Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 20 januari 2011

Acne skriven i stjärnorna?

"Acne-historien" fick ett lyckligt slut, berättar AB. Tjejen som ratades av en ytlig arbetsgivare på en yogaklubb (horoskopet här) fick massiv uppbackning efter nyheten och jobberbjudanden från flera håll!

Det är meningslöst att ställa horoskop för enbart födelsedagen (utan klockslag) och det är hälsoproblem man vill söka lära sig något om. Men eftersom 21-åringen nu blev lite av en femtonminuterscelebritet bara genom acne, tänkte jag det kunde vara värt några minuter att rita upp horoskopet. För här har vi faktiskt en generell detalj som kanske har med hennes problem att göra.


Det allra första inlägget jag skrev om Isabella Löwengrip (nu raderat) kommenterade hennes berättelse om sina problem med acne. Jag noterade där att Mars i Skorpionen opponerade sig mot Månen i Oxen. Jag tolkade det som dåligt eller förorenat blod, inte minst för att Oxe och Skorpion bildar den "sataniska axeln" som har med ett liv i frosseri att göra. Mars som både blod och olycka i attack mot Månen, symbol för vätskor i största allmänhet.

Faktiskt upprepar sig symboliken även på denna himmel, men med den lilla förskjutningen att Månen passerat Oxen och nått Tvillingarna. Men enligt indisk astrologi kastar Mars sitt "långa onda öga" mot tecknet 210 grader framför sig - Månen träffas av irritationens planet i det här horoskopet också!

Dessutom utlöser aspekten den akuta dissociationen eller ömsesidiga bortstötningen mellan Luft och Vatten. Här är det en attack från rent instinktiva Skorpionen som skapar giftiga "störningar" i den mentala, tänkande och pratande Tvillingarna. Kvinnans acne tycks närapå inskriven som en "trigger", som utlöser mental obalans hos dem som saknar kontakt med sitt inre! Vilket underbetyg för yogalärarinnan, vars hela affärsverksamhet väl gick ut på att nå den inre stabilitet att omvärldens kastvindar inte längre påverkar själen!

Jag har inte erfarenhet nog att bedöma om också fullmånen mellan Eld och Luft spelar in i fall av svår acne. Det här är inte mina hemmamarker, mest intresserad av astrologin som ur psykologiskt perspektiv som jag är.

Men oppositionen mellan Sol och Måne är inte helt enkel att begripa sig på. För det här är mer än bara en vanlig fullmåne, som ofta tar saker till extremlägen - minns t.ex. Tim Kretschmers massmord under en fullmåne som direkt påverkade hans egen "krutdurk" av Sol, Måne och Mars i Vågen. Fullmånen så att säga bröt upp den anhopning av socialt utanförskap planetklumpen i Vågen representerade. Andra fullmånar är långt ifrån lika dramatiska, och "acne-fallet" är väl exempel på detta. Men något händer!

Vad som gör den här medfödda fullmånen så underlig är att man på Sol-Skyttens sida hittar motsatstecknet Tvillingarnas härskare Merkurius. Och på Mån-Tvillingarnas sida hittar man Skyttens härskare Jupiter! Båda planeterna anses alltså skadade eller i "detriment". Skaderesonemanget finns inte i indisk astrologi, där man istället ser en ömsesidig reception mellan två härskare på visit hos den andre. Förhållandet sägs stärka båda tecknens/husens affärer. 

Att detta inte är en allmän regel utan måste bedömas från fall till fall, har bloggen tydligt visat. Här är emellertid Eld och Luft två element som samarbetar bra och kvinnan är faktiskt oerhört vacker. Jag tänker direkt på Elin Nordegrens horoskop, nästan exakt tio år tidigare där man hittar samma Mån-Tvilling i opposition till Solen i Skytten. Men utan Skorpionens giftiga sting mot Månen.

En annan möjlig problemkälla är att Solen - människan i sin dagaktiva och officiella strålglans - kombineras med Solens fiende Saturnus på denna himmel. Och Saturnus representerar kroppens yttergränser och därmed hyn, åtminstone i västerländsk tradition. Astrologen Charles Carter noterade t.ex. Saturnus ständiga inblandning i horoskop för människor som blivit brännskadade. 

I vedisk astrologi är emellertid Ketu explicit hudproblemens signifikator! Se denna snabböversikt på engelska. En bra påminnelse om att den som blandar system snart har rört till det för sig fullständigt. 

Själv Mån-Tvilling kan jag tyvärr inte låta bli att sitta på alla stolar och prova alla synvinklar, som en förberedelse att komma till ett beslut. Det är därför tecknen som tillhör kvaliteten Sattva, Skytten, Tvillingarna, Fiskarna och i viss mån Jungfrun är förutsättningslösa i sitt tänkande. 

(Jungfrun är det enda av de sattviska tecknen som inte är dubbelt. När tillvaron sjunkit så lågt som ner till Jordelementet finns inte längre två vägar att välja mellan! Den konkreta verkligheten är en. Jag skulle tro att det är därför Jungfrun inte är ett dualt tecken som de andra tre i den här gruppen.)

Hur fungerar då södra månnoden (Ketu) i horoskopet? Utan födelsetid är det omöjligt att säga. Som IDÉ betraktad är hudåkommans signifikator i Kräftan, hudfuktighetens tecken. Ketus disponent är därmed Månen, vilken vi redan sett vara inblandad i dels en opposition från den starkt uttorkande Solen och dels en "invärtes" attack från blodplaneten Mars. 

Ayurvedisk medicin, länkad till den vediska astrologin, är emellertid ett gigantiskt område och jag vågar inte drista mig att säga något mer här. Uppenbarligen pekar stjärnorna i rätt eller snarare fel riktning. Den ayurvediska medicinen har förstås också kurer för att neutralisera effekterna av felaktig kost och liknande. Alla kroppar ska inte ha samma föda!

I Sverige, de enfaldiga människornas land, verkar striden alltid stå mellan en diet eller en annan. Svart eller vitt. "Alternativmedicin" mot "skolmedicinen (etablissemanget)". Det är typiskt ett intellektuellt u-land att ha så lite tankegods att välja mellan att allt låter som barnens kivande i sandlådan.

Jag minns en memorabel bok jag läste runt 20 om att ryska kliniker (innan öst/väst-spänningen släppte) behandlade barn med svåra eksem med hypnos. Det visade sig att en posthypnotisk suggestion ibland kunde släppa, och då kom eksemen åter. Men det var bara att upprepa kommandot till den bångstyriga själen att sluta larva sig och sluta skicka signaler via den somatiska verklighetsnivån.

I det självutnämnt upplysta Sverige finns inte den metoden ens på kartan! Varför inte? För att vi är ett av jordens mest fundamentalistiska folk. Vi vet visserligen att "folk förr" trodde på själen, men för vår egen del lever sekulärt, en speciell slags myt som går ut på att allt annat än det vi själva råkar tro på är villfarelse. Det leder till förnekelse av nästan allting! Och gott om tillfällen för psykets undermedvetna att revoltera i olika slags störningar. Vår sekulära kultur producerar faktiskt sjuka människor som få andra kulturer - en rätt förskräckande insikt, egentligen.

Inga kommentarer: