Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 17 maj 2011

Domedagen - horoskopet!

[Inläggets bäst före-datum har gått ut. Domedagsprofeten gjorde ett okej jobb samt Grimsvötn, domedagsvulkanen, är bloggarens senaste (seriösa?) ord i frågan.]

Ord och inga visor, amerikanske ingenjören och tillika predikanten Harold Camping har gjort om sin beräkning. Förra gången jorden skulle ha gått under hände inget, men nu är han säker (Expr).

Det är lite oklart vad som menas med att "domedagen anländer runt 18.00 den 21 maj i form av väldiga jordskalv som börjar kring datumgränsen och sedan vandrar över jorden", men jag gissar att "datumgränsen" syftar på Greenwich och gör därför ett horoskop för klockan 18.00 brittisk sommartid.

Den extra timman kan man ha eller mista, ascendenten är Vågen med eller utan sommartid, med samma massiva destabilisering av jaget (planeten Jorden) från en obalanserad Vädur i sjunde huset som följd. [Se tillägget!]

Intressant är också hur förunderligt bra de fyra elementen instämmer i en större spänningsurladdning (jordbävningar)! Eld och Jord är alltid i clinch med varandra och så längre Jordelementet dominerar råder bara frustration. När Eld tillväxer i styrka uppstår ren kamp för att realisera visionen (Eld) i denna fysiska (Jord) värld.




Nu är Camping kristen och säger sig ha gjort sina beräkningar enbart utifrån Bibeln. Det är därför fascinerande att undergången ska komma just som vi har Solen (medveten intention) i det mest jordbundna tecknet Oxen, symbolen för vårt fysiska substrat.

Klockan 18 har just precis Månen gått in i det saturniska Jordtecknet Stenbocken, en indikation om skador i det fysiska, skador i själen, skador i hela den sublunära sfären. (Vår empiriska - iakttagbara - värld finns som helhet bara pga. en andlig blackout, vilket jag smög in i inlägget om astronomen Stephan Hawkins syndiga och materialistiska horoskop, lika blockerat mellan Eld och Jord som ovanstående.)

Månnoderna (evigt backande genom zodiaken) har just gått in i den sataniska axeln Oxen/Skorpiponen och ockuperar dessutom motsvarande hus: den sataniska axeln som en fixering vid enbart jordiska intressen (munnen frossar och konsumerar i andra huset, anus skiter ur sig överkonsumtionen i åttonde eliminationshuset).

Det är horoskopet är verkligen ett monument över mänsklighetens förfallenhet. Kan han ha rätt?

Jag gissar - utan problem - att den 22a kommer utan några händelser av den magnitud profeten skisserat. Främst för att han som kristen bryter mot Bibelns uttryckliga förmaning att "ingen känner den dagen och timman". Och det är ju därför kristendomen varit så avogt inställd till astrologin genom tiderna. Så länge man predikar läran om att människan har en fri vilja (att avgöra sig för Kristus), rimmar det inte med tanken om determinism.

Men frågan är stor, alldeles för stor för det här inlägget. Locket på för filosofiska klubben.

*****


En läsare påpekar helt rätt att det finns något som kallas den internationella datumgränsen, som löper från nord till syd i Stilla havet! Det gör domedagsprofetian ännu svårare att fixera som horoskop då ascendenttecknet också påverkas av platsens latitud.

Klockan 18.00 relativt datumlinjen (-10 timmar relativt Greenwich) innebär dock inget annat än att Månen redan är lite längre gången in i Stenbockens tecken, och horoskopet faller alltjämt i två tydliga delar: Jord och Eld.

Ponerar man en Jungfruascendent (behåller Greenwidhs latitud men väljer 180° väst) hamnar Eldplaneterna i åttonde dödshuset. I ett världsligt horoskop som beaktar väderstreckens symboliska signifikant är åttonde ett förstadium till den sjundehusplacering för dödens inträde som inlägget (med felaktig tidzon) föreslog.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Sorry, men datumgränsen går ju mitt i Stilla Havet (där man byter datum när man korsar den). Det är ju lite lurigt, för frågan är om han menar 21/5 väster el öster om gränsen. Men hur som helst sätter jag nog en slant på att inget händer. (Ja något händer väl, men i varje fall inte jordens undergång :-))
S

Seaward sa...

Den linjen hade jag glömt sedan skolåren! (Om den ens ingick i undervisningen.)

Som mitt lilla tillägg visar förändras mindre än man kunde tro. Symboliken kvarstår med Jord och Eld - elementen som inte tål varandra utan bygger upp oerhörda inre spänningar som kräver att få bli urladdade (över någon eller något).

Svenske Ingemar Johansson hördes i mitt huvud just nu !!! Honom har jag inte granskat på bloggen.

En snabb titt och vad finner man? Solen i Jord (Jungfrun) och Månen i Jord (Oxen). Båda Ljusen i Jord - som i "undergångshoroskopet". Och så en oerhörd klump i Eld (Lejonet): förstärkt (Jupiter) tendens att kapa någons huvud (Draksvansen). Samma intensiva Eld som i undergångshoroskopet.

Därmed torde "behovet att få puckla på någon" vara bekräftat - att dessa himlar är i kramp pga inre spänning och behöver få ett utlopp av något slag.

Kusligt samtidigt. Tittade mästerboxarens ande förbi och bekräftade egenmäktighetssyndromet? Jag kan inte minnas när jag senast studerade Johanssons horoskop, definitivt inte sedan jag gick över till siderisk zodiak...

Anonym sa...

Ja, det var en lustig asscoiation med Ingo och jordens undergång... men kul att hitta honom på Astrotheme och därmed få hans ascendent! Jag bara tog en rövare, trodde väl aldrig att han skulle finnas där, men jag funderade på hur det kunde komma sig att du var så säker på månoxen. Samma födelsedag som jag och samma måne, men knappast några liknelser i övrigt :-)
S

Seaward sa...

Det var kusligt ska jag säga dig. Jag _nästan_ uppfattade det som en andenärvaro men utan att några ord kommunicerades. Bara som att något sade, ta en titt på mitt horoskop. Det gick på en tusendels sekund och jag bara "visste" att jag borde jämföra. Utlösande faktor var förstås den egna ordföljden, "puckla på" (boxning = pugilism).

Även om en människas undermedvetande minns allt så är Ingemar Johanssons fil i åldriga programmet ASTROLOG daterad december 2006, då jag senast köpte dator och kopierade över allt från gamla datorn. Filen är därför minst ett år äldre än upptäckten av den sideriska zodiaken och frågan blir då:

Är det undermedvetna så "smart" att det kan räkna om ett horoskop som jag någon gång observerat via tropisk zodiak? (Där förvisso Solen är Jord och en hetlevrad klump med Mars/Venus lever rullan i Lejonet men där parallellen till "jordens undergång" i även en Måne i Jord saknas).

Och om Johansson på Astrotheme - ja, utomlands hittar man de svenska superstjärnorna uppgifter, det är lustigt!

Vissa frågetecken för franska sajten dock. Där Astrodatabank korrekt anger Bob Marleys uppgifter med "X" för suspekta data, där har Astrotheme obekymrat lånat uppgiften (med klockslag) och presenterar den som vore den säker.

Anonym sa...

Jag kollade på Astrodatabank nyss, och tiden 8.20 stämmer med ascendenten på Astrotheme. (Men Göteborg har de fått till Taleborg!)

Det vore väl kul om det var Ingo själv som tittade förbi, och att han är så intresserad av astrologi också, i livstiden gav han väl knappast intryck av att vara varken särskilt intellektuell el andlig ;-)
S

Seaward sa...

Taleborg - den var rolig!
:-)

Någon gång, någonstans i "ockult" litteratur av något slag har jag läst att den levande jiva-atman (det vi egentligen är) kan aktivera "minnesspår" (metafor från fonografens dagar!) som ligger inbäddade som "holografiska mönster" i AKASHA, universums fina etersubstrat, från själar som gått vidare.

Kort och gott, apparitioner där anhöriga framträder under seans _kan_ vara PSYKOIDA (C-G Jungs tanke), produkter av den församlade spiritistiska gruppens egen förhöjda medvetandenärvaro! Fakta som förmedlas kan stämma men avsändaren är inte längre "Ingemar Johansson" (fyll i namn efter behag).

Jag har förstås ingen synpunkt på det här, har inte inspekterat "andevärlden" (eller möjligen akasha-substratet) med gudomligt upplyst förståelse!
:-)

Anonym sa...

Trams i kvadrat!