Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 10 januari 2021

USA: sista fullmånen 2020 och rabaldret i Kapitolium

Jesus sade: Välsignad är den person som vet när rånarna ämnar ta sig in, så att [han] kan stå upp, kalla in sitt distrikt och omgärda sig innan de anländer.

Thomasevangeliet, logion 103 (evangeliet som var för djupt för att inkluderas i Bibeln - flera av ordstäven är rent österländska koaner)

Naturligtvis ska en "på" astrolog förutsäga sådana här ting, men jag har aldrig varit intresserad av prediktiv astrologi, kanske för att jag vetat att västvärlden skulle sluta i vanära sedan de tidiga tjugo, då jag valde att tro på en dröm om råbusar som tagit sig in i Slottet och gjort skada (drömmen beskriven den 22 december 2020: https://siderisk.blogspot.com/2020/12/globen-symbol-for-stockholms-hybris.html).

Men det är bättre att vara efterklok än helt bakom flötet, så här är den så viktiga sista fullmånen förra året. USA:s moraliska haveri inträffade under den månad följande prognos gäller. 

En perfekt fullmåne indikerar en projektstart och gäller intill nästa (projektstarter kan naturligt sträcka sig över ett månvarv, men ominat ger en fingervisning om utgången för den som sås i denna tid). 

Men fullmånen kallas också "lunation" i astrologin och har betydelse för saker som når en kulmen och antingen snyggt övergår i en högre syntes eller där "mångalenskap" visar sig, som så uppenbart skedde. Washington DC läggs här ovanpå USA:s födelsehoroskop, och genast visar sig flera indikationer:

 
USA:s Skorpion-persona är rubbad denna tid. Sibly-versionen av nationalhoroskopet stämmer perfekt. Venus för balans och endräkt löper genom Skorpionen (där den knappast excellerar) och är i princip gradexakt med USA-ascendenten. Värre är att Ketu - det avhuggna drakhuvudet visar att Venus saknar balans. Jag har noterat extremt loja och lågmälda Ketu-ascendenter bli helt huvudlösa och vanvettiga så det finns en distinkt dålig sida hos södra månnoden.

Skorpion-personen attackeras under denna fullmåne av dess egen härskare Mars som är stark men egocentrisk och klassad som en "olycka" under sin vandring genom 6e huset. Dessa USA:s olycksbarn lyckades nu dessutom göra sig till nationens fiende i linje med en annan av 6e husets betydelser.

Det är väl närmast detta som nu politiska kännare begråter som USA:s vanära inför hela världen - detta som rör den uppvisade rollmasken som ser nog så illa ut.

Och snabbgranskningen kan tas ett steg till. Fullmånens Månen aktiverar allt ruttet i USA-horoskopet, nämligen en hoper planeter inspärrade i 8e dödshuset för gammal dålig karma som USA burit med sig sedan sin födelse och genast spädde på genom behandlingen av urbefolkningen. Samtidigt ligger kuppen mot USA (ond expansiv Jupiter) blockerad i sitt transiterande jag av Saturnus som håller den kort. 

Vill man inkludera även fullmånens disponenter visar sig Solen (större tilldragelser) och Månen (folkmassan eller vardagslunken) peka på dels soldisponenten Jupiter som USA har medfödd i 8e korruptionshuset (det som Folkmassans Måne triggar). Den störda eller övertaggade Månens disponent är Merkurius, som i nationalhoroskopet är ytterst flummig i lunära Krabbans drömska tecken. Och det är något av en barnfantasi över hela detta upptåg, även om det kostade människoliv...

Lagens Exekutiva Arm (Saturnus) gjorde processen rätt kort med de perversa och mångalna frihetsfanatikerna (Jupiter), även om generande foton av slöddret hann tas till evig påminnelse av ett land som haft alla sina värderingar om bakfoten från första dag. 

Perversionen i Europa frambringade "ormars avföda" i Nya världen. Det hjälper inte att trycka "På Gud förlitar vi oss" på sin valuta om ens aktioner är demoniska! Ur andra och mer harmoniska kulturer ser den vite mannens gärningar ut som den vite djävulens framfart.

Se föregående inlägg för den ökenvandring Västerlandet nu anträder efter att dess Starke Man vikt ned sig. Risken är förstås överhängande att USA nu regisserar ett storkrig någonstans i världen för att "skademinimera"...


PS. Jag hoppas något av flera tidigare inlägg om USA-horoskopet innehållit åtminstone försök till en analys om hur en så tvär och intrigant ascendent som landets (ascendenthärskaren i 8e) för en tid kunde bli en stormakt i världen. Kan här bara säga att 9e huset för "mitt högsta goda" med hungriga demonen Rahu i Krabban (lite nazitysk hunger på att göra hela världen till det egna livsrummet) garanterat spelar in, liksom "egen lyckas smed", Saturnus-i-Jungfrun i 11e huset för ideal.

6 kommentarer:

Havsörnen sa...

En liten överblick över viktigare händelser i USA i samband med de senaste konjunktionerna mellan Jupiter och Saturnus. I flera fall är det förstås fråga om kombination, men det blev en rätt hyfsad svit ändå.

2021-01-06
Rabalder i Kapitolium
Jupiter 10° Stenbocken
Saturnus 9° Stenbocken

2000-11-26
Bush stjäl valvinsten från Gore
Jupiter Rx 13° Oxen
Saturnus Rx 4° Oxen

https://www.theguardian.com/world/2000/dec/24/uselections2000.usa2

1981-03-30
Ronald Reagan svärs in som president. Mordförsök 30 mars (båda då Rx).
Jupiter 17° Jungfrun
Saturnus Rx 17° Jungfrun

1961-01-20
JFK svärs in som president
Jupiter 26° Skytten
Saturnus 29° Skytten
(Mars i opposition till konjunktionen, liksom vid mordförsöket på Reagan).

1941-12-07
Japan attackerar Pearl Harbor
Jupiter Rx 24° Oxen
Saturnus Rx 1° Oxen
(På gränsen, men året inleds i alla fall med planeterna två grader ifrån varandra i Väduren, sjätte huset enligt Siblykartan).

1921-05-31
Raskravaller i Tulsa. Mellan 30 och 300 afroamerikaner dödade, 1400 bostäder och butiker nedbrända.
Jupiter 18° Lejonet
Saturnus 26° Lejonet
Sol + Mars i Oxen ger nära gradexakt rundgång Mars-Saturnus.

1901-09-06
President William McKinley skjuts i magen och dör av kallbrand tolv dagar senare.
Jupiter 11° Skytten
Saturnus 18° Rx Skytten

1881-07-02
President James Garfield skjuts och dör av skadorna den 19 september.
Jupiter 18° Väduren
Saturnus 27° Väduren

Där spricker det, då inbördeskriget inleddes för tidigt 1861 för det årets konjunktion. Men ovan nämnda rundgång mellan Mars i Oxen och Saturnus i Lejonet fanns även med när kriget bröt ut 12:e april. Samt Sol + Måne i Väduren.

Seaward sa...

Bra spaning. Om man med antiken instämmer med att själen är en livsform ovan tid och rum, kanske man kan förklara att ingen segersvit varar för evigt, allra minst rörelsen hos en aggregerad själ (nationalsjäl). Den är väl mer att likna vid meteorologiska molnformationer som kommer och går...

Lustigt nog skrev jag häromdagen en snarlik spaning på Sverige (men med en udda skruv). Den blir snart synlig om inget annat tränger den tillbaka i kön (skrivet men obpublicerat, kan berätta att jag hinner skriva nästan dubbelt så mycket om jag publicerar under arbetslöshet - hälften stryker min inre censor för att det håller för låg kvalitet, för den är en alltför våldsam upprepning eller av annat skäl... Ämnet har nog haft sin tid nu och jag inne på andra varvet. En återblick på Gryningspyromanen ligger också på tur...)

Havsörnen sa...

Korrigerar bara att Reagan svors in 1981-01-20 (det står felaktigt 03-30, alltså dagen för mordförsöket). 01-10 föddes f ö skummisen Jared Kushner, vars exakta Jup/Sat-konjunktion uppmärksammats på bloggen. (Mordförsöket på RR utfördes med sex missade skott, varav en rikoschett gick in i lungan).

Ja, här börjar man också bli långtidsarbetslös. Ett av budbilsjobben jag sökte i början av månaden gick jag bet på trots att de skulle ha 30 chaufförer på deltid. Ett annat jobb jag också hann nappa på direkt, där togs annonsen bort efter en dag p g a söktrycket. Men det gör ingenting alls. Har nu sökt bostadstillägg från FK, så jag hoppas få lite mer än mina sex tusen per månad framöver. :-) Misstänker att jag sedermera kommer att hamna i något kommunalt som har med tolftehussolen att göra. Det blir förstås en kraftig lönesänkning, men å andra sidan slipper jag då den långa och kostsamma bilpendling jag haft i tjugo år.

Sverigespaning välkomnas. Amerikanska elitförbandet gröna baskrarna tränar hemvärnet på Gotland. Samtidigt orerar Mogge om "Sluta skjut" (sic!), en annan USA-import där gratis pizza och dialog ska ha minskat skjutningarna i Malmö med 70 procent.

Seaward sa...

Från Ketu i 10e disponerad av Jupiter i 6e (undertecknad) finns inga karräiärtips att få, förutom kanske att att de egna dasha-perioderna kan ge en antydan OM 10e huset kommer att bjuda på en rejäl svacka någonstans i livet.

Samtidigt kan astrologin ha ett force majeure, som i pandemitider när den KOLLEKTIVA KARMAN är så utbredd att den nivån inte kan utläsas ur enskilda och i sammanhanget oviktiga horoskop.

Problemet med Väst är ju individcentreringen som gjort invånarna till lamm redo för slakt. Troligen är bara nationalastrologi som är av egentligt intresse här (som astrologisk mätare av konjunktur).

Även ett kort inlägg om kollektiv karma, skrivet för ett par veckor sedan ligger i kö...

PS. Lätt metodfel av dig att titta mot Solen i 12e, solen är "dagaktiv", fadern eller briljanta ledare/idoler etc, man kan inte börja med att utgå att man tillhör gudarna bland människorna.

Ens egen karriär är en husfråga, främst förstås 10e. Dess härskare är ingången till det ämnet.

Hinduerna har fler och krångligare metoder. Minns inte vilket -AMSHA-delning som fokuserar karriären (som D1-kartans "andra omdöme"), men det finns garanterat dussintals Jyotish-sajter som ge spelreglerna.

Havsörnen sa...

Jag tänkte väl som så att min tolftehussol befinner sig i ömsesidig reception med disponenten, tillika atma karaka, Venus i tionde karriärhuset... :-)

Inom parentes kan jag lägga till lite till min Jup/Sat-lista.

Vid Pearl Harbor var det ju hela 23 grader mellan bjässarna, men konjunktionen inträffade även två gånger 1940, den 15 augusti och 11 oktober. Notera krigiska Väduren!

1940-08-04:
Wikipedia: ”Gen. John J. Pershing, in a nationwide radio broadcast, urges all-out aid to Britain in order to defend the Americas.”
Jupiter 22° Väduren
Saturnus 22° Väduren

1940-10-16:
Wikipedia: ”The draft registration of approximately 16 million men begins in the United States.”
Jupiter 20° Väduren
Saturnus 20° Väduren

1940-11-05:
Franklin D. Roosevelt vinner en tredje ämbetsperiod, som enda president i landets historia.
Jupiter 18° Väduren
Saturnus 19° Väduren

Fyra dagar före mordet på McKinley 1901 yttrar vicepresidenten Theodore Roosevelt de berömda orden ”Speak softly and carry a big stick.” En paradox, likt Jupiter och Saturnus i konjunktion.

Mordet på president Garfield juli 1881. Senare samma månad skjuts Billy the Kid till döds av Pat Garrett och Sitting Bull ger upp.

Dagen för den exakta konjunktionen under inbördeskriget 1861-10-21:

Wikipedia: ”Battle of Ball’s Bluff. Union forces under Colonel Edward Baker are defeated by Confederate troops in the second major battle of the war. Baker, a close friend of Abraham Lincoln, is killed in the fighting.”

Och därmed lämnar vi USA, tills bloggaren själv kanske får anledning att återkomma nästa vecka...

Havsörnen sa...

Förlåt, jag kan inte låta bli att lägga till en sak. Tillträdande vicepresidenten Kamala Harris är ytterligare en träff i Luft-setet vad gäller stortriangel! Solen/Merk. i Vågen, Saturnus i Vattenbäraren (tillika högsta goda i nionde) och Rahu graden intill AC i Tvillingarna. Allt detta baseras också på Luft om man räknar med ömsesidig reception Luft-Eld. Dock fallna Mars i Kräftan på mest fallna 28:e graden.

Hon har dessutom Månen i Väduren och Venus i Lejonet, så det blir delvis väldigt likt våra egna kartor. Samma måntecken och omvända noder jämfört med mig, samma AC som bloggaren. Sol och Venus mycket nära våra.

Märkligt, känner ingen dragning alls, har bara noterat en gnällig röst och en påklistrad "I'm so happy to be here"-attityd. I en debatt mellan primärvalskandidaterna kritiserades hon för att (under tiden som Kaliforniens justitieminister?) ha blockerat bevis som kunnat frige oskyldiga på death row.