Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 16 januari 2021

Sveriges tidigare Saturnusreturer

Skrivet i den gångna veckan, men med florstunn koppling till Daniel Suhonen som blickade bakåt på Sverige 1900-talshistoria i lördagens Aftonbladet:

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/JJ6jQ7/hogerns-naivitet-efter-kapitolium-acklar-mig 

Ett litet experiment, inspirerat av Geoffrey Cornelius, ledande brittisk astrolog (tropisk zodiak). I "The Moment of Astrology - Origins in Divination" (2003) diskuterades den häpnadsväckande förmågan hos kartor med felaktiga födelsedata att "fungera" även i prognostiska diskussioner. 

Han ställer den berättigade fråga som redan Platon och antiken svarat jakande på, den om vi lever i någon slags symbolisk verklighet (Idévärlden) med  högre prioritet än den materiella. Verkligheten är sekundär och behöver siffervärden för att bestämma  den behöver inte ens vara korrekta. Idévärlden tränger igenom alla oklarheter i fenomenvärlden och behöver bara möta en mottagare med rent och skarpt sinne. Ett annat bokkapitel är också tankeväckande, Cornelius studerade fortsatta planettransiter över en död celebritet och noterade att medierna likt programmerade zombies fortsätta dra fram den avdöde namn (ibland stort uppslaget) vid tidpunkter som matchade kändisens horoskop.

*****

Kommunikén om Sveriges nya grundlag var daterat 28 feb 1974 och likt britternas senaste nationalhoroskop (1801) valde jag 00:00 som start på det haveri befolkningen i Sverige dragit över sig. Om Platons Idévärld är en överordnad realitet (och dessutom utanför tiden), bör man kunna gå bakåt på tidslinjen och notera ev. viktiga händelser i Sveriges historia vid tidigare transiter.

Här är jag enbart intresserad av den underliggande disponenten till nationens Sol i Vattenbäraren och kommer att titta på några Saturnusvarv och planetens tidigare returer till dess position i Sverigehoroskopet, Tvillingarnas femte grad. 

Utifrån Vågascendenten är Saturnus i Tvillingarna en "verksam välgörare" och befinner sig dessutom i 9e huset som tyvärr pga. Sveriges historia och orientering inte på länge svarat på dess ämnen "filosofi" och "religion". Att detta kallas "det bästa huset" i hinduisk astrologi bygger naturligtvis på en mindre vansinnig värdeskala än den sekulära svenska. 

För det här landet återstår bara den prosaiska innebörden "utlandsresor" och den aningen bättre "förutsättningslös grundforskning", vilken till skillnad från privatpersoners "rekreerande" utlandssemestrar har en potentiell betydelse för hela mänskligheten. 

Det Svenska Näringslivet har för övrigt sökta döda forskningens förutsättningslöshet genom att söka styra universiteten i den riktning Storkrämarna har intresse av, för sina vinster. Den svenska staten som ligger i säng med näringslivet har inte varit tydligt, men senast medierna orkade skriva en rad i frågan verkade universiteten stå på sig mot kapitalismens allt mer aggressiva försök att ta över som överordnad -ism även för högre bildning.

Tyngre för en tidsanda än Saturnus relativt snabba passage genom ett tecken på cirka 2½ år är den hinduiska astrologins planetära perioder. För första gången sedan nationens (senaste) födelse 1974 kommer Solens ägare Saturnus att träda fram för sin cykel 2036-55. Den som lever då kommer att få se något komma till välgörande halt i omvärlden - alltså inte i Sverige då vår Saturnus perverst befinner sig i hus 9 för utlandet (har vi ingen egen Auktoritet?). 

Men eftersom Tvillingarna (Merkurius) och Vattenbäraren (Saturnus) utbytt härskare med varandra i nationalhoroskopet förklaras i hög grad egenheten att landets "ankare" befinner sig utomlands. Handelsmannen och it-teknikern Merkurius befinner sig nämligen i 5e "inhemska" huset för landets Elit, dess ledare, det privilegierade skiktet i storstäderna. 

Merkurius är skadad av att stå inklämd mellan Stora Pengar (Jupiter) och samhällets prominenta ledare (Solen) som både drar ner Merkurius från intellekt till simpel krämare. Sverige må ha blivit rikare 1974 men tänkte och betedde sig alltjämt som det gamla Fattigsverige som fick folket att lämna landet för Nya Världen.

Man kan här tala om att utländska kapitalintressen och storföretag redan ägde Sverige 1974 eller att det horoskopet visar potentialen att bli ockuperad och erövrad via landsförrädare inom näringsliv etc. Med Merkurius i rundgång med Saturnus, femte och nionde handlar Sverige i princip bara om sin egen Elits välgång, lite hårddraget kanske. Men stora delar av industrin har dött sedan 1974 och Staten har släppt in IT-fascismen på bred front i nativ tro att inte it-nördarna skulle äta upp oss. 

Men från 2036 kommer något att hända som omedelbart får effekt på Eliten i det 5e "stockholmshuset". Och detta, vad det än är, är av godo för landet, som kanske vaknar upp ur sin drömtillvaro den dagen. Bloggaren kommer inte att leva då, men kanske kommer hans själ bevärdiga sig en sidoblick nedåt och åt höger för en av de märkligare och inte helt positiva upplevelserna i dess färd.

Kanske kan livet i Stockholm liknas vid den primitiva grupp grottmänniskor själen delat ve och väl med. I en av de mest realistiska drömmar jag haft aktiverades detta "far memory" som britterna kallar själsminnen, ett ord som typiskt nog helt saknas i svenska språket. I den klanen var också tänkandet framåt ytterst begränsat, det handlade om jakt och några dagars överlevnad i stöten. I Sverige (och stora delar av västvärlden) har på så många årtiotusenden intellektet inte kommit längre än till "kvartalskapitalism", i tid mätt bara en marginellt bättre framförhållning.

*****

Sökning på Saturnus passage genom Tvillingarna eller Parets 5e grad, 1900 t.o.m. 2021.

Range of search: 1.01.1900 - 1.01.2022
In steps of: 24h 0m
Search for...:
sa.gem[5]
 
Realization intervals (begin - end):

  1. 24.07.1914 -  1.08.1914
  2.  6.01.1915 - 18.01.1915
  3.  6.04.1915 - 18.04.1915
  4. 29.05.1944 -  5.06.1944
  5. 12.07.1973 - 19.07.1973
  6. 31.01.1974 - 27.03.1974
  7.  6.09.2002 - 27.09.2002
  8. 27.10.2002 - 17.11.2002
  9. 18.05.2003 - 26.05.2003

Trots att Saturnusreturerna för Sverige är få, tar jag lätta vägen och tittar på vad Wikipedia har att säga:

1. Före sommaren 1914 har det varit en Borggårdskris i Stockholm och frågan gällde världskriget och Sveriges försvar. Saturnus huvudsakliga passage genom sin "svenska" placering var 22.06.1914 -  1.08.1916. 

Nog kan man säga att den svenska tyngdpunkten är förskjuten till "utlandet" vid denna Saturnustransit och inte bara retur till sin exakta grad. Men Första Världskriget startar 1 augusti, som synes sista dagen Saturnus häckar på sin egen 5e grad i denna retrojektion av det moderna Sveriges positioner och transiter.

2 och 3. Detta är retrograda och direkta passager över 5e graden men världskriget lär väl ha varit allt annat överskuggande i Sverige dessa år.

Sedan dröjer det nästan 30 år till Saturnus fullbordar ett varv och den här passerar den (direkt)  femte graden vid ett enda tillfälle.

4. Hansson och hans omdebatterade neutralitetspolitik håller Sverige ur nästa världskrig men maj/juni 1944 har tyskarna problem. Dock fortsätter Sverige välvilligt att tillhandahålla järn till den Nazityska krigsmaskinen.

Tyvärr är statistiken jag hittar inte nedbruten månadsvis, men en vild gissning är att begränsaren Saturnus indikerar slutet på svenskens stöd till nazisterna under sommaren 1944:
https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/03585522.1965.10414365

Saturnus metall är bly men var tid måste tolka om symboliken och om Mars som den Lilla Illgöraren symboliserar järn, passar väl härdat stål väl under den Stora Illgöraren Saturnus. Det kan dock diskuteras, men jag har aldrig sett någon astrologisk schematik i frågan.

5 och 6. Redan är tiden nådd för det moderna Sveriges födelse men som synes har Saturnus redan passerat 5e graden RETROGRAD 12-19 juli 1973.

https://sv.wikipedia.org/wiki/1973

Under den gradexakta transiten (över det framtida Sveriges position för Liemannen) omkommer den 12e fem personer i en pendeltågsolycka. Strax efter att Saturnus lämnat sin framtida hemmaposition dör ytterligare i en dammolycka. 

Wikipedias data är antingen väldigt ofullständig eller också var detta nationella svarta rubriker från ett annat, oskyldigare och mycket säkrare Sverige. För det här experimentets vidkommande är det intressant att det inte är Venus-nyheter utan just strukturplaneten Saturnus som får spel och också visar sin dödande sida, så framtida "verksam välgörare" den är i nationalhoroskopet. Men då ska man minnas att Ketu står med Saturnus, demonen som får sitt huvud avkapat.

Ketu är den dåliga sidan av månnodsaxeln att befinna sig på. Det är där eventuella överdrifter från Rahu-sidans äregirighet måste betalas av. För tio år sen brydde jag mig inte ens om månnoderna, men de är oerhört viktiga!

Numerärt värre än olyckan med de fem döda svenskar var förstås ett flygplan som störtade i Paris dygnet innan och skördade 122 liv. Tydligen är det inte enbart svensk historia i den här Wikipediaartikeln.

7, 8 och 9. 2002-03 gäller det nya nationalhoroskopet. Något av ett nationaltrauma när under punkt 7 landets klenod (eller en av dem) Marie Fredriksson visar sig ha en hjärntumör. Riksdagsval - ett i raden och synbarligen inget märkvärdigt att knyta samman med Saturnus vid sitt startläge.

Punkt 8, svenskarna är redan islamofobiska och helneurotiska efter 9/112001 och när jag ser Wikipedias lista minns jag faktiskt gisslandramat på teatern i Moskva. 170 döda efter misslyckat försök få slut på situationen. Dramat föregår femte graden med några dagar, men glöm inte att Sverige har huvudlösa demonen Ketu tre grader tidigare i Tvillingarna. Den här händelse måste ha upprört svenskarna som efter 9/11 kände av terrorismen på nytt.

Punkt 9, en dag in i intervallet i maj 2003 löper en sinnessjuk man amok i en förort till Stockholm och dödar en äldre man. Galningen kan var extra sensitiv för två dagar senare inträffar en jordbävning i Algeriet som kräver 1000 människoliv.

Eftersom en tes är att bara solförmörkelser synliga där man bor har astrologisk inverkan (mycket primitiv och bokstavlig föreställning) noteras med intresse en partiellt synlig förmörkelse den 31 maj, fem dagar efter att Saturnus lämnat sin femte grad. Samma dag ännu en svensk sinnessjuk i bil som dödar två och skadar 15 i Stockholm. 

Man ska minnas att svenska politiker stängde sinnessjukhusen och skulle integrera människor med särskilda tillsynsbehov bland vanliga hyresgäster. Jag minns inte detaljerna men ger mig tusan på att det var under borgerligt styre ... Googlar. Jomenvisst har bloggfavoriten Fredrik Reinfeldt varit där och kladdat också! Det är under borgerligt styre landet tenderar att skadas svårt i sina grundstrukturer eftersom kapitalismen vill köpslå om sin egen mor.

https://lagen.nu/prop/2007/08:70

En grundlig text i ämnet friskar upp minnet lite mer: avinstutionaliseringen inom psykoatrin har röttter tillbaka till 1970-talet (s. 14).

https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/7357/1/Lisa_Dahl.pdf

Och: "Avvecklingen av mentalsjukhusen hade fått fart, liksom minskning av slutenvård och tvångsvård, kortare vårdtider och inbromsning av intagningar98. 1991 fanns det till exempel bara 13000 stycken vårdplatser, en minskning med 22000 sedan 1976." 

För Sverige i händerna på den Onde Rike Mannen och hans kärlek att "kapa kostnader", se https://siderisk.blogspot.com/2021/01/expressens-sjuka-intresse-av-att-driva.html

*****

 

Inga kommentarer: