Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 5 januari 2011

Persbrandts näriga horoskop

Vi blir hjärntvättade av överflödet av information. Allt levereras som styckvist flimmer för de ytliga sinnena och de flesta orkar inte hålla så många tilldragelser i huvudet att några mönster framgår. Vi konsumerar sån här text för att vi är fullständigt tomma och för att vi slutat bry oss om något. Vi är levande döda.

Och de som verkligen vinnlägger sig hamnar lätt snett och slutar som bisarra konspirationsteoretiker som ser sammanhang där inga finns. Undertecknad, som fascineras av omen och händelsers symboliska valörer (att psykoanalysera en flygplanskrasch!), tar regelbundna timeouts för att gnugga sig i ögonen. Jag raderar faktiskt ett färdigskrivet inlägg då och då när jag ser att det hamnat helt på drift...

Men i fallet Mikael Persbrandt tror jag inte mitt intryck är felaktigt, särskilt inte som hans horoskop säger samma sak som det ögat kan se. Är det månne förskottet på Hollywood-pengar han använt till att köpa in sig som delägare i ett norskt hälsopillersföretag, vars huvudnummer saknar all medicinsk verkan? Åtminstone nämns inga hälsoeffekter i någon av de vetenskapliga studier som gjorts på algen i fråga (AB).

Minns någon hur Persbrandt bryskt bröt upp från Sverige och lämnade ett helt team kollegor mitt under pågående teatersäsong? Utlandet, större möjligheter och större pengar lockade mer än någon som helst solidaritet med sitt pågående evenemang.



Det är frestande att föreställa sig Persbrandt med Månen i Skorpionen - som jag gjorde i det förra inlägget om honom. (Den här texten, ett år senare, kommer att upprepa vissa iakttagelser.) 

Men...sinnelagets indikator går över till Skytten redan klockan åtta på morgonen. Med tanke på hur tydligt Skytten fungerat som indikation på "utlandet" eller "fortsatt utforskning" hos flera svenska kvinnor och män som satsat på och lyckats expandera bortom Sveriges gränser, har jag börjat överväga om inte Persbrandts sinnelag i själva verket är av den flyktiga och obeständiga Eldens typ snarare än Mån-Skorpionens djupa och självbegrundande typ.

Man kunde tycka att det borde vara en enkel sak att skilja introverta och ruvande Skorpion-Vatten från Eldens joviala och extroverta natur, men utöver månplaceringen har även övriga horoskopet sina problem och motsättningar vilka "skymmer inblicken" och gör det svårare att identifiera vilka planeter som gör vad. Minns att Solen är det agerande dagjaget, och att även Saturnus har mycket med självkontroll att göra och att avsiktligt konstruera en uppvisad publik yta. En del är experter på att dölja sin Måne, sitt sanna sentiment.

Man får använda händelser ur verkliga livet för att komma de planetära influenserna på spåren. Hur man kan överge en hel trupp (och teaterpubliken som köpt biljetter i förväg) mitt under pågående säsong för att utlandet hägrar, blir åtskilligt tydligare om Persbrandt har Månen i Skytten, bland de simplare människorna ett tecken på en oansvarig lycksökare. Detta skulle också göra det rådande storkorset i förändringens kvalitet Sattva extremt kopplad till hans eget psyke. Hans OMBYTLIGHET får konsekvenser för andra. 

Jag är medveten om mitt eget storkors i Sattva med Månen på en av korsarmarna innebär ett evigt ändrande av färgsättning på planetaspekterna med mera. Bloggen är i ständig förändring och avslöjar bloggarens ständigt pågående försök att greppa den nya värld som öppnade sig med den sideriska zodiaken och hur man ska förstå de indiska aspekterna. Men bloggaren har också Saturnus - ankaret - i opposition till Månen och tur är väl det! 

I Persbrandts fall saknar hans psykindikator helt stabilitet - om Månen ligger i Skytten. Istället blir Jupiter dess disponent och placerad i Vatten gör det Persbrandt till en extremt instabil känslomänniska: Mån-Eld baserad på Vatten - dramatisk, ombytlig. Låter inte det som en passande grund för en skådespelare? Det kan ha varit en flyktig och föränderlig eld-Måne som bäst förklarade hans år som buse i pressen - det personliga är så rör(l)igt att dess oformlighet läckte ut i offentliga livet. Ett klockslag och ascendent skulle verkligen skingra många frågetecken här.

Det som gör att Persbrandt faktiskt kunnat hålla ihop, trots de extrema upplösningstendenserna via Sattva, ligger i att Saturnus arbetar på en annan nivå: hemma i Stenbocken finns en extremt äregirig natur som är skriande medveten om sin plats i hackordningen, var någonstans på världsbergets klättring han befinner sig. Den här objektiva medvetenheten om sig själv (kalla det gärna tillgjordhetens freudianska överjag) har ett stadigt grepp om initiativtagaren Mars som står i partnerskapens och de kontraktsbundna alliansernas tecken Vågen.

Eftersom Saturnus är en egenmäktig tyrann är det inte svårt att förstå vad det här betyder. Vi såg planeterna uttrycka sig när han smet från teaterscenen mitt under pågående säsong: När möjligheten ger sig för stengeten att klättra lite högre uppför statusstegen, då förvandlas Mars i Vågen genast till "olycka i alliansen" - svikaren Persbrandt som tar sin egen karriärklättring till nästa nivå och lämnar sol & vårade samarbetspartners bakom sig. Själv med Mars i Vågen har jag haft svårt att förplikta mig för allianser i livet, men Persbrandts himmel är något alldeles extra.

Det är också den här formalistiska Saturnus grepp om passionerade Mars som gör att han låter så tillgjord och falsk när han står och låtsas blöda för fattiga och svältande i Röda kors-reklamen (tror jag det var). Det lät så affekterat att jag blev kräksjuk (det skrev jag om förra året, minns jag).

Det här är också en svaghet med Skytten, och därmed också ett argument för en födelse en bit in på dygnet. Skytten, i sina lägsta utvecklingsstadier, beskrevs av astrologen och människokännaren Charles Carter som den typiska "tipsaren" nere vid galoppbanans stallar, en självutnämnd allvetare som kommer med goda råd i tid och otid, inte sällan en uppblåst bombast som i själva verket ingenting vet utan bara förställer sig. Och så kommer det sig att Persbrandt nu i reklamen "tror" algmedicinen fungerar som han redan köpt in sig som delägare i!

Kombinera nu Saturnus kontroll av passionerna och den här chanstagande lycksökaren. Nej, jag skulle inte köpa en begagnad bil av en människa där rösten inte kommer från magtrakten utan på något sätt ihåligt formulerar ett förfalskat och spelat sentiment.

*****

Man får dock inte tappa bort sig i funderingar över den personliga, reflektiva sidan (vare sig Skorpion eller Skytt). Dock är soltecknet Jungfrun. Bloggen har påmint om att det här dunkelt förstådda tecknet (jämfört med t.ex. Skorpionens "ökända" koppling till sexualitet, trofasthet/långsint hat, med mera), och pekat ut att motsatta Fiskarna påminner om Jungfruns grundläggande egenskaper. 

Fiskarna är altruistisk, nästan korkat osjälvisk - och därmed något av en martyr som gnäller och beklagar sig när den då och då kommer till insikt om att den bara ger ut och aldrig får något igen. Fiskarna symboliserar "världsliga förluster". Och vem är då den ständigt självmedvetna och näriga som inget hellre vill än göra vinst på sina händers arbete ute på åkern om inte arbetaren Jungfrun! 

När det här tecknet spårar ur kan de mest pekuniära och småaktiga människor ta form. Jungfrun symboliserar profittänkandet, viljan att kapitalisera på arbete. Det är ingen slump att statsminister Reinfeldt, med Jungfrun stigande i öster sjunger egenföretagandets lov. På den Stora Marknaden skall (jag upprepar: skall!) ALLA vara flitiga arbetare och bearbeta sin egen lilla åkerlott.

Reinfeldts Jungfru-perspektiv på livet måste därmed bli till ett helvete för alla i Fiskarnas tecken, tecknet som indikerar långtidssjuka, samhällets olycksbarn, eller gudomligt rena och högt utvecklade själar som redan sett igenom själviskhetens och egennyttans sataniska villa! 

Vi har i Sverige således sett de här två oppositionella principerna utspela sig genom den sjukvårdsreform Reinfeldt genomfört, helt i linje med sitt juvenila patologiserande om ett sovande svenskt folk man måste rycka mattan under fötterna på genom att dra ner på trygghetsnäten tills de når 1800-talets fattigstugenivå. 

Detta är, tyvärr, essensen av Jungfruns arketyp - i dess sämsta tagning ska tilläggas. När symbolen visar sin mörka sida är den iskall, känner inget medlidande med dem som inte är lika flink och flitig som den själv. Den levererar stickiga och elaka repliker, ser ner på andra och kritiserar nästan allt. Det är jordbundna Merkurius som exercerar sin förmåga till intellektuell DISKRIMINERING eller urskillning. I dessa fall saknas stöd från de gudar som skulle kunna knyta ihop säcken och underordna kritiken i en större, konstruktiv helhetsbild. Jungfrun och Tvillingarna - båda merkuriska - är zodiaken kritiker, att skilja från Vattenelementets allmänna lamentationer.)

Det är något sorgligt över Jungfruns symbol eftersom den ofta mitt i sin egen förträfflighet  saknar sagda helhetsblick. Dess förnumstigheter framstår som en mentalt förkrympt syn på livet för dem som tagit två steg bakåt och fångat in en större bild än den som det jordbundna merkuriska intellektet i Jungfrun bestämt sig att stanna inom. I Jungfrun odlar själen framgångsrikt myten om "det empiriskt verifierbara" som enda bas för sitt tänkande och handlande. Den som blivit tillvand att alltid jobba på åkerfältet tappar lätt förståelse för att det existerar abstrakta världar som på sin nivå är lika verkliga.

Månen i Jungfrun dök upp lite väl ofta när jag tog ett stickprov på knappa tjoget tyska nazister från Andra världskriget och det är naturligtvis sagda inbilska självgodhet (vi, de rena och överlägsna) som förklarar den saken, och att Mån-Jungfrun redan börjat dominera i de återkommande stickproven på främlingsfientliga människor.

Jungfruns kända koppling till hälsa och välmående rimmar också väl med nazismens vilja att utrota "underlägsna" kropps- eller hälsotillstånd (Fiskarna, samhällets förlorare). Och uppenbarligen är Persbrandt också dragen till hälso- och pillerindustrin!

*****

Men det finns förmildrande omständigheter här, även om han är en snål och girig typ (pengarnas Venus i sitt "fall", i sitt klenaste läge i Vågen). Och den omständigheten ligger i en generell placering han delar med en hel årgång: Jupiter i härskarläge i Fiskarna.

Här är faktiskt en puff för Jungfruns motsats, någonstans klappar hans hjärta ändå för de fattiga barn han anmodat svenskarna att hjälpa i reklamen. Kanhända hakar jag bara upp mig på att han låter så uppblåst och överdriven - som en tom Skytt/sanningssägare när han försöker STYRA reklammottagarens känslor mot att ömma för den goda saken.

Det finns dock ett problem med den här Jupiter i Fiskarna, och det är att Jupiter också representerar rikedom eller lätta pengar. Även om den beskriver expanderad sensitivitet i frågor rörande samhällets/världens olycksbarn, fyller en planet flera funktioner och det är ingen tvekan om att Jupiter (lätta pengar) stimulerar den bedrövligt näriga sida i Persbrandts horoskop.

Jupiter i opposition till en fallen Venus visar att han vill åt pengar i detta liv, och när den sidan betonas så tydligt som via profitlystnadens Jungfru, då är frågan om Jungfrun ens har lust att jobba hederligt på fältet för sin skörd. Tänk om man kan få in samma vinster genom att bra öppna munnen och prata om de nödlidande, de som bor på andra sidan, i Fiskarnas tecken? 

Jag vidhåller: Persbrandts horoskop kan vara ett "blueprint" för en extrem hycklare. Det finns anlag till gott i horoskopet, men framför allt är det en oerhört självisk människa som tecknas här. Den hypotetiska Månen i Skytten vilar på Jupiter-Fiskarna och tyder på att han, faktiskt, har möjligheter till universell framgång (apropå kommande Tolkien-filmen), och som skådespelaromen fungerar symboliken väl: framgång (Jupiter) genom att lyfta bort det egna jaget (Fiskarna saknar centrum) och inte tillfälliga poser eller roller och via Mån-Skytten (Eld) dramatisera och agera ut. 

Samtidigt finns delar i horoskop som verkar för en slipad, kall och exakt gestaltning: Saturnus håller i passionerade Mars (troligen så repressivt att det här är hans "unga" alkoholmissbruk ska placeras, om inte i "eldvattenkombinationen" kopplad till en Mån-Skytt). 

Solen med en fallen Venus i Jungfrun är effeminerande, och tyder på en aktiv livsväg i konstens tecken, att använda sin egen rörliga kropp för konsten. Jag har roat mig med att titta på utvikningsbrudars horoskop, numera kallade glamourmodeller. Faktiskt såg jag en liten trend just i den fallna Venus i Jungfrun. Kvinnor som instrumentaliserar sina egna kroppar, själar som profiterar på sitt åkerfält. (Gruppen glamourmodeller var dock alldeles för liten för att göra något inlägg om.)

Jungfrun bör - naturligtvis! - också figurera starkt bland dem som arbetar med hälsovårdsprodukter, apotekare, och så vidare. Ja, troligen gärna en kombination av Jungfru och Fiskarna, för att aktivera hela tematiken som kontrasterar "dåligt och sjukt" med "bra och friskt".

*****

Låt oss se en gång till på statsminister Reinfeldts horoskop som bara ser en nytta med människor om de arbetar. (Nazismens paroll i arbetslägren: "Arbeit Macht Frei" - det är arbete som gör er fria, dvs. kommer att ta era liv.) Var befinner sig Merkurius, härskaren till hans flitiga och "normala" Jungfruascendent? Jo, i Fiskarnas 12e hus för slutna institutioner, arbetsläger, sjukdom och ofärdighet! Vilken ångest för den "flinka" Merkurius att i det omedvetna står i kontakt med "världsligt misslyckande" eller "ofärdighet i världen".

Jag har tidigare (försynt hoppas jag) påpekat att statsministerfamiljen har ett svårt astmatiskt barn i sitt eget hem. Detta var troligen Ödets sätt att påminna statsministern om att våga öppna sig för det skamliga tolfte huset med dess omen om världslig oförmåga.

Istället genomdriver han reformer mot allt "suboptimalt" i Sverige (sjuka = smitare) som direkt för tankarna till nazismen i Tyskland. Rädslan för det egna mörkret var tydligen för stor och statsministerns hela vision är ett uttryck för hans patologiserande. "Det sovande folket" symboliserar honom själv, i hans relation till bortträngt material i det egna omedvetna. Han spelar bara barnets klassiska "blame game" och projicerar saker och ting på andra.

Persbrandt kan mycket väl även han tillhöra en stor grupp reinkarnerade tyskar som nu i flock återvänt till jorden och valt Sverige då landets grundton (i andevärlden) påminner mycket om Tyskland.

Låt oss förstå mer än dessa själar själva förmår: de arbetar för närvarande på att återvinna en rimlig nivå av humanitet. Persbrandt försöker verkligen bli "människa" (Mensch, en human varelse) genom reklamen för sjuka och fattiga, även om det är uppenbart att närigheten är den dominant tendens i hans horoskop.

Reinfeldt är jag mer tveksam över. Att ha ascendenthärskaren i 12e huset sägs omvittna en själ i djup förnekelse!

Inga kommentarer: