Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 7 februari 2009

Konst, självterapi eller bara omdömeslöshet?

När Aftonbladet gillande noterade konststudenten Anna Odells fabricerade psykos gjordes jämförelsen med Vilks mentalitet då han sökte och lyckades trakassera en hel religion med sin muslimska rondellhund (och med rätta fick en "dödsfatwa" hängande över sitt huvud).

Mer primitiva själar har nätt och jämt lyckats förvärva förmågan att formulera sin egen idé, och det är därför man får dessa fullständigt barocka tilltag som försöker passera som "konst" eller "social kommentar".

För astrologer är dysfunktionella individer kalasmat. Aldrig lyser astrologins principer fram så tydligt på himlen som i samband med de påtagligt aparta. Det här vet alla som ägnat ämnet ett förbehållslöst studium.

En rent visuell likhet mellan Odells och Vilks födelsehoroskop syns vid färgläggning av de fyra elementens respektive betoning. De är båda klassiska exempel på de utagerande och kreativa typerna.

(Här den indiska rutformen och planeternas placering i tecknen enligt astronomiskt korrekt - siderisk - metod.)


Den ostoppbara driften att uttrycka sig och skapa saker kommer när ELD och LUFT tydligt dominerar. Elementen låter sig väl blandas och blir till hetluft. Med dominans menas att merparten planeter, eller åtminstone "psykologiska nyckelplaneter" som t.ex. Månen, ockuperar Eld- eller Lufttecken.


För psykologisk sans och omdöme är Månen (sinnelaget) viktig, men här visar sig nu mordhotade Vilks ha precis vad man kunde räkna med: psykets Måne i opposition med krigshetsaren Mars. Mannen verkar ha en dödsdrift! Odell har istället ett psyke av ett förhärdat och föga empatiskt slag: känslolivets Måne påverkas - åter via opposition - av den kylslagna och objektifierande Saturnus.

För båda utspelar sig alltså dramat på den Rationella Själens Eld/Luft-nivå vilket indikerar människor som "lever uppe i det blå". Det är därför Odell inte har fått någon sympati från "vettiga" människor i Sverige - "det rimliga landet".

Å andra sidan har Vilks antireligiositet försvarats av många svenskar som trodde det handlade om ett fräckt slag för "yttrandefriheten". Istället är det omvärlden som visat Vilks exakt hur problematisk hans själsförfattning är - just så ohållbar som hans Mån/Mars-störning indikerar. Den som inte förmår se den större bilden bortom den väldigt lilla frågan om yttrandefrihet, bör nog ta en grundkurs i minimivillkoren för världsmedborgarskap.


Odells Mån- och Saturnusopposition stavar i sig inte till jordens undergång och uppvarvad blindhet på det sätt vi ser hos Vilks kombination av Månen och Mars. Men Odell har haft oturen att få ytterligare en Eld/Luft-opposition där Mars ingår.

Och den här gången understryks definitivt samma typ av mental störning som Vilks lider av. Här är det intellektuella Merkurius som hamnar i opposition med våldsverkaren Mars.


En störd Merkurius, vet alla som kan en del astrologi, symboliserar inte, som brukligt är, kommunikation utan desinformation. Den problematiska merkuriern är den klassiska ohederliga bilhandlaren.

Merkurius och Mars i strid blir därmed inget annat än en blåljugande lögnare eller, om vi ska vara välvilliga, någon som krånglar till sitt budskap så till den milda grad att avsikten inte längre går att uppfatta.

Även om man skulle acceptera Odells instrumentalisering av samhällsresurserna för att nå sina egna mål, hade hon osmartheten att göra schackdragen i helt fel ordning. Vem är nu intresserad av att se vad "verket" i dess "helhet" handlade om?

Det första kommunikativa utspelet i "installationen" var "Merkurius och Mars i konflikt, obalanserat ego på kant med omvärlden" - och där satte myndigheterna direkt in sin insats. När sedan obalansen visade sig vara spelad - den falske försäljarens desinformation - då är brottet ett faktum.

Den fejkade psykosen iscensattes av det ränksmidande och iskalla, mer långsiktiga sinnelag vi identifierat som Månen/Saturnus. Kom inte och säg att inte astrologin sitter på en skrämmande förmåga att ringa in vad folk håller på med!


Indisk astrologi har helt rätt. Lycklig är den individ som föds en dag eller timma då Mars "ligger lågt" på himmelen och inte blandar sig i för mycket. Olyckor måste väl komma, men ve den som kanaliserar dem.

Jag skulle vilja påstå att skillnaden mellan en fungerande, kreativ konstnär och en dysfunktionell krake som använder konstnärliga medel för att söka läka eller förstå sig själv, kan ses i sådana indikationer som de här noterade.

Reservation: Det sagda är en förenklad och grovkorning bild, för i ingetdera fallet finns födelsetid, den viktigaste delen i alla former av astrologi. Den uppgiften skulle frigöra mer information ur himlarna.


____

För samma Eld- och Luftelement inom skådespelarskrået, se inlägget om Penn, De Niro, Norton och Robertson, samt för all del också det om yrvädret Jonas Gardell (öppnas i egna fönster).


Inga kommentarer: