Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 10 januari 2021

Stickprov. 7 narcissister.

Avslöjar det uppenbara

Skribenterna skriker ikapp och jagar för vilken gång i ordningen vinklar på Donald Trump. Jag silar bort dussintals onödiga röster i kommentariatet men fastnar för Frändén i Aftonbladet eftersom det är intressant -psykologiskt och astrologiskt - att en skribent med så mycket Lejon i sig (likt Trump) valt just den slitna vinkeln "narcissist". Mest memorabelt i efterskriften är några citat, måhända allmänna sanningar:

Freud-kännaren Heinz Weinmann ... diagnosticerar Donald Trump med grav narcissism: ”Förr eller senare öppnar sig barnet mot världen och mot Den Andre och erkänner deras existens ... Men narcissisten ser inte de Andra, för honom är de bara speglar för det egna egot”.

Beslutar söka upp noteringen "narcissist" bland de 1900 horoskop med känd födelsetid jag orkat skrapa ihop. Det duger inte med bara dygnet här, eftersom narcissismen är egorelaterad och kräver en fysisk ascendent. I vissa fall kan en månascendent förstås ge fingervisningar, men en djupt självcentrerad Måne skulle kunna vara stark på sätt enbart dess faktiska placering på himlen kan avslöja. Ämnet narcissim har uppenbarligen inte intresserat bloggaren nämnvärt. Utöver Wilhlem Reich, som myntade både "masspsykos" och "narcissism", har jag bara taggat sju celebriteter, trots att säkert dussintals verkligt pregnanta fall finns i bara den lilla datasamlingen. Vi lever ju i en sjuk värld av eget varumärkesbyggandet och där det är viktigare att höras än för vad man hörs.

Ta bara Donald Trump som exempel, honom har jag inte brytt mig om tagga som narcissist trots att fallet är solklart. Nionde huset som normalt tillhör Gud eller individens Högsta Goda ockuperas här av ego-principen Väduren för alla födda med Lejonascendent. Hos Trump står dessutom Vädurens härskare Mars i 1a egohuset: dubbel indikation om ett gränslöst uppblåst ego som tror han är världens medelpunkt! (Intressant nog visar den naturliga zodiaken med Väduren vid 1a huset den ideala utvecklingen från ego till ett nionde huset ockuperat av Skytten. I äldre tradition anknyter denna via sin härskare Jupiter till det gudomliga, något icke-lokalt utan universellt.)

En snabbkoll på de fattiga sju är ändå intressent, för det visar sig som vanligt att narcissismen kan härledas ur vitt skilda astrologiska komplex. Utanför den här gruppen har jag två anonyma fall där en, Vädursascendent och härskaren Mars i 3e kommunikationshuset betecknar sig själv som "narcissistiskt lagd" (kan inte motsäga) och en annan har härsklystna Mars i 10 makthuset i attack mot Solen och ytterligare planeter i 1a huset. En våldsamt godtycklig och dominant kvinna som förbrukat tre äktenskap troligen för att den enormt överbetonade 1a egopunkten blivit "för mycket" män männen.

De sju celebriteterna/ökända är:

  • Henry VIII Tudor;28.6.1491; 8:45 - kungen som avrättade fru efter fru
  • Louis/Ludvig XIV;5.9.1638;11:11 - parfymindränkt, grym och paranoid kung
  • Peter Sellers;8.9.1925; 6:00 - komiker, grym mot familjen, charmig utåt
  • Andy Warhol;6.8.1928; 6:30 - banal konstnär, självhatande (BDD) och narcissist!
  • Nicolas Sarkozy;28.1.1955;22:00 - marknadsliberal president, sensualist
  • John Hinckley;29.5.1955;23:42 - sökte mörda president Reagan, inspärrad på dårhus 18 år
  • Oscar Pistorius;22.11.1986;10:30 - handikappade atleten (studsande metallben), vapenfanatiker sköt ihjäl sin flickvän - åklagaren definierade honom som "en oansvarig narcissist"

Blandad kompott här och här finns en mängd härskare är inte förvånande. De har det i sig att bli narcissister eller gå till historien som en (inte mycket val egentligen, en dålig härskare blir nästan per definition narcissiststämplad av eftervärlden, ja innan Wilhelm Reich kallades det förstås vid andra namn).

Här är kartorna med några rader om vad jag tror är akilleshälen hos var och en.

Lejonascendenten från Trump ger en antydan, men sen blir det knepigt - Solen är inte kungens egen identitet utan bara Idealet (11e huset), och idealet kollapsar snabbt eftersom den solära disponenten dränks och stuvas undan i det 12e, dit de "gränslösa" förvaras. Månen i jupiteriska Fiskarna är gränslös men här i 8e huset för korruption och död - Sol och Måne lirar utmärkt illa med varandra och är således svaga på varsitt håll.

Jag har inte källan kvar till den som förklarade Turdordynastins grundare vara narcissist. I mina ögon ser det mer ut som en väldigt knagglig livslinje (Måne --> Sol)  och allmän psykisk vrånghet (och lite mental glappkontakt). Henrik VIII:s fixering av avkomma och en kvinna att föda honom en son är väl känt, och barnets 5e hus - här Jupiter - trillar in den tendens att förskjuta som Luft och Vatten skapar när de tvingas samman. Visst, narcissist kanske, men med bakomliggande orsaker.

Solkungen är en mycket tydligare narcissist. Nu ett SolLejon och den värsta fursteslickaren av dem alla som sinnelag: Månen i Krabban. Hans känslor kunde inte låta bli att bespegla sig i sitt eget majestät, och Vågascendentens Venus dras in i denna självupptagna karaktär. Inget är egentligen tekniskt fel på placeringarna, både Sol och Måne i härskarlägen och inget av husen "onda" (eller otursamma). Hindudisk astrologi (likt gammal hellenistisk) lär dock ut att de inte ser varandra genom väggen mellan angränsande tecken, så redan det kan vara en signatur: man är tvingad att titta på sig själv genom foton på sig, sina scenrecensioner osv. 

De fundamentala Solen och Månen i intilliggande tecken skulle kunna vara varsel om en betydande blindfläck och därmed ett så enormt behov att linslusa att omvärlden klassar en som narcissist.

Petter Sellers har ett tydligt krig mellan ambitionen att synas (ELD) och den JORD som förvägrar honom det. Har någon annan än familjemedlemmarna uttalat sig om att han var hård och ofördragsam mot sina egna? Jämförde familjen sin upplevelse med den eldiga karisma som denna Donald Tump-ascendent -ännu ett showigt Lejon! - uppvisade jämfört med fjärde husets, Hemmets upplevelse av en skorpionisk smärta - Sellers Mars angriper (precis som Trumps) 4e huset och Trump var inte snäll i kommentarerna mot sina egna. 

Månen i Oxen ger ännu en ingång till hemmet, och den här hemdisponenten Venus i Jungfrun är inte bara en "fallen" planet utan också extra irritabel eftersom den i sin tur disponeras av Merkurius-i-Eld. Jupiter i framgångsbefrämjande 5e gynnar Sellers ego-Lejon men är förmodligen en gnutta eld för mycket. Det är lätt att se varför detta kan ha varit en narcissist fast vid första påseendet betagande. 

Den klantiga kommissarie Closeau låter sig i allt sitt snubblande över möbler och annat väl förklaras med ett horoskop där Eld i varje hörn springer rakt in i materiell Jord som bromsar eller stoppar. Detta återkom tydligen i hans psykologi också. Dissa andra för att även den vägen förhäva sig själv.

Andy Warhols hat mot sin egen kropp noteras i kartans röda text - klicka för läsbarhet. Att avsky sin egen kropp och samtidigt vara narcissist verkar tyda på än djupare störningar. Inte heller här är det tekniskt sett något fel på Sol och Måne båda i Vatten. Ändå ligger Vatten nära narcissismen, inte minst för att mytologins Narkissos speglar sig i vatten och blir kär i sig spegelbild). 

Här skulle man kunna kombinera Vatten/självspegling med det välfyllda 1a egohuset och misstänka en oerhört självupptagen människa, inte minst som sinnet i Fiskarna får en ego-kick av att disponenten Jupiter står i egoprincipens Vädur och dessutom uppnår en maktposition (hus 10) inom sin värld.

Sarkosy lider en den allmänna franska självupptagenheten. Jungfrunascendenten är introvert och här är sinnelaget med energiska Mars mittemot vilket sannolikt bidrar till narcissistiska tendenser, särskild om man betänker att Månen ofta är den typiska ja-sägaren. 

Månen i 7e kan tyda på en narcissistisk tendens eftersom man förefaller vilja välja ointressanta eller alldagliga Speglare som samarbets- eller äkta partner. Månen kommer inte med mycket eget utan säger samma sak. Fd franske presidenten har dessutom sin ascendenthärskare Merkurius mycket svagt placerad i 6e huset (även om disponenten Saturnus är välplacerad i Vågen). Det är möjligt att även extremt svaga placeringar (som har med ascendenten/jaget att göra) kan ge upphov till narcissistiska personlighetsstörningar, men då via överkompensation!

Mannen som sökte skjuta president Reagan lider (som också diagnosticerades) av fler problem än bara narcissismen, men här ses Sarkozys Saturnus-placering i 10-makthuset tyda på en allvarlig fuck-up när det gäller att hålla isär sig själv fån den verkliga makthavaren. Det är oppositionen mellan Vågen och ego-Väduren som ställer till det, och rent sjukligt blir det av att balansen eller omdömet saknas i basen för Saturnus självviktiga åthävor: Venus är svag i egoprincipens Vädur och Venus ägs dessutom av Mars som befinner sig i 6e huset för olyckor och fiender.

Det som börjar som en Stenbocksascendent som borde borga för sval rationalitet spårar här ut fullständigt när man börjar granska horoskopet närmare.

Man kunde tycka att idrottsmannen Pistorius utan ben likt Andy Warhol också borde lida av "Body Dysmorphic Disorder" eller t.o.m. hat inför den egna kroppens form. I så fall yttrar sig detta via en annan astrologisk signatur: upplevelsen av att vara sociala utstött, att tillhöra "en annan sort".  Här är utstötningskomplexet akut eftersom det råder en ömsesidig reception mellan härskarna till vägrande Skorpionen och allomfattande Vattenbäraren. 

Det åklagaren uppfattade som omogen narcissism kan alltså vara det astrologen Charles Carter kallade "kulten att man bete sig annorlunda" (kufiskt uttryck!), apropå den svåra Luft/Vatten-mixen. Narcissismen är alltså barnsligt utagerad för att dölja hur utanför individen egentligen känner sig. (Bombast och skrävel andra vanliga uttryck, sociala hatiskhet ännu ett annat.) Även hos idrottsmannen ser man Månen i 7e och återigen i speglande Vatten: ännu en som tagit som vana att enbart omge sig med ja-sägare - gärna ett helt publikhav?

*****

Den här lilla skaran får mig att betvivla värdet i psykologins etiketter - astrologin verkar identifiera beteendemönstret men berättar om flera varianter.

Intressant är att Lejonet, den alltid lika suspekta narcissisten dominerar, men så också Månen i ett Vattentecken. Det i sin tur påminner om den grundläggande tudelningen mellan det Supralunära och det Sublunära, (hjältar och idoler som är föremål för den ansiktslösa och tanklösa lunära massans uppmärksamhet (Luna faller kort om både andens intuition och det mänskliga intellektet - de sinnliga kan inte tänka utan går på visuella och andra ledtrådar utan att någonsin vara med i spelet). 

Kanske man man summera ärendet som att narcissister bara kan existera om de har en tanklös publik som låter dem växa i sitt storhetsvansinne, en publik utan kunskap nog att ge dem annat än "ja-sägandet" i respons. Sverige borde i så fall vara bräddfullt av narcissistiska människor i ledarposition.


PS. Ska tagga inlägget "narcissm" men taggen är redan gjort och använd på andra personer.

Inga kommentarer: