Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 17 september 2010

Rollspel görs från Luftelementet

Så Joaquin Phoenix underliga hopp från skådespelarbranschen till rap var bara ett storskaligt och uthålligt (två år) practical joke! Nyheten briserar i Aftonbladet (även DN, SvD) och följande kommentar är bara för de som besökt bloggen förut eller är förtrogna med astrologins begreppsapparat:

Phoenix har formgestaltningens Saturnus understödd av framgångens Jupiter. Och Tvillingarnas tecken är känt för att vara desinformationens mästare!


Hans är ett extremt ovanligt horoskop, jämförbart med Dalai Lamas om inte dess unika förmågor på Luftnivån också varit så infekterad av de degraderande Mars och Saturnus (Här kan man dock diskutera om inte naturligt onda Saturnus i själva verket gör mer gott än ont.)

Formplaneten Saturnus "uppe" i den mentala blå luften är så typiskt för en konceptartist! Det vi andra nere i den fysiska och Jord-dominerade verklighetens såg och lät oss luras av var bara en saturnisk Form som han valde att uttrycka via sitt första hus, via sin fysiska person.

Den artist som jag av alla bloggen hunnit snabbgranska kommer ihåg bäst av den tydligt intellektuella Luft-typen är inte Robbie Williams (som jag kallade ett "air head") utan Eddie Meduza! Där har vi en klar koppling till Phoenix i dragningen till det burdust aparta! (Inte minst rollen som Johnny Cash.)

Lars Vilks ointelligenta invandrarhat förbigår jag helst i tystnad, men även den himmelen är värd att inspektera som jämförelse. Luftslott kan byggas så att föreställningsvärldarna knappast alls stämmer med verkliga fakta, det är helt klart.

För dragningen mot avsiktligt bedrägeri, dvs en medveten version av "dissociation", se Månen i Vatten och Solen i Luft. Just den här kombinationen har faktiskt figurererat i samband med väldigt märkliga personer. 

Den vid tiden djupt duperade Sara Svensson som på pastor Helge Fossmos instiftan begick ett mord i en liten kristen församling, hade t.ex. Ljusen omkastade i dessa tecken. I det här inlägget stoppade jag in en liten bildkavalkad på fler med den kombinationen.

Vad gäller Phoenix egen kombination, Sol-Våg med Mån-Fisk, minns jag på rak hand inte något annat extraordinärt fall. Möjligen är Solen i Luft den som manipulerar snarare än faller offer för tolkningsproblemen just där känsla (Vatten) ska översättas till en mental idé (Luft).

Missa inte indikationerna på extremt hög intelligens: Solen mottar extra energi från såväl Jupiter som Mars. Vad beträffar att Solen bränner hela tre planeter som hamnat för nära, så är den indiska astrologins åsikt att detta skadar det yttre livet (han föddes t.ex. harmynt) medan planeternas "inre" kvaliteter alls inte tappar i kvalitet. 

Jag kan inte låta bli att tänka på att all denna intellektualitet som på den abstrakta nivån skapar figurerna (minns hans enormt övertygande gestaltning som mentalt efterbliven i Weather Girl mot Nicole Kidman) kommer till ett pris. Han saknar helt Eld och han slår mig också som en riktigt kall fisk, även bortsett från det faktum att han faktiskt har psyket (Månen) i Fiskarnas tecken, och därmed möter Luft/Vatten-konflikten en andra gång (Månens disponent Jupiter ligger i Luft).

Denna markanta "dissociation" är nu troligen inte bara avsiktligt dubbelspel (eller desinformation), om jag inte minns fel föddes han in i ren amerikansk white trash. Lillebrorsan knarkade ju ihjäl sig innan karriären knappt hunnit starta.

Se t.ex. disciplinproblemen hos "Hollywoods värstingbrud" Shannen Doherty (nämnda bildkollage). Eller, återigen, Eddie Meduzas totalt sönderslagna barndom. Likt Meduza saknar Joaquin Phoenix fullständigt kontakt med det stabiliserande Jordelementet. Här indikeras det enbart av en månnod och har dessutom skuffats in i 12e huset, det som har den allra klenaste kopplingen med världen utanför!

Man kommer inte mycket närmare en frisjäl som mot sin vilja (pga. återstående negativt karma) tvingats ta ännu en jordekropp. Kanske den sista. Fri som fågeln, hade varit nyckelordet här, om inte fixeringens princip legat i första egohuset.

*****

Tillägg. Det är ingen slump att Weather Girl var en så i alla avseenden lyckad svart komedi. Kidman har själv avsevärda mängder av den här djupa klyvningen i psyket som uppstår med Vatten och Luft i nyckelroller. Synergi under inspelningen med Phoenix! Se och jämför.



Kidman tycks i hög grad dragen till tragiska, olyckliga eller udda roller och här är det förstås hennes unika "emotionella intelligens" som spelar in. Månen, "fallen" i Skorpionen men stödd av båda de goda, Venus och Jupiter, och så svårmodets Saturnus på det! Alltunder att hon gör som Vågascendenter brukar: ler spelar harmonisk.

Luft och Vatten ger i det här fallet, tror jag, en närmast neurotiskt söndersliten människa även privat. Jag tycker man har anat så mycket via skvallerpressen. Hon är så egen att det bara lyser särling om henne.

Och åter: samma dragning mot kyla. Den enda placeringen i Eld är norra, hungrande månnoden Rahu, men den är inte någon genuin Eld. Tvärtom tycks den har förbannat hennes möjligheter att få barn (Väduren) fastän det lyckades till sist.

(Femte barnhuset lyder här under Saturnus men Saturnus ligger i sjätte huset för hälsa och bekrigas av Mars i tolfte för förluster eller misslyckanden. En indikation som för tankarna till hennes missfall under tiden med Tom Cruise.)

Inga kommentarer: