Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 11 januari 2011

(S)-kandidaten med mylla och intellekt

En inte helt ointressant kandidat till ledarskapet för socialdemokratin har tagit till orda i AB, IT-entreprenören Charlie Hansson, 30.

Att det är Vågens sublima rättvisepatos som talar märker man snart, men lika tydligt är revisorsmentalitetens inflytande. Den kommer från viss baktunghet i Jordelementet. Den senare sidan framgår av den inte helt oviktiga titeln på programförklaringen: Affärsplan S.

Många goda ting - men var är Elden?
En soluppgångsfödelse skulle kunna kompensera.

Det kan ha slagit någon läsare av den här bloggen att den inte vilar särskilt stadigt på jorden. Tvärtom verkar det sideriska siktet monterat en bra bit ovanför månen i dess omloppsbana runt jorden. 

Detta är korrekt. Det finns inget i den här bloggens politiserande astroanalyser som har någon som helst potential att förverkligas på åtminstone på 3-400 år ännu. Den stora Kraschen för mänskligheten ligger ännu framtiden och hela den ålderdomliga platonska grundfilosofi som löst nyttjas här kan inte komma ifråga förrän det kapitalistiska systemet helt brutit samman och mänskligheten börjat arbeta utifrån högre och noblare målsättningar. Det kommer hon aldrig att göra frivilligt, därför den Stora Kraschens nödvändighet.

Men för arbetet dessförinnan - att hålla mänskliga värderingar vid liv i en totalt penningdriven verklighet - verkar Charlie Hansson ha rätt kosmiska förutsättningar. Jag skulle vilja säga att av de grovt räknat tre sorters Vågar som kan födas, Sol-Vågen med sin härskare Venus hemma i egna tecknet, saggande i sitt "fall" i tecknet innan eller ett steg framför Solen och "skadad" i Skorpionen, är Charlie Hanssons "fallna" Venus i jordnära Jungfrun den mest realistiska typen. 

Solen i Vågen indikerar social harmoni och Vågen vet bättre än någon annan när politiska beslut är orättfärdiga. Inte för inte står Saturnus den stränga! - "upphöjd" i Vågen som emblem för mänsklighetens insikt om att det existerar ett objektivt rätt och fel. Tvärtom vad förfallna och gudlösa värderelativister i de sekulära samhällena tror. Deras eget rättsväsen är pinsamt nog en påminnelse om att västerlandet föddes med djupare insikter i tillvaron än vi har nu, några sekel in i materialismens mörker. 

Bemärk hur effektivt det västerländska marknadsstyrda samhället tysta ner de stora Nobelpristagarna i fysik som under 1900-talet påpekade om att materialismen inte är en giltig grund, att världen tycks andlig till sin natur. Nu har dessa mästare, Schrödinger, Heisenberg och allt vad de hette, dött ut. Chansen väst gavs tappades bort. Vi får vänta tills något Nytt händer för att revidera den genant inskränkta verklighetsbild som placerar Ekonomin i centrum.

Varför är då födslar i Vågen som baktungt lutar mot Jungfrun bra? Av en del inlägg kunde man nästan tro motsatsen. Engångsläsare vet inte att bloggen genom systematiska studier har karvat fram en ålderdomliga och nästan glömda sidor av Jungfrun - en del inte vackra att skåda: invandrarfientlighet och snålt satta och rätt egennyttiga och föga idealistiska sidor.

Se t.ex. statminister Reinfeldts Jungfru som personatecken ("ascendent") och hans infantila fixering vid enbart nit, flit och inkomst - var finns kulturen i den människan? Jungfrun kan faktiskt bli rent föraktfull till de svaga eller överdriva gränsen mellan "duglig" och "oduglig" vilket är just vad statsministern sysslar med som det dolda och mäktiga Kapitalets nickedocka. 

(Ett annat uttryck för sagda problem är Mån-Jungfruns synbara överrepresentation i horoskop för människor med främlingsfientliga åsikter samt tyska naziledare.)

Men just Jungfruns uppenbart vinstorienterade natur (om än småsnåla revisorsmentalitet) är uppenbarligen ett språk som svenska folket förstår. 

*****

Så hur står sig då Hansson som en som skulle kunna vrida maktens spira ur händerna på Reinfeldt? Den senare har uppenbarligen fallit igenom totalt i sin besatthet att montera ner det goda samhället?

Det här ser riktigt bra ut, fastän jag i ett annat sammanhang kanske gjort en poäng av att filosofins planet är skadad ("detriment") i tecknet för den vinstorienterade arbetaren på fältet. Det är inte tu tal om att det i första hand är pengar Charlie Hansson gillar, både rikedomens Jupiter och pengarnas Venus - båda klent placerade - i Jungfrun. Notera dock hur de "belägrar" och bäddar in (oskadliggör) den stränga slavdrivaren Saturnus mellan sig.

Och soltecknet Vågen är därtill en solidarisk och rättvisetörstande symbol. Det är i gränslandet mellan de två hela zodiaken är "upphängd". Zodiaken tycks visserligen starta i Väduren - och tal om Väduren som "pionjär", "våghalsig" m.m., gör den tanken naturlig. 

Men, men på goda grunder kan man tänka sig att den ursprungliga zodiaken tekniskt etablerades med fokus på stjärnan Spica i sideriska Jungfruns 30e grad. En annan kandidat på nästan exakta samma fläck av himmelen är Arcturus ännu något närmare den gräns som definierats som 0° Vågen i den vediska astrologin och dess dominanta skola i frågan var gränserna mellan zodiaktecknen går (Lahiri ayanamsa). 

Frågan är inte trivial, det handlar om mot vilken FIXERAD REFERENS man gör sina observationer. Vetenskapsmän förstår vad det här handlar om. Det går inte att, som en försoffad västerländsk värderelativist, ha åsikter hit och dit utan någon som helst norm. Och vilka normer, logoi (rationella skäl) eller idéer vi är utrustade med från det att vi inkarnerar som människor - det är vad astrologin studerar!

Arcturus är dessutom en ockult stjärna av intresse. Synske amerikanen Edgar Cayce (1877-1945) pekade i trance ut Arcturus som den plats där en andesjäl definitivt lämnar kretsloppet i vårt solsystem! (Vi återföds inte enbart på jorden utan på samtliga planeter i vårt system - fast naturligtvis på andra existensplan och med andra upplevelsedimensioner än på planeten Jorden.)
 
Där den vediska astrologin lagt slutet på Jungfrun och början på Vågen ligger då symboliskt också "gränsen" mellan Jungfruns flit och ibland besvärande egennytta och inskränkta profittänkande och det högre budet från Vågen (budet från Luften, från anden), att också se till sin nästa!

Allt detta framkommer helt tydligt i Hanssons programförklaring. Han talar det språk som Världssjälen ingöt i honom vid födelsen. (Det går att bli omprogrammerad senare i livet genom omvändelser och få en ny själ inympad, men låt oss inte göra det för komplicerat här!)

Jag gillar speciellt det faktum att Hansson har en ömsesidig reception mellan Vågens och Jungfruns härskare vilka stärker banden mellan Luft och Jord, teori och praktik. Vågens herre Venus har gått till Jungfrun och Jungfruns analytiska Merkurius har gått fram till Vågen. 

Det annars så snusförnuftiga och kritiska intellektet har här antenner för Vågens sanningar om att människorna egentligen var ämnade att älska varandra - även i praktiken, genom att dela materiella förnödenheter - medan Venus sjunker ner ("faller") och kommer att befatta sig med kärlek visad genom sättet att hantera pengar och vinster. 

Det här horoskopet beskriver en perfekt synergi mellan två element som är naturligt besläktade med varandra, en synergi som stärker förnuftigheten. Jag har satt etiketten "rationalism" för denna förnuftssträvan, väl medveten om att dagens rationalism är ett hån mot Platon, som visste att det är från stjärnorna vi får vår högre medvetenhet, den som kan tänka längre än bara på oss själva.

Men ett steg i taget. Mänskligheten är just nu inne i den mörkaste av alla tider enligt ålderdomliga sätt att räkna tiden. Hade det inte varit den uppseglade haussen om Maya-folkets påstådda 2012-problematik hade man kunnat peka på många andra traditioner som också ser en Ändens tid, låt var kanske inte just nu.

Å andra sidan ska man inte underskatta det kollektivt omedvetna - en verksam kraft på nivå med både himmel och jord enligt de gamla kineserna som sett och förstått mer av Naturen än dagens västerlänningar kanske kommer att hinna under den tid som återstår under det Marknadskapitalistiska Paradigmet.

För vem tror ni vågar visa sig som den skitstövel han kanske var, när naturkatastroferna sveper över hela världen? I det scenariot tvingas Reinfeldt och hans Dolda Bidragsgivare ansluta sig till planeten Jorden istället för den privata lyxkryssning de för närvarande tror Livet handlar om.

*****

Tillägg. Ännu ett inlägg där siffermagin efter trycket på "Publicera"-knappen visar sig intressant. Tidpunkten här under är 18.01 - jag har inte suttit och väntat på den tiden eller förfalskat tiden!

1 + 8 + 1 = 10 eller 1. Ett intressant numerologiskt omen, och numerologi är naturligtvis en integral del av astrologin, även om den här bloggen inte talar den "dialekten".


Inga kommentarer: