelands sireniska utstrålning som baddräktsmodell (Solen/Jupiter i oceaniska Fiskarna) är alltså inte alls hennes personliga sida (Månen) utan bara en gestalt på den framgångsrika karriärvägen (Solen+Jupiter).

Och som en sista märklig parallell som jag inte alls vet om den betytt något för "look-alike"-faktorn: båda kvinnorna har sinnelagets planet ogynnsamt placerad. Ireland med en Måne "skadad" i Stenbocken och svenskan med en "fallen" Måne i Skorpionen.

Inga kommentarer: