Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 11 mars 2010

De rikaste zodiaktecknen

Så förfallet är Sverige att morgonradion ägnar lång tid åt att räkna upp världens tjugo rikaste människor enligt tidskriften Forbes årssammanställning. Penningens domän är den fallna domänen, den som regeras av lägre makter...

Astrologiskt är det likväl intressant att se om någon trend kan skönjas i en så liten grupp som tjugo. Och det visade sig bara vara 17 - hustrun till grundaren av amerikanska butikskedjan Wal-Mart och två av hans barn (dock inte hennes) hemlighåller sina födelsedata.

Här en lista på både sol- och måntecknet, och dessutom vilken planet som i bakgrunden administrerar eller disponerar de mest förmögnas vilje- och handlingsplanet (Solen) respektive sinnelag och instinktiva böjelse (Månen):

SOLEN SOLDISP. MÅNEN MÅNDISP.
Carlos Slim Stenbock Saturnus Lejonet Solen
Bill Gates Vågen Venus Fiskarna Jupiter
Warren Buffett Lejonet Solen Skorpionen Mars
Mukesh Ambani Väduren Mars Skytten Jupiter
Lakshmi Mittal Tvillingarna Merkurius Oxen Venus
Larry Ellison Lejonet Solen Kräftan Månen
Bernard Arnault Vattumannen Saturnus Väduren Mars
Eike Batista Vågen Venus Vattumannen
(mer troligt Fiskarna)
Saturnus

(Jupiter)
Amancio Ortega Fiskarna Jupiter Oxen Venus
Karl Albrecht Vattumannen Saturnus Vattumannen Saturnus
Ingvar Kamprad Fiskarna Jupiter Jungfrun Merkurius
Christy Walton --- --- --- --- grundarfru & arvtagare
Stefan Persson Jungfrun Merkurius Oxen Venus
Li Ka-shing Kräftan Månen Skytten Jupiter
Jim Walton --- --- --- --- arvtagare
Alice Walton Jungfrun Merkurius Fiskarna Jupiter arvtagare
Liliane Bettencourt Vågen Venus Vågen Venus arvtagare:
So+Må+Jup!
Samuel Walton --- --- --- ---
Alwaleed bin Talal Alsaud Vattumannen Saturnus Lejonet Solen
David Thomson Oxen Venus Skorpionen Mars

Ska man räkna folk som kommit i besittning av stora, stora pengar genom arv? I så fall har de två Lufttecknen Vågen och Vattumannen bästa näsan. Men eliminerar vi franska arvtagerskan till kosmetikaföretaget L'Oréal är det Vattumannen som är den mest lyckade entreprenören - händelsevis soltecknet för det svenska nationalhoroskopet.

Märk att tysken Karl Albrecht, grundare av en matvarukedja, har både Sol och Måne i Vattumannen och därför lyder helt och hållet under organisatören Saturnus. Mina tankar går genast till den tyska systemmentaliteten som svenskarna inte så lite delar...

Det behöver väl inte sägas att det här inte är ett statistiskt signifikant resultat!

Månen anger en individs sinnelag, vad hon instinktivt orienterar sig mot och svarar på för tilltal (från Solen, den kompletterande polen). Givet att en eller två personer här har en Måne som under dygnet byter zodiaktecken, är det ändå rätt talande att vinnaren i klassen sinnesorientering är Oxen. Detta är zodiakens mest materialistiska tecken på det sättet att den representerar individens identifikation med materiella faktorer. Oxens härskare är Venus, i sin tur pengarnas signifikator...

I fråga om vilka planeter som härskar över sol- och måntecknen och disponerar eller subtilt påverkar de två Ljusen, har vi också ett intressant resultat:

Venus (välmåga, pengar) kammar med Saturnus (materialism, kontroll, disciplin, etc) in fyra platser var som dold herre över den solära ambitionen, den solära handlingsmänniskan.

På den lunära sidan är den som hemligen håller i trådarna återigen pengarnas och komfortens Venus med fyra platser. Men istället för Saturnus (kontroll, åtstramning) delar den förstaplatsen med Jupiter (expansion, tillväxt).

Skulle emellertid Eike Batista vara född efter cirka åtta på morgonen (för vilket oddsen är något högre) så att Månen nått Fiskarna, hamnar ännu en månplacering under Jupiters överinseende. Då blir resultatet att lyckans planet, exakt som astrologisk tradition alltid hävdat, dominerar själen hos dem som lyckas bäst i världen.

Intressant nog bildas bloggens "rationalistiska" motiv med Luft i topp för Solen och Jord i topp för Månen, dvs mentaliseringen sker enbart över "jordiska" eller konkret-materiella förhållanden. Detta är en klassisk kombination för naturvetenskapare och "inomvärldsliga" tänkare. Metafysikerna hittar man i allmänhet under andra kombinationer av de fyra elementen.

Eftersom dessa är 2010 års rikingar kan vi därför notera att omdömesgill "kontroll" på handlingssidan går hand i hand med känslan för "expansion" på "maggropssidan".

Vi har alltså funnit ut att det är de två transpersonella planeterna Saturnus och Jupiter som vagt framträder som "fantombilden" i en kompositbild av vad som skapar en extremt framgångsrik entreprenör. Jag tror ingen astrologikunnig invänder sig mot det resultatet.


DN, SvD, AB redovisar listan

Inga kommentarer: