Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 12 januari 2021

Minitest: 27 fall av dyslexi

Av alla rubriker på Expressens förstasida fastnar jag för en text om tre fall av dyslexi. Det är mig oklart hur man ska placera det kognitiva handikappet (som förmodligen inte ens bör kallas handikapp i landet där allt är likvärdigt) i relation till astrologin och antikens världsbild. 

Minns, all kognition eller intelligens utgår från det gudomliga och mörknar sedan ju lägre i tillvarons stora kedja man befinner sig. Människoblivandet kan tyckas som ett lotteri när man inspekterar olika horoskop men även om inte längre något är känt om själavandringstron hos astrologins uppfinnare babylonierna, frodades sådana tankar hos indierna inte långt bort. 

Ibland känns de indiska förklaringarna till karmas avtryck i horoskopet som efterhandskonstruktioner. Väst är inte bättre: Saturnus, karmaplaneten, heter det och sedan skyndar astrologerna till med rättelsen, "men egentligen är hela födelsekartan uttryck för individens karma".

Bara det faktum att jag stannat till för just denna av mängden rubriker får mig att misstänka att här lurar en upptäckt. Jag sparar datumen för de tre fallen men beräknar sedan artikelns publiceringstid och får en smärre chock. Ett mer passande horoskop för att beskriva dyslexi får man leta efter.


1. DEN OGRAVERADE KOGNITIONENS TECKEN LEJONET I ÖSTER.

2. LEJONHÄRSKAREN SOLEN UTMÄRKT PLACERAD I SITT EGET NATURLIGA FEMTE HUS

3. MEN... SOLENS DISPONENT (planeter måste alltid bedömas med sin disponent, som ett "dubbelsystem") ÄR HÄR JUPITER och illa placerad i 6e sjukdoms- eller olyckshuset.

Och punkt tre stannar inte med soldisponentens kranka placering. Jupiter deltar alltjämt i den "Stora Konjunktion" i Solens fiendetecken, saturniska Stenbocken. Saturnus i sitt hemtecken är definitivt starkare än gästande Jupiter (som sägs falla här) och det betyder en åtskilligt försvagad bas för den grundläggande kognitionens Sol. 

Tur för människor med denna åkomma att de fötts i Sverige som anser att alla särutvecklingar könsförvirring och annat, är normala uttryck. I en annan tid hade dyslektiker förmodligen stämplats som "byidioter".

En bidragande omständighet kan vara att Merkurius, den analytiska hårklyvaren, också befinner sig i olyckshuset och därmed får svårare än normalt att se t.ex. felstavningar eller t.o.m. felaktiga prepositioner i skriven text (det senare kan förstås i första rummet skyllas på dåliga språkkunskaper).

Men den här misstänkt ämnessignifikativa publiceringstiden innehåller mer!

4. MÅNEN ÄR FALLEN (likt soldisponenten) och i Skorpionen sluter sig den protektionistiska Månen hårt när den angrips av dess egen härskare Mars i flammande nybörjareld. Sinnet tar helt enkelt inte in vad den modiga Mars i zodiakens första "pionjärtecken" erövrar. Mars-Väduren gör landvinningar (läser eller hör text) men det registreras inte av sinnet eftersom det nya materialet utlöser Skorpionens naturliga tendens att vägra ta in verkligheten och försvarar sig genom tystnad utåt och intern lomhördhet. Horoskopets assimilativa sida är nedsatt.

Väduren/Skorpionen har ett 1-till-8-förhållande enligt hinduerna, dvs. varje nyfött Barn (Väduren) aktiverar per automatik också döden eller dödsskräcken. Det är som om dyslexin här beskrivs som att "kunskap dödar", ett besynnerligt dold trauma som blockerar inmundigandet av nytt stoff (som Väduren i och för sig är ute och erövrar). Astrologin bevittnar här sina egna axioms tvärstopp. Skorpionen står för Syndaren vars lön sägs vara Döden. Tecknets härskare Mars är en fronttrupp men just Månen i Skorpionen tål inte rapporterna från frontlinjen utan verkar som en censor.

När Mån-Skorpionen är så överstimulerad och så snabbt får nog ("behöva läsa en hel mening? fy fan!"), syns tydligt en sida av dyslexins mångfacetterade problembild. Det är uppenbart att inte det stora Paret Sol och Månen lirar boll med varandra på ett optimalt sätt. Att sedan Solens disponent står i 6e olyckshuset bara förstärker indikationen om sinnelagets Måne.

*****

Den här berättelsen är inte svår att dra ur horoskopet, den påminner starkt om dyslexi. Men så gjorde också Trump och hans sorgliga mobb som försökte erövra Kapitolium under samma Mars-attack mot sitt negativa och protesterande hemmatecken Skorpionen (fel tid för Trumps uppviglande tal i ett tidigare inlägg uppmärksammat av en vaken läsare, men korrektionen ger ett lika intressant resultat). Det mesta talar väl för att Trump har både problem med kort uppmärksamhet och läsproblem. Han kan, förutom att vara ett skolboksexempel på en narcissist också lida av dyslexi.

Men ingen ska tro annat än att det finns ett antal vägar till dyslexi, redan tidningsartikelns tre fall har födelsedagar som skiljer sig kraftigt åt. Det jag såg efter uträkning och en snabb titt på var och en (den viktiga kroppsliga ascendenten saknas för alla tre - dyslexi kan ju vara en fysiologisk-neurologisk defekt)  är att alla tre hade den vanligt förekommande kombinationen av Solen och Merkurius i samma tecken. 

Merkurius kan bara ligga ±27° rel. gradexakt konjunktion med Solen, dvs. i samma tecken eller tecknet före eller efter. Söker tiotusen kartor och hittar 27 personer taggade "dyslexi". Med slumpmässig fördelning borde var position få en tredjedel av mängden Merkuriusar (med lätt övervikt på "kombinationen" = samma tecken).

Utfall av Merkurius rel. Solen hos dyslektiker:

BAKOM 4
MED 16
FRAMFÖR 7

Att jämföra med 27 slumpmässiga datum:

BAKOM 10
MED 12
FRAMFÖR 5

Sannolikt bara slumpvariationer, särskilt som övervikten på So/Me bland dyslektikerna inte får blandas samman med västastrologins idé om att Solen bränner och på något sätt skadar Merkurius. Den hinduiska "kombinationen" accepterar en speciellt närhet mellan kropparna bara de befinner sig i samma tecken/hus.

Men, under det manuella räknandet dök vissa placeringar upp så ofta att en omräkning krävdes.

Hur Solen placerat sig i zodiaken för dyslektikerna.

ARI 2
TAU 1
GEM 1
CAN 7
LEO 2
VIR 0
LIB 4
SCO 2
SAG 1
CAP 0
AQU 4
PIS 3

eller

ELD 5
LUFT 9
VATTEN 12
JORD 1

Givet rejäla slumpvariationer med så lite data är det ändå intressant hur ANTI-INTELLIGENSENS TECKEN genast går upp i stor ledning. Måntecknet Krabban representerar ju raka motsatsen till Solen i härskarläge i Lejonet - den ograverade kognitiva styrkan. Månen är enbart mottagare av sinnesintryck, närmast en passiv plattform där fantasier och drömmar och intryck från omvärlden yr omkring. Det stämmer att oförståelsens dyslexi kan representeras av Krabban.

Men i övrigt räcker inte den här lilla gruppen till mer analyserande...

Men även det speglande Vattnet (härmar utan att egentligen förstå) som kontrast till INNEBÖRDENS ELD matchar ämnet.

Att Krabbans famlande oförståelse vägs upp av Jordelementet är logiskt, det med. Om något är Jord nästan tråkigt ordagrann och fantasilös, men var förmåga har naturligtvis sin plats och att Merkurius "upphöjelse" äger rum i soltecknet i Jungfrun och att ingen dyslektiker har Solen här, är talande! 

Att också Stenbocken saknar dyslektiker (slumpresultat eller ej) kan passa eftersom Stenbocken står för en kognitiv typ som orienterar sig mot strukturer, och således förstår texters upplägg mycket väl. Det är tydligen vanligt att dyslektiker helt tappar bort meningsbyggnaden eftersom de fastnar redan på enskilda ord, vars bokstäver "fladdrar runt" (som ett hela havet stormar). 

Men noll förekomster av Sol-Stenbocken förklarar inte varför samma organisatoriska disponent (Saturnus) men via LUFT ger  4 förekomster av Vattenbäraren. Skriftspråkligheten tillhör ju i astrologin Merkurius och särskilt 3e huset som i den "naturliga zodiaken" motsvarar Tvillingarna - här endast 1 Sol det tecknet. Gissningsvis är den lilla toppen i Luft-Vattenbäraren bara slumpens spel.

 

PS. Jag noterade att många av de 27 var skådespelare eller artister och det förstås i sig en perfekt uppsamlingsplats för de som hellre memorerar en text att recitera än att ständigt arbeta med "ett stormande hav". Efter att ha memorerat replikerna kan individen fokusera den emotionella utlevelsen, intonationen etc.

Inga kommentarer: