Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 18 juli 2010

Då dårskapen drabbade Sverige (1965)

[Långt kosmologiskt och idéfilosofiskt inlägg, 6 A4-sidor]

Jag förkovrar mig lite i svensk ideologisk historia med liberale Sven Nycander i Dagens Nyheter. Jag noterar att han (eller DN:s redaktion) tagit fram ett säkert 30-40 år gammalt foto - för att inte riskera att någon slår dövörat till.

Vår tid ser ju den mest ointelligenta "liberalism" världen skådat, på nivå med det undanröjande och destruktiva övervåld mot folket eller deras sinnen man vanligen lär sig bara utgår från totalitära ideologier. De marknadskrafter som Nycander favoriserar skulle direkt ogiltigförklara sådana som honom, som står i slutet på sin "konsumtionskurva", och eftersom vi alla är hjärntvättade barn av vår egen tid har någon tagit det säkra för det osäkra och presenterar en bild på en man i sin krafts dagar.

Detta var nu bara en oviktig sidoobservation. Det här inlägget fäster sig vid Nycanders protester mot att liberala svenska insatser han finner förtjänstfulla mörkas eller skrivs bort ur historien av de vänstervridna medierna. Han lyfter  fram liberalismens insatser för fri abort.

Efter att ha upptäckt att ett antal klart störda kulturpersonligheter - i det förflutna eller in i denna dag - alla var födda under en osedvanlig astrologisk svärta på himmelen 1965 reagerade jag självklart på Nycanders uppgift att genombrottet för fria aborter står att finna i regeringens utredningsdirektiv från sagda år.

Jag är kluven till Googles massiva skannande av böcker men nog hjälper detta massiva material privatspanaren! I Googles boksök hittade jag närmare detaljer om hur abortdebatten blossade upp i februari 1965 då den "ämnesinriktade" Solen passerade maktbefogenhetens tecken Stenbocken samtidigt som Jupiter (lagen) stod i egocentrerade Väduren för ett praktfullt exempel på den fula egenmäktigheten - den lägsta attityden av alla i astrologin, där det mänskliga egot anser sig vara den högsta och enda normgivaren.

Jag läser att den svenska svenska opinionen för fri abort vände på bara några veckor och att den 25 februari en påbörjad rättsprocess i en abortfråga bröts. Detta datum är definitivt vändpunkten i abortfrågan, även om det skulle dröja till 1975 innan "egenmäktigheten" att efter oansvarigt sex sedan avhända sig ansvarsfrågan (föräldraansvaret) genom fri abort blev lagstadgad rätt i Sverige. (Tala om upp-och-nedvända-världen, där ondska kallas godhet!)

(Jämför den här låga och egoistiska tematiken där egot har sista ordet med horoskopet för Socialdemokratiska Arbetarpartiets födelse.)

Det ska inflikas att en civilisation måste ha sjunkit mycket lågt, ner mot gudlöshet och en oförmåga att se skapelsens objektiva morallagar förrän sådan här frågor börjar lyftas. Sverige hade som övriga västvärlden börjat nå sitt absoluta bottenläge, med industrialismens möjlighet till löpandebandtillverkning av billiga slit-och-slängvaror - denna konsumismens ohejdade påfrestning på naturen i en egocentrerad livsstil utan den minsta tanke på att människan är en själ som i det kosmiska och längre perspektivet ansvarar för alla sina insatser på jorden. (Insikter som är självklara i de flesta andra kulturer på jorden och där balans med naturen alltid varit en självklarhet.)

Den fria abort som svenska kvinnor idag tar som en självklarhet är alltså bara ett i raden av den västerländska mentalitetens alla bottennapp sedan industrialismen slog igenom i mitten av 1800-talet. Ofta ser man inte i vilken mörk tunnel och återvändsgränd man står där man resonerar. Den svenska mentalitetens degraderade tillstånd beror på den kapitala historielösheten inför de stora idéerna - alla i landet tycks genomförgiftade av ett politiserande synsätt, men ingen ser vilken löjligt liten areal av den mänskliga själen de rutat in genom sin enfaldiga socialrealistiska världsbild.

Svenskarna käbblar från höger till vänster och sedan tillbaka åt andra hållet och detta är just ingenting på den Stora Kartan! Både liberaler och vänsterfolk har samma intresse av att mörka detta faktum eftersom de båda är barn av en materialistisk världsbild, vilken kvantfysikerna stack hål på för 70 år sedan utan att det ännu märkts ett spår av den klassiska kosmologins återkomst bland dessa politiska små kreatur.

Och som proffstyckarna låter, så låter också folket i mer eller mindre förvanskad form. Avskuren från det moraliska kosmos har den fallna sekularisten helt enkelt stängt dörren mot Verkligheten, som en gång instruerade den unga mänskligheten i skillnaden på Gott och Ont, för att fortsätta bedriva sin infantila vänster/höger-diskurs av Nycanders typ. Politik, en pseudoverklighet för de som vet för lite eller är alltför fega för att begrunda det mänskliga väsendet, frågan om själen, döden, och konsekvenserna över tid av vår tankehöjd.

Svensken mäktar eller vågar ingenting av det som gjorde äldre kulturer så stora och upphöjda. Titta på svensk psykologi - i princip reducerad till ett språkrör för pillerindustrin och jämför med hinduismens och buddhismens extremt avancerade psykologiska lärosystem. I många avseenden är det vi, de sekulära, som kollapsat i vår tankeutveckling och blivit slavar under våra egna attityder av överlägsenhet. (Se kolonialismen som en tillfartsled för detta olyckliga och helt ogrundade överlägsenhetskomplex.)

 Vad kan vi då utläsa ur horoskopet för dagen då rätten till fri abort i praktiken beviljades i Sverige?

För att visualisera kosmos tillstånd vid denna tid, rensar vi himmelen från de mer lättviktiga elementen och behåller bara de tunga ödesangivarna, Saturnus med sin cirka 30-åriga cykel, Jupiter med sin 12-åriga dito, och de intressanta "eklipsskaparna" Rahu och Ketu (månnoderna) med deras 18½ år långa precession genom zodiaken (precession = noderna rör sig baklänges genom zodiaken / solekliptikan).

Jag väljer också att låta Solen vara synlig på den här nedbantade kartan eftersom dess position den 25 februari är så spektakulärt talande vad gäller frågan om att dra gränsen för (döda) ett liv:


Diskussionen om att kunna göra abort i Polen men inte i Sverige satte igång under hösten 1964 och sen utvecklade sig saker snabbt. Vändningen i folkopinionen skedde alltså på några veckor i februari då Solen passerade från saturniska Stenbocken - ett tecken som alltid söker kontroll - och in i likaledes saturniska Vattumannen.

Notera hur framgångsplaneten, den bejakande Jupiter, 1964/65 rörde sig genom det lilla barnets tecken Väduren, alternativt symbol för andesjälens inkarnation på jorden (Solen, jiva-atman/andesjälen, är "upphöjd" i Väduren och Jupiter står för en välvillig gynnare eller benefaktor).

Under pöbelns veckor av "omvändelse" i frågan ser vi alltså en ful kortslutning mellan Stenbocken och Väduren i frågan om att "gynna barnet" eller inte. Svenskarnas vilja att själva få sista ordet triggades här, ett folk som av tradition varit slätstruket under den kollektivistiska socialdemokratins impregnering.

Men det intressanta sker alltså den 25 februari där en rättsprocess avbryts och regeringen i princip godtar abort. Solen har nu anlöpt Vattumannens tecken som står för konceptioner (tankelivets uppfattningar) inte mindre än kollektivt eller samfällt tänkande.

Detta dygn når Solen Vattumannens 13e grad, och ligger på det klassiska "triggeravståndet" 1 grad från Liemannen Saturnus, den kalla och okänsliga som drar en gräns för livet. Notera att detta mord utspelar sig i Luftelementet, med vilket vi kan förstå den intellektuella sfären. (Jesus: redan i din tanke är gärningen begången - han syftar här på "Luftelementet" som en ontologisk nivå, vilket många platoniskt sinnade matematiker skulle instämma i.)

Abolitionen är såldes ett prejudicerande schackdrag i tankevärlden - ärendet har nu lyfts från Stenbockens socialrealistiska nivå till den lagstiftande nivån.

Minns att Saturnus är en essentiell Luftplanet och visar stor nobless och mildhet då den står upphöjd i kärlekens tecken Vågen (Justitia). Men den härskar i Stenbocken (som exekutiv makt) och i Vattumannen som just lagstiftare.

Någon kanske påminner sig att Jupiter signifierar Lagen så det förtjänar att understrykas att Saturnus i Vattumannen bara är människans intellektuella försök att återge den eviga Lagen som är oskiljbar från universums själva utformning. Jupiter indikerar som bekant inte bara Lagen (med stort L) utan även religion och filosofi, de mänskliga kunskapssökande granar som särskilt efter naturvetenskapens sammanbrott i materialism är de enda som söker klä i ord och begrepp de högre metafysiska sanningar varpå vår värld vilar. Astrologin, bespottad och hånad av djupt inskränkta grupper som Humanisterna, är ett eko från den tid mänskligheten ännu lärde sig av Livet direkt och kodifierade insikterna.

Astrologin är en av de tydligaste mänskliga avbildningarna av den objektiva morallag ("naturrätten") som dagens fallna undermänniskor förnekar för att kunna leva i godtycke. Nycanders liberalism är bara en av dessa horungar som tappat sitt kosmiska sammanhang och tävlar med socialismen om att förfalska mänsklighetens historia. De sitter i samma båt och låtsas båda som om föga mänsklig erfarenhet äldre än "Upplysningen" är relevant för dagens mänsklighet. Det är, som sagt, fascinerande att hitta ett foto på skribenten som säkert är missvisande med 30 år.

Dagens sekulära kultur hånar begreppet visdom - ja, det används överhuvudtaget inte längre - och horoskopet för den 25 februari visar hur det ser ut när Saturnus - timlighetens herre och den obundna andesjälens (Solen) naturliga fiende bestämmer sig för att förmörka och stänga Solen ute. Sagda Humanister har t.ex. en ordförande (Christer Sturmark) vars födelse åtföljdes av Liemannens mord på hans egen andevarelse (Solen). Det går att anföra många fler horoskop som visar att något djupt olyckligt hände den här dagen, då policy eller struktur eller koncept plötsligt blir viktigare än Solen själv!

Men det är förstås de båda månnoderna som ger en viktig nyckel i det här koncentrerade mundana horoskopet. I sin backande rörelse genom zodiaken har Rahu och Ketu nu aktiverat den sataniska axeln, den fallna människans axel, hon som bara ser till livets kroppsliga dimension och är helt förblindad angående högre dimensioners faktiska existens. (Det här är förstås en renodlad tanke - det enskilda horoskopet kan på annat håll åter öppna de dörrar som stängds genom att demonerna ockuperar i det sinnliga livets tecken Oxen respektive den sinnliga människans död Skorpionen.)

Vi kan summera den här himmelens övergripande och ytterst distinkta idéer genom att konstatera - återigen - att vansinnets och mörkrets kvalitet Tamas guna - härjade på himmelen 1965 och att den lidelsefulla Väduren med dess subjektivistiska utblick här gynnas, det egocentriska perspektivet har enormt genomslag, i frågan om att strypa liv: Saturnus "dödar" i ett slag både Solen och kastar också sitt begränsningens onda öga mot Väduren där vi hittar välvilliga Jupiter. Den senare kan därmed sägas blir mindre villig att gynna livet och mer benägen till Vädurens korttänkta eller tunnelseende egocentrism.

Jag upprepar än en gång vishetstexten Bhagadvad Gitas utsagor om Tamas inverkan på förståndsgåvorna när den tar tydlig överhand över de två andra kvaliteterna:
O Bharatas ättling, okunnighetens kvalitet orsakar falska föreställningar hos de levande varelserna. Denna kvalitet leder till dårskap, lättja och sömn vilket binder den betingade själen.
(14:8)
O Kurus son, när okunnighetens kvalitet tilltar i styrka, framträder vanvett, illusion, tröghet och mörker.
(14:13)

Men ovanstående horoskopkarta måste uppfattas i sin helhet efter att de enskilda delarna identiferats. Varför detta är en ondskans tid framgår av de två förståndsförstörande demonerna Rahu och Ketu som lägger sin försåtliga influens över Jord- och Vattentecknen Oxe och Skorpion. Här markeras ett djupt förfallet synsätt på den mänskliga kroppens konsumtion av sex och dess rätt att sedan eliminera (Skorpionen)  - likt avföring - det foster som ju faktiskt resulterar av sexakten!

Det verkar nästan som att de barn som nu föddes 1965 under dessa stora och övergripande teman är skadade - så att säga betalar av den skuld Sverige hopade på sig genom att ta ännu ett förvirrat steg in i sekulärt tänkande. Jag tänker på de två självmordsfall i svenskt teaterliv som öppnade mina ögon för att det verjkligen finns något livsföraktande i den här sataniska axeln. Att upptäcka att freudianen Melanie Klein särskilt sysslat med dödsdriften och att hon var född under ett tidigare månodsvarv av samma typ, bara underströk den upplevelsen.

Den socialdemokratiska regeringen föll således till föga för demoners sätt att tänka, för sekulära människors syn på saker, själar i totalt mörker (Rajas guna) angående skapelsens högre sammanhang. Och vem skulle ha trott något annat, efter att ha sett SAP-horoskopet, bara tre dagar från Adolf Hitlers födelsedatum?!

Genom att astrologiskt belysa Sveriges vacklande vandring genom Tiden ser man verkligen hur vi är civilisationens bakgård - ett tillhåll för inkarnerande själar som förmodligen inte platsade i de kulturländer vi, som för att försvara oss, kallar lägre stående, hederskulturer och ger andra orwellskt nyspråkliga omskrivningar för att slippa sätta ifärd med en självanalys. Så många oklarheter i det som passerar för att vara en världsbild i läroplanen och annorstädes.

Men det är vi som är de enfaldigt politiserande plattlänningarna och som kommer att stå med lång näsa i framtiden. Vart går "svenska" själar i sitt nästa liv om de i ett helt liv tänkte och levde som om det tunna sociala rummet var den enda existerande dimensionen?

Ja, vilken är meningen med den "svenska livserfarenheten"? Stora frågor som var och en enskilt kan ställa sig inåt. I 99 fall av 100 kommer ingenting att höras, vilket är precis vad som kan förmodas. Men den hundrade kanske i en blixt kommer att se sin långa livslinje förstå varför exilen till det här andeförnekande klimatet. Jag har hört mitt svar och sett min historia över tusen år och mer än så. Hur ser din homeriska irrfärd ut?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju konstigt att du är så emot aborter med tanke på att du har refererat till böcker som anger att andesjälen går ut och in i fostret under graviditeten, och inte alls finns där från början. Abortmotståndare brukar ju hävda att livet börjar direkt vid befruktningen, men det tycker jag är biologism på imbecill nivå. Många påbörjade graviditeter slutar i missfall (många fler än framkallade aborter) och det sker väl samma sak då på det andliga planet som vid aborter. F.ö. är det ju många länder som har en abortlagstiftning liknande Sveriges numera.
S

Seaward sa...

Frågan är större än att vara för/emot aborter. Jag pekar på att den fria aborten är ett av flera uttryck för en världsbild som kommit på glid till följd av västerlandets glidning ner i materialism.

Att sedan andesjälen har ett oförstörbart liv oberoende av hur vi korrumperar vår världsbild, är lyckligtvis en historia för sig. :-)

Anonym sa...

Väster el öster, materialism el ej så har aborter alltid förekommit, fastän ofta illegala, eftersom oönskade graviditeter alltid har förekommit. Tidigare dödades nyfödda ibland, eller lämnades till änglamakerskor. Svårt att tycka att det var bättre.
Dessutom: Abort kan ha en mängd olika bevekelsegrunder, inte bara den schablonmässiga som anges i inlägget.

Ska man snacka dårskap och 1965 så tycker jag själv att beslutet om mellanölets införande i så fall var till större förfång för landet än den svängning i abortfrågan som tydligen ägde rum då. Visserligen togs det ju bort 1977, men det var så dags då. Om jag är rätt informerad var det Sträng som var den drivande i frågan, bara för att få in mer pengar till statskassan.
S

Seaward sa...

Som en bloggläsare tidigt påpekade verkade bloggen ibland säga gott om en viss planet och ibland kritisera den! Nej, jag uttrycker ingen egen åsikt utan försöker vara språkrör för de skilda horoskop jag presenterar.

(Naturligtvis har jag egna åsikter i botten - dock inte i abortfrågan - men jag tillåter Mars att vara busen när den så tycks bete sig, men ibland också kämpen och t.o.m. hjälten.)

Jag har här sökt sätta ord på den djupt livsföraktande attityd som rådde 25 februari 1965, upphöjd till Luftelementets och halvt fixerad som praxis. Minns, horoskopet rör en nationell kursändring och de "tunga" planeterna bildar verkligen en signifikant berättelse av djup dysfunktionell natur.

Men död har, som du säger, funnits i alla tider och ombesörjts av skilda yrkesgrupper, informellt eller instituationliserat - änglamakerskor, bödlar. Det är planeten (principen) Saturnus i samtliga fall. Det "sociala utstötningssyndromet" 1965 visar att abort här kan ses som ett accepterat sätt att stöta bort kommande samhällsmedlemmar redan innan de lämnat moderlivet.

Mellanölet 1965 är ett intressant tillägg till "den sataniska axeln", vars grundidé ju är att den inkarnerade varelsen låter (världslig) sinneskonsumtion förmörka anden!

Alla former av narkotika och alkohol sorterar under Skorpionen (med gifttaggen!) - alkohol som ett primitivt nervgift som till skillnad från t.ex. cannabis försämrar en mängd mänskliga förmågor (inte minst hörselns frekvensomfång).

Att införa ännu en form av öl 1965 passar bra under sådana beslut människor fattar under inflytande av Tamas guna, dess "mörka" tänkande "inuti samma låda" istället för att "tänka utanför lådan".

Att sitta fast inne i samma låda är Tamas predikament: det är "den villiga anden men den ack så svaga kroppen" som är problemet bakom abort-frågan. Då Sverige är ett sekulärt land saknas förutsättningarna här att först hur ohjälpligt snärjda vi är i vår Synd (våra avvikelser från kosmos indikationer på korrekta livet).

Först släpps den sensualistiska Oxen ut på grönbete och skapar oönskad graviditet och sen väljer S-regeringen att sanktionera Skorpionen för att terminera graviditeten. Detta är att verka inuti Tamas mörker från början till slut. Detta är en komplett berättelse "inne i samma låda". Det är ingen lösning, mörker som alstrar mer mörker.

(Ja, de som gör abort drar på sig "dåligt karma" - men jag vill inte spä på aborterande kvinnans redan avsevärda ångest - Naturen har redan skrikit ut sin protest via deras psyken. Detta är mer ett kollektivt karma, tror jag, som blir ett penseldrag i en annan civilisation, ett annat liv.)

Det är Sattva guna som i skepnaden av Jupiter (i Skytten) är objektiv morallag, dvs Guds inre "strukturer" som Skådaren mottar i en vision. Moses får "lagtavlor" i sin hand direkt från Gud - en bra sinnebild. Se hur Eldelementet spelar i bakgrunden här - Moses ansikte lyser så starkt när han kommer ner från berget att han måste dölja sitt ansikte för folket. (Moses ÄR i det här läget Solen själv!)

Således är det blott den "långväga resenären" som reser i Eld (i ande), som färdas till högre verkligheter och för hem riktlinjer till den jordbundna mänskligheten, som förnyar människan. Shamaner och ut-ur-kroppen-resenärer var KUNGAR i en äldre tid för de "tänkte utanför lådan" Lådan = Kuben. Kuben är Platons visualisering av Jordelementet, som en kub beskrev även de gamla egyptierna jorden. Platon alluderade till samma krav på reellt nytänkande "utanför lådan" genom att sätta (den andeskådande) filosofen över politikern.

Anonym sa...

Eller så är aborten det dåliga karmat i detta livet.Att leva i ett samhälle som ger en möjlighet att välja och själv vara ansvarig för liv och död måste vara ett straff om något.Samhället sviker då sina egna medborgare genom att inte ta det ansvaret åt dem.Så kanske man kan se de katolska ländernas stränga syn på abort?

Mvh MN

Seaward sa...

Ska tillägga att psykologiprofessor Charles Tart i sin legendariska antologi "Altered States of Consciousness" inkluderade antropologiska forskningsrapporter där en, om jag inte minns fel, handlade om en "primitiv" folkstam där kvinnorna psykiskt kunde kontrollera sin fertilitet.

I stammens kultur ingick "fri sex", dvs alla rumlade runt med alla i ungdomen. Och kvinnorna blev aldrig gravida! Först när de fasta paren utkristalliserat sig "knäppte" kvinnorna på och blev gravida. Där kan man tala om att leva i harmoni med universums morallagar som inte önskar onödig död!

MN: Nja, vad är samhället om inte summan av alla individer och deras tankar och handlingar? Själva astrologin bygger på att hela kosmos (planeterna) bor i ditt hjärta och att du sedan i detta liv valt att bara representera din egen "vinkel" av helheten och via detta "perspektiv" inhämta en livserfarenhet. (Platon placerade mikrokosmos i huvudet, men sak samma hur man beskriver idén.) Dagen du gjort ditt sista liv på jorden, är det för att du nu blivit HELA jorden och är fri att gå vidare till större uppgifter. Du kanske får lust att skapa ett eget universum... :-)