Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 24 april 2009

Eddie Meduza: rotlös i världen




Något om människan bakom artistnamnet Eddie Meduza klarnade för mig först år 2009 med SvD:s påa om en dokumentär, och en snabbkoll av svenska Wikipedia.

Här är det astrologiska typfallet av akut Jordbrist vilket, bortsett från att det kan motverka individens förmåga att stadga sig, rent logiskt öppnar för en överbetoning av de återstående tre elementen.

Det visar sig att hela Eddie Meduzas liv kan beskrivas som en stilstudie i den febriga
kreativitetens kombination av Eld och Luft! Och knappt något av självbevarelsedriftens Vatten. (Den enda placeringen i Vatten, ankaret Saturnus, är utomordentligt tveksam i Kräftans tecken, enligt astrologisk doktrin.)

Den intresserade kan studera etiketten "kreativitet" och få en aning om astrologins märkliga förmåga att illustrera det verkliga livet.

Till sist når studenten kanske den brytpunkt då han tvingas inse att det inte är jordelivet som är det verkliga, utan den gåtfulla övervåning där "partituret skrivs"! Meduzas liv nere i "jämmerdalen" var bara ett uttryck för att han föddes alltför fri för denna världen.


Meduzas trettio flyttningar före 14 - till följd av moderns omdömeslöshet i valet av män - slår med råge undertecknads gästande av dussinet skolklasser under sin uppväxt (dock inga separationer på föräldrarnas sida). Men min himmel visar samma fenomen med Jordbrist och såväl Sol som Måne (de absolut viktigaste himlakropparna) i det bevingade Luftelementet, fast i ombytta tecken jämfört med Meduzas horoskop.

Jag har i under årtionden samlat på mig åtskilliga fall som alla "hänger i luften" och där omkringflyttandet varit regeln snarare än stagant rotande sig i en miljö. Båda ytterligheterna har förstås sina positiva och negativa sidor.

Meduzas soltecken Tvillingarna representerar ju redan i sig den hemlöse vandraren, medan Månen - som starkt alluderar till modern - står i partnerskapets tecken Vågen. Här antyds därför att relationer (med början hos modern) skulle kunna förklara varför Solen i Tvillingarna representerar "hala män i rörelse".
Tvillingarnas härskare Merkurius (grekernas Hermes), är inte för inte den ständige resenären och kommunikatören - just som Meduzas gårdfarihandlande liv artade sig.

Men märk, det är absolut inget fel på en Sol eller Måne i Luft i sig - det är bristen på Jordelementet som är horoskopets särdrag och som tycks motsvara mannen Errol Norstedts, alias Eddie Meduza, säregna liv.

Ett födelseklockslag på Norstedt hade kunnat ge ökad precision, men huvudmotivet tycks ändå givet: jordbristen ledde till frihet i anden (och därmed kanske ett fritt utlopp även för hans mer grovhuggna och oborstade alter egon).

Det vore intressant att finna ut om andra födda samma datum också sett en ovanligt stor del "rörlighet" i sina liv. Astrologiskt sett borde detta motiv ha varit markant, på ett eller annat sätt.


_____

Not. Den astrologiskt bevandrade vet att även en stark överbetoning på tecken i den rörliga kvaliteten kan ta sig likartade uttryck med de födslar som inträffar under en våldsam överbetoning av den positiva polariteten (Eld & Vatten).

3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant - här får man nya perspektiv på sina gamla idoler... Errols exakta födelsetimma är, tror jag, okänd..

Seaward sa...

Ja, den ursprungliga (sideriska) zodiaken återställer tecknens ursprungliga symbolik och lyfter fram "typen" inom oss.

I Meduza-inläggets avslutande not nämner jag "den rörliga kvaliteten", vilken jag noterar i ett färskt inlägg om Mikael Persbrandt.

Den "överrörliga" människan är svårt att nagla fast, här idag och plötsligt borta i morgon. Jämför motsatsen, den "fixerade" människan, t.ex. Cissi Elwin - numera chef på tidningen Chef (fixerad eller fast position om något!)

Anonym sa...

Errol Norstedt! Var en elegant ifrån vidderna som misstolkades hela sitt liv. Han lade hela mänskligheten på bordet för allmän beskådning, etablissimanget klarade inte detta, han blev en outsider som alla var intresserade och nyfikna på men livrädda att förknippas med. Men i mångt och mycket en klippa att luta sig mot....