Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 3 mars 2010

Den italienske boktjuven & Hollywood-kleptomanen


Tjuven Guglielmo Libri Caruccio

En fascinerande historia om en italiensk skurk på 1800-talet i New York Times gav upphov till en underlig vinkel på Sattva guna, kvaliteten som söker kunskap och förståelse. Aristokraten och matematikern Guglielmo Libri kunde nämligen inte motstå frestelsen att stjäla sällsynta böcker och manuskript av Europas främsta tänkare från bibliotek och privata samlingar.

Ett sätt att "låna" andras sattva - godhet och kunskap?

Hans horoskop är svårbedömt eftersom Månen strax efter middagstid lämnar Fiskarna (sattva) och når Väduren (rajas, passion, begär). Mycket kunde tala för att den kriminellt hårt belastade Väduren var hans subjektiva känslotecken, men även med Månen borta från Fiskarna återstår mängder av placeringar i sattva, för hans egendomliga vilja att stå nära upplysta tänkare:



För matematikern i honom, se återigen Jungfrun, den merkuriala och exakta. Här en föredömlig ömsedig reception mellan Merkurius i Skytten och den expansiva Jupiter i Jungfrun. Att det är Eld och Jord i kamp är bara normalt när en människa brottas med problem. Astrofysikern och matematikern Stephen Hawking har också en furiös kamp mellan Eld och Jord. Helt klart finns det vissa fall där inte Eld degraderas till låga begär när de kommer i kontakt med den konkreta Jorden.

Men det är just det man kan misstänka som en baksida till ovanstående boktjuveri! Och därtill kastar den omoraliska Mars från merkuriala Tvillingarna (tjuvarnas tecken!) en störning mot Jupiter, som ju också är en rättsmedveten samvetsplanet.

Mars infekterar också Skytten (samvete och högre medvetande) via opposition så det är möjligen så att Sattva guna är en störd kunskapskvalitet i just detta fall.

Set man på Solen - mannens faktiska handlingsväg - disponeras ju Skytt-Solen av Jupiter i dess illa tilltygade skick. Jupiter kastar i detta horoskop själv ingen hjälpsam aspekt, men det kanske kan kvitta sedan den redan blivit korrumperad av Mars, samtidigt som Mars också korrumperar den Sol Jupiter har i sin ägo. Kan vi alltså sluta oss till att det är Mars som är boven i dramat här, just för att den angriper både handlingsmänniskan (Solen) och handlingsmänniskans "själ" (Jupiter)?

Skulle födelsen vara med Månen i Fiskarna blir också psyket baserat på en självtjänande Jupiter-Jungfru, medan Månen i Väduren istället ger Mars som disponent, och den är här aktiv i sitt omoraliska angrepp på Jupiter som "vill ha mer"! Månplaceringen tycks egal.


Kleptomanen Winona Ryder 

Till skillnad från tjuvar är kleptomaner en diagnos för en psykisk störning, kleptomanen stjäl utan att ha några materiella motiv för det, som en tvångsmässig handling som föregåtts av en enorm inre spänning som kräver sin utlösning.

När aktrisen Winona Ryder 2002 dömdes för stöld och skadegörelse, hade hon redan en lång serie butiksstölder bakom sig. Inför rätten åberopade hon inte kleptomani eftersom det är som att medge sinnessjukdom.

Märkligt nog har jag gjort ett horoskop som skiljer bara några dagar i tiden och där mentala problem hemsökt individen. Psykiska problem är också vad Time pekar på i Winonas fall. Artikeln pekar särskilt på att hon tycks välja filmroller där karaktären har problem!

Med födelsetiden känd för den här bräckliga skönheten är det inte förvånande att se Saturnus - spänningar låsningar - och Jupiter - avslappningen "efter" dyka upp på det mest bestickande sätt. Redan i första stickprovet bekräftas alltså kleptomansymptomet helt och hållet.


Precis som Brad Pitt och Johnny Depp med deras flerfaldiga utmärkelser som mest attraktiva skådespelare, föddes Winona med en perfekt välsignelse från lyckobringaren Jupiter: nästan exakt konjunkt med Skorpionen stigande i öster. Här kan man verkligen på nära håll studera Skorpionens outgrundliga mörker i hennes ansikte! Hennes extrema docksöthet kommer troligen inte från Skorpionen utan från Solen och Venus, där den förra är debil men den senare i härskarläge i Vågen.

Dock är det inte bara skorpionisk outgrundlighet som spelar i hennes mörka ögon, för Saturnus opponerar sig som sagt ascendenten och den planeten vill kontrollera, tillgripa och äga. Stenbocken sammanhänger med ett annat kontrollystet tecken, Stenbocken, och det är också i farten här! (Återkommer till den saken).

Hos Winona utspelar sig emellertid kleptomaniindikationen (stigande spänning/Saturnus som kräver ett frisläppande/Jupiter genom tillgreppet) i den "sataniska axeln" som jag tidigare kallat en extremt konsumistisk axel. Hungern efter sinnestillfredsställelse i orala Oxen följd av Skorpionen som eliminerar slagget.

Men kleptomaner föds väl ganska regelbundet, och det är långt ifrån varje år som Jupiter och Saturnus befinner sig i opposition! Som vanligt är det aldrig en problemhärd i horoskopet som är hela förklaringen.

Vad om den ytterligt svaga Solen i det absolut klenaste huset för världsliga prestationer, "den materiella förlustens tolfte sektor"? Jag skulle snarare säga att Luft i 12e, med Vatten som ascendent/Persona är det som antyder mentala problem. (Den icke-kända personen jag nämnde nyss har också en Vattenascendenten.)

Och vad om Winonas brist på Eld? Hon är sannerligen ingen varm typ på filmduken utan snarare lite kyligt creepy. Är det filmrollerna man ser eller har hon fått filmrollerna för att det är som kallt blötdjur hon passar bäst?

Det finns faktiskt en ingång till kleptomani till på himmelen: "den giriga axeln" Rahu/Ketu (månnoderna) är här kraftfullt stimulerade av dels den prominenta (och därmed extremt starka) Jupiter, men också av den lika prominenta och i väster världsligt maximalt starka Saturnus som skapar spänningen före det kleptomaniska tilltaget.

Notera hur viljan att gripa tag i och förvärva (Saturnus) just ligger i Oxen de materiella föremålens tecken (hon stal mycket i matbutiker vilket också stämmer in på det astrologiska mönstret eftersom Oxen är de matvaror som är bränsle för kroppens/1a-husets förbränning). Den okända personen var också en notorisk förbrännare av ekonomiska medel men mig veterligen inte en butikssnattare.

Värt att notera är att också Rahu/Ketu-axeln spänner ut sig mellan de negativa Vatten/Jordelementen som drar till sig (magnetiskt). Stenbocken och Kräftan är båda konsumister!

Sammantaget är det så mycket underligheter som pågår att kleptomanin kanske aldrig kan identifieras som ett distinkt "astrokomplex" utan uppstår som ett resultat av ett flertal skilda problem. Och därmed skulle astrologin rösta för dem som menar att den här diagnosen är en pseudosjukdom - en ytlig effekt som maskerar andra, underliggande problem.

Här ovan bjuder Winona Ryders födelsehimmel på en rik provkarta av astrologiska störningar som sammantaget gav ett tvångsmässigt snattande, helt utan den italienske boktjuvens kunskapsorienterade och ljussökande (sattva) fasoner!

Winona Ryder har INGENTING i sattva, ljusets kvalitet, och blir därför svårt däckad av den motsatta kraften, vanvettets, rigiditetens och mörkrets Tamas! Och därpå en dos Rajas, begär eller passion! Just de kvaliteter som spelar genom de många rollfigurer hon gjort.

Så vad är naturligare än att avrunda med att hon har en sjurungande "socialt utsötningssyndrom" på sin himmel, baserat i hennes avvikande ego-natur (Skorpionen) och förlorande sig djupt ner i det "privata" fjärde huset där Vattumannen indikerar tankemönster eller fixerade föreställningar som kanske t.o.m. driver henne att åka fast som social avvikare!

Här är ett sådant fall där man börjar tänka på djuppsykologen James Hillmans tal om "rötägg" eller andesjälar som föds till jorden och demonstrerar en i grunden skev inställning. Artikeln i Time sökte dock peka på en drogliberal födelsemiljö, men detta är bara så ytligt! Det kommer djävlar ur de bästa familjer och helgon stiger fram ur missförhållanden!

Vi är de vi är därför att vi har varit på jorden många gånger förut och byggt på vår natur. Kanske är det inte ett rötäggsproblem utan snarare så att Winona Ryder kan ha varit en svältande och fattig människa i ett tidigare liv. Kvar från detta liv finns nu bara ett svart hål i själen - reflexmässigt måste hon stjäla fast hon är stormrik. Själen är som en oceanångare, den byter inte kurs i en handvändning. Ryder har alltså samma problem som många homosexhoroskop: hon lider av sviterna efter ett tidigare liv och det leder till underligt beteende i detta.

Om kleptomani utan reinkarnationsteorin:
http://www.howstuffworks.com/kleptomania.htm


3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag blev lite nyfiken när jag läste det här, för jag känner till en person som är ökänd för att både stjäla och dessutom överdriva och hitta på historier som inte är sanna och ha småfiffel för sig. Han har aldrig åkt fast men blivit av med flera jobb just p g a stölder. Han uppvisar en stor koncentration i kräftan, med månen, venus, mars och pluto. Den senare räknas ju inte i siderisk astrologi, men jag måste nämna det ändå eftersom mars o pluto ligger på exakt samma grad! Och som om det inte räckte ligger saturnus i vågen. Det måste ju bli en enorm spänning. Solen o merkurius ligger i lejonet o jupiter i oxen. Den här personen har ett väldigt trevligt och vinnande sätt, det är det som är så otäckt, och troligen orsaken till att han aldrig har åkt fast. Man får väl ändå vara glad att det inte är värre saker han sysslar med, givet det horoskop han har...
S
S

Seaward sa...

Kräftor som samlar på sig, har jag sett flera exempel på! Fast jag misstänker ändå att kleptomanin inte är en sjukdom i sig utan ett beteende som kan ha olika underliggande skäl, och då kanske det inte går att hitta någon astrologisk minsta gemensam nämnare...

Om jag "zoomar ut" till det enkla elementperspektivet tycks du beskriva ett horoskop där Luft och Vatten gör sin "dissociation" - precis som jag noterade att fingerfärdiga illusionister jobbar med att "låta ena handen göra det som inte publiken märker"!

Sluge Derren Brown var t.ex. nästan från början till slut en skärning mellan Luft och Vatten. Horoskopet påminner vagt om Winona Ryders, inte minst för att de tillhör samma årgång.

Anonym sa...

Nu ser jag att södra noden ligger i kräftan också, väldigt nära venus o säkert också månen.
Nej kleptomani kan nog visa sig på olika sätt i ett horoskop, men allmänt är nog spänning och spänningsutlösning den springande punkten, som du nämner något om ang Ryder (som förresten hade samma noder, ser jag).